Какво мислите за храненето три пъти дневно?

Прескочи до:

02.07.11
12:56

Какво мислите за яденето три пъти дневно-закуска ,обяд и вечеря? Ясно ми е че 5-6 пъти е по-удачно да се яде на ден ,но не винаги имам тази възможност и си мисля възможно ли е три пъти да ям на ден като ям същите храни ,но в по-големи количества?

МЙ

02.07.11
13:15

Каква е целта?

казано от Мариан Йорданов на 02.07.11, 13:15:

Каква е целта?

извинявам се че се намесвам с въпрос в тази тема , но и аз съм с такъв режим , и да се възползвам от това че колегата е отворил такава тема да попитам и аз .. Целта ми е покачване на ММ. Тренирам 4 пъти в седмицата ! 185 , 80 кг 22 г.

02.07.11
15:42

на 3 хранения не можете да усвоите толкова храна която ви е нужна за покачване на ММ дори и да се сцепите от ядене ненужните вещества ще бъдат изпикани или натрупани на мазно според зависи дали са протейни или въглехидрати :)

TN

02.07.11
16:28

казано от Филип Буцев на 02.07.11, 15:42:

на 3 хранения не можете да усвоите толкова храна която ви е нужна за покачване на ММ дори и да се сцепите от ядене ненужните вещества ще бъдат изпикани или натрупани на мазно според зависи дали са протейни или въглехидрати :)

Нещо подобно се опитвам да обясня на наще! Само дето и протеина дето не изпикаваш ти скапва яко бъбреците и има и възможност да натрупаш известни мазнини :)

02.07.11
18:34

Протеина има най-малък шанс да се отложи като мазнина..
Иначе по темата: Няма никакъв проблем да качваш и с 3 хранения стига да не си с ултра мега бърз метаболизъм. Аз нямам проблем с 3 храненеия да качвам, както и много мой познати, храниш се според възможностите си това е.

TN

02.07.11
19:08

Трудно,трудно.С 3 хранения какво точно ще ядеш,как? Когато ти е тренировъчен ден ?

Сутрин в 8 Обяд в 1 и вечер в 7-8 тва ли ? И после 12 часа не ядеш :?

Просто си забавяш прекалено метаболизма :)

02.07.11
23:05

Възможно е.
Обаче всяко от 3те яденета трябва да е много добро. Т.е. да има както хубави и достатъчно протеини, така и въглехидрати и мазнини. Трябва да са много здрави. Не ти говоря да преяждаш и да се подуваш, а да се храниш правилно. Все пак си мисля че може да вкараш поне една следобедна закуска, примерно ядки, кисело мляко, филийка с нещо полезно и вкусно. ;)
Просто си раздвижи фантазията. Аз работя и пак намирам време за малки хапвания между големите. ;)

02.07.11
23:43

Напълно възможно е да се качва мускулна маса с 3 хранения дневно.

TN

03.07.11
01:37

казано от Петко К на 02.07.11, 23:43:

То и с 1 хранене може да се качва мускулна маса , визирам по-точно warrior diet !

03.07.11
11:23

Може и да си прав но няма да стане толкова бързо колкото с 6-7 хранения ;) и няма да е толкова ефективно.

03.07.11
11:46

казано от Филип Буцев на 03.07.11, 11:23:

Може и да си прав но няма да стане толкова бързо колкото с 6-7 хранения ;) и няма да е толкова ефективно.

Изпробвал ли си лично, че казваш “няма да стане толкова бързо”?  Просто ми е интересно на каква база се изказваш толкова сигурно.
Дали при 6-7 хранения усвоямостта при всеки е еднаква? Дали така се усвоява наистина повече храна?

На мен също ми казваха трябва 6-7 хранения ала бала... пробвах, при което така или иначе бързият ми метаболизъм стана още по-бърз. От едно известно време съм на 4, макс 5 и се чувствам прекрасно. Ефект също има. ;)

Мнението беше редактирано от Dimzata на 03.07.11 11:47.

TN

03.07.11
12:19

Dimzata не се шашкай бе :D Бързият метаболизъм е предимство!

03.07.11
13:26

казано от The Next на 02.07.11, 19:08:

Трудно,трудно.С 3 хранения какво точно ще ядеш,как? Когато ти е тренировъчен ден ?

На мен пък изобщо не ми е трудно, раста като трева. Разбира се казвам 3 хранения, не броя шейка след тренировка..или казеина преди лягане примерно.

TN

03.07.11
14:35

казано от Rikoo на 03.07.11, 13:26:

На мен пък изобщо не ми е трудно, раста като трева. Разбира се казвам 3 хранения, не броя шейка след тренировка..или казеина преди лягане примерно.

А защо не ги броиш ? Тва са си 2 хранения! Значи ядеш 5 пъти на ден,не 3,ако вкараш и 50 грама ядки между тях,2 пъти на ден и стават вече 7 хранения,опс?!

С хранения 3 пъти дневно от типа:

Сутрин: Един хамбургер в даскало
Обед: Нещо готвено
Вечер: Квото има

Растеш ама на къде не знам!

03.07.11
16:02

Погледнете така на нещата:
принципно трябва да се погълнат 3000 калории разделени на 6 приема си е по 500 на прием, което е добре за пълно усвояване. Организма има около 3 часа, за да ги изразгоди и да е готов за новата порция.
Приема на 3000 калории разделени на 3 хранения са по 1000 на хранене. 1000 калории са много за едно хранене. Да не говорим, че като се натъпчеш с 2на доза храна корема/стомаха ти се разширява, за да може да поеме това количество, поетата храна се обработва до едно положение и се разпределя така, че да може организма да издържи до следващото хранене, което е някъде след около 5-6 часа, това разпределяне предполага заделяне на хранителни вещества в “склада” за по-късното им използване, а “склада” това са мазнините.
Обобщено погледнато 6те хранения са за предпочитане пред 3те от гледна точка избягването натрупване на мазнини и раздуването на стомаха.
Аз така ги разбирам нещата, изпробвал съм ги и знам резултатите върху моето тяло.

03.07.11
18:37

казано от atanasov на 03.07.11, 16:02:

Погледнете така на нещата:
принципно трябва да се погълнат 3000 калории разделени на 6 приема си е по 500 на прием, което е добре за пълно усвояване. Организма има около 3 часа, за да ги изразгоди и да е готов за новата порция.
Приема на 3000 калории разделени на 3 хранения са по 1000 на хранене. 1000 калории са много за едно хранене. Да не говорим, че като се натъпчеш с 2на доза храна корема/стомаха ти се разширява, за да може да поеме това количество, поетата храна се обработва до едно положение и се разпределя така, че да може организма да издържи до следващото хранене, което е някъде след около 5-6 часа, това разпределяне предполага заделяне на хранителни вещества в “склада” за по-късното им използване, а “склада” това са мазнините.
Обобщено погледнато 6те хранения са за предпочитане пред 3те от гледна точка избягването натрупване на мазнини и раздуването на стомаха.
Аз така ги разбирам нещата, изпробвал съм ги и знам резултатите върху моето тяло.

Абсолютно съм съгласен с теб и аз лично съм изпробвал 6-7 хранения дневно и резултата е на лице върху моето тяло.За да се качва ММ трябва да имате +500 калории на BMR нормалният BMR на 80кг човек е 2800 калроии тоест +500 ,3300 калории на 3 приема е невъзможно да се усвоят първо 300гр протеин на 3 приема по 100гр на прием при положение че можеш да усвоиш само 40-50гр на прием останалото или се изпикава или се трупа на мазнина да не говорим за въглехидратите и какъв спайк правиш на инсулина при прием на 100гр въглехидрати на 1 ядене ? А като се спайкне инсулина резултата е трупане на мазнинка.

TN

03.07.11
18:40

Аз ям 10-12 пъти дневно и съм си супер!

03.07.11
22:12

казано от The Next на 03.07.11, 14:35:

А защо не ги броиш ? Тва са си 2 хранения! Значи ядеш 5 пъти на ден,не 3,ако вкараш и 50 грама ядки между тях,2 пъти на ден и стават вече 7 хранения,опс?!

Е, къде броиш шейка хранене.. ако го броим ок 5 са.. но 3 главни.. чат пат вкарвам някое кисело мляко или ядки да, но когато огладнея, а това рядко се случва като качвам ;Д

03.07.11
22:17

казано от Rikoo на 03.07.11, 22:12:

казано от The Next на 03.07.11, 14:35:

Е, къде броиш шейка хранене.. ако го броим ок 5 са.. но 3 главни.. чат пат вкарвам някое кисело мляко или ядки да, но когато огладнея, а това рядко се случва като качвам ;Д

Абее като ти гледам дневника ядеш бая повече от 3 пъти :)

03.07.11
22:26

няма значение дали 1-2-3-4-5-6-7 пъти ще ядеш стига количествата да отговарят на нуждите ти- тествано.

03.07.11
22:43

Абе не можеш да усвоиш 3000+ калории на 1-2-3 то дори 4 хранения да не се лъжем напразно :)

04.07.11
00:30

На бас, че мога ;)
П.П. Е, не казвам, че това е перфектния режим.

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.07.11 00:33.

04.07.11
00:42

казано от Филип Буцев на 03.07.11, 22:43:

Абе не можеш да усвоиш 3000+ калории на 1-2-3 то дори 4 хранения да не се лъжем напразно :)

Защо? Няколко месеца схемата ми на хранене беше такава- хранене един път дневно- пък по едно време спрях и да свалям- а през цялото време си бях на ОКБ-то. Има тука във форума и други хора практикуващи тоя начин на хрене и не са изчезнали, пък и сила имат даже : )

TN

04.07.11
01:24

И какво ядете точно? И кое е правилното? Що за съвети ? Влизат начинаещи,нищо разбиращи в този форум,малко се осъзнайте!

04.07.11
01:31

Ако визираш мен- най-просто искам да кажа, че е без особено значение дали ще яде 3 или 8 пъти- както му е по-удобно и да не се притеснява, че днеска видиш ли не събере заветните точно 6 хранения през точно 3,23часа с по 27,25гр протеин всяко не е фатално и е без значение- най-важно остава качеството и количеството на ВСИЧКАТА храна поета през деня. Тъй че отговорът на първоначално зададения въпрос е- да може.

04.07.11
05:36

Кога ще прочетете някоя по-нова книга с изследвания ? Това са пълни глупости за 3-4гр протеин на телесно тегло, 6 хрананения и бла бла бла... Почти никой от трениращите тук не е на химия, че да приема толкова протеин или пък е про състезател и атлет от небесни висини...Не можел си да качваш, трябвало еди колко си хранения и еди колко си протеин и еди колко си микрограма микроелементи и минерали. Пълни глупости - докато робувате на числа и не експериментирате ще си останете вечно малки !
И моля Ви, не всички тук сме студенти, ученици или чисти безделници...някои нямаме времето, възможността, дори и финансите да се храним по-часовник с точните храни в точното количество...много глупости се изписаха.
Броя на храненията оказва влияние, но не чак толкова голямо. Човешкото тяло се АДАПТИРА в определени граници. С 3 хранения ще си ОК, ако са стабилни.
ПС - Подкрепям Петко и Скота.

Мнението беше редактирано от Vlado89 на 04.07.11 05:40.

TN

04.07.11
08:59

Еми тогава си стой с по 100 грама протеин/ден и до там :) Па за един 90 кг мъж със 100 грама протеин,нали се сещаш,1(+) гр на телесно тегло , то няма как да усвоиш ако вземаш повече протеин!

А колкото до @Петко,може да казва к’вото си иска,ама следя редовно дневникът му и мога да река,че не се храни по 3 пъти на ден!

И все пак ако станеш от сън в 3-4 следобяд може да ядеш 3 пъти,но да станеш както всички ставаме в 6-7 и да ядеш по 3 пъти през 6-7 часа и крайното ядене да е в 7-8 и да оставяш после да гладуваш 12 часа,маса или релеф (особенно при релефа) няма да стане.К’ви са тия проучвания,дето ми казват да ям по 3 пъти на ден ? :)

04.07.11
09:16

Братле, говориш неща, които лично не си пробвал- нали?

TN

04.07.11
09:22

казано от Скота на 04.07.11, 09:16:

За хранения 3 пъти дневно ли ? Всеки някога се е хранил по такъв начин,само дето е безсмислен,ако смяташ да се занимаваш по-сериозно.Тук става въпрос за основни неща,метаболизъм,прием на п/в/м ,няма как да се усвои,стомаха се разширява и просто почваш да пикаеш пари,ако ме разбираш,ако не,здраве да е ;)

04.07.11
13:10

Никой не знае колко се усвоява и колко не.
Човека пита дали може с 3 хранения. Отговорът е - може, дори да не е оптималното за него, но и това няма как да се разбере, докато не пробва.

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.07.11 13:10.

казано от The Next на 04.07.11, 09:22:

За хранения 3 пъти дневно ли ? Всеки някога се е хранил по такъв начин,само дето е безсмислен,ако смяташ да се занимаваш по-сериозно.Тук става въпрос за основни неща,метаболизъм,прием на п/в/м ,няма как да се усвои,стомаха се разширява и просто почваш да пикаеш пари,ако ме разбираш,ако не,здраве да е ;)

Напълно НЕ съгласен съм с това мнение. В други теми съм ви линквал изследвания за аргументация. Няма да го правя пак. Който по колкото иска да яде на ден. Аз ям 2-3 пъти за 4-6 часа, през останалото време не поемам калории.
Отделен въпрос е ,че няма нужда от повече от 140 грама протеин на ден. За това също е ставало въпрос по другите теми.

04.07.11
13:17

По-точно, ти нямаш нужда от повече от 140 грама протеин на ден.

TN

04.07.11
13:21

казано от Петко К на 04.07.11, 13:10:

Никой не знае колко се усвоява и колко не.
Човека пита дали може с 3 хранения. Отговорът е - може, дори да не е оптималното за него, но и това няма как да се разбере, докато не пробва.

Дигнах палеца,защото съм съгласен! Може,ще оцелее и с по 3 хранения :)

TN

04.07.11
13:23

казано от Freelancer на 04.07.11, 13:14:

казано от The Next на 04.07.11, 09:22:

Напълно НЕ съгласен съм с това мнение. В други теми съм ви линквал изследвания за аргументация. Няма да го правя пак. Който по колкото иска да яде на ден. Аз ям 2-3 пъти за 4-6 часа, през останалото време не поемам калории.
Отделен въпрос е ,че няма нужда от повече от 140 грама протеин на ден. За това също е ставало въпрос по другите теми.

Щом казваш,няма повече да надвишавам 30-40 грама протеин на ден,защото сигурно 140 грама протеин взимат професионалните културисти,к’во ли съм си мислил до сега ..

04.07.11
13:44

@Филип Буцев
Дневника ми беше от преди половин и повече година, + това тогава свалях, а темата е за качване ;-) Да, съгласен съм, като се сваля трябва да се яде често и по-малко, да не говорим, че ако се храниш по 3 пъти глада ще ме размаже ;Д
@Некст.. с удоволствие искам да намериш начин да поговориш с този човек, и да му успорваш, че неможе да качи с 3 хранения, при положение, че той гладува по 16-18 часа, после за 6-8 часа хапва 3 пъти. Между другото..натурален е.
http://www.leangains.com/ и далеч не е единствения, който практикува това, напоследък все повече и повече хора тренират така. Доказано, е че с програта може да се чисти,както и да се качва, с много малко или почти никакво мазно. Та така де, 3 хранения, 16 часа гладуване, тренировка на гладно.. яко ? :Д

Мнението беше редактирано от Riko на 04.07.11 13:53.

Хора, най-важното е колко можеш да усвоиш на едно хранене. Ако можеш да усвоиш (примерно) 3000 калории на едно хранене - яж веднъж. Ако можеш да усвоиш 200гр. протеин на едно хранене - яж веднъж. Ако можеш да усвоиш 1000 калории на едно хранене - яж веднъж. Покачването на теглото се влияе единствено от поетите калории...по-точно от усвоените калории. Ако си поел/усвоил повече отколкото си изразходил - трупаш.

И ремижите с честото хранене и “гладуващите” режими си имат както предимства така и недостатъци. Едните натоварват по-малко храносмилателната система, способстват за по-добро усвояване на храната поради малките й количества, а другите пък подобряват инсулиновата чувствителност, не те ангажират с носене на храна и отделяне на време за ядене, както и много други позитиви.

И с 1 път става и с 3 пъти става и с 8 пъти става. Определено обаче бих се заредил с храносмилателни ензими ако ще приемам по 1000 калории на ядене. Също така бих се приготвил за малко повечко мастно натрупване, ако менюто ми съдържа голям процент въглехидрати, но това не значи, че няма да мога да постигна целта си. :)

04.07.11
14:06

TheNext тъй като не вярвам да си някои гуру нутриционист, МОЛЯ ТЕ прочети следните матеряли:
http://www.bodyrecomposition.com/muscle-gain/meal-frequency-and-mass-gains.html
http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html
П.С. Забелязах нещо за забавяне на метаболизма, мисля че трябва да се разбере, какво е TEF. Дори по време на постене първите 36 часа, има забързване на метаболизма до 5%, в резултат на повишени нива на катехоламини и нораепинефрин.

TN

04.07.11
14:13

казано от Rikoo на 04.07.11, 13:44:

@Филип Буцев
Дневника ми беше от преди половин и повече година, + това тогава свалях, а темата е за качване ;-) Да, съгласен съм, като се сваля трябва да се яде често и по-малко, да не говорим, че...

Хубаво е,че без да знаеш пишеш,все едно си до него и му мериш калориите и храненията,все едно слушам някво лостаджииче да ми казва,че Ханибал е натурален,този може да е натурален,но ти определено не знаеш какво и дали взима.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.07.11 14:15.

04.07.11
15:51

Режимите на хранене с голяма “почивка” от храна са приложими за хора, които искат да живеят здравословно, по-неангажиращо, за работещи и за аматьори, но да не се лъжем, че те са оптималният вариант за хранене, когато става дума за професионален спорт. Някак си не виждам как един спортист-професионалист (например борец или спринтьор) ще прави тренировка (особено такава с градивен характер) след 7-8+ часа без храна. Така, че повечето изследвания просто показват, че за да тренираш има и друг вариант освен добре познатият с много хранения през малки интервали от време и е въпрос на желание и приоритети кой ще избереш.

04.07.11
15:52

A solid food meal containing a high quality protein, carbohydrates, fat and some fiber eaten every five hours will maintain an anabolic state readily.

@stenli - мерси за линковете, има доста полезна информация. Точно това, което се опитах да кажа. Може и с 3 яденета, но те трябва да са качествени. Може и със 6, но ако не са качествени, пари на вятъра.

При мен лично по-малко дневни хранения с по-голям обем имат по-добър ефект. Това е лично за мен, разбира се.
Също така имам наблюдения, че в различните дни усвояемостта на протеин е различна. Т.е. имам дни когато на едно хранене приемам много над 50 гр. и не получавам газове, които са най-сигурния признак за неусвояване на протеина. Други дни и при 30 гр. дори мога да получа леки газове. Зависи от натоварването, физическото, дори и психическото състояние на човек. Много хора подценяват психическият фактор, но той играе голяма роля. Все пак абсолютно всички процеси в тялото се управяват от мозъка, много от тях са несъзнателни, просто ги правим под default. Но всички тревоги и притеснения се отразяват на тялото ни.

Идеята ми е, че може да стане и с 3 яденета. По-важно е да се научим да усещаме тялото си и да го слушаме. Когато не му се ядат картофи или ориз, да не го тъпчем с такива, защото сме чели, че така трябвало. Това е като съветите на разни богаташи как да станем богати, ако действаха за всички в 100% от случаите всички щяхме да сме богати. Ама не сме. :)
Ето ви пример - сигурно всички сте виждали онези батковци(повечето мургави) по строежите, които са “изрязани” и с по-добра физика от много хора пишещи във форума, включително и мен. Мислите ли, че се хранят по 6 пъти на ден, в определен час и си броят калориите? :D

Всеки трябва да открие какво действа за него. Няма универсална формула действаща за всеки.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1