Какво мислите за храненето три пъти дневно?

Прескочи до:

05.07.11
12:45

казано от The Next на 05.07.11, 11:36:

А при ВМ+НВД или НВД  да твърдиш,че с 3 хранения ще си добре , просто разбирам,че още си новак , това е най-добрата хипотеза,защото,ако имаш 2-3 години във фитнеса и сериозно се занимаваш с хранене и си правил ВМ+НВД или НВД изчислено едва ли ще ядеш по 3 пъти на ден,ако ли пък си “навътре с материала” , лошо тогава,започни да четеш от другаде по-добре.

Точно при ВМ-НВД можеш да ядеш само 3 пъти и да си добре. Мазнините се разграждат по-бавно и дават по-дълго време енергия, съответно те държат по-дълго време сит. Отделно, като не ядеш много въглехидрати нямаш инсулинови пикове, а това е добре за контрол на инсулина и апетита. Освен това храната в този случай е по-малка като обем, по-калорична и не издува стомаха, така че можеш да изядеш доста калории на едно хранене без да се подуеш. Явно никога не си се хранил така, иначе щеше да знаеш ;)

TN

05.07.11
12:47

Хранил съм се! Дай примерно меню тогава за 3 пъти дневно хранене на ВМ-НВД ? Можеш ли ?!

Мнението беше редактирано от The Next на 05.07.11 13:26.

05.07.11
13:02

Занимавам се от 7 години със спорт. Минал съм през една до триразови тренировки. Опитвал съм от 2 до 8 храниния. Експериментирал съм с ВМ-НВД и High everything до PSMF (aко това ти говори нещо The Next). Минал съм през архивите на bb-team и t-nation до тези на Джон Крийгер и Bodyrecompostion. През ръцете ми е минала литетура на автори с различни виждания, като започнеш от Дан Джон и Стюард МакРобърт до Брад Пилон и Лайл МакДоналд.
Какво ти дава право на теб да сочиш с пръст и да анатемостваш с думите “измислени саитове”, ама направо се излагаш! Та какъв е твоя background, на които се крепи експертното ти мнение? Поста на Valdis направо ме разби и да, наитина ставаш адски досаден. И тъй като не вярвам да си прочел наистина матерялите, който ти дадох по-горе, то просто ти препоръчвам да направиш следната инвестиция в следните 2 книги и да спреш да хвърлш прозрачното си мнение:
Advanced nutrition and human metabolism
The protein book

П.С. Още чакам да ми кажеш как да усвоя 600.

Мнението беше редактирано от stenli на 05.07.11 13:03.

TN

05.07.11
13:11

Якоооо,пробвай и ти да разбиеш 900 грама протеин суроватка и пийни  :D

Мнението беше редактирано от The Next на 05.07.11 13:12.

BR

05.07.11
13:23

Добре си разсъждава The Next,само не мога да разбера защо се мъчи да ви убеди.Аз също изтъкнах минусите на цикличното хранене в предния си пост,но никой нищо не каза.Най-искрено ви пожелавам да вървите само напред и нагоре!

05.07.11
13:55

А защо намесихте и цикличното хранене, като в случая си говорим за 3 стабилни хранения на ден, разпределени равномерно?

казано от The Next на 05.07.11, 12:47:

Хранил съм се! Дай примерно меню тогава за 3 пъти дневно хранене на ВМ-НВД ? Можеш ли ?!

Заповядай:
1. Яйца (омлет или бъркани) с масло и сирене (кашкавал)
2. Свински вратни пържоли на скара, салата със зехтин, ядки
3. Повтаряш някое от първите две или си съставяш меню по твой вкус.
Количествата са според нуждите ти от хранителни вещества и калории.
Няма нужда да ми благодариш.

TN

05.07.11
14:06

Ами часове ? Различно е ако ставам в 7 сутринта,различно,ако ставам в 12-1 на обяд и все пак когато имам тренировка какво ще ям ?

Благодаря (:::D)

05.07.11
14:11

Разликата ще е в началния и крайния час. Ако ставш в 7, ще ядеш за пръв път към 8, ако лягаш в 10, ще ядеш последно в 8-9 и така. Стига да няма повече от 12 часа между последното и първото ядене. Т.е., ако ядеш последно в 9 и сутринта в 8, това са ти 11 часа без храна, като 8 от тях спиш. Не е фатално, няма да ти спаднат мускулите ;) 3 хранения може и да не са оптимални, но ако това е единствената опция, има варианти. Вече ако се включат шейковете и добавките, това променя доста нещата.
П.П. Тренировката ще се пада между две от храненията, в зависимост от това дали тренираш сутрин или следобед (привечер).

Мнението беше редактирано от Петко К на 05.07.11 14:12.

05.07.11
14:32

Според мен, мисленето и старанието играят голяма роля в успеха.Тоест, ако си някакво мамино детенце и мама ти купува храната за 50 лева на ден, готви, оправя ти чаршафките за сън и ти пее песничка преди лягане, няма как да стане.Всичко е в старанието, в отдадеността, да влагаш дори и малкото, което имаш, в спорта.Също трябва и да вярваш в себе си, да обичаш това, което правиш, не да се водиш по измислени схеми и да правиш нещо на сила, само за да впечатлиш или да се докажеш на някого.Ако нямаш възможност да се храниш добре, здраве да е, трябва да останеш ФОКУСИРАН ВЪРХУ СЕБЕ СИ и никога да не преставаш да вярваш, че можеш да постигнеш целите и мечтите си, защото кой знае един ден, какво ще се случи.Това никой не го спомена, за мен, то е най-важното :).Ако мислите, че с 3 хранения ще качвате, ще качвате, ако не си вярвате, забравете и да качите с 5-6.Сега по темата, аз мисля, че с 3 хранения е възможно да се качва, ако няма друга опция.Иначе аз се храня 4 пъти и съм добре, защото нямам възможност за повече, но не ми пука, след време повече :)

TN

05.07.11
16:38

казано от Петко К на 05.07.11, 14:11:

...

Ами добре тогава,ще мина скоро на нещо като РБД и после ще пробвам това с 3 хранения (само дето ще имам и между тях ядки , след тренировка ще имам банани,яйца,преди лягане по принцип хапвам мазнини)

Ще си пиша в дневникът и ще си следя прогресът,ако има такъв с тези 3 хранения :D

Мнението беше редактирано от The Next на 05.07.11 16:38.

05.07.11
16:56

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.07.11 16:58.

05.07.11
19:16

казано от The Next на 05.07.11, 01:24:

ъъЪЪъЪ ? Я опиши конкретно тогава перфектната тренировка и хранене и като твърдиш,че съня не помагал нищо за възстановяване,нито пък така се правили мускули,на какви проучвания базираш тези твърдения.Не мога да се съглася с подобно нещо.

Не казвам че не помага нищо, казвам че особено напоследък много хора в бодибилдърстването удрят много тежък акцент на ядене и спане и после се чудят защо не са баш като хората резултатите. Всичко е важно иначе, ама човек да навлиза в крайности от типа на 6-8 хранения на ден (от които поне 2-3 зорлен) и в същото време да прави тези тренировки, които могат да се видят по повечето зали през повечето време е някакси тъпо - има важно, но има и ред по важност.

Твърденията са базирани на достатъчно пробвани неща (включително повечето крайности за които съм се сещал), както и на контакти с повече спортисти отколкото можеш да предположиш.
Не можеш да се съгласиш, за мен е без значение - като ти гледам дневника и ти си от тези, които повече ядът отколкото тренират, така че живот и здраве един ден ще постигнеш нещо по-сериозно от нещата, които съм виждал да стават по другия начин, и ще ме обориш - преди това и аз не мога да се съглася с обратното твърдение ;)

TN

05.07.11
19:33

Ще пробвам 3те хранения и ще се види , следи дневникът,ако искаш да поправиш храната,ама ако стане така,че са падна с по 10 кг за 1 месец , не знам :)

05.07.11
21:42

казано от The Next на 05.07.11, 19:33:

Ще пробвам 3те хранения и ще се види , следи дневникът,ако искаш да поправиш храната,ама ако стане така,че са падна с по 10 кг за 1 месец , не знам :)

То това с трите хранения не е някаква система ;) Ако днес ти се яде 5 пъти яж 5, ако утре огладнееш 10 - дай 10.
Ама ако вдругиден си гладен само 3 - недей като един познат “ох как не съм гладен, ама е 4 часа и трябва да ги ям тия бадеми”. Това е цялата работа, остави апетитът да се нагоди по тренировките колкото ти е необходимо, а не да си под бройка яденета само за да се меля нещо - за това става въпрос, не човек да не си дояжда, ама не и да яде когато не му се яде, защото “прави маса” ;)

TN

05.07.11
21:46

Да,ама от 2 + месеца ям така,по множко ,зорикейки се и сега имам по-голям апетит!

05.07.11
22:25

казано от The Next на 05.07.11, 21:46:

Да,ама от 2 + месеца ям така,по множко ,зорикейки се и сега имам по-голям апетит!

То и с наркотиците, цигарите и алкохола се почва така. Първо по малко, докато свикне организма и после гледай кво става. :D
Няма вечно да сте млади с времето организма започва да има др нужди, научете се отсега да се нагаждате според него. Не според това какво е казал Пешо билдъра от залата до нас. ;)

TN

05.07.11
22:32

Еми аз не слушам Пешо,ами бате Кольо,той по-добър от Пешо,гаранция !

xaaxxaax

Ям така не,защото някой ми е казал така,а защото съм си извадил някои изводи от материала,който съм чел ;)

05.07.11
22:47

казано от The Next на 05.07.11, 22:32:

Еми аз не слушам Пешо,ами бате Кольо,той по-добър от Пешо,гаранция !

xaaxxaax

Ям така не,защото някой ми е казал така,а защото съм си извадил някои изводи от материала,който съм чел ;)

:) Никой не казва, че се храниш неправилно. Щом действа за теб и имаш резултати, също така си щастлив с този режим, то значи е добър за теб. Ако не те натоварва и всеки път дори да не ти се яде се тъпчеш, ОК. Но нищо не ти пречи да пробваш нещо ново.
И не го прави, за да докажеш на нас или на теб нещо, а просто от любопитство. Според мен така ще опознаеш още по-добре самия себе си. ;)

И спирам по тази тема, че май направихме доста спам. (wasntme)

07.07.11
05:20

Не искам да давам себе си като еталон, но аз се храня 3 пъти по leangains протокола 16/8. Не броя шейка. 3 хранения за днес:
15:00 - 150гр пиле с гъби в масло, 100гр царевица (задушена), малко маслини, 1 ябълка, 1 кафе
19:00 - 150гр пиле с гъби в масло, 100гр царевица (задушена), малко маслини, 1 ябълка
22:00 - 150гр пиле с гъби на фурна, 50гр червен боб, малко маслини, 5 репички, 1 ябълка, чаша бяло вино ~ 150-200мл
Пилешкото е гърди, според етикета 26гр протеин на 100гр - съответно само от пилето почти 120гр. Нека е 20гр протеин на 100гр - 90гр протеин на ден само от месото. Плюс шейка - 30 гр =  120~150 гр протеин на ден. Аз съм 70кг и то не всичкото е мускул ами има и вода и кокал и т.н. Идва ми над 2гр протеин на телесно тегло, и то не активно такова.
Смятай колкото искаш, кое усвоявам и кое не. Моето прилича на РБД, но при желание може да се направи на ВВД или съответно ВМД. Не чувствам глад, сит съм, нито се зоря да се тъпча и нямам проблеми. Още повече че ми пасва на работния ден, кога мога да ям и кога не. Могат да се променят стойностите на въглехидрати/мазнини и за нормален трениращ 60-80кг според мен е напълно достатъчно.  Сега за границата 80-100кг малко ще трябва да се вдигне храненето, но не е нещо трудно изпълнимо.
Не казвам че 6-7-11 хранения не вършат работа, вършат, но хора които бачкат и имат социален живот си е чисто мъчение.

Мнението беше редактирано от Vlado89 на 07.07.11 05:35.

TN

07.07.11
12:06

Първо ядене в 15:00 :? тццц

07.07.11
15:05

Е не,чесно
РАЗГЛЕДАЙ ЛЕАНГАИНС.ЦОМ !
тоя мит със закуската толкова почна да ме дразни...ако не закусиш няма да имаш енергия през деня,няма да можеш да тренираш и бла бла бла...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.07.11 15:08.

07.07.11
15:10

То значи и аз съм бил на такъв режим ;)
Първо ядене в 13-14 часа, следващо към 19-20 часа, последно към полунощ.
В момента разликата е, че сутринта пия протеинов шейк или взимам протеинов бар, много рядко закусвам нещо друго.

TN

07.07.11
16:14

@Иванчо - Не ми се гледа някъв си там загубен сайт и въпроса не опира до енергията! Може да тренираш на празен стомах и дори да буташ повече! Ама ако си лягаш примерно към 11-12 полунощ и ставаш най-вероятно 8-9 и ядеш в 15:00 смятай за кво става въпрос ,друго е ако сложиш сега протеинови барове,някое яйце и тн (както прави @Петко К)

07.07.11
17:06

к’во да смятам?!втълпените ти идеи за храненето?

Мнението беше редактирано от Vintage на 07.07.11 17:08.

07.07.11
19:22

Да! Мускулите му се стопиха, нервната система и метаболизма му се повредиха, даже малко по-късно, същия ден напълня. Носят се слухове, че станал и импотентен, представяш ли си...
Няма в нищо да те убеждавам, не съм и опитвал, дадох ти някоя друга идея. Я само ми кажи ОБОСНОВАНО, защо въпросния сайт е “загубен” ?
П.С.1 Не си отговорил на въпроса ми в този пост.
П.С.2 Още не си отговорил на какво се крепи експертното ти мнение.
П.С.3 Още не си отговорил как да усвояваме по 600 гр. протеин.
П.С.4 Още не си отговорил, прочел ли си въпросните матеряли, дадени из темата.

07.07.11
19:37

Ами ставам понякога в 07:45, в 8 съм на работа и така  до 15:00, значи съм 7 часа на работа...мда и след това тренировка на гладно след бачкане. Лягам си между 24:00 и 02:00 според зависи. Обикновено обаче ставам в 10:30, бачкам до към 15:00 и после тренирам. Единствено пия неовкусени БЦАА преди и по-време на тренировка, както и понякога удрям едно кафе. Последното ядене е не по-късно от 22:15.

До преди 2-3 месеца беше почти същото с разликата че до 15:00 бях в университета, а не на работа. Дали е умствен или физически труд както сега, все гориш калории и ти е нужна енергия. За жалост още нищо от горепосоченото от stenli не се е случило... :D

TN

08.07.11
00:14

казано от stenli на 07.07.11, 19:22:

Да! Мускулите му се стопиха, нервната система и метаболизма му се повредиха, даже малко по-късно, същия ден напълня. Носят се слухове, че станал и импотентен, представяш ли си...
Няма в нищо да те убеждавам, не съм и опитвал, дадох ти някоя друга идея. Я само ми кажи ОБОСНОВАНО, защо въпросния сайт е “загубен” ?
П.С.1 Не си отговорил на въпроса ми в този пост.
П.С.2 Още не си отговорил на какво се крепи експертното ти мнение.
П.С.3 Още не си отговорил как да усвояваме по 600 гр. протеин.
П.С.4 Още не си отговорил, прочел ли си въпросните матеряли, дадени из темата.

Много е просто,като оставяш тялото си около 15+ часа и нагоре даже навлиза в катаболна фаза,а за това как усвояваме 600 грама протеин няма да коментирам,защото е смешно!

DE

08.07.11
00:24

Oooo,Петко като спомена веднъж,че на 80 грама протеин дневно е дръпнал краката.От тогава вярвам,че може и с 3 хранения да се дърпа маса ;)

08.07.11
01:28

Съзнаваш ли какво е катаболизъм, като дефиниция? Има ли катаболизъм когато си в калорин дефицит? Когато смилаш храна? Когато тренираш? Познаваш ли физиологичните причини за този процес или за теб катаболизъм значи “отидоха ми мускулите/лошо”, а кортизола няма друга функция освен да те направи скини фет. Тялото е направено да бъде катаболитно/анаболитно, защото едното води до другото, така както катаболизма по време на тренировка, води до компенсация на GLUT4 и ензим p70s6 например или както постенето само по себеси води до повишена инсулинова чувствителност, и това не е чудо, тялото има своите причини. Крайния резултат не зависи от закуската, а от цялостното количество енергия и нейния произход. Така че спокойно, мускулите му не са избягали, говоря ти за превес, научи какво е NET. Имаи напредвид че всеки ден определени ензими изкарват около 400 грама протеин от мускулите ти, от който около 370 се връщат обратно, така че пак си помисли какво знаеш за катаболизма.
А за протеина, аминокиселините на средно количество казеинов протеин, могат да се разкарват из кръвния поток до 7-9 часа след поемането му.
И не си отговорил на никой от въпросите ми в горния пост.

Мнението беше редактирано от stenli на 08.07.11 12:08.

09.07.11
12:02

казано от stenli на 08.07.11, 01:28:

Съзнаваш ли какво е катаболизъм, като дефиниция? Има ли катаболизъм когато си в калорин дефицит? Когато смилаш храна? Когато тренираш? Познаваш ли физиологичните причини за този процес или за теб катаболизъм значи “отидоха ми мускулите/лошо”, а кортизола няма друга функция освен да те направи скини фет. Тялото е направено да бъде катаболитно/анаболитно, защото едното води до другото, така както катаболизма по време на тренировка, води до компенсация на GLUT4 и ензим p70s6 например или както постенето само по себеси води до повишена инсулинова чувствителност, и това не е чудо, тялото има своите причини. Крайния резултат не зависи от закуската, а от цялостното количество енергия и нейния произход. Така че спокойно, мускулите му не са избягали, говоря ти за превес, научи какво е NET. Имаи напредвид че всеки ден определени ензими изкарват около 400 грама протеин от мускулите ти, от който около 370 се връщат обратно, така че пак си помисли какво знаеш за катаболизма.
А за протеина, аминокиселините на средно количество казеинов протеин, могат да се разкарват из кръвния поток до 7-9 часа след поемането му.
И не си отговорил на никой от въпросите ми в горния пост.

Философе, я дай 2-3 твои снимки, да видим до къде си го докарал с толкос много ” знания ”
И това , че изкарва и вкарва протеин в мускулите ми, не означава , че ги вкарва от храна, или ти не правиш разлика ? Професоре :D

Eто ви четиво - http://mu-sofia.bg/book/export/html/133

Сега Stenli и The Next пускат свои снимки, да сравним коя диета е по - добра, ако не искат, значи просто са философстващи мишки и спора приключва.

Мнението беше редактирано от Madboy на 09.07.11 12:08.

09.07.11
17:14

Спора изглеждаше приключил, едното става и другото става, все тая. В поста горе не съм споменал протеин от храната.
Ако всеки във форума без снимка на бицепса и гърба си е философстваща мишка, излиза че има хора в този сайт с висок ранг, който са такива. И за какво изобщо е цялата тази нападателност...
Ти знаеш твоето, той знае друго, трети знае неговото, така че съвсем сериозно се извинявам на всеки, които се е почувствал засегнат от някой от постовете ми. :)
Мишка съм. И’м аут.

09.07.11
19:15

Тоя the next е абсолютен broscientist и докато не земе да прочете поне 1 от сайтовете който stenli е написал няма да се оправи ..

09.07.11
22:11

казано от hardrlz на 09.07.11, 19:15:

Тоя the next е абсолютен broscientist и докато не земе да прочете поне 1 от сайтовете който stenli е написал няма да се оправи ..

broscience everywhere!

11.07.11
13:24

Според мен оптималния вариант 4 - максимум 5 хранения иначе организма ти няма време да усвовоява напълно поетите вещества! Ако се храниш по 7 пъти на ден не знам кога ще имаш време за някаква работа или каквото и да е друго действие! Честото хранене е хубаво ама няма нужда от някви преувеличавания!

Аз лично мисля, че  с  3 правилни и добре структорирани хранения със сигурност ще качиш! А и ако тренировката ти е добра направо не мисля, че имаш за кво да се притесняваш!

TN

12.07.11
21:02

Забавен..Чети си от сайтовете,наистина много добър източник на информация си избрал! Еваларката брат!

Не искам да споря за нещо,за което съм 100% сигурен,иначе да продължим да спорим :)

12.07.11
21:48

казано от The Next на 12.07.11, 21:02:

Забавен..Чети си от сайтовете,наистина много добър източник на информация си избрал! Еваларката брат!

Не искам да споря за нещо,за което съм 100% сигурен,иначе да продължим да спорим :)

въй лек,направо ме убеди че си 100 %сигурен!
мдаааааам

Стига сте се заяждали! Хубаво е да се спори, защото може да се стигне до добро заключение, но вие го обърнахте на лична кавга. Разваляте хубавата тема. Ако има още нападки ще изтрия половината глупости, защото така или иначе нямат връзка с дискусията.

12.07.11
22:40

Мадбой, какво общо имат знанията и физиката на човека?

12.07.11
22:51

Според мен, системите за хранене с цел покачване на мускулна маса, включващи 6-8-10 хранения на ден, които битуват в информационното пространство, са повлияни до голяма степен от системите за хранене на професионалните културисти публикувани години наред от списания, книги и сайтове.

Професионалните културисти обаче:

А) Приемат доста „добавки” като стероиди, растежен хормон, инсулин, IGF и пр., които тотално променят естествения хормонален профил и естествената хормонална реакция на тялото спрямо количеството и състава на приетите, чрез храната макронутриенти.

Б) В извънсъстезателен период е обичайно да приемат 5,000 + ккал, които е много трудно да бъдат приети на 3-4 хранения, ако се приемат т. нар. „чисти” храни и се избягват храните „плътни” на калории (съчетение на въглехидрати с висок гликемичен товар и мазнини, без наличие на фибри, напр. торта).

Преди време прочетох една интересна теория, която ми се стори доста смислена. Теорията се състои от две основни предположения.

Предположение 1 (доказано, чрез доста изследвания): Това, което провокира белтъчния синтез е наличието на аминокиселината левцин в достатъчно количество. Това става, чрез т. нар. mTOR механизъм на действие. Ако някой иска да прочете повече за това и знае английски е достатъчно да напише „leucine protein synthesis” в Google и ще излязат доста неща.

Предположение 2 (срещал съм го на няколко места, но предимно в популярни сайтове, в PubMed обаче няма нищо по въпроса): За да има мускулен растеж трябва да има левцинов пик. Това означава, че нивото на левцина в кръвта трябва да се повиши, след това да падне, след това пак да се повиши, за да може да има пикове на левцина и организма да трупа допълнително мускул.

Според тази теория храненето през 2-3 часа поддържа нивото на левцин в кръвта сравнително постоянно, което е добра стратегия срещу загуба на мускулна маса, но слаба стратегия за допълнителен мускулен растеж, защото няма левцинов пик.

Тази теория препоръчва хранене за натрупване на маса през 4-6 часа, като разстоянието между две хранения зависи от индивидуални характеристики като възраст, процент активно тегло, телесен тип и т. нат. За да дам два крайни примера: 20-годишен мезоморф с добре развита мускулатура може би трябва да се храни през 4 часа, ако иска да натрупа още мускулна маса, но 35-годишен ектоморф, който тепърва започва и иска да сложи малко месо върху кокала, най-добре да се храни, чрез 6 часа.

Разбира се за натрупване на маса без значение на всичко горепосочено са необходими положителен калориен баланс и достатъчен прием на протеин.

В крайна сметка, според мен, за повечето хора, които не ползват медикаменти, 3-4 (до 5) качествени хранения на ден са напълно достатъчни за нормално (според стажа и възрастта) натрупване на мускулна маса.

BR

12.07.11
23:42

Аз съм забелязал,че колкото повече чиста храна ям и тренирам по Max-OT,толкова по-голям ставам.За сравнение мога да кажа,че преди 2 години ядях по 4 максимум 5 хранения и след като увеличих месото почти двойно и добавих още 2 хранения резултата беше зашеметяващ.По тази причина не  съществува изследване което да ме убеди срещу нещо,което ми е помогнало толкова много.До голяма степен спорта е преопределен от генетиката,а доколко ще я развием зависи от това дали използваме правилните методики.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1