26.06.11
22:27
Въпроса ми е като почвам упражненията за гръб ,мъртвата тяга вначалото ли е ,защото я права като първо упражнение ,или в края ?Същия впрос имам и за клековете.
26.06.11
22:44
в началото ;)
26.06.11
23:08
Начи правилно си я права :)
26.06.11
23:57
Де да знам ... по въпроса има различни становищя.Важното е как ти го усещаш.Аз примерно правя тягата като последно упражнение,защото тогава съм сигурен,че съм загрял достатъчно и риска от контузии е по-малък.Клека го правя пръв,защото ще ми е малко тегаво след лег преса и напади.
27.06.11
01:00
И аз така, клека първи и тягата накрая.
27.06.11
03:21
1 глас за тягата като последно.
27.06.11
10:35
казано от Ради Хаджирадев на 27.06.11, 03:21:
1 глас за тягата като последно.
Дори и да не е последно и на мен не ми вдъхва доверие като първо. Предпочитам първо да вдигна работната температура на тялото, преди да се товаря така сериозно.
27.06.11
16:38
Първо разгрей хубаво, направи няколко серии набирания и тогава я прави :)
ПП: Предполагам на аватара не си ти.
27.06.11
16:42
добре де пичове... клек и тяга са основни базови упражнения какво в края ми говорите тягата... вие лежанка в края на тренировката ли правите... и тя е много ставно упражнение и включва раменната става която е най-податлива ако може да се каже на контузии ама правите лежанка отначало нали ... защо го правите ?
27.06.11
16:45
Аз и лежанка правя второ упр, защото първо ми са кофичките, но там причината е друга. При мъртвата тяга според мен трябва да се загрее много хубаво, тялото както казва Тихомир трябва да вдигне нужната температура, защото едно е да нараниш рамената, друго е да нараниш кръста, от който ти зависи цялото тяло.
27.06.11
16:52
абе не си прав... няма предпочитана контузия поне за мен ;) ... във всеки случай трябва да се загрява хубаво аз правя мъртва тяга като първо правя 2серии само с лоста и почвам от 60 нагоре... при положение, че имаш голяма тяга като килограми защо трябва да правиш нещо преди това има хора 100кг тяга им идва загряващо еми почват от 80кг примерно и готово първите им 3-4серии са вработващи всеедно ( говоря за тренировки мъртва тяга само или трибойски - като цяло тежка атлетика ) що се отнася до бидлинга тягата ако ще е в края да си е културистична за да натовариш и специализираш гърба :) така мисля аз
Не можеш да сравняваш тягата с клека. Не виждам какво общо има тягата с широкия гръбен мускул, който е основната цел на тренировката ми за гръб. На мен еректорите, трапеца, задното бедро и гъза не са ми приоритет в деня за гръб :) Една тежка тяга в началото определено ще ми прецака гребането с щанга, а и като цяло коства много сили. Затова я правя последна.
Мнението беше редактирано от Станимир на 27.06.11 19:54.
28.06.11
21:29
Умни хора са ми казвали, че последователността е “клек-лег-тяга” :) За мен работи :)
Тягата за първо упражнение е ок, според мен. Всъщност със сегашните ми тренировки не виждам как бих могъл да правя гребане след тяга или обратното, а също така и ми е доста странно как ще вмъкна тягата в деня за гръб - много тежи и ако е последна, няма да дам 100%, а ако е първа ще ми издърпа целия ресурс от гърба, затова я правя с ръцете.