Болки в кръста при тренировки - някакви съвети?

26.07.11
11:58

аз съм момче на 15 години и при правене на лицеви и коремни получавам болки в кръста! Подчертавам!!! не в гърба(горната част) а в кръста(долната част-където е гъдела  :D ама отзад).при лицевите ме заболява кръста преди да ми се изморят ръцете и трябва да легна за да може да ми мине! някакви идеи от какво се получава това и какви мерки да взема?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 26.07.11 12:02.

верочтно ти е слаб корема и не може да те държи като едно цяло в резултат на което минаваш в хиперекстензия и те боли кръста. т.е. имаш недостатъчна стабилност. може да идва от корема, може да е от раменете. научи се да си тренираш корема изометрично.

26.07.11
12:56

ок мерси за обяснението. но сега ако може ми обясни и какво е това изометрично! на 15 съм не на 22 :D

Прочети статията за изометрия. Достъпна и за читатели на 15 години. :)

26.07.11
13:01

хах ок :D оказа се че това било упражнение или нещо си за мускулите! въпросът беше причината за болката а не какво упражнение довежда до болката!защо при лицеви ме боли кръста?усещам си ръцете че мога още но кръста не позволява! от някой витамин ли зависи или какво?

26.07.11
13:07

Опитаха се да ти обяснят, че болките се дължат на слаба поясна мускулатура, която е несподобна на поддържа тялото ти в правилно положение, и ти дадоха линк с насоки как да я тренираш :)

Мнението беше редактирано от Станимир на 26.07.11 13:08.

26.07.11
13:48

Като допълнение би било добре и да видим едно изпълнение на лицева опора от теб. :)
Много е вероятно от неправилно изпълнение да се получава тази болка. Също така разгрявай добре преди тренировка, раздвижвай кокаляците. ;)

Допълнение: класическите лицеви опори не натоварват пряко ръцете, а гърдите, което ми подсказва до колко ги изпълняваш правилно. ;)

Мнението беше редактирано от Dimzata на 26.07.11 13:51.

26.07.11
13:51

опа... по тази тема май си прав...попитах един голям батко за правилна упора и май съм в голяма грешка...
правилната била: всишваш-нагоре издишваш-надоло
моята е :D :: вдишваш Горе- издишваш след 25-30тата :D:D
после всишвам пак за 5-6(максимум)
последен опит-3-4(максимум)
я да чуем сега от това ли ме боли?

26.07.11
14:32

казано от antoniqn turimacov на 26.07.11, 13:51:

опа... по тази тема май си прав...попитах един голям батко за правилна упора и май съм в голяма грешка...
правилната била: всишваш-нагоре издишваш-надоло
моята е :D :: вдишваш Горе- издишваш след 25-30тата :D:D
после всишвам пак за 5-6(максимум)
последен опит-3-4(максимум)
я да чуем сега от това ли ме боли?

Нямах в предвид дишането, но и то е много важно, най-малкото заради факта, че на мускулите им трябва кислород. :D
Принципно дишането при повечето упражнения е така: в активната фаза - издишаш, в пасивната - вдишаш. Т.е. при лицевите, когато буташ нагоре(изтласкваш) издишаш, когато сваляш надолу(спускаш) вдишаш. ;)

Но това, което имах в предвид е самото изпълнение - разположение на тяло, как се държи главата(много е важно да не се забива нос в земята, пречи на дишането), дали тялото е изправено, краката и т.н. Помня, че в сайта имаше няколко статии дори за лицевите опори, а горе имаш търсачка. Щях да ти ги намеря и дам, но не обичам хора, които не полагат усилия и чакат наготово. Потърси в сайта, има и в нета доста информация. Ако пак куца може да се снимаш и да дадеш клипчето да видим. ;)

26.07.11
14:42

нямам голямо желание да се снимам ;) но ако го правех грешно учителят ми по ФВС да ми се е скарал вече !!! при него всеки час това ни е загрявката!(беше)...получих  и савет за лицеви за маса,ако имаш време прегледай и ми кажи мнение :)

в една чанта слагаш към 15-20кг тежест(книги...) и правиш до 9-10 по правилният начин!
след това те очаква голяма треска!

ако можеш ми кажи има ли смисъл да се мъча с такова нещо :)

26.07.11
21:01

Има смисъл да почнеш да ходиш на фитнес и да се храниш правилно.

аз не разбирам защо не питаш учителя си по ФВС, след като той ги разбира тия неща?

26.07.11
23:33

казано от antoniqn turimacov на 26.07.11, 14:42:

нямам голямо желание да се снимам ;) но ако го правех грешно учителят ми по ФВС да ми се е скарал вече !!! при него всеки час това ни е загрявката!(беше)...получих  и савет за лицеви за маса,ако имаш време прегледай и ми кажи мнение :)

в една чанта слагаш към 15-20кг тежест(книги...) и правиш до 9-10 по правилният начин!
след това те очаква голяма треска!

ако можеш ми кажи има ли смисъл да се мъча с такова нещо :)

Това, че е учител не значи нищо, не веднъж съм бил по-запознат от даскалите ми. Но няма да навлизам в безмислени спорове. :)
Правите лицеви за загрявка? Може да му предложиш да почнете малко по хардкор с разгрявка мъртва тяга. Кво се лигавите с тия лицевки. :D

Чантата трябва да бъде фиксирана върху плешките, най-общо казано или по-точно, върху горната част на гърба. Ако бъде фиксирана в долната част, ще увеличиш болките в кръста, а може и да си докараш проблеми, трайни. Смисъл има, но може да правиш вместо това лег с някой батко, който да те наблюдава и пази. Просто при тези лицеви се изисква техника, много добре фиксирана тежест и при човек, като теб, който изпитва болки в кръста дори с нормални лицеви... не са най-препоръчителните тези с тежести. Оправи си техниката и тогава мисли за допълнителни тежести.

За кръста загрявай със суингове, напади в страни, напред-назад и тем подобни. ;)

27.07.11
08:19

казано от ts.vassilev на 26.07.11, 12:13:

верочтно ти е слаб корема и не може да те държи като едно цяло в резултат на което минаваш в хиперекстензия и те боли кръста. т.е. имаш недостатъчна стабилност. може да идва от корема, може да е от раменете. научи се да си тренираш корема изометрично.

Не мисля, че автора те разбра, ама изобщо :D Но иначе съм съгласна :)

Т. Тодорова

30.07.11
10:59

В youtube има полезни клипчета,от които като минимум можеш да видиш каква е правилната стойка за най-различни упражнения,включително и за лицевите опори.Много е важно вратът ти да е наравно с останалата част от гръбнака,който пък от своя страна трябва да е изправен,недей да се изгърбваш.Не забравяй да стягаш корема,каквото и да правиш- много по-лесно и ефективно става всяко упражнение (поне за мен).

Todor Jdasx ти даде много добър съвет - храни се правилно и ходи на фитнес.Там може да намериш съвет от професионалист,който да те види наживо,да ти обясни как да изпълняваш различните упражнения,а и много фитнес зали предлагат изготвяне на тренировъчни програми и хранителни режими ,съобразени с тялото и целите ти.

И чети ! :)

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 30.07.11 10:59.

ЛР

30.07.11
19:35

Няколко коментара:

”стандартните лицеви опори натоварват гърдите” - да, натоварват гърдите, но умората винаги покосява първо ръцете. Т.е. когато ръцете “изгърмят”, пекторалисите имат още потенциал.

”храни се добре и ходи на фитнес” - не, че е лош съвет, но предвид, че прави лицевите така, че да го боли кръста (т.е. с увиснал таз), ходенето на фитнес е добра предпоставка за още теми от рода на “Болки в рамото от вертикален скрипец”, “Болки в кръста от коремни преси”, “Болят ме коленете като клякам и без тежест”, “Болки в раменете при рамена преса зад врат и болки в кръста при раменна преса пред врат” :)

”консултирай се със специалист” - е, той вече се консултирал с учителя по физическо. По-горе един мануален терапевт / рехабилитатор му каза какво да прави, за да не го боли кръста, човекът не се съгласи. А и между “специалист” и “специалист” може да има разлика от земята до небето. Особено по фитнесите. А и ето в този случай един “специалист” е пропуснал грешка в техниката на изпълнение на лицеви опори, която при повечето хора краткосрочно води до болки в кръста, а дългосрочно - до проблеми с кръста.

До, автора на темата - кръстът те боли, защото правиш лицевите като баба ми.

Не ти ли харесва отговора? Тогава прочети отново какво ти е написал Цв. Василев!

Или не си стягаш съзнателно корема или не можеш да го стегнеш, понеже е удивително слаб (доста вероятно). Същото важи и за задника.

Ако успееш да ги стегнеш и кръста спре да те боли - черпи една бира! Но не мен - даскала по физическо да почерпиш!
Ако не успееш да ги стегнеш - прочети статията, която Д. Михайлов ти е препоръчал. Ако нищо не разбереш, пиши, да ти препоръчат няколко по-разбираеми.

Успех с бирата!

04.08.11
14:55

или аз бъркам разликата между лицеви и коремни или не обяснявам правилно! боли ме кръста при лицеви! нали това беше надоло и нагоре :D не знам как ги прави баба ти,но за стягане на корема ми нищо не знам! даже имам чуството че въобще не се напряга при лицеви! при коремни да.

сега направих 9-10 да вида дали има нещо...да има напрежение в корема,но не ме боли.не разбирам нещо...при коремната трябва ли да си стягам корема докато лягам или поне каква е логиката за грешното стягане на корема...

04.08.11
15:02

послушах съвета ви и огледах няколко клипчета за правилни упори! изглежда сте прави че имам леки отклонения в стойката и ще се постарая да станат нещата по неговият начин! гледам човека е в салон и предполагам е треньор там или нещо такова!

Т. Тодорова

04.08.11
15:43

Никой не е объркал лицевите с коремните - като правиш коремни,усещаш ,че ти се натоварва коремът ; като правиш лицеви - заболява те кръстът.Застани в поза за лицева oпора и усети как,когато коремът ти виси надолу,ти дърпа кръста и нямаш стабилност там => натоварва се и боли ужасно /поне мен ме болеше много/ . Откакто започнах да си прибирам корема,независимо какво правя - дали вдигам,дали тичам,ходя,скачам и пр. , ми е в пъти по-лесно и не изпитвам болки в тази област.Предполагам,че когато си заздравя повече мускулатурата,ще стане още по-приятно.
Каквото и да правиш,наблюдавай си стойката - хем улеснява,хем си пазиш здравето ! :)

И понеже темата е за болки в кръста :)) , искам да се възползвам от нея ,за да не спамя с нова тема за същия проблем -
горе се похвалих,че всичко ми е в пъти по-лесно,но не съвсем лесно :) .Изпитвам болка ,когато правя едно упражнение ...  Dead Lift with a Posterior Fly . Правя го с гири - 2,8 или 2,00 кг (в зависимост от състоянието ми в дадения момент) . Гръбнакът ми е идеално прав,дупето ми си отива назад,коляното ми е точно над глезена,коремът - възможно най-прибран.Единствено тук имам чувството,че ще се разкъсам на две,много ме боли и не мога да си обясня защо се получава,особено при положение,че правя упражнения с по-голяма сложност и по-големи тежести,и с тях нямам проблем ...

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 04.08.11 20:21.

Тинкърбел, имаш ли филмче снимано отстрани на това упражнение?

Т. Тодорова

04.08.11
17:30

Мне,нямам с какво да се снимам (за клипче),но го правя пред  огледало,наблюдавайки и себе си ,и момичетата от видеопрограмата,от която гледам...Всичко изглежда наред .Първите пъти не усещах такива болки,но сега ми е почти абсурдно да направя 12 повторения с 2,8 кг :(

06.08.11
03:18

ts.vassilev, може ли да покажеш видео (примерно в youtube) с изометрични упражнения за коремните мускули. благодаря ти предварително

http://www.youtube.com/results?search_query=isometric+abdominal+exercise&page;=&utm_source=opensearch

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1