13.06.11
21:24
С кое упражнение е добре да започвам тренировката си за гръб, с горен скрипец или с чукчета с щанга? Досега започвах с горен скрипец и след това чукчета с щанга, но сега търся варианти за малко разнообразие в програма. Набирания не правя, защото много ми се помпа бицепса.
Темата беше редактирана от cchapo на 13.06.11 21:25.
13.06.11
21:29
Започни с пулоувър и после може да правиш скрипеца. Пулоувъра много добре влиза в началото, а и разгряваш доста добре.
13.06.11
21:32
Аз лично правя базовите упражнения първо (гребане с щанга и мъртва тяга) и след това за широка част на гърба.
Разнообразието трябва да го търсиш по-често (зависи от тялото ти де) .А от набиранията щом ти се помпа много бицепса ,значи нещо не е както трябва.
Опитай(ако не си) с фитили,и се концентрирай повече по време на изпълнението да акцентираш само на гърба!
А формула кое е “по-добре’ няма-затова е толкова индивидуален този спорт.Опитвай докато не опознаеш тялото си. :) :)
Успех ! :)
да miroslavchy идеята ти ми харесва, даже си спомням, че бях гледал клипче с Дориан и той съветваше да се започва с пул-оувър. Добра идея :) Иначе тренирам с фитили, но пак ми се помпат повече бицепсите при набиранията. Даже в залата има уред за набирания, но пак същото, а уж на уреда е по изолирано ама ... знам ли ...
13.06.11
21:41
Да аз точно по неговата система за гръб тренирам сега и съм супер доволен. Яката мускулна треска и мускулен растеж се наблюдават вече повече от 1 месец. Тва е доста добре за разнообразяване особено ако си в застой както аз бях преди да почна да тренирам така.
13.06.11
21:46
хм.. при мен пък чукчетата и въобще гребанията са в пъти по-добри ако ги правя като второ упражнение...преди това набирането дава тонус на мускулите, добро стречинг упражнение а и базово... :) след това гребанията се усещат страшно добре в загретия вече мускул
Може ли да напишеш какви точно упражнения и серии правиш, защото ми хареса тази идея за тренировка ?
Blood & Guts Back Workout:
Мнението беше редактирано от LDoeN на 13.06.11 21:55.
13.06.11
22:01
Пулоувър 4 серии 10-12 повторения
После скрипец само че с Тесен успореден хват с \/ ръкохватка 4 серии 10-12 повторения
Гребане с дъмбели 3 серии 10-12 повторения
Хоризонтален скрипец, но с широк хват с дългия лост 3 серии 10-12 повторения
Мъртва тяга 4 серии по 8 повторения
Да, тази програма на Дориан миля, че е по метода на предизтощение на Джо Уидър, щом започва с пул-оувър. Утре ще я пробвам
Доколкото знам му е “останала” от Менцер след тренировките при него. Само, че я е модифицирал “леко”.
ползвай колкото се може по-малко скрипци. Гребане с щанга/дъмбели, мечка, тяга са упражненията... а да и набирания!
13.06.11
22:17
не е предизтощение... правиш една отказна серия и това е политиката на Дойран...
13.06.11
22:17
Чукове разбира се не очаквай да направиш мускули с тези тъпи машини!
Ето и цялата статия на Дориан не само за гърба той е в Episode 2
http://www.bodybuilding.com/fun/dorian-yates-blood-guts-6-week-trainer.htm
да kristiancho знам за политиката на Дориан за 1 отказна серия, аз имах в предвид, че един от методите на Джо Уидър е да се започва тренировката не с базово а с изолиращо упражнение :)
Скрипеца не е машина. Стига с тези глупости - само набирания за ширина и това е...... Добри са, но не толкова. Вертикалния скрипец е в пъти по-добър за ширина, а просто без гребания не става.
14.06.11
11:07
Класика си е да се почва с набирания,а и те доста изморяват...В случай,че правиш набирания пък няма смисъл да правиш горен скрипец според мен...Наи добре си е - набирания,мъртва тяга,чукове,долен скрипец и тва е можеби...Всякви варианти има,спрямо целите. :)
14.06.11
13:20
казано от Миsh0 на 13.06.11, 23:48:
Скрипеца не е машина. Стига с тези глупости - само набирания за ширина и това е...... Добри са, но не толкова. Вертикалния скрипец е в пъти по-добър за ширина, а просто без гребания не става.
Напълно съм съгласен. Един дебеляк ще се мъчи един час да се набере, докато не го повдигне някой, а един здрав човек ще се гърчи един час, за да не изтърве дъмбела между краката, т.е. не е удобно. При скрипеца може 10, може и 100кг. да се сложат.
Набиранията са си класика особенно с тежест са перфектни за широчина на гърба.
Скрепица според мен е добър за разнообразяване на тренировката за гръб при положение че правим с кила над собственните или за човек който все още не може да се набира.
По мой вкус първо са набиранията или скрипеца, а след това идва ред на гребането. Не че правилото е строго!
18.06.11
11:56
Изследвания показват, че скрипеца е най-ефективното упражнение за широк гръб:
10) Best For Lat Width: Wide-Grip Lat Pulldown
University of Miami (Coral Gables) researchers had 10 experienced lifters perform wide-grip pulldowns to the front, pulldowns with reverse and neutral grips, and wide-grip pulldowns behind the neck while measuring muscle activity with electromyography. Wide-grip pulldowns to the front were found to involve the most lat muscle fibers, with the reverse-grip version coming in a close second.
15.07.12
14:59
Стоян Чанев, изследването показва, че придърпването на скрипец с широк хват е най-доброто от различните варианти на придърпване на скрипец с различен хват, а НЕ че е най-доброто за гръб по принцип. Прочети внимателно кои са сравняваните упражнения и после прави заключения. В посочения материал има само pulldowns, но не и pullups. Това е все едно да твърдиш, че най-добрия български футболен отбор е и най-добрия в света. (същото важи и за английски, германски, испански и т.н.)
cchapo
Набирания не правя, защото много ми се помпа бицепса.
Мисля си, че проблема не е в набиранията, а се нарича силов дисбаланс...
Georgi Sabev
Опитай(ако не си) с фитили
Фитилите помагат (въпреки, че според мен по-скоро пречат) при слаб хват (предмишница), а не при слаб бицепс.
cchapo
Да, тази програма на Дориан миля, че е по метода на предизтощение на Джо Уидър, щом започва с пул-оувър.
Всъщност е по-близо до метода на Менцер. Значи според тебе и Менцер тренира по метода на Уидър, защото започва с пулоувър.
Миsh0
Вертикалния скрипец е в пъти по-добър за ширина
Ъъъъ...мотиви? Това ми прилича по-скоро на твърдение на децата от детската градина “-Моя татко е най-силен... -Не, не, моя е по-силен...” А и скрипеца Е машина. Справка: http://bg.wikipedia.org/wiki/Машина
И така относно набирания или скрипец личното ми мнение е в полза на набиранията. По-специално заради това, че при неправилно изпълнение и в желанието да се дръпнат повече килограми, скрипеца позволява такива изпълнения, че упражнението от “придърпване на скрипец” става повече на “клатене на кръст”.
Що се отнася до въпроса скрипец (респ. набирания) или чукчета, отговора е ясен: и двете дедо попе, и двете.
Поздрави.
Ти какъв се явяваш, нов форумен гуру? Не отричам набиранията - и аз ги правя, но от личния ми опит скрипеца (подхват) + гребане с дъмбел дават най-добри резултати за ширина. Като си толкова нахъсан, качи 1 снимка на гърба ти да видим.
Билдерите, я кажете, така бива ли за широк гръб: щангистко високо изтегляне - тежко, гребане с щанга - тежко, хоризонтален скрипец тясна ръкохватка - средно до 8 повторения, вертикален скрипец широка ръкохватка - средно до 8 повторения.
15.07.12
15:58
казано от Миsh0 на 15.07.12, 15:37:
Ти какъв се явяваш, нов форумен гуру? Не отричам набиранията - и аз ги правя, но от личния ми опит скрипеца (подхват) + гребане с дъмбел дават най-добри резултати за ширина. Като си толкова нахъсан, качи 1 снимка на гърба ти да видим.
споделям мнение...мотивирано при това, провокирано от поста за изследването и от категоричния ти пост, че “скрипеца не е машина” и “вертикалния скрипец е в пъти по-добър за ширина”. За скрипец+гребане съм съгласен, стига да е придърпване на скрипец, а не както вече написах клатене в кръста. При набирането това е (почти) невъзможно и оттам идва личното ми предпочитание.
Не съм качил снимки и затова не мога да коментирам може би? А ти какви снимки си качил? На глава? Това как се тренира? BTW това на аватара Е снимка на гърба ми, скоро ще има и други. Следи изявите ми, гледам, че си ми фен.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 15.07.12 19:23.
Набирания - широк хват - бавно дърпаш,задържаш секунда, пускаш, не отключваш доло лактите ; няма по универсално упражнение за сила,маса плътност,размер на гърба в горния сектор ,поне лично за мен; лично аз даже мога да си направя тренировката за гръб само с набирания,няма по-ефективно упражнение :)
Всъщност, широкия хват хич не е най-удачния за гърба. Скрипеца не може да се сравнява с набиранията, различни упражнения са.
И да, скрипеца не е машина, може да се брои за свободна тежест, тъй като макарите само пренасочват посоката на движение на тежестта.
15.07.12
20:09
казано от Петко К на 15.07.12, 19:56:
Всъщност, широкия хват хич не е най-удачния за гърба. Скрипеца не може да се сравнява с набиранията, различни упражнения са.
И да, скрипеца не е машина, може да се брои за свободна тежест, тъй като макарите само пренасочват посоката на движение на тежестта.
да, кросоувъра също не е машина, там макарите както ти каза само пренасочват посоката на движение, също и лег пресата, там ролките само се търкалят, а сгъването за бицепс на долен скрипец всъщност е най-якото базово упражнение за бицепс със свободна тежест, защото ти вече ни каза какво правят макарите. Всъщност има ли машини без макари, лостове и ролки, които да пренасочват, препредават или задвижват тежестта? В линка, който съм дал има определение кое е машина и кое не, всъщност и една макара да има, това е механизъм, който пък е проста машина.
Иначе относно ширината на хвата съм съгласен на 100%, всъщност раменния е доста по-удачен, особено що се касае до плътност.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 15.07.12 21:03.
15.07.12
20:38
казано от Петко К на 15.07.12, 19:56:
Скрипеца не може да се сравнява с набиранията, различни упражнения са.
.
Струва ми се,че скрипеца товари по чисто,но не е ли по-скоро въпрос на техника (и на набирания и на придърпване на скрипец) т.е. чак пък различни упражнения ?
Мнението беше редактирано от donsir на 15.07.12 20:39.
Набиранията изискват доста повече баланс в коремната област,включват доста повече стабилизащи мускули.Скрипеца е измислен за ботовете ,които по една или друга причина не могат да се набират.
Набиранията са си набирания, но аз имам въпрос. Защо повечето съвременните про. уроди, пардон билдери не правят набирания с допълнителна тежест или собствено тегло примерно, а дърпат скрипците?
Гледал съм клипове и доста прота започват тренировката си за гръб с набирания ;)
казано от Old Timer на 16.07.12, 15:58:
Набиранията са си набирания, но аз имам въпрос. Защо повечето съвременните про. уроди, пардон билдери не правят набирания с допълнителна тежест или собствено тегло примерно, а дърпат скрипците?
Защото за тях няма такова нещо като ловкост,експлозивност,та дори много често и силата не ги интересува.Мислите им са от сорта на:”Дай да се напомпам като балон,кво като не мога да си пипна гърба с ръката”.
Абе мани ги тия колко са нефункционални, НЕ могат да правят набирания, кофички, лицеви, не могат да тичат, назобени трупове, с химия кой не може, супер слаби са по отношение на сила... и гроздето е много кисело........................
16.07.12
18:49
Дали ще се набираш или ще ползваш скрипци зависи изцяло от целите ти.Набирането е многоставно дърпащо упражнение,прие което освен гърбът и бицепсът участие имат и много стабилизиращи мускули като коремът , рамената , хватът се товари значително повече в сравнение със скрипеца.Ако целта е развиването на комплексни качества набирането превъзхожда скрипците.Ако целта е изолация на конкретна мускулна група,нещо което се търси в културизма, то скрипеца е по-доброто решение,защото позволя много по-голяма вариация при използваните тежести и в двете посоки,участието на стабилизиращите групи е далеч по-малко,което позволя на съсредоточаване върху гърба(гърба е може би мускулната група,която се изолира най-трудно).
16.07.12
21:42
казано от Old Timer на 16.07.12, 15:58:
Еми щото тежат по 120-130кг, а силата им отговаря на тази на 70-75 килограмов лостаджия. Как да се дръпне като е тюфлек? А за гъвкавост и ловкост няма смисъл да говорим. Виждал съм батки, дето не са профита, ами някакви назобани смешници от кварталния фитнес, дето не могат да си поднесат GSM-а до ухото, толкова са схванати горките... А за стречинг не са и чували.
BTW гроздето е кисело, ама па чукундура е готов за вадене.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 16.07.12 21:56.
моля ти се скрий се някъде.... спирам да коментирам по темата, просто ми е до гуша дошло от такива “квартални (в случая форумни) експерти”, които прочели 1 статия и вече са “богове”. И BTW, добре, че някъде беше пояснил, че това на аватара ти е “гръб”, аз го помислих за снимана с черно-бяла светлосянка намачкана кувертюра за спалня....
Не се набират, щото не им трябва. Скрипеца изолира по-добре, могат да регулират тежестите по-добре, да правят пирамида, да вкарат повече чийтинг и да помпат с повече повторения. За техните цели и при тяхното ниво и “суплементация” е нормално, могат да си тренират както си искат и пак да има ефект ;)
Между другото, това, че сте гледали едно клипче и в него някой си не се е набирал в конкретната тренировка, не значи, че не се набират по принцип. Филмите често се снимат в предсъстезателния период, когато повечето са на диета и не вдигат тежко или умишлено ползват повече машини и скрипци.
А това за “силата” на 70 килограмов лостаджия няма да го коментирам, щото е смешно. Доста културисти могат да тренират с дъмбели, като всеки дъмбел тежи повече от лостаджията :D
Мнението беше редактирано от Петко К на 16.07.12 23:18.