26.07.11
11:58
аз съм момче на 15 години и при правене на лицеви и коремни получавам болки в кръста! Подчертавам!!! не в гърба(горната част) а в кръста(долната част-където е гъдела :D ама отзад).при лицевите ме заболява кръста преди да ми се изморят ръцете и трябва да легна за да може да ми мине! някакви идеи от какво се получава това и какви мерки да взема?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 26.07.11 12:02.
26.07.11
12:13
верочтно ти е слаб корема и не може да те държи като едно цяло в резултат на което минаваш в хиперекстензия и те боли кръста. т.е. имаш недостатъчна стабилност. може да идва от корема, може да е от раменете. научи се да си тренираш корема изометрично.
26.07.11
12:56
ок мерси за обяснението. но сега ако може ми обясни и какво е това изометрично! на 15 съм не на 22 :D
26.07.11
13:01
хах ок :D оказа се че това било упражнение или нещо си за мускулите! въпросът беше причината за болката а не какво упражнение довежда до болката!защо при лицеви ме боли кръста?усещам си ръцете че мога още но кръста не позволява! от някой витамин ли зависи или какво?
Опитаха се да ти обяснят, че болките се дължат на слаба поясна мускулатура, която е несподобна на поддържа тялото ти в правилно положение, и ти дадоха линк с насоки как да я тренираш :)
Мнението беше редактирано от Станимир на 26.07.11 13:08.
Като допълнение би било добре и да видим едно изпълнение на лицева опора от теб. :)
Много е вероятно от неправилно изпълнение да се получава тази болка. Също така разгрявай добре преди тренировка, раздвижвай кокаляците. ;)
Допълнение: класическите лицеви опори не натоварват пряко ръцете, а гърдите, което ми подсказва до колко ги изпълняваш правилно. ;)
Мнението беше редактирано от Dimzata на 26.07.11 13:51.
26.07.11
13:51
опа... по тази тема май си прав...попитах един голям батко за правилна упора и май съм в голяма грешка...
правилната била: всишваш-нагоре издишваш-надоло
моята е :D :: вдишваш Горе- издишваш след 25-30тата :D:D
после всишвам пак за 5-6(максимум)
последен опит-3-4(максимум)
я да чуем сега от това ли ме боли?
казано от antoniqn turimacov на 26.07.11, 13:51:
опа... по тази тема май си прав...попитах един голям батко за правилна упора и май съм в голяма грешка...
правилната била: всишваш-нагоре издишваш-надоло
моята е :D :: вдишваш Горе- издишваш след 25-30тата :D:D
после всишвам пак за 5-6(максимум)
последен опит-3-4(максимум)
я да чуем сега от това ли ме боли?
Нямах в предвид дишането, но и то е много важно, най-малкото заради факта, че на мускулите им трябва кислород. :D
Принципно дишането при повечето упражнения е така: в активната фаза - издишаш, в пасивната - вдишаш. Т.е. при лицевите, когато буташ нагоре(изтласкваш) издишаш, когато сваляш надолу(спускаш) вдишаш. ;)
Но това, което имах в предвид е самото изпълнение - разположение на тяло, как се държи главата(много е важно да не се забива нос в земята, пречи на дишането), дали тялото е изправено, краката и т.н. Помня, че в сайта имаше няколко статии дори за лицевите опори, а горе имаш търсачка. Щях да ти ги намеря и дам, но не обичам хора, които не полагат усилия и чакат наготово. Потърси в сайта, има и в нета доста информация. Ако пак куца може да се снимаш и да дадеш клипчето да видим. ;)
26.07.11
14:42
нямам голямо желание да се снимам ;) но ако го правех грешно учителят ми по ФВС да ми се е скарал вече !!! при него всеки час това ни е загрявката!(беше)...получих и савет за лицеви за маса,ако имаш време прегледай и ми кажи мнение :)
в една чанта слагаш към 15-20кг тежест(книги...) и правиш до 9-10 по правилният начин!
след това те очаква голяма треска!
ако можеш ми кажи има ли смисъл да се мъча с такова нещо :)
26.07.11
21:01
Има смисъл да почнеш да ходиш на фитнес и да се храниш правилно.
26.07.11
22:40
аз не разбирам защо не питаш учителя си по ФВС, след като той ги разбира тия неща?
казано от antoniqn turimacov на 26.07.11, 14:42:
нямам голямо желание да се снимам ;) но ако го правех грешно учителят ми по ФВС да ми се е скарал вече !!! при него всеки час това ни е загрявката!(беше)...получих и савет за лицеви за маса,ако имаш време прегледай и ми кажи мнение :)
в една чанта слагаш към 15-20кг тежест(книги...) и правиш до 9-10 по правилният начин!
след това те очаква голяма треска!ако можеш ми кажи има ли смисъл да се мъча с такова нещо :)
Това, че е учител не значи нищо, не веднъж съм бил по-запознат от даскалите ми. Но няма да навлизам в безмислени спорове. :)
Правите лицеви за загрявка? Може да му предложиш да почнете малко по хардкор с разгрявка мъртва тяга. Кво се лигавите с тия лицевки. :D
Чантата трябва да бъде фиксирана върху плешките, най-общо казано или по-точно, върху горната част на гърба. Ако бъде фиксирана в долната част, ще увеличиш болките в кръста, а може и да си докараш проблеми, трайни. Смисъл има, но може да правиш вместо това лег с някой батко, който да те наблюдава и пази. Просто при тези лицеви се изисква техника, много добре фиксирана тежест и при човек, като теб, който изпитва болки в кръста дори с нормални лицеви... не са най-препоръчителните тези с тежести. Оправи си техниката и тогава мисли за допълнителни тежести.
За кръста загрявай със суингове, напади в страни, напред-назад и тем подобни. ;)
казано от ts.vassilev на 26.07.11, 12:13:
верочтно ти е слаб корема и не може да те държи като едно цяло в резултат на което минаваш в хиперекстензия и те боли кръста. т.е. имаш недостатъчна стабилност. може да идва от корема, може да е от раменете. научи се да си тренираш корема изометрично.
Не мисля, че автора те разбра, ама изобщо :D Но иначе съм съгласна :)
30.07.11
10:59
В youtube има полезни клипчета,от които като минимум можеш да видиш каква е правилната стойка за най-различни упражнения,включително и за лицевите опори.Много е важно вратът ти да е наравно с останалата част от гръбнака,който пък от своя страна трябва да е изправен,недей да се изгърбваш.Не забравяй да стягаш корема,каквото и да правиш- много по-лесно и ефективно става всяко упражнение (поне за мен).
Todor Jdasx ти даде много добър съвет - храни се правилно и ходи на фитнес.Там може да намериш съвет от професионалист,който да те види наживо,да ти обясни как да изпълняваш различните упражнения,а и много фитнес зали предлагат изготвяне на тренировъчни програми и хранителни режими ,съобразени с тялото и целите ти.
И чети ! :)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 30.07.11 10:59.
30.07.11
19:35
Няколко коментара:
”стандартните лицеви опори натоварват гърдите” - да, натоварват гърдите, но умората винаги покосява първо ръцете. Т.е. когато ръцете “изгърмят”, пекторалисите имат още потенциал.
”храни се добре и ходи на фитнес” - не, че е лош съвет, но предвид, че прави лицевите така, че да го боли кръста (т.е. с увиснал таз), ходенето на фитнес е добра предпоставка за още теми от рода на “Болки в рамото от вертикален скрипец”, “Болки в кръста от коремни преси”, “Болят ме коленете като клякам и без тежест”, “Болки в раменете при рамена преса зад врат и болки в кръста при раменна преса пред врат” :)
”консултирай се със специалист” - е, той вече се консултирал с учителя по физическо. По-горе един мануален терапевт / рехабилитатор му каза какво да прави, за да не го боли кръста, човекът не се съгласи. А и между “специалист” и “специалист” може да има разлика от земята до небето. Особено по фитнесите. А и ето в този случай един “специалист” е пропуснал грешка в техниката на изпълнение на лицеви опори, която при повечето хора краткосрочно води до болки в кръста, а дългосрочно - до проблеми с кръста.
До, автора на темата - кръстът те боли, защото правиш лицевите като баба ми.
Не ти ли харесва отговора? Тогава прочети отново какво ти е написал Цв. Василев!
Или не си стягаш съзнателно корема или не можеш да го стегнеш, понеже е удивително слаб (доста вероятно). Същото важи и за задника.
Ако успееш да ги стегнеш и кръста спре да те боли - черпи една бира! Но не мен - даскала по физическо да почерпиш!
Ако не успееш да ги стегнеш - прочети статията, която Д. Михайлов ти е препоръчал. Ако нищо не разбереш, пиши, да ти препоръчат няколко по-разбираеми.
Успех с бирата!
04.08.11
14:55
или аз бъркам разликата между лицеви и коремни или не обяснявам правилно! боли ме кръста при лицеви! нали това беше надоло и нагоре :D не знам как ги прави баба ти,но за стягане на корема ми нищо не знам! даже имам чуството че въобще не се напряга при лицеви! при коремни да.
сега направих 9-10 да вида дали има нещо...да има напрежение в корема,но не ме боли.не разбирам нещо...при коремната трябва ли да си стягам корема докато лягам или поне каква е логиката за грешното стягане на корема...
04.08.11
15:02
послушах съвета ви и огледах няколко клипчета за правилни упори! изглежда сте прави че имам леки отклонения в стойката и ще се постарая да станат нещата по неговият начин! гледам човека е в салон и предполагам е треньор там или нещо такова!
04.08.11
15:43
Никой не е объркал лицевите с коремните - като правиш коремни,усещаш ,че ти се натоварва коремът ; като правиш лицеви - заболява те кръстът.Застани в поза за лицева oпора и усети как,когато коремът ти виси надолу,ти дърпа кръста и нямаш стабилност там => натоварва се и боли ужасно /поне мен ме болеше много/ . Откакто започнах да си прибирам корема,независимо какво правя - дали вдигам,дали тичам,ходя,скачам и пр. , ми е в пъти по-лесно и не изпитвам болки в тази област.Предполагам,че когато си заздравя повече мускулатурата,ще стане още по-приятно.
Каквото и да правиш,наблюдавай си стойката - хем улеснява,хем си пазиш здравето ! :)
И понеже темата е за болки в кръста :)) , искам да се възползвам от нея ,за да не спамя с нова тема за същия проблем -
горе се похвалих,че всичко ми е в пъти по-лесно,но не съвсем лесно :) .Изпитвам болка ,когато правя едно упражнение ... Dead Lift with a Posterior Fly . Правя го с гири - 2,8 или 2,00 кг (в зависимост от състоянието ми в дадения момент) . Гръбнакът ми е идеално прав,дупето ми си отива назад,коляното ми е точно над глезена,коремът - възможно най-прибран.Единствено тук имам чувството,че ще се разкъсам на две,много ме боли и не мога да си обясня защо се получава,особено при положение,че правя упражнения с по-голяма сложност и по-големи тежести,и с тях нямам проблем ...
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 04.08.11 20:21.
04.08.11
16:40
Тинкърбел, имаш ли филмче снимано отстрани на това упражнение?
04.08.11
17:30
Мне,нямам с какво да се снимам (за клипче),но го правя пред огледало,наблюдавайки и себе си ,и момичетата от видеопрограмата,от която гледам...Всичко изглежда наред .Първите пъти не усещах такива болки,но сега ми е почти абсурдно да направя 12 повторения с 2,8 кг :(
06.08.11
03:18
ts.vassilev, може ли да покажеш видео (примерно в youtube) с изометрични упражнения за коремните мускули. благодаря ти предварително
06.08.11
08:12
http://www.youtube.com/results?search_query=isometric+abdominal+exercise&page;=&utm_source=opensearch