Пречистване - вашите разбирания по темата

Прескочи до:

08.06.11
22:04

ето, да ви покажа част от съдържанието на черния ви дроб. И моя също. Единствената разлика е, че аз вече се отървах от две шепи от тези ;-)

08.06.11
22:04

Това не е врата която да хлопнеш, и край. Който е сгрешил (спрямо друг или себе си), ще си носи последствията. В случая, моето виждане за “пречистване”, включва в дългосрочен план, промяна в цялостното поведение довело до нуждата от “пречистване”.

Много сте изписали, не ми се чете всичкото точно сега, след като съм преял и дори в момента полагам  неимуверни услия да пиша в темата :) Ще ви кажа моето мнение. Прочистването е важно, по-точно даването на възможност на организма да рециклира малко умрели и болни тъкани. Аутофагите я вършат тази работа. Важно е обаче след глада и прочистването да компенсираме с яко преяждане за да не прецакаме нещо по тялото. Та с това моето циклично хранене, почти всеки ден се прочиствам и рециклирам ;)

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 08.06.11 22:28.

08.06.11
22:28

казано от e_s_n на 08.06.11, 22:12:

казано от Innocence на 08.06.11, 22:04:

ето, да ви покажа част от съдържанието на черния ви дроб. И моя също. Единствената разлика е, че аз вече се отървах от две шепи от тези ;-)

Това със зехтин и лимонов сок сутрин? Задължително ли е цяла седмица на зеленчуци, нещо не ми се прави по тоя начин.

Задължително, ако искаш процедурата да мине безболезнено и леко. Иначе товариш излишно с работа черния дроб.
Ето тук е описано чудесно: пречистване на черен дроб

ЛР

09.06.11
00:56

Ще ви споделя нещо.

Преди време споделях вижданията на голяма част от участниците в темата. Стараейки се обаче да усещам все по-добре кое от света как ми се отразява и в какви случаи (в контекста на форума - хранене и трениране) в последствие тествах доста различни един то друг подходи. В следствие от това някои от разбирания ми се промениха от части, други - коренно.

Основният принцип е следния - ако не разбиранията ни се променят периодично, аз лично виждам две възможности за себе си:
- или съм постигнали най-висшата мъдрост
- или съм забил супер жестоко

и понеже смятам, че съм доста далеч от каквато и да била мъдрост, то вероятно е другата възможност. Давам следния пример:
- в момента имам едни разбирания за храненето
- миналата година имах малко по-различни разбирания
- по-миналата година пък съвсем
- догодина също вероятно ще са по-други

Тенденцията в случая е, че с напредване на времето разбиранията ми стават все по-цялостни (т.е. включват все повече елементи, които в миналото са изключвали по предлог, е са “тъпотии”) и все по-свободни (т.е. все по-малко догматични).

Гладуването и “прочистването” (т.е. детоксификацията) бяха едни от нещата, на които гледах едва ли не с насмешка преди време.
Това се дължеше основно на две неща:

1. нямах НИКАКЪВ практически опит в нито едно от тях
2. и да имах някакъв практически опит, не си давах сметка, че става въпрос за определен контекст

За мен бяха “верни” следните твърдения:

”закуската е много важна” - нали “знаете”? иначе “ти се вдига кортизола и сваляш мускули” (забележете кавичките, където ги има!)

”като гладуваш, сваляш мускули!” - разбира се, че е възможно - особено като го правиш 7-10+ дни и най-тежкото ти натоварване през този период е кардио.

”като не ядеш, нямаш сила!” - да, при 7-10+ дни може да се случи. Особено ако и се скъсваш от кардио ...

Защо пиша всичко това?

Както вече, споменах, с цел да разбирам по-добре света, тялото си, а и да си върша по-добре работата - постоянно експериментирам с неща, които не познавам. Моят колега Данчо - също. И за да не се впускам в истории, които ще направят този пост няколко страници, ще споделя само две съвсем кратки истории:

- Данчо си прави експеримент с пълно гладуване миналия месец - първата седмица гладува 3 дни, втората - 2, третата - 1, четвъртата - 0. Чувстваше се добре. Имаше си енергия. Тренираше умерено почти всеки ден. Мисля, че дори си подобри някакви силови постижения междувременно. И не, НЕ е загубил мускули! Утре ще му направя второто измерване с калипера, за да мога да кажа със сигурност, но от друга страна - би било доста странно да загуби мускули и в същото време да си подобри силови постижения. Да, ще го напиша и тук - мускули не се губят толкова лесно! Особено, ако има какво да правят.

- Миналата седмица просто от вътре ми дойде да пробвам да се храня с намален обем. Приемал съм между 50 и 70% от нормалното си количество храна за деня. Чувствах се чудесно, имах доста енергия, тренирах нормално, имах нормално сила и няколко дни след началото на този, така да се каже “спонтанен експеримент” по корема освен плочките ми се показаха абсолютно всички други мускули + още няколко вени по ръцете. Втората седмица вече не се чувствах толкова енергичен  и тонизиран и съответно послушах тялото си и пак хапвам както обикновено.

И няколко финални думи, понеже поста стана доста дълъг:

- когато участваме в дадена тема, може да сме от полза на останалите, ако споделим личен опит и се опитаме да бъдем максимално обективни относно контекста на съответната ситуация

- когато участваме в дадена тема, може сме полезни на себе си единствено и само когато се опитаме да вникнем в дълбочина в гледната точка на другия. За съжаление това не може да стане, ако го “гледаме от високо”, смятаме, че е “тъп”, “заблуден” и “не ги разбира нещата”

- опитаме ли се да “затворим” дадена тема с това, че “всичко е ясно” отново опираме до случая с “висшата мъдрост”, описан по-горе

това бяха моите 2 стотинки по темата ...

09.06.11
07:41

Като прочета “пречистване” си представям диализа (sun)

казано от Innocence на 08.06.11, 17:39:

e_s_n - почел си май по темата, похвално :-)
Откъде идва “зацапването” попита Митко. Ами от храната, от въздуха, от разничните дребни вирусни и гнойни процесчета, които си текат в телата ни, без дори да не ги забелязваме.

казано от Innocence на 08.06.11, 17:39:

e_s_n - почел си май по темата, похвално :-)
В организма се натрупват всякакви шлаки, отрови, тежки метали, слуз, всякакви налепи по стените на вътрешните органи и т.н.

И ти тука сгази лука малко с тия патоанатомични преценки, ама никой нищо не ти каза нали?  Пази боже да спре организма да произвежда слуз...Пък при отравяне с тежки метали, само ще ми е до диетки и религиозен поглед върху нещата :D

казано от Valdis на 08.06.11, 19:49:

казано от Михаела Савова на 08.06.11, 19:45:

@Innocence: Нужна ли е консултация с лекар преди един от тези видове пречистване?

Да! Със психиатър. :D :D :D Не се обиждай, просто шегичка :D

Аз се сетих за абсолютно същото, Валдис :D Щях да спра до Луната да чета, но надолу става смях :D

Мнението беше редактирано от introducer на 09.06.11 08:03.

Oт 4 години се занимавам с йога, почти от толкова - с бойни изкуства и фитнес. Имах да свалям килограми, учех се да се храня разумно. Тогава препоръката на треньора беше “На вода 1 ден седмично”. Не на сокове или плодове, а вода. И тъй като той направи почти вълшебство с външния ми вид, продължавам да го слушам :) Идеята е, че жените като по-малко физически активни, както и дебелите хора като цяло, имат нужда от този ден. В тази статия, която наскоро прочетох с кеф, има доста информация за ползата. Не мога да кажа какъв е конкретния ефект от 1 ден гладуване, защото беше придружен с пълна промяна в режима, но ми действа добре. Единственото, което ме тормози, е главоболието и раздразнението в края на деня. Препоръките на тренера са: да се прави в много натоварен физически ден - хем да нямаш толкова време да мислиш за ядене, хем и да се поизпотиш и да изхвърлиш още. Аз го правя обикновено в неделя, когато и без това тренировките ми започват рано и свършват към 15:00ч. Почти не се отразява на постиженията ми, да не кажа - съвсем. Преди време реших да правя 3 дневно гладуване, под влияние на книжки за пречиствания. Тогава тренера ме пита - защо аджеба ми е притрябвало... при условие, че вече тренирам активно и нямам нужда от пречистване. Любопитството беше виновно :) Тогава се готвих за състезание по карате, тренирах двуразово, всеки ден. И трите дни, както и следващите дни, бях в добра форма. Факт е, че организма изразходва доста енергия, за да се справи с храната, а аз я използвах за дълги изтощителни тренировки. Друг е въпроса, че после до състезанието си се храних нормално :)
Задължително правя по ден гладуване, или плодове, или в краен случай - на по-лек режим, когато усетя, че се разболявам. Или пресича разболяването, или минава много бързо. Опита ми с това започна още когато имах малки деца, и те минаваха само на кърма, като се разболеят, че дори и само на вода. Лесно е да се учиш, ако имаш очи...
Това беше опита ми. Защо и как да се пречиства, човек може да прочете в стотици книги, стига да иска. А мисля, че когато се движиш много активно (глупости, движиш... спортуваш!) и се храниш разумно, не се налага да правиш пречиствания. Обаче когато приемаш доста добавки, или имаш да чистиш, няма нищо лошо да правиш 1-4 дни месечно на вода. И наистина, и моя опит показва, че луната може да подпомогне или да затрудни гладуването. Майтап няма, дните на екадаши са дните, в които ми е било най-лесно и безпроблемно гладуването. Също и когато луната е в дева, но тук вече влизаме в съвсем различна тема :)

09.06.11
09:37

казано от Лазар Радков на 09.06.11, 00:56:

това бяха моите 2 стотинки по темата ...

Благодаря ти! Следя твоите трансформации и израстване - макар и отстрани и мога само да благодаря,да се радвам и възхищавам :-)
Е, Лазар е достатъчно голям авторитет (заслужено!!), за да му обърнете внимание, нали? ;-)

09.06.11
09:40

Няма да се опитвам да споря за неща, които откровено не разбирам и най-вече, в които не вярвам и не усещам като правилни. Изказала съм се за пречистването вече, опитах се да вникна в постовете, подкрепящи пречистването, но наистина, не го възприемам. Всеки наистина си има право на свое виждане, в крайна сметка универсална истина няма. А и в крайна сметка всеки в тази тема изказва собствено виждане, базирано на личен опит.

Обаче ей това ще съм благодарна някой да ми го разясни:

казано от Сребърен облак на 09.06.11, 09:17:

Идеята е, че жените като по-малко физически активни, както и дебелите хора като цяло, имат нужда от този ден.

както и това:

казано от Сребърен облак на 09.06.11, 09:17:

Единственото, което ме тормози, е главоболието и раздразнението в края на деня.

Наистина ми е абсолютно непонятно. Как е възможно да изпитваш тези неща - главоболие и раздразнение - и въпреки това да намираш, че причината за тях, а именно “пречистването”, е ползотворна. Питам, защото не разбирам. Пробвала съм да изкарам цял ден само на вода, главоболието е адско, не знам как се издържа.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 09.06.11 09:48.

09.06.11
11:02

Айде и аз да се изакам по темата.

Всичко е прекрасно, израстването и прочее ... добре е човек да е отворен за нови идеи и прочее ... само че като се стигне до момента, че всички са прави и всеки има своята истина и всичко е прекрасно ... малко се губи смисъла на дискусията. Няма нищо черно и бяло на тоя свят ... въпроса е в какъв контекст кое е по-черно и кое е по-бяло.

Смея да твърдя, че за повечето хора (да не кажа 99% от хората) всякакви пречиствания бият яко на черно, а не на бяло ... да може да имат някакъв положителен ефект, но хора, които не са подготвени, не познават тялото си, не знаят как да се хранят и прочее, няма смисъл да правят “пречиствания” - могат само да си навредят. Особено пък с цел отслабване ... но дори и да не е с тази цел - пак според мен е по-скоро вредно, отколкото полезно.

Лазар и Данчо сигурно може да имат страхотен ефект и да се чувстват прекрасно, само че работата им е да си познават тялото, да знаят как да го хранят, да усещат от какво има нужда и тн - нещо, което изисква сериозен “стаж” в трениране и хранене.

Аз за себе си смятам, че не се познавам толкова добре, не усещам толкова добре нуждите на тялото си, че да мога да си позволя да си сменя толкова рязко режима за 3-4 дни или седмица и да не стигна до стресиране и негативен ефект като цяло. Мисля, че и повечето хора тук, ако са честни към себе си, ще усетят същото.

В заключение, че стана дълго, има няколко варианта:
1) напред сте с материала, знаете как и кога, усещате, че имате нужда - “пречиствате” се (това са адски малко хора)
2) напред сте с материала, знаете как и кога, усещате, че нямате нужда и не искате - логично, не се “пречиствате” (това отново са адски малко хора)
3) не знаете за какво иде реч, ядете джънк или “здравословно” от 3 месеца насам, звучи ви модерно и готино, отделно, че ще изкарате я плочки, я ще свалите някое кило - не се “пречиствате” (тук са повечето хора)

За номер 3) някакво пречистване би било разбираемо при изрична препоръка от квалифициран лекар, за да се справи организма с някакво болестно състояние, като цялата процедура се извършва под строго лекарско наблюдение (точно защото всички в група 3) не си “говорят” с тялото си).
Т.е. хората, които биха имали полза от някакво пречистване са изключително малка група хора, които познават тялото си, имат солидни познания в областите на хранене и трениране и знаят, че имат нужда от това.

Да се препоръчва пречистване и да се рекламира колко е яко пречистването от хората в група 1) на хората в група 3) би било безотговорно и в разрез с всякакви здравословни принципи (да, може да се обясни и да се каже, че не е толкова зле и има ползи, но не и да се препоръчва).
Стана дълго - толкоз от мен.

09.06.11
11:50

казано от vakata на 09.06.11, 11:02:

Айде и аз да се изакам по темата.
Всичко е прекрасно, израстването и прочее ... добре е човек да е отворен за нови идеи и прочее ... само че като се стигне до момента, че всички са прави и всеки има своята истина и всичко е прекрасно ... малко се губи смисъла на дискусията. Няма нищо черно и бяло на тоя свят ... въпроса е в какъв контекст кое е по-черно и кое е по-бяло.

“The problem with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and putting things in it.”, нали така беше :D
Каквото каза, + добавката че изобщо за да е наистина израстване цялата работа трябва и много да си калиш филтрите преди това (и тука са адски малко хора).

09.06.11
12:10

Между другото, споменаването на “израстване” и подобни термини - също предразполага към създаване на някаква доста криворазбрана “йерархия” и пирамида... може би?

09.06.11
12:22

казано от Atom на 09.06.11, 12:10:

Между другото, споменаването на “израстване” и подобни термини - също предразполага към създаване на някаква доста криворазбрана “йерархия” и пирамида... може би?

Атомче, няма пирамида, нито съревнования, нито съпоставяне. Израстването е безкраен процес. Ако звучи по-приемливо, можем да го заменим с разширение на съзнанието ;-) Визуализирай си го като безкрайна спирала - всеки си има своето местенце там.

Не търсете кривини, или пропаганда. Искахте да знаете просто :-)

09.06.11
12:27

Аз съм много доволна от развитието на темата, Innocence :) Чуват се интересни неща...
Между другото, спиралата ми е любим символ *емотиконка спирала* :D :)

Мила

09.06.11
12:30

Аз имам въпрос - защо всеки свързва прочистването, пречистването или детоксификацията(по правилната дума според мен) с глад? Била съм в режим на детоксификация, но никога не съм гладувала.

09.06.11
21:51

Наричат лаически “глад”, което всъщност не е гладуване, а просто умопомрачителен режим за спазване, който им се струва, като да не ядеш все едно (makeup)

А иначе някои влагат и астрономически аспект в пречистването :D

09.06.11
22:14

Сигурно има някаква полза, ако се прави когато е нужно и както е нужно. За момента, не мисля че има достатъчно достоверна информация в тази насока.
При мен, има си периоди, в които радикално променям режима си за ден-два и това обикновено дава доста интересни резултати.
Не, че го планирам или го правя по някаква схема, но така се получава. Това включва хранителни навици, сън, дори и тренировките ми се променят. Така го усещам. Не знам, дали е полезно и дали душата ми се качва 2 стъпала нагоре, ама като се Въздигна някой ден ще разбера. :)

За религиозната страна на нещата - дори и не искам да я обсъждам.
За фазите на Луната и нейното влияние над нас - в древността, хората са имали стотици и хиляди различни вярвания, някои от които са налични и днес. Не отричам влиянието на Луната върху хората, но и не го приемам по “този начин”, защото някой шаман някога си е решил че Луната ...едищоси.

За шлаките - този термин съм го срещал като много вегетариански аргумент, в които се пише против храненето с месо, както и при разни религиозни и полурелигиозни хорица, на които са им спрели медикаментите.
На други места - ...всъщност, преди време в един докторски форум, доста се чудеха какво е това шлака, защото не са го виждали, не са го чували, а като термин е по-характерен за металургията.

Шлаката има две значения:
Стопилка, покриваща течния метал при металургичните процеси. Състои се от скални примеси, флюс, пепел и др. Предпазва метала от пещната газова среда и поглъща изплавалите примеси. След втвърдяване е каменовидно или стъкловидно вещество.
Сгурия - остатък от изгарянето на твърдо гориво.

Ако някой има шлака в организма, сериозно го е закъсал!
Впечатлен съм от зърната след прочистванията, но това е нещо, за което трябва да се информирам повече.
Отделянето на някакви зърна, може да е супер за снимка, но не съм уверен че в действителност е полезно, както и начините по които се достига до него.

Скептично съм настроен към “прочистването от токсини”, също.
С какво ги прочистваме? С плодове и вода? Ама кои точно токсини? Ония, дето са като шлаката?

Извинявам се на шамана отреди 3000 години, наистина може и да е напипал нещо, но на мен това повече ми изглежда като стрелба в тъмна стая.
Не мога да го приема сериозно, не и при липса на аргументация.

А за прочистването на мислите и душата - това е чудесна приказка, която със същия успех се използва и от почитатели на чашката.
Една ракия и ти отпуска душата.

Всеки си намира свой начин. С радост бих прочел нещо аргументирано. Дотогава, мога да си обогатявам общата култура с поп-фолк-тра-ла-ла за шлаките и др.

Мнението беше редактирано от 6th на 09.06.11 22:17.

ето и нещо интересно(за мен): http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/328/The_Fundamentals_of_an_Internal_Environment_Cleans.aspx
Чарлз Поликин, който тренира не един или двама атлети(въпреки че понякога звучи като да раздува нещата), който вярва силно в яденето на месо и вдигането на големи щанги....все пак има система за “пречистване.”

между другото термините “шлака” би трябвало да означават налеп или в някои случаи - “камъни,” а токсините са всякакви вредни вещества които биха били “отровни” в по-големи количества.
от беглото ми познание за холилитеазата(камъни в жлъчния мехур) - те се образуват от застоя на жлъчката(жлъчния сок) и постепенно се увеличават като размер. разбира се могат да бъдат изхвърлени понякога без странични ефекти, но понякога могат да доведат до усложнения, като например възпаления на жлъчния мехур и каналите му или ако запушат канала(и жлъчката няма как да напусне мехура) - могат да доведат до остро възпаление или дори “пукане” не мехура.хроничните възпаления,т.е. когато имаш камък, който не причинява остро възпаление и не е оперативно заболяване, може да доведе до развитието на туморни образувания(както всяко хронично възпаление или рана която не се затваря дълго време) или изменения в черния дроб и дори съседните органи в коремната кухина. това че могат да се изкарат тези камъни по неоперативен начин мисля че би оправдало една по-лека диета от време на време.
за токсините е друга работата. някои са плод на въображението на някой(който просто си ги измисля), други са продукти на метаболизма на веществата, които или биват отделяни(по различни пътища) или биват “обезвреждани” в тялото. с обезвреждането на някои токсини се занимава черния дроб, но някои трябва да бъдат “обезопасени,” т.е. поставени на място където да не увреждат жизненоважни органи(подобно на складирането на радиоактивни отпадъци). мястото където се обезопасяват някои токсини са мазнините(предимно подкожната или можеби и висцерална мастна тъкан). при периоди на гладуване, отрицателен калориен баланс или просто “горене на мазнини” тези токсини навлизат в кръвообръщението, където или биват обезвредени от черния дроб или биват метаболизирани по друг начин.
ударната “детоксикация” е стрес за организма - да, така е. както и тренировките и свалянето на мазнини по принцип. това не го прави лош стрес, но просто трябва да бъде предвиден и планиран.

17.07.11
14:47

Реших да съживя малко стара тема, с инфо за тези, които се чудят с какво са се оцапали и защо им е прочистване. :)
http://www.facebook.com/notes/food-matters/whats-clogging-your-pipes/10150328235500871

JK

22.12.15
10:35

Модерация: Непозволено съдържание!
Моля, спазвайте правилата на форума!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.12.15 10:46.

16.03.16
09:32

Ето и от мен още една статия

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1