ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:

съгласен съм с всичките ти точки.

пропусна да отбележиш за киповете че:
- са технично упражнение, т.е. изискват внимание и ти дават веднага обратна връзка когато не внимаваш(почваш да се люлееш извън синхрон например).
- нужно е да можеш хем да се стегнеш, хем да се отпуснеш.
- учат цялото тяло да работи като едно цяло от главата до петите.

11.08.11
17:40

казано от ts.vassilev на 11.08.11, 17:17:

съгласен съм с всичките ти точки.

пропусна да отбележиш за киповете че:
- са технично упражнение, т.е. изискват внимание и ти дават веднага обратна връзка когато не внимаваш(почваш да се люлееш извън синхрон например).
- нужно е да можеш хем да се стегнеш, хем да се отпуснеш.
- учат цялото тяло да работи като едно цяло от главата до петите.

Много добре си ги описал. Винаги обяснявам, че да направиш 1 повт е много лесно, но непрекъсната серия е вече предизвикателство.

Между другото, преди време четох, че кипинга е добра подготовка за движения като обръщане и изхвърляне. Прозвуча ми странно в първия момент, но изглежда не е лишено от логика. Не като траектория, а като последователност на движение/активиране -  краката, таза, торса, ръцете.

и в друга тема сме го писали - тия движения разчитат да можеш да сменяш флексия-екстензия-флексия-екстензия(сгъване-разгъване) без да губиш време и усилие в това. тялото трябва да може да редува стягане и отпускане, свиване и разгъване. тук кипа се справя много добре.

AD

14.08.11
16:40

Признавам аз също никога не съм пробвал crossfit. Започнах по залите, лятото по успоредката и лоста, после се завърнах целогодишно към залите. От това което съм чел по темата обаче, определено има място и голяма полза от този така бързо набиращ популярност спорт. Човек се развива многостранно- засягат се едновременно доста компоненти.
Дали е по-добър от бодибилдинга? Според мен няма отговор, за всеки е добро различно нещо. Самият факт че кросфита бързо набира последователи и предизвиква дискусии са доказателство за ползата от него.

14.08.11
21:09

казано от Vic на 11.08.11, 11:08:

казано от Marty Sun на 09.08.11, 19:24:

Много готино си чешете пръстите тук ...

Maрти, здравей!

Въобще няма де се опитвам да те убеждавам в нещо, просто ще направя малко уточнения.

Вик, здравей и благодаря за структурирания и подреден отговор :-) Наистина ли се паля? Лошо за мен, значи трябва да се коригирам. И това, което се опитваш да ми кажеш (така го разбирам) е нещо като “Ми ти като им се палиш така във форума, как очакваш да са толерантни към теб?”... Не си ме разбрал явно - аз не се чувствам по някакъв начин неразбрана или изолирана. Това, което споделям, не е насочено към мен. А е едно витаещо всеобщо настроение. Просто спрях да му обръщам вече внимание. Всичките тези неща, за които говоря са изолиран случай и го видях в София. Те едва ли могат да бъдат отнесени непременно към кросфита като методика. Ако ти имаш нужда да си доказваш и преодоляваш нещо.. ОК, това е твой избор и аз го уважавам. Просто не е моят. Аз просто се наслаждавам на живота и съм в мир със себе си, нямам нужда да се размазвам до кръв за да си доказвам нещо. Уточних, че всъщност това, което правите ти и Юли добавя стойност и разлика към това, което е кросфита в рамки и това ми харесва. В момента тренирам САМО с Юли, не ходя дори в зала. Мислиш ли, че съм против? :-)
Поздрави и усмивки!

Мнението беше редактирано от Marty Sun на 14.08.11 21:11.

15.08.11
09:03

казано от Vic на 11.08.11, 11:08:

Малко са хората като G33K, Цецо Василев и още няколко други, които макар да изпитват някакъв вид неприязън към методиката, са си направили труда да коментират след като са опитали натоварването.

Аз пък забелязвам, не само в този, но и във всички спорове, които се водят във форума са ужасно малко хората, които са си направили труда първо да опитат, после да коментират.
Конкретно на въпроса за кросфит - нещата, които не ми харесват са: 1. на моменти усещам религиозен фанатизъм от страна на привържениците му; 2. не ми харесва това да се слагат етикети и  рамки на всичко, и да се опитваме да се впишем в тях. Честно казано, най-ми допада разбирането на “Zen Kahuna” по повод тренировките: не би трябвало да се казват wotkouts, защото предполага too much work, а вместо това - playouts, защото така предразполагат към едносъвсем друго отношение :)
Иначе, въпреки че не съм присъствала на нито една от груповите тренировки, мисля че това, което правите ти и Юли наистина се доближава до идеята за playout, въпреки, че винаги ще е криворазбрано от някои.

16.08.11
10:53

Да се включа и аз :)Не съм фен на кросфита, не съм и отявлен противник.

От доста време слушам за КФ - това, онова, мегаяко, занищонестава...Покрай на Слави терзанията си направих труда да погледам клипове на разни КФ комплекси.Все още имам много неясноти относно принципа на построяване на тренировките в КФ, надявам се, че като се видим със Слави ще ми отговори на въпросите.Всъщност това не е важно.Важното е какво ми хареса и какво не ми хареса :

1.Като цяло идеята да си функционален е в пъти по-добре развита от стандартните фитнес програми.Сега може билдъри и фитнес манияци да подскочат, но това е факт.

2.Някои неща от комплексите са наистина тежки и трудни и изискват(и съответно дават) доста сила/баланс/опит/техника.

3.Много се залита по някакви нестандартни движения.За мен е необяснимо, аз бих заложил на по-конвенционални движения и упражнения.

4.Чисто силово погледнато, от моя гледна точка, има доста какво да се желае.

5.Самите тренировки може да са доста по-интензивни от към натоварване.

16.08.11
11:11

Ами, Вик е много пояснителен в случаите, когато са възниквали спорове...

Аз също смятам, че самата “програма” търпи корекции в процеса на развитието си...доста специалисти добавят по нещо, за да се получи едни завършен продукт...но е факт, че методиката не спира да еволюира...

А за неяснотите...90% от занимаващите се с КФ ги имат...честно!!!...дори и елитните кросфитъри се обръщат към треньори извън КФ обществото за съвети относно подготовката им-такива от силовия трибой, вдигане на тежести, лека атлетика и др.
Има една хубава статия за една от КФ дамите...там доста неща, през които аз сега минавам са споменати 1:1…

т.4 и т.5 ще ги разгледаме в Пловдив...

16.08.11
11:32

казано от slavko на 16.08.11, 11:11:

А за неяснотите...90% от занимаващите се с КФ ги имат...честно!!!

Ти ма отчая...(grin)

Не може сглобяването на една тренировка да не се подчинява на някаква логическа схема???

16.08.11
11:44

казано от Мак Сим на 16.08.11, 11:32:

Ти ма отчая...(grin)

Не може сглобяването на една тренировка да не се подчинява на някаква логическа схема???

Не е чак толкова неясно. Просто за да видиш картинката, трябва да “изтеглиш камерата” и да погледнеш по-мащабно. :)

Ето това ще ти даде представа:

http://www.bb-team.org/articles/3820_krosfit-strukturirane-na-trenirovkite#axzz1V6BZgFeB

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40915

16.08.11
12:09

казано от Vic на 16.08.11, 11:44:

казано от Мак Сим на 16.08.11, 11:32:

Ти ма отчая...(grin)

Не е чак толкова неясно. Просто за да видиш картинката, трябва да “изтеглиш камерата” и да погледнеш по-мащабно. :)

Ето това ще ти даде представа:

http://www.bb-team.org/articles/3820_krosfit-strukturirane-na-trenirovkite#axzz1V6BZgFeB

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40915

Благодаря, просто трябваше някой да ми го даде на готово ;)

Добих представа, обаче не ми харесва особено.

нещо конкретно ли не ти харесва или сбора от нещата?

16.08.11
12:33

казано от Мак Сим на 16.08.11, 12:09:

...
Благодаря, просто трябваше някой да ми го даде на готово ;)

Добих представа, обаче не ми харесва особено.

Забелязал съм, че хора, които са постигнали значителни успехи с други системи за трениране, трудно приемат привидната хаотичност на кросфит. Няма проблем. Хубавото е, че спокойно можеш да интегрираш отделни комплекси в стандартната си тренировка, било като тестове, било за разнообразяване.

Ако имаш въпроси, с удоволствие ще дискутирам с теб.

16.08.11
14:20

казано от Vic на 16.08.11, 12:33:

Забелязал съм, че хора, които са постигнали значителни успехи с други системи за трениране, трудно приемат привидната хаотичност на кросфит. Няма проблем. Хубавото е, че спокойно можеш да интегрираш отделни комплекси в стандартната си тренировка, било като тестове, било за разнообразяване.

Ако имаш въпроси, с удоволствие ще дискутирам с теб.

Хаотичност в КФ, аз поне, не виждам ;)
Виждам недостатъчности в някои направления - посочих ги по-назад.Един вид, че се “щадят” трениращите :)

Имам доста въпроси - например, защо е разделено така?Тоест с каква идея е това разделение?

Мнението беше редактирано от James Hinks на 16.08.11 14:25.

16.08.11
14:26

казано от ts.vassilev на 16.08.11, 12:33:

нещо конкретно ли не ти харесва или сбора от нещата?

Сбора определено ми харесва.
Не ми харесва разделението ;)Прилича ми на фитнес схема...може “повредата да е в моя телевизор” :)

16.08.11
14:40

казано от Мак Сим на 16.08.11, 14:20:

Хаотичност в КФ, аз поне, не виждам ;)

Затова писах “привидна хаотичност”. Но честно, ти си първия, който реагира така. Обикновено на пръв поглед хората не виждат схемата. На мен ми трябваха няколко месеца, за да достигна до някои прозрения и да напиша темата за структурата и цикличността. И още се уча и напасвам нещата.

Виждам недостатъчности в някои направления - посочих ги по-назад.Един вид, че се “щадят” трениращите :)

Щадене?!? Обикновено обвиняват Кросфит в претоварване :D ... Ако визираш недостатъчна застъпенност на някое движение, това се обуславя от идеята, че колкото повече едно движение е застъпено в ежедневието, толкова по-често влиза в тренировъчните комплекси. Примерно раменните преси и разновидностите (пуш преса и изтласкване) са широко застъпени, докато бенч пресата относително по-рядко. Или пък гребане със щанга - никога в реална ситуация няма да го използваш за да вдигнеш нещо тежко, ще използваш мъртва тяга.

Имам доста въпроси - например, защо е разделено така?Тоест с каква идея е това разделение?

Кое по-точно? Не разбрах за кое разделение става въпрос.

16.08.11
14:52

казано от Vic на 16.08.11, 14:40:

Щадене?!? Обикновено обвиняват Кросфит в претоварване :D

Да, щадене :)
Аз бих събрал всичко в една тренировка.Или в две през ден.Даже бих добавил още неща.

Разделението по дни, тоест защо/с каква идея единия ден е само едно, другия “едно” + нещо друго, в третия пък всичко, но пък по малко.

16.08.11
15:09

казано от Мак Сим на 16.08.11, 14:52:

Щадене?!? Обикновено обвиняват Кросфит в претоварване :D

Да, щадене :)
Аз бих събрал всичко в една тренировка.Или в две през ден.Даже бих добавил още неща.

Разделението по дни, тоест защо/с каква идея единия ден е само едно, другия “едно” + нещо друго, в третия пък всичко, но пък по малко.

Май ще трябва да ми дадеш примерна твоя тренировка, за да сравним и коментираме.

А относно комплексите - макар да са основна част от тренировката, те не я изчерпват. Обикновено тя включва силов блок или заучаване на техника и т.н., а след това коплекса за деня WOD, изпълнен на макс. Разбира се има комплекси, които са си цяла тренировка, че и две тренировки даже.

Също така, винаги присъства състезателния елемент, който доста променя натоварването. Дали ще е възможно най-тежка щанга в някое движение или бройка или фиксирани кг, но възможно най-бързо или фиксирано време, а максимална работа, търсения ефект винаги е повишаване на мощността (работа за единица време).

Разделението е по-скоро по протоколи и модалности, отколкото по нещо друго. Може в три последователни дни да правиш едно и също движение, но с различни кг, скорост и структура на комплекса и съответно да усетиш натоварването различно.

16.08.11
15:10

Включвам се с едно малка вметка - хубавото на кросфита е това, че има страхотно разнообразие от упражнения и не е необходимо “спазване на програми” - лично мен това малко ми е тежало през годините. Т.е. този т.нар “хаос” всъщност дава една богата гама упражнения/движения, които и да иска човек трудно може да ги вкра в програма, която пък да омръзне.

16.08.11
15:31

казано от Vic на 16.08.11, 15:09:

Май ще трябва да ми дадеш примерна твоя тренировка, за да сравним и коментираме.

Е сега ще видиш хаотичност, която за мен си има строга подредба :)

Пример :
Готвех се за мач.Противника беше ясно, че е доста силен, но пък имах достатъчно време за подготовка.Тренирах така :
А
крос 12-14 км, веднага след него набирания с два различни хвата, кофички, лицеви, коремни до отказ, без почивка между тях, в кръг, 2 кръга пак без почивка между кръговете.Разтягане около 10 минути, 10 рунда по 30сек - 1 мин техника на чувал с по 1 кг тежести.

Б(следващия ден)
Само техника сутрин и вечер по 45 мин - 1 час и 30 мин.Ако едната тренировка е страйкинг, а другата борба не слагах допълнителни тежести за ударите.Ако и двете са страйкинг - едната със тежести + клекове и отскоци(в самото изпълнение, става въпрос за ритници).

В(трети ден)
Силова
Кръгове с тежко - обръщане-изтласкване, лег, тяга, чукчета, кофички, набирания(тези с допълнителна тежест), въртене с гири, с диск(каквото ми е кеф), клек, американски подскоци.
3-4-5 кръга(според времето, с което разполагам), с 3-5 мин почивка(в последния месец преди мача без почивка) между тях.
2 рунда х 3 мин на макс темпо и сила.

втора тренировка
Бягане - 1 км по тепето на макс за време.Слизане пак така, разтягане, техника 30-45 мин.

на следващия ден тренировка Б , след нея А, след това В и един ден почивка.Понякога слагах почивен ден и между тренировките.Б и В са двуразови тренировки.

Лично тегло в началото 95-97кг(възстановявах от от травма).На кантара за мача 101,8кг.Тренирах по тази схема от края на януари до  началото на май.

Разделението е по-скоро по протоколи и модалности, отколкото по нещо друго. Може в три последователни дни да правиш едно и също движение, но с различни кг, скорост и структура на комплекса и съответно да усетиш натоварването различно.

Това имах предвид - защо са разделени така примерните протоколи?Защо например не бягаш 10 км и след това да направиш максимална бройка на три(да речем) движения?

Мнението беше редактирано от James Hinks на 16.08.11 15:37.

16.08.11
16:18

казано от Мак Сим на 16.08.11, 15:31:

...
Е сега ще видиш хаотичност, която за мен си има строга подредба :)

Много си е добре даже! Всъщност, доста кросфит комплекси имат подобен вид. А на състезанията става още по-зловещо.

Примерно следното си е типичен кросфит комплекс:

5 рунда от следното (щанга 3/4 СТ):

5 Мъртва тяга
5 Обръщане с клек
5 Пуш преси
5 Преден клек
400 м Бягане

След приключване на горното, следва това:

5 рунда “Синди”
5 набирания
10 лицеви опори
15 клека

Цялото това се изпълнява за време. Доста неща са сходни, нали?

Разбира се, има и доста по-кратки комплекси. Направо спринтове, които завършват в рамките на 3-5 мин, след които ти трябва доста време да се съвземеш, а повръщането не е изключено. Разнообразието е голямо.

казано от Мак Сим на 16.08.11, 15:31:

Това имах предвид - защо са разделени така примерните протоколи?Защо например не бягаш 10 км и след това да направиш максимална бройка на три(да речем) движения?

И това е правено, дори го имаше на състезанията. Нещата се редуват, за да няма привикване.

16.08.11
16:26

Ясно е, че се редуват за да няма привикване :)
Аз се интересувам дали има и друга причина в начина на подредба и комбиниране, освен привикването и приоритета към насоченст за максимална близост до ежедневните неща?

p.s.
Тази примерна схема, която пуснах е доста стара - 2006 съм я правил.Сега ако се готвя за състезание бих тренирал по съвсем различен начин силовата, беговите и скоростно насочените тренировки.

16.08.11
17:41

казано от Мак Сим на 16.08.11, 16:26:

Ясно е, че се редуват за да няма привикване :)
Аз се интересувам дали има и друга причина в начина на подредба и комбиниране, освен привикването и приоритета към насоченст за максимална близост до ежедневните неща?
...

Като начало, преди да добие популярност, Кросфит е бил разработен и популяризиран за специалните подразделения - пожарни команди, полицейски части, морската пехота и т.н. Вероятно затова и доста от комплексите наблягат на издръжливост. Така, че “ежедневни” е термин по-близък до ежедневието на тези подразделения, а не ежедневието пред компютъра.

Разбира се, системата се развива и добавя неща от други методики, които доказано вършат работа. Ако се заемеш да проследяваш тренировките от главния сайт, ще откриеш, че структурата, която съм извел невинаги се спазва стриктно. Дори се е случвало един и същи комплекс да се повтаря в два последователни дни, но завъртян наобратно (което доста променя натоварването, по мое мнение).

Дали ще се спазва 3+1, 5+2 или 1+1 режим не е от такова значение, колкото факта, че целенасочено няма ясно разделение на кардио и силово натоварване. Има комплекси, които са само от един тип, но по-често включват доста повече неща. Примерно един такъв комплекс включва силов елемент, гимнастически елемент и кардио елемент, всичко съчетано в интервална тренировка за допълнително утежняване:
Всяка минута, в рамките на минутата, в продължение на 10 мин:
1 Deadlift @ 2xBW
3 HSPU (раменни преси от стойка на ръце)
10 Double Unders (скокове на въже с 2 пъти преминаване на въжето под краката на всеки скок)

Е, на следващия ден основният комплекс може да е по-изчистен и да се върти около 3-3-3-3-3-3 Front Squat или 5 000 м бягане или Death by Pullups, примерно.

Рязката смяна от един режим на работа с друг в рамките на един комплекс, липсата на почивка, интервалност, редуването на леко/тежко (като тегло на щангата, защото накрая се оказва, че всичко е тежко :) ) са мощен стимул за развитие. Интересното е, че всички, които са опитвали сериозно да се занимават с това, след първоначалната адаптация, стигат до едно положение за глад за все по-голямо и по-голямо натоварване. Тук идва ключовия момент с възстановяването, разумното трениране и самоконтрол.

Та ако ще трябва аз да определям някакъв недостатък на кросфит, то това е точно това - стремежът към все по-голямо натоварване и пренебрегване на сигналите за умора и претрениране. Разбира се, всеки си има глава на раменете и е отговорен за собственото си здраве.

Мнението беше редактирано от Vic на 16.08.11 17:42.

17.08.11
09:52

Както се казва, колкото повече се разширява сферата на познанието, толкова по-голяма става останалата част - непознатото.Изникват ми нови въпроси ;)

казано от Vic на 16.08.11, 17:41:

Вероятно затова и доста от комплексите наблягат на издръжливост.

От моя гледна точка, на това може още да се наблегне в самите комплекси.Да са по-тежки(силово) и по-продължителни.Но вероятно тогава няма да са толкова “ежедневно ориентирани”...Но ще са по-практични.

казано от Vic на 16.08.11, 17:41:

Рязката смяна от един режим на работа с друг в рамките на един комплекс, липсата на почивка, интервалност, редуването на леко/тежко (като тегло на щангата, защото накрая се оказва, че всичко е тежко :) ) са мощен стимул за развитие. Интересното е, че всички, които са опитвали сериозно да се занимават с това, след първоначалната адаптация, стигат до едно положение за глад за все по-голямо и по-голямо натоварване. Тук идва ключовия момент с възстановяването, разумното трениране и самоконтрол.

Та ако ще трябва аз да определям някакъв недостатък на кросфит, то това е точно това - стремежът към все по-голямо натоварване и пренебрегване на сигналите за умора и претрениране. Разбира се, всеки си има глава на раменете и е отговорен за собственото си здраве.

Това е общовалидно за всички високоинтензивни натоварвания.Само за претренирането не съм съгласен - когато си във върхова кондиция трудно може да се смачкаш.

17.08.11
10:44

казано от Мак Сим на 17.08.11, 09:52:

...
От моя гледна точка, на това може още да се наблегне в самите комплекси.Да са по-тежки(силово) и по-продължителни.Но вероятно тогава няма да са толкова “ежедневно ориентирани”...Но ще са по-практични.

Проблемът с приложимостта на комплексите за начинаещи и напреднали има много елегантно решение в Кросфит. Като изключим комплексите в които се търси възможно най-тежка щанга и скалирането идва от самосебе си, останалите винаги са за време или за максимална работа при фиксирано време. Т.е. колкото си по-напреднал, по силно натискаш себе си и винаги натоварването е на предела. Просто няма как да караш лекичко, ако гониш време. Съответно начинаещият не е в състояние да поддържа такава скорост и за него натоварването ще е по-леко, макар и винаги на макс.

казано от Мак Сим на 17.08.11, 09:52:

...
Само за претренирането не съм съгласен - когато си във върхова кондиция трудно може да се смачкаш.

Не е съвсем така. Може би е защото съм почти на 40 г., но имам моменти, в които се налага повече време за възстановяване. За 2 години и половина трениране по Кросфит методиката, на два пъти стигах до положение на почти постоянни болки и спад в резултатите, което за мен си е претрениране. Насила си налагах разреждане на тренировките, защото мозъкът ми настояваше за още и още, а тялото бурно протестираше. Славко също редовно се претрепваше в началото, сега вече е доста по-разумен.

Разбира се, има го и момента със суплементацията. Аз не вземам абсолютно нищо, ако не броим витамините. Вероятно нещата биха стояли по малко по-различен начин, ако ме влечеше тъмната страна на силата.

Мнението беше редактирано от Vic на 17.08.11 10:46.

17.08.11
11:02

казано от Vic на 17.08.11, 10:44:

Проблемът с приложимостта на комплексите за начинаещи и напреднали има много елегантно решение в Кросфит. Като изключим комплексите в които се търси възможно най-тежка щанга и скалирането идва от самосебе си, останалите винаги са за време или за максимална работа при фиксирано време. Т.е. колкото си по-напреднал, по силно натискаш себе си и винаги натоварването е на предела. Просто няма как да караш лекичко, ако гониш време. Съответно начинаещият не е в състояние да поддържа такава скорост и за него натоварването ще е по-леко, макар и винаги на макс.

Това за натискане е ясно :)
Както и това за начинаещия.Аз процедирам по същия начин ;)
Мисълта ми беше, че бих преработил всичко в комплекса така, че всяко изпълнение на отделните неща в него да стана на макс и до отказ...и малко отгоре.

казано от Vic на 17.08.11, 10:44:

Не е съвсем така. Може би е защото съм почти на 40 г., но имам моменти, в които се налага повече време за възстановяване. За 2 години и половина трениране по Кросфит методиката, на два пъти стигах до положение на почти постоянни болки и спад в резултатите, което за мен си е претрениране. Насила си налагах разреждане на тренировките, защото мозъкът ми настояваше за още и още, а тялото бурно протестираше. Славко също редовно се претрепваше в началото, сега вече е доста по-разумен.

Разбира се, има го и момента със суплементацията. Аз не вземам абсолютно нищо, ако не броим витамините. Вероятно нещата биха стояли по малко по-различен начин, ако ме влечеше тъмната страна на силата.

При мен болките идват от разни глупави травми, които най-често стават абсолютно случайно.На 36 съм, тренирам по-яко от момчетата, които подготвям, пък те са във много добра до върхова форма.

Не спазвам почти никакъв режим, да не говорим, че пуша по една кутия на ден и пия по едно кило концентрат(е, тва по-рядко).Сега даже и витамини не пия.Относно стероидите и това какво ще понесе назобен - при мен припадат и резултатите им слизат надолу, колкото и да е чудно и за мен и за тях.

17.08.11
11:13

Сашо, тази дискусия не е за тук...но МНОГО зависи какво, колко и как взимаш...бааларската всеки отива и си взима и после страда...
Спортната медицина е много сложна наука, ако искаш да вникнеш сериозно в нещата и използваш максимума, от това което ти предлагат забранените субстанции...
Но наистина, това е извън правилата на форума да се обсъжда тук...

17.08.11
11:21

Аз въобще не коментирам стероидите - който иска да взима, да си взима на собствен риск, за мен лично е безсмислено да зобиш при положение, че може да постигнеш каквото си си наумил и без този риск, макар и за по-дълго време и доста повече усилия.
Просто дадох пример,който съм наблюдавал - почва химията и резултатите му в тренировката падат.

17.08.11
11:26

казано от Мак Сим на 17.08.11, 11:02:

...
Не спазвам почти никакъв режим, да не говорим, че пуша по една кутия на ден и пия по едно кило концентрат(е, тва по-рядко).Сега даже и витамини не пия.

Честно, не знам как да реагирам... Аз не пия и не пуша, а и никога не съм го правил.
А ти очевидно си в много добра форма... Явно от човек до човек има доста разлика.

казано от Мак Сим на 17.08.11, 11:02:

Относно стероидите и това какво ще понесе назобен - при мен припадат и резултатите им слизат надолу, колкото и да е чудно и за мен и за тях.

Теоретизирах за стероидите - нямам никакъв опит с тях, а хората които идват да тренират с мен не употребяват (или поне не са споделяли). Затова и избягвам да ги коментирам.

Все пак, вероятно има разлика от един до друг стероид/добавка - това, което върши работа за билдер, може да не най-доброто за ММА боец...

17.08.11
11:39

казано от Vic на 17.08.11, 11:26:

Честно, не знам как да реагирам... Аз не пия и не пуша, а и никога не съм го правил.
А ти очевидно си в много добра форма... Явно от човек до човек има доста разлика.

Честно, аз в момента не съм във някаква форма :@ Просто поради една глупава контузия, която се обостри в следствие на тренировки, не тренирам пълноценно и редовно.Но пък сравнително бързо влизам в ритъм - максимум за 40-60 дни стигам върхова кондиция.

казано от Vic на 17.08.11, 11:26:

Все пак, вероятно има разлика от един до друг стероид/добавка - това, което върши работа за билдер, може да не най-доброто за ММА боец...

Моето мнение е, че въобще не вършат работа в ММА, по-скоро пречат, но хлапетиите робуват на други идеи...за съжаление.

да, явно стероидите не са отговор на всичко.

правилно ли съм разбрал двете страни:
едната залага на максимална мощност(работа за единица време). за постигане на това трябват А) повече работа и Б) повече издръжливост(за да не падне скоростта на изпълнение).
А) повечето работа изисква по-малки тежести. ако погледнем графиката(математическа гимназия, кво да правиш?) виждаме че серия с максимума за 20 повторения ти дава 12 пъти по-голяма работа от тази с максимума за едно повторение(онагледено и в таблица от Зациорски).
Б) има рязка промяна в издръжливостта/производителността при промяна на времето на натоварване, което ни показва защо нямаме избягана миля за 2:20, но имаме маратон за 2:00:00.(графиката е на рекордната скорост за бягане на писта на разстояния от 100 метра до маратон)
като насложим тези двете и получаваме ориентировъчни тежести с които да работим, време за завършване на усилието и т.н. алата-балата.

другата страна обаче залага на друг подход - трениране на отделните качества отделно. за разлика от първия подход, където се тренира в “ничията земя”(както го нарича Джак Даниелс, но не оня от уискито, а тоя с бягането), втория залага на (например) дълги кросове сутрин и тежки тренировки вечер или дори веднага след тренировката за издръжливост. д-р Бондарчук(да ме извинява ако е професор или доцент), който по една случайност е световен и олимпийски шампион, освен докторската си степен по физическо възпитание(да ме извинява ако съм объркал какво е завършил)..разсеях се нещо...та Бондарчук смята че тренирането на 2 умения в една тренировка пречи на развиването на максималния потенциал в което и да е от тях, но главно страдат мощността и силата(а не издръжливостта).
тук втората страна предлага, тъй като “издръжливостта” е вече наработена в отделна трнеировка(или част оттренировката) да се увеличи интензитета на тренировката, в смисъла на по-големи тежести и по-близо трениране до отказ. тук целта е по-голямо количество работа и сила(работа в смисъла на обем и сила в смисъла на интензитет спрямо максимума за едно повторение), въпреки че мощността може да е по-ниска от тази на предната група. тренироката става по-дълга, натоварването е повече, пак е на макс(на предела на възможностите), но...е различна.

ако всеки се познае в тоя пост, значи съм бил поне малко разбираем.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 17.08.11 11:53.

17.08.11
12:11

казано от ts.vassilev на 17.08.11, 11:49:

...

ако всеки се познае в тоя пост, значи съм бил поне малко разбираем.

Разбираем си, Цецо! :)

Относно невъзможността да тренираш сила и издръжливост, интересен факт:
На CrossFit Games 2009, първите 2 комплекса представляваха следното:

1. Изтощително 7.5 км бягане в силно пресечена местност, денивелация 70 м и горещини. На моменти “бягането” представляваше лазене на 4 крака. Имаше колабирали.
2. Точно 30 мин по-късно, започна втората част - Мъртва тяга  - на всеки 30 сек и в рамките на тези 30 сек, по 1 повторение тяга начална тежест 140 кг, с покачване от 10 lb (~ 5 кг), до достигане на максимална щанга 230 кг. 17 човека вдигнаха всичките щанги, като поне 80 % от атлетите подобриха личните си рекорди, а от останалите голяма част изравниха най-добрите си постижения.

Мен лично това ме впечатли много силно. Знам как силата и експлозивността падат след изтощително бягане, но май не е съвсем така.

Мнението беше редактирано от Vic на 17.08.11 12:23.

17.08.11
12:16

казано от ts.vassilev на 17.08.11, 11:49:

Много добро(y)
Но както написах по-назад, ако сега се наложи да се готвя за мач, няма да тренирам така а доста по-различно :)

Вчера докато четях какво е писал Vic, си мислех точно това - защо тренировките в КФ са мощностно ориентирани, като всичко всичко може да се реши по друг начин, който за мен изглежда доста по-логичен.
Намирам принципни прилики в КФ и в моя подход в тренировките, но намирам и съществени разлики и все още не мога да напипам идеята, която ги насочва към мощност(КФ).

17.08.11
12:25

казано от Vic на 17.08.11, 12:11:

1. Изтощително 7.5 км бягане в силно пресечена местност, денивелация 70 м и горещини. На моменти “бягането” представляваше лазене на 4 крака. Имаше колабирали.

Знам как силата и експлозивността падат след изтощително бягане, но май не е съвсем така.

Е, представи си това нещо, само че заместваме пресечената местност с тартанова писта, но пък бягането е бос и е за 30 минути, а мъртвата тяга с някакъв технически приом - примерно 20 ритника на макс скорост и с фокус, което значи с всичка сила, с 2,5 кг на крак, после същото с ляв-десен прав и така 4-5-6 пъти, или пък 20 хвърляния от земя - едния хвърля партньора, партньора хвърля и се въртят...Като това е стандартна част от тренировката и се тренира поне 3 пъти седмично.Ако на такъв човек му кажеш, че след бягането му е паднала експлозивността ще се учуди...

17.08.11
12:29

казано от Мак Сим на 17.08.11, 12:16:

...
Намирам принципни прилики в КФ и в моя подход в тренировките, но намирам и съществени разлики и все още не мога да напипам идеята, която ги насочва към мощност(КФ).

Идеята е,че да вдигаш все по-голяма тежест и да свършваш все повече работа за все по-малко време е оптималния начин да подобриш формата си.

адаптацията към натоварването става по време на почивката, а не по време на натоварването. т.е. в рамките на една тренировка може да не усетиш разлика. разликата идва от:
- наличността на материал за поправяне на тялото, който има определено количество(ограничен е). дори да увеличиш калорийния си прием(да ядеш повече) това не значи че ще увеличиш ензимната си и хормонална активност.
- адаптация на ЦНС. “нервната система не може да се адаптира към двата типа натоварване едновременно”(Бондарчук). някои теории посочват като вида моторни неврони за определящ фактор на развитието на мускулните влакна, а не типа на самите влакна.

според други автори(Зациорски) състезателния максимум е 5% по-голям от тренировъчния, да не говорим че някои школи не тренират с близки до максималните усилия. не омаловажавам постиженията на момчетата - добре са се справили.

представям си системата на МакСим като системата на Абаджиев, но с по-високи повторения. тежко, често и по много.

ако аз правилно съм разбрал, логиката на увеличаването на мощността е следната:
в състезание на 100м, който извърши работата(да се пренесе 100м) за по-малко време е спечелил.
в състезание на 2000м, който извърши работата(да се пренесе 2000м) за по-малко време е спечелил.
който успее да скочи по-високо в състезанието по скок на височина е спечелил. височината е функция на вложеното усилие за времето на контакт със земята.
който успее да тласне по-далече гюлето е успял във времето в което бута да вложи повече работа.

сумарно за да спечелиш на една дисциплина(атлетическа; в която не зависи интеракцията ти с опонента) трябва да имаш повече мощност от него.

17.08.11
12:48

@ Цецо
Факт е, че на тренировки много по-лесно се чупят рекорди. Повечето топ щангисти са подобрявали рекордите на тренировки, но на състезателния подиум постиженията им падат.

Досега бях убеден, че да реализираш пълния си потенциал на състезание е почти непосилна задача. Очевидно не е невъзможно, но трябва изключително здрава психика.

@ Мак Сим
Преди да са захвана в Кросфит, щях да определя такъв начин на трениране за немислим. Отдавна вече не мисля така.

Все пак, при тренировките винаги отчитам следната последователност на изчерпване:
- Експлозивността
- Силата
- Силовата издръжливост
- Кардио-васкуларната издръжливост

Мак Сим, твоите хора може и да блъскат доста здраво след изтощителен крос, но без това предизтощение, те щяха да блъскат една идея по-здраво. Правил съм тежки обръщания преди и след тежък меткон, разликата е осезаема.

Мнението беше редактирано от Vic на 17.08.11 12:49.

17.08.11
12:54

казано от ts.vassilev на 17.08.11, 12:29:

според други автори(Зациорски) състезателния максимум е 5% по-голям от тренировъчния, да не говорим че някои школи не тренират с близки до максималните усилия. не омаловажавам постиженията на момчетата - добре са се справили.

Зависи от спорта и типа на състезанието :)
Според един мой треньор, на състезание се биеш с 30-40% от възможностите си, освен ако не си някакъв феноменален роден боец.Примери за това има много.
Поради това, тренировките трябва да са максимално стресиращи, тежки и трудни.

представям си системата на МакСим като системата на Абаджиев, но с по-високи повторения. тежко, често и по много.

на 80% я позна :)

сумарно за да спечелиш на една дисциплина(атлетическа; в която не зависи интеракцията ти с опонента) трябва да имаш повече мощност от него.

Абсолютно вярно.
Обаче нали КФ не е чиста атлетика?

казано от Vic на 17.08.11, 12:48:

Все пак, при тренировките винаги отчитам следната последователност на изчерпване:
- Експлозивността
- Силата
- Силовата издръжливост
- Кардио-васкуларната издръжливост

На тази последователност може да се повлияе в значителна степен.

Мак Сим, твоите хора може и да блъскат доста здраво след изтощителен крос, но без това предизтощение, те щяха да блъскат една идея по-здравоПравил са тежки обръщания преди и след тежък меткон, разликата е осезаема.

И това е абсолютно вярно.Но с нещо трябва  да имитираш стреса от непознат противник...няма как да ги пуснеш в клетката на мечката да правят чувал :)
p.s.
меткон???

Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.08.11 12:59.

17.08.11
13:03

казано от Мак Сим на 17.08.11, 12:54:

...
Според един мой треньор, на състезание се биеш с 30-40% от възможностите си, освен ако не си някакъв феноменален роден боец.Примери за това има много.
Поради това, тренировките трябва да са максимално стресиращи, тежки и трудни.

Без да разбирам като теб от бойни спортове съм на 100% съгласен.

Абсолютно вярно.
Обаче нали КФ не е чиста атлетика?

Принципът е общовалиден. Вдигането на по-тежка щанга също е повишаване на мощността, както и по-бързо пробяганата дистанция.

Мак Сим, твоите хора може и да блъскат доста здраво след изтощителен крос, но без това предизтощение, те щяха да блъскат една идея по-здраво. Правил са тежки обръщания преди и след тежък меткон, разликата е осезаема.

И това е абсолютно вярно.Обаче нали трябва с нещо да имитираш стреса от непознат противник...няма как да ги пуснеш в клетката на мечката да правят чувал :)
меткон???

И тук съм на 100% съгласен с теб.
Меткон - metcon или metabolic conditioning, т.е. “силово кардио”.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1