Fran

Прескочи до:

10.05.11
07:51

казано от slavko на 09.05.11, 21:23:

3:10…PR

добре ли е?!?!?!?!?!?!?
...

Става :P.
Сега е мой ред.

Браво за тръстърите, ама не ми харесаха набиранията, не са много legit. Като се измориха ръцете и ти стана трудно да се придърпваш напред явно. Иначе имаш як подем на тръстърите, браво!

10.05.11
09:29

и стоя много далеч от лоста...въобще не се придърпвам с гърба, ами тегля само на премишници...и накрая наистина ми изтръпнаха ръцете...

да...яките крака те дърпат много напред...а и мисля, че при Фран-а там е забавянето-при тръстърите...

Аз да се включа, макар и с малко закъснение - прочетох темата покрай един линк към нея тук из форума. И за да не нарушавам правилата на Вик, ще драсна малко за подходи.....

Та към Славко(понеже на предната страница той подпали и оттам стана една :) )

казано от slavko на 19.08.09, 14:39:

Значи въобще не гледай времето поне в началото, 9 мин. не е много добре, но съм сигурен, че следващия път ще го правиш за под 7, и разгледай на Vic прогресията, ще видиш как намаляват минутите... при мен е същото... всичко е яко надъхване и постояннство...

казано от slavko на 03.06.10, 18:49:

няма срам, има приемане...и желание за още по-ожесточено трениране...
Значи моя Фран е под 4 минути...
Първите два пъти(когато почвах с кросфита), не успях да ги завърша...просто се отказвах, пречупвах и си мислех въобще да спирам с тия изродщини...ама ми мина...

казано от slavko на 03.05.11, 10:04:

тъп подход...
въобще не тръгвай да скалирваш, мъдруваш и ала-балстваш...
СПРИ с тоя Фран...Фран не се прави вместо тренировка(защото аз това виждам в тия твоите минути), а се прави Do or Die…когато си готов за него...
Аз зациклих на някакви 4минути...правих комплекс през месец и...нищо +- 10-ина секунди...

Почни да правиш тежки раменни преси и джъркове, предни клекове и тръстъри с кила 50+...ако не можеш тръстъри...наблегни на предния клек...
За набиранията е същата работа...можеш ли да направиш 30 кипа или бъръфлая в серия...ако не можеш...к’ъв Фран си тръгнал да ми правиш?...с колко килограма можеш да се набереш и с каква тежест...?

Та май френд...изцяло приятелски ти препоръчвам да генерираш сила и тогава да се хвърляш на комплексите...споделям ти нещо след 2 години кросфит(и бая лутане кое, как да правя)...само с кросфит няма да станеш на животно...трябва ти си сила на основните движения...аеробна издръжливост...и тогава тялото ще ти подскаже, че си готов за sub 4min. Fran…

така се пребиваш безцелно и ще сваляш по 30сек. на Фран през един месец...

Не знам защо ми се струва, че 3те цитата много леко си противоречат. Хем гледайте времето, хем не гледайте, щото комплекса е “Do or Die”. Кое от двете?

+ това момчето си го е казало, че :

1. Излиза на 4 крака - тоест е дал всичко от себе си и в тия минути се е смачкал.
2. Също така прави стриктни набирания.

Предложение - пробвай Фран, но със стриктни набирания. Приеми го като предизвикателство, защото явно ти харесва да определяш кое е “тъпо”. Интересно ми е как ще се справиш ако я няма засилката от краката ;) Относно кипинга, вадя едно цитатче от сайта и по-конкретно - от статията за упражнението “набиране”:

Набирането на лост е комплексно упражнение, което натоварва най-силно гърба и бицепсите. Синергисти тук се явяват трапецовидните мускули, а предмишниците и дори коремът са стабилизиращи движението мускули. В каква степен ще се стимулира всяка мускулна група, зависи от използвания вариант на набирането.

Източник: Набирания http://www.bb-team.org/exercise/1183_nabiraniya#ixzz1SmdlBnt3

Я кажи къде са включени краката, защото в кипинга краката са минимум 50% от инерцията.

казано от slavko на 03.05.11, 11:13:

а се опитвам да им покажа как да тичат, скачат, дърпат, клякат...

Не съм учител и нямам претенции да бъда такъв...аз давам личен пример...надявам се да осъзнаваш разликата...

И тук си противоречиш.

Аз не съм холистичен физкултурник като някои твои ментори

Изложи се. Много. 

Опита си е мой...споделям го, а който иска да си прави, каквото си иска...

+

казано от slavko на 03.05.11, 10:04:

тъп подход...
въобще не тръгвай да скалирваш, мъдруваш и ала-балстваш...
СПРИ с тоя Фран

На мен ми се струва, че се опитваш да началстваш. На това подход ли му казваш?

Освен това - за един човек клякането с постепенно увеличаващи се килограми ще даде резултат(относно коментара ти за Widow Maker и Смолов), за друг няма. За някой Смолов може да има ефект, за друг - ще го смаже и бутне в обратната посока. Системи колкото искаш, ТЕЛА - колкото искаш, всеки ще извлече ползите си. Аз пък казвам, че това, че ти го мислиш за тъп е тъпо. Щото Сульо от Горно Нанадолнище с това, което ти наричаш тъпо е направил як прогрес. Prove me wrong.

Иначе, някои хора, след такъв коментар към тях, какъвто направи ти, няма да си и помислят да си споделят резултатите. Може да направят Фран и за 2 минути, но няма да го напишат. Понеже се намерил някой (капацитет или “капацитет”), който да им тегли културно една колко са зле. Теб някой каза ли ти колко е тъпо да правиш Фран, когато не успя да го завършиш?

Между другото, в първото мнение в темата, в описанието на комплекса, не видях никъде да пише “тоя комплекс е за хора, които могат да го направят еди-как-си”.

И за да спестя словоблудстването - не, не съм кросфитър, не, едва ли ще бъда, не, едва ли ще мога скоро да правя Фран под 10 минути, да, защо пък да не го пробвам, за да тествам аз срещу себе си - психически и физически.

Ае, поздрави и по-здрави. Надявам се Вик да не ме ореже много, идеята на мнението ми не е да флеймя, а е чисто конструктивна към Славко и отношението му. Не всички сме като него, всеки има собствени възможности и това, че са по-малки не трябва да го спира да пробва :)

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 22.07.11 02:18.

22.07.11
04:47

Б*си трола
Вижда се че нямаш много знания относно кросфит и не познаваш Славко...какво противоречие...човека казва че първите опити са колкото да разбереш комплекса....след това тренираш...дали ще е отново с фран или с тежки щанги няма значение....получаваш втори резултат....вече можеш да си забележиш прогреса...ти времето така или иначе го гледаш....не му чети думите толкова буквално и да се праиш на неразбрал...
Слави никога няма да каже, че се е издънил....а ще му помогне да изчисти грешките си и следващия път да е по-добър..в случая е казал просто че подхода е грешен....вместо да прави през седмица фран и да чака по-добри резултати, да натисне на щанги и след време да пробва отново...всъщност ако си по-запознат с цикличността на кросфит тренриовките ще разбереш, за какво иде реч..
Тука за 50-те процента...чист трол си, брат...:Д

Накрая каза най-голямата ти мъдрост....ми да пробва бре..кой го е спрял..ама да се научи малко да цени съветите....и то безплатни
Стига съм адвокатствал..просто не се сдържах
Бат Вики, трий : )))  Извинявам се...

То аз написах, че всичко е до отношението/подхода, а не до знанията :) Но нали имаше нещо чукчите и писането/четенето :)

Иначе верно е, трол съм си :) Как ме уцели, много си добър. А за 50те процента - предизвикателството е и към теб, след като съм чист трол. Prove me wrong, ще си го призная тук ;)

Аз пак казвам, че целта не е била флейминг(мога далеч по-яко да нафлеймя ;) тролски опит все пак ;) ), а е към Славко, защото знае и може, но как нещата се “поднасят” понякога е най-важното ;)

22.07.11
09:45

Роже-то...знаеш ли братле колко ми се променят вижданията към тренировъчния процес...ЧЕСТНО...те на Анди Болтън, Дейв Тейт, Брет Контрерас, Луи Симънс се променят, та камо ли моите....не приемаш ли, че съм правил, повтарял, потретвал грешки...и че се опивам да ни почетвъртна:)
Прав си за горните си постове и абсолютно няма да споря с теб!!!
За начина ми на говорене и изразяване...нямам какво да кажа...аз съм такъв...ако се познаваме така, както ме познават момчетата, с които сме тренирали и с които си помагаме взаимно и вървим напред, ще ти се промени представата за “Славко”(която май на много хора е силно изкривена)...нека Стели, Сашко, с които започнахме преди 2+ години да кажат как се държа на тренировки, дали началствам(това е абсурд), дали не приемам чужди мнения, дали не взаимстваме различни нещи един от друг т.н.
Всичко, което съм правил и е звучало по-рязко или обидно на тренировките е било с цел някой да се събере и да отиде там, където аз съм сигурен, че може да отиде, а не иска...защото понякога точно това виждам-страх и нежелание да постигнеш “нещото”...затова при мен и покрай мен остават хората ‘‘do or die”...аз не съм рехабилитатор...факт е, че никой не се е контузил около мен, факт е че всяка тренировка ни започва с обсъждане на ROM, активации, разтяжки и т.н.

За противореченето...ще трябва да си прегледам отново постовете...но, НЕ-не съм учител и нямам претенции, ако съм използвал глагола е може би, защото не съм се сетил за друг(обеднява ми е лингвистичния инструментариум, като бързам да пиша)...

За холистичния физкултурник...може и да съм се изложил...БА...аз колко пъти съм се излагал:)))...че и къде къде по-зле...

P.s. бате Вики няма да отреже нищо от твоя пост...

22.07.11
09:53

Приемам предизвикателството ти, РАЗБИРА СЕ...и ще го направя възможно най-скоро...ще пусна клип и ще коментираме...

Иначе се радвам, че си отделил време за писанията ми...това е полезно и за мен...

Аз така много яко провокирам хората, това е моя начин...вчера така едно момче, на което страшно много държа, след 3 мои изречения...клийна 90кг. 3 пъти от хенг...а досега 90 ги е търкалял по земята...

Моите подходи са си мои братчето...не ме обвинявай, че съм такъв, какъвто съм!

Поздрави от Плевен!

P.s. Е няма как да не завърша малко в Славко стил...ако не ми приемаш логиката за Смолов и Widow maker, ще отидеш на игрите, ама на мастърса...

22.07.11
15:21

казано от slavko на 22.07.11, 09:45:

P.s. бате Вики няма да отреже нищо от твоя пост...

Докато дискусията е в рамките на добрия тон и засяга спортна тематика, нищо няма да бъде изтрито, макар да се колебая дали да оформя нова тема или да преместя постовете в “За и Против...”

11.08.11
23:04

Поради болки в раменете има ли смисъл да се прави не за време ,а просто да достигна крайния брой повторения?С времето като подобря техника и позаякна тогава да го мъча за време.

12.08.11
10:16

казано от brusakch на 11.08.11, 23:04:

Поради болки в раменете има ли смисъл да се прави не за време ,а просто да достигна крайния брой повторения?С времето като подобря техника и позаякна тогава да го мъча за време.

Ако имаш сериозни болки в раменете, защо не пропуснеш точно този комплекс? Или го видоизмени, като например качиш 10 кг на щангата и правиш преден клек, вместо тръстъри.

12.08.11
10:24

Ами исках да започна с този комплекс ,защото ми изглежда като най-лесен за начинаещ,но ще видя как ще процедирам утре.Може просто да намаля килограмите.

12.08.11
10:36

казано от brusakch на 12.08.11, 10:24:

Ами исках да започна с този комплекс ,защото ми изглежда като най-лесен за начинаещ,но ще видя как ще процедирам утре.Може просто да намаля килограмите.

ТОЗИ комплекс е доста далеч от лесен. Мен ме е страх от него. Което въобще не ти пречи да го опиташ, щом желаеш.

12.08.11
10:38

Благодаря за съветите.Утре ще споделя резултати и как ми се е отразил.

29.09.11
18:03

Днес за пръв прът пробвах Fran…. 14:01…. много бавно, знам.
Но съм търпелив и ще подобря времето. Ако лоста за набиране бе по стабилен.... в момента е ужасен и се клати.. представлява стойка за клек която не е закрепена за пода... едно - П .... както и да е.. трябваше да правя набиранията по изолирано и бавно (kipping беше невъзможно).

Резултатите от тренировката на Бургаската група са:
Нед - 12:06
Митко -13:12
Васко 17:54

03.12.2011 г .  12 мин. 45 сек.
23.01.2012 г .  8 минути

Мнението беше редактирано от Васил Сурчев на 24.01.12 10:25.

24.01.12
19:09

Напълно те подкрепям Вик, нищо друго не ме плаши каткто този комплекс нищо,разбира се ако се стремиш да влезеш до 4 минути.

Мнението беше редактирано от ISB на 24.01.12 19:10.

05.02.12
09:56

Fran- 8.06 мин.

27.02.12
13:41

Правя кросфит с тежести сигурно от октомври или ноември мин. година, правил съм Фран 2 пъти до днес, първи път за над 10 мин, втори за около 10. Искам да се похваля, че днес го направих за около 7:10, като не накъсах първата серия, чак се очудих на себе си, че нарпавих 21 тръстъра без прекъсване, след това и 21 набирания ! На 15-ките накъсах и последната пак без накъсване, много съм доволен и очуден от себе си, като се има предвид, че преди това правих 5х5 тяга.
  Знам, че времето не е нищо особено, просто исках да кажа, че има смисъл от цялата работа и вече си виждам напредъка с времето и техниката и тн. :)

27.02.12
13:54

Поздравления за прогреса!!!
Понякога обаче няма лошо да пуснеш тежестта за малко(примерно на 21-те броя), ако усещаш, че ти наближава отказа. А не, да се намяташ на 21-те и после на 15-ката да се чудиш къде се намираш. Много е важно, да умееш да се съхраниш и да си готов за финалния спринт:)
Казвам ти го просто като вариант за размисъл.

Пример ти давам на Синди...аз правя рундовете на четворки...като раздишвам 10-ина секунди и пак продължавам...
Пробвал съм колко рунда ще издържа без да спирам-9…но после темпото спада ужасно...

27.02.12
17:06

Абе след тръстърите дорбе се чувствах, ама след набиранията, направо свят ми се виеше и наистина на 15ките не знаех къде се намирам, ама малко раздишване и давай :) Синди-то и  аз го рабзивам на 4ки, щото сменям хвата - подхват, надхват и двата смесени

Скалиран с 30кг щанга - 6.35
Набиранията, по-точно хвата, ме спряха доста. Определено ще се пробва пак след време, но не скалиран.

21.03.12
09:03

казано от slavko на 27.02.12, 13:54:

Понякога обаче няма лошо да пуснеш тежестта за малко(примерно на 21-те броя), ако усещаш, че ти наближава отказа. А не, да се намяташ на 21-те и после на 15-ката да се чудиш къде се намираш. Много е важно, да умееш да се съхраниш и да си готов за финалния спринт:)

Ако искаш да си як и издръжлив, тия 21+15 набирания трябва да ги можеш от раз + още 5-6.
Прави ти 50 набирания в серия, па после глей Фран, Мран...под 2.30 ;)

21.03.12
09:17

казано от James Hinks на 21.03.12, 09:03:

казано от slavko на 27.02.12, 13:54:

Ако искаш да си як и издръжлив, тия 21+15 набирания трябва да ги можеш от раз + още 5-6.
Прави ти 50 набирания в серия, па после глей Фран, Мран...под 2.30 ;)

Зависи от слабото звено - при мен са тръстърите, а набиранията ги прелитам. Досега не съм успявал да мина тръстърите без накъсване на 15-те повт. И не е липса на сила... По едно време си мислех, че е грешно дишане на тръстърите, пробвах различни варианти.

Тръстърите си делят първото място с бърпитата като най-омразни движения за мен (whew)

21.03.12
10:07

...под 2.30 ;)

там някъде са сериозните резултати...

21.03.12
11:52

казано от Vic на 21.03.12, 09:17:

. Досега не съм успявал да мина тръстърите без накъсване на 15-те повт. И не е липса на сила...

Ами то и с тръстърите е същата работа - прави 50 тръстъра на 40 кг, пък да видим Фрам, Мран... :)

казано от slavko на 21.03.12, 10:07:

...под 2.30 ;)

там някъде са сериозните резултати...

Ще го пробвам някой ден...да видя къде е пресечната точка между сериозно и сериозно ;)

09.04.12
17:17

Хич не ми беше времето за този комплекс, но ми беше по програмата... даже с 60кг на тръстърите, които дори не съм ги пробвал на тази тежест, за това сложих 40кг и си стана Фран... за 12:34 :(
Тръстърите зор а после на набиранията спек, нулева анаеробна издръжливост...
Интересното е, че колкото и да бях умрял към края влезнах в някъф ритъм и направих последната серия тръстъри неразбити...
Сериите вървяха така - 10, 4, 4, 3 - 10, 6, 5 - 5,5,5 - 8,7 - 9?! - 3,3,3

09.04.12
18:23

казано от Vic на 17.08.09, 10:40:

Fran

21-15-9 rep of
* Thruster 40 kg (30 kg for the ladies)
* Pullups

Thruster - преден клек+пуш преса, комбо

Fran е пределно прост комплекс и жесток като натоварване. Единственият начин да намалиш натоварването е като го правиш по-бавно. Препоръчвам да се прави периодично за сравняване на резултатите.

Ето едно великолепно изпълнение на Fran - Видео!

Имам само един въпрос ако може, тъй като все още не мога да разбера.Защо елитни спортисти и кросфитъри правят набиранията по този начин - с изтласкване и с инерция? дадена трудността на компекса може би го правят с цел улеснение, но пак не мога да си го обясня и затова питам тук

09.04.12
19:23

Това е стандарт и има официални времена които се гонят.
Виждал съм много частни видеа в които елитните правят комплекса
с дори по-тежки щанги и жилетки +10 кг.
А за да можеш да го докараш с това време те уверявам,че трябва да можеш
да правишп доста стриктни набирания.

Едит: Като си се хванал на хорото го играеш
по музиката която свирят. Като не те кефи да кипваш
не го прави. Може да се направи и вариант със стриктни.
И да си го уточняваме.
Подобно на трибоя с и без екипировка :)

Мен самият ме кефи да работя със стриктни , но такава е играта :)

Мнението беше редактирано от ISB на 09.04.12 19:30.

10.04.12
09:19

казано от Gerrard Liverpool на 09.04.12, 18:23:

...
Имам само един въпрос ако може, тъй като все още не мога да разбера.Защо елитни спортисти и кросфитъри правят набиранията по този начин - с изтласкване и с инерция? дадена трудността на компекса може би го правят с цел улеснение, но пак не мога да си го обясня и затова питам тук

Иво е дал част от обяснението, а аз ще допълня следното:

- Кросфит залага на функционалността, т.е. приложимостта на тренировъчните движение в реална ситуация. Припомням, че първоначално, корсфит е замислен като методика за специалните части - пожарникари, полицейски части, тюлени, морски пехотинци и т.н... Та в една реална ситуация, когато се налага да се набереш няма да го направиш стриктно, а ще използваш цялото тяло - замах от краката/рамената/торса.

- От гледна точка на физиката извършваната работа при набиране с мах и при стриктни набирания е една и съща - преместваш теглото на тялото си от положение с опънати ръце до брадичка над нивото на лоста.

- Можеш да разглеждаш kipping набиранията като отделен вид набирания, ако не можеш да ги възприемеш. Гарантирам, че техниката им въобще не е лека и доста хора, включително добри атлети, изпитват затруднения да направят серия с тях.

- Никой не те задължава да ги използваш в комплекс. Просто с тях темпото е доста по-високо и времето за изпълнение на комплекса се намалява, което е и целта (повишаване на мощността)

- Заучаването на техниката на кипинг набиране има пренос в други движения.

- Обикновено в състезание се използва утежнен вариант на кипинг набиранията - набирания с докосване на лоста с гърди.

10.04.12
18:30

Благодаря много и на двама ви за информацията.Както предполагах се прави за по-високо темпо и пояснението на Vic за функционалността и смисъла на кросфит ми разясниха съвсем нещата.

П.С. мисля да пробвам и по двата начина за да видя по кой начин ще ми допадне повече.Но след като ще спестявам енергия от кипинга мисля да науча и този начин.

Успех на всички с комплекса :)

Fran

21-15-9 rep of
* Thruster 40 kg (30 kg for the ladies)
* Pullups
Правено на 13.04.2012 - 5.31min
Тръстър - 16+6, 10+5, 5+4
Набиране кипинг(на халки) - 15+6, 8+5+2, 5+4
Оказа се че набиранията на халки са по сложни. Можех да прелята през набиранията без почивки, на лост. На халки много ми удари в широкия гръден мускул. Като цяло ми беше много кофти. Тръстъра правя за пръв път. Според мен тоя комплекс спокойно ще го сваля за под 4.30 на лост. Беше ми умаляло и рамото. Малко трябва да прихвана техниката на тръстъра да не правя пауза като пускам щангата след пресата.Тръстърите си бяха дълбоки под паралела.

Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 13.04.12 23:39.

14.04.12
08:41

Какви са тия маси зад халките бре:))))
То ако имаш силите и увереността за под 4.30…значи в Do or die режим си за под 4, ако устискат дробовете...
Фран-а е гадна кучка...оставиш ли я и за момент, те заебава:)))
Затова на такива комплекси...бой до края...никой не е умрял от 100-ина повторения, каквото и да е:)))

казано от slavko на 14.04.12, 08:41:

Какви са тия маси зад халките бре:))))

В някоя зала ще го пробвам на лост И ще кажа. А мястото на халките са временен вариант. ДА мога да им се радвам на празниците. Бащата не е много съгласен да му използвам навеса за такива работи. Човека си го направил за разпивки :)

28.05.12
21:50

Първи FRAN   28.05.2012

Щанга - 35кг ( не видях, че е 30 )
Време - 9:55
Набирания - kipping

29.05.12
14:07

И аз като Блажка, първи ФРАН :
( ако вообще може да се брои за Фран, с тези мои скалирания....)
щанга - 20 кг.
набирания с отскок
време - 7:15 мин.

много се бавех на големите бройки, на последните нямах проблем, но на първите 21…...ужас

Мнението беше редактирано от Vess на 29.05.12 14:07.

29.05.12
14:21

казано от Vessi на 29.05.12, 14:07:

ДА не ти пука кой какво ще каже, важното е, че си се пуснала да го правиш, за теб 20кг са сигурно като за мен 35 или 30 ( не се познаваме, предполагам :)).
Прави си шоуто, чаткай си комплексите, следващия път сложи 22.5, после 25 и така. Важното е да го завършиш и да се изкефиш.

29.05.12
14:39

казано от Puppy на 29.05.12, 14:21:

казано от Vessi на 29.05.12, 14:07:

ДА не ти пука кой какво ще каже, важното е, че си се пуснала да го правиш, за теб 20кг са сигурно като за мен 35 или 30 ( не се познаваме, предполагам :)).
Прави си шоуто, чаткай си комплексите, следващия път сложи 22.5, после 25 и така. Важното е да го завършиш и да се изкефиш.

Така е, права си, за мен 20 кг. са си доста....слаба съм още от към сила.....а и набиранията...абе тежи ми това дупе и това си е.....но няма да спра да се опитвам :)

KK

08.06.12
16:08

Щанга-40кг
Тръстъри -дълбоки
Набирания-стриктни(кипинг не умея)
11 мин.
Това ми е втора проба на Fran.Първия път с 30кг щанга не успях да го завърша.

10.06.12
19:10

престраших се....

първа среща с господин Фран.
30 кг щанга (реших да съм кротък като за първи опит)
време: 11:30

тръстърите ги цепих на 10-11/8-7/5-4….това определено ми беше по-безпроблемната част
набирания ...на по 3-4, а накрая по 1-2 бройки ...на 21 адски се измъчих с набиранията.

като се има предвид, че го правих след 1 час hang power snatch и се бях поизморил, може да се каже че съм доволен :)
определено трябва да се работи за по-добри набирания.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1