Циклично хранене и добавки- размисли и критики.

Прескочи до:
AD

21.08.11
01:20

Едно време хората на село са яли хляб, сирене, домати и сланина, работили са здраво, и са живели по 100 години. Днес всеки втори фитнес ентусиаст още преди да е влязал в залата и пита за добавки и за режими на хранене. Нисковъглехидратни, високовъглехидратни, белтъчни, не знам си какви. Абе хора, ако няма да ставате спортиси и няма да си вадите парите от това, що ви трябва да си рискувате здравето и да си празните джобовете? Добавките не правят чудеса, ама хайде да кажем понякога силни натоварвания това, онова, разбирам донякъде, помагат, все пак живеем във време на напредък, не може да се живее преди 100 години. Но като започнат да се вземат от така наречените химии- препарати на хормонална основа, и на такива хора бих им задал въпроса: “Ти тъп ли си?”
Най сигурният път е постоянството и дисциплината и няма да ми омръзне да го повтарям. Това което днес си постигнал изкуствено за 2 месеца, утре ще го изгубиш за 1, та и по-зле ще станеш. И за ротациите искам да отбележа, колко от вас са състезатели, колко от вас ще се явяват на мис и мистър Олимпия? Що ви трябва 2 месеца да плюскате като прасета, после 2 месеца да гладувате като може всеки ден да си ядете нормално и доволно и да ви е приятно и на тялото и на душата?

Темата беше редактирана от A D на 23.08.11 16:33.

21.08.11
01:35

А против ли си хората на циклично хранене? :)

AD

21.08.11
01:39

Не съм против хората, но ме дразни това че понякога правят глупости вместо да си гледат кефа. Аз не съм хейтър, просто имам остър език и обичам да провокирам.

21.08.11
01:43

Ами, някои хора искат сериозни резултати, а не само да си правят кефа. А това не става с “нормално” ядене на каквото и да е.
И не разбрах какво общо има цикличното хранене?

AD

21.08.11
02:02

Ами при цикличното хранене се редуват периоди на повишен прием на някой енергиини източници спрямо други за опреледен период, и понижен прием в друг период. Както знаем човешкия организъм винаги се стреми към хомеостаза, а по този начин на тялото се създава излишен стрес. Може да се наблюдават добри спортни постижения за определен период, но по-незабележимите и вредни за тялото ефекти обикновенно се появяват след години. Относно приема на добавки, аз не съм против това изобщо да се приемат добавки а да се прави от всеки с нужда и без нужда, без достигане до генетичния потенциал, и без необходимото натоварване. Има и още един момент, бодибилдинга е тренировка за това тялото да изглежда добре според някакви създадени от определен кръг от хора стандарти, дали това обаче е оптимално здравословния начин за човек. Често съм чувал фразата пусни един културист да копа на полето, пък да видим колко ще издържи. Хипертофиралият мускул не значи на всяка цена по-голям коефициент на полезно действие.

21.08.11
02:15

С цикличното и как действа - не си запознат.
За хипертрофията...нищо ново не казваш...копането на полето не е подходящия тест...то има и 2 типа хипертрофия....така че..засега знаем само че си против, но защо?

AD

21.08.11
02:24

Прав си, не съм запознат и по всичко изглежда че се изказах неподготвен. Но аз първо говоря, а после мисля. Не съм глупав, но понякога ме избиват чавиите и започвам да споря просто ей така за да не ми е скучно. Не съм заядлив човек, даже напротив, на живо съм доста коректен и тактичен. Предполагам че използвам относителната анонимност на интернет пространството за да избивам комплекси и да провокирам хората. Май е време да преосмисля философията си.

ВН

21.08.11
09:03

:) ей много смях, много нещо. Отивам да хейтна цикличното си хранене.

21.08.11
21:20

А дали пък пра дядо ти и пра баба ти които всеки ден са “яли хляб, сирене, домати и сланина” и са бачкали по цял ден на полето са били толкова здрави ? Те от такова .. нека го наречем “пестеливо” ядене .. нищо чудно генетично да са те предразположили към някое заболяване или направо да са ти го предали ^^ И т’ва за 100-те години далеч не е така...

П.П. Извинявам се ако се е получил остър поста ,  не това ми беше идеята :) ( и аз обичам ей така да споря , както и първо да пиша и после да мисля по-задълбочено :D )

TN

21.08.11
21:33

Щом ще говорим за баби и дядовци и ала-бала,нека да се включа :D Пра-баба дето е на 92 години яде по 4 яйца на ден и не е и чувала за холестерол :D

21.08.11
22:37

Забравяте нещо,че преди когато хората сами са си произвеждали храната всичко е било натурално.Едвали баба ти или дядоти са слагали консерванти и продобрители на киселото мляко или сиренето.
Не може да отречем факта,че сега населението е почти два пъти повече от това преди 100 години.Тази двойна популация иска изхранване,съответно тук идват генетично изменени култури устойчиви на вредители и температурни промени,които в голяма си част са пълен шит,но са като терминатори спрямо био културите.

И аз съм на мнение,че ако тялото не ти е професията,няма нужда да използваш “сериозни” добавки.От хранителните добваки страничните ефекти са много рядко изключение,както и ефект им е доста слаб сравнение със споменатите по горе препарати.

Ако говорим за продължителност на живота,сега тя е най-голяма от когато и да е било.Както се развиват найката за да държи някой храни вечено във годност така и държи хората.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 21.08.11 22:39.

21.08.11
23:12

Мисля че храненето и “сериозните” добавки са 2 различни теми :) . Ако под сериозни добавки имаш предвид забранените медикаменти - да , не виждам никакъв смисъл да го правиш ако няма да се състезаваш и да си вадиш хляба с това ! Но за някой хора и креатина е сериозна добавка,за това сложих това “ако” ^^ Дядо ти ако имаше избор - преди да отиде да бачка - дали ще изпие един протеин или ще чака половин час баба ти да му сговтви нещо ? Примерно говоря естествено.. като се има предвид по-възрастните хора какво мнение имат към добавките ... но аз го виждам така - По-добре да изпие един протеин и да има време да бачка 30 мин повече,ама пък да вземе стероиди - aбсурд ! Ама и аз един пост нашляпах :facepalm:

21.08.11
23:33

Не е по-добре да изпие един протеин и причините за това са доста. Да не говорим, че трябва да е луд, за да предпочете да бачка половин час повече, вместо да седне да хапне :D

21.08.11
23:37

Не му трябва да е луд,трябва му да е от дъртото поколение :D Едно време са се мъчели да свършат колкото се може повече работа ;) Сега т’ва нещо е на изчезване,но преди така е било ! Той вярно по-добре да седне и да хапне няк’ъв солиден източник на протеин (и въглехидрати и мазнини и т.н.) но друга ми беше идеята ;)

AD

22.08.11
09:22

Прочетох статията за цикличното хранене, и не ми хареса: симпатик, парасимпатик, ден за белтъци, ден за въглехидрати, ден за не знам си кво. Истината е да си ядеш редовно, да ти е вкусно, а не да се изцъклиш от цикличност.
Човека дето говори за бабите и дядовците- не си в час, никой нищо не ми е предавал, а примера с доматите и сиренето беше твърде опростен, ама като не се чете между редовете.
Хората са го казали, яж си всеки ден 50% въглехидрати, 33.4% белтъчини, и 16.6% процента мазнини и ще си супер. Ако искаш да отслабваш- много лек калориен дефицит, ако искаш да качваш мускул, много лек калориен излишък, и в двато случая комбинирани с тежки тренировки. В случая със отслабването- нека калорииния дефицит да е за сметка на въглехидратите, а в случая със покачването- нека калорииния излишък да идва от белтъчините. Кратко, просто и ясно.
Говорите тука за симпатик и парасимпатик и хормонални действия, ана не ми се чини измежду вас да има доктори, така че айде да не прекаляваме със сложните думи.

22.08.11
09:37

Ти даде пример,аз писах използвайки твоя пример :) може да не са яли само домати и сирене,ама мислиш ли че са яли 50% В , 33.4 % П и 16.6 % М ? Все тая, никой не те задължава да използваш цикличното хранене . Както казват близнаците Ходж - “Its just advice man,you can do whatever THE F*CK you wanna do ” ^^

A D, точно в дългосрочен план цикличното хранене ти подобрява здравето! И не се притеснявай за “стреса” от цикличното хранене, тялото ти се справя перфектно с него, та дори и извлича ползи ;)
От гледна точка на здравето е важно да си изразходваш енергийните запаси и после да ги зареждаш. Ако си постоянно гладен - лошо, ако си постоянно сит - пак лошо (даже по-лошо). При цикличното хранене разреждането и зареждането се получават доста добре, като извличаш отлично всички плюсове на двете фази.

И кои са тези хора дето са го казали това за

50% въглехидрати, 33.4% белтъчини, и 16.6% процента мазнини

? Аз съм чувал хората съвсем други неща да говорят ;)

AD

22.08.11
17:29

Аз лично съм го чел в дебели книги на тема фитнес. А иначе можеш да го намериш лесно. В търсачката напиши “calory intace ratio” и ще ти излязат много сайтове, които ще ти кажат че оптималният прием за човек е да си набавя нужните калории от въглехидрати, белтъци, и мазнини в съотношение 3:2:1.
Що се отнася от цикличното хранене, то трябва да се прилага 90 дни, след което следва 90 дни не циклично хранене за да се избегнат рискове за здравето. Отделно са посочени хора с различни здравословни проблеми, за които цикличното хранене не се препоръчва. Самата дума “циклично” значи не за постоянно, а нещо което е истински полезно би трябвало да е постоянно и универсално.
Помислете за хранителния режим, който лекарите съставят на диабетиците- това би могло да се нарече балансирано хранене, заради оптималното съчетаване на храните, и заради избора на естествени храни. Отчитам факта разбира се, че някои храни биват ограничени или забранени заради естеството на болестта, но въпреки това- този вид хранене много повече се доближава до здравословното и балансирано хранене отколкото цикличното.
Както вече споменах, организмът се стеми към хомеостаза, тоест към съгласуваност и възможно най-голямо постоянство на протичащите процеси в организма от ниво клетка, през тъкани, органи, и системи до ниво цялостен организъм.
В това отношение цикличното хранене е само една разновидност на многобройните диети, защо както се споменава, при него също има изразен намален калориен прием.
Нека направя и едно уточнение: “под хранителен режим” разбирам постоянен начин на хранене. А под “диета” - ограничаване на калорииния прием за определен период. Осъзнавам че истинското значение на “диета” е същото като на “хранителен режим”, но в случая ги използвам с различен смисъл за по-добро онагледяване на твърденията си, а и заради това че повечето хора възприемат “диета” като синоним на ограничение в храненето.
И за да завърша, пич като е здравословно цикличното хранене, що не го правиш целогодишно, без прекъсване?

22.08.11
17:46

Ами той така го прави. А това “оптимално” съотношение, което си дал е подходящо само за някои хора.

TN

22.08.11
18:36

Freelancer наистина пише с голяма увереност,сигурен е какво става,много ги чатка нещата,само се чудя какво ли му е образованието? (giggle)

22.08.11
19:17

То и ти много ги чаткаш нещата... предизвиквайки заслужена неприязън.
А твоето какво е? :)

AD

22.08.11
19:18

Ей сега му разгледах снимките. Има някакви постижения човека, но е далеч от мойте резултати, които бях постигнал без циклично хранене, а с ядене на вкусна храна, протеинче на прах и извара.
И като гледам и дневниците в темата, много хора с това заглавие “циклично хранене”. То си е някаква нова мода. Нищо, ще им мине. Аз продължавам да си бича натурално пък да видим кой кум, кой сват, и кой на булката брат.

22.08.11
19:46

Е хайде сега не сравнявайте резултати според кой как изглежда на базата на едното хранене. Каква физика имате зависи и от куп други неща. Тук се получи следното - виж аз ям така и съм по-як, значи това е правилно. Другият е по-слаб, значи храненето му не струва. Има връзка, но липсват други основни фактори като стаж в залата, години, ген, добавки, зоб и т.н.
Съгласен съм донякъде че циклночното хранене трябва да се периодизира, и че се превърна повече в мода отколкото в методика. Малко пак отиват работите на еди си колко часа не яж, после се свини и прави каквото искаш...не е точно така. И IF не е чиста като сълза идеология. Работи за едни, за други не чак толкова. И най-много ме дразни като кажете има оптимален час на хранене и еди какво си съотношение на макронутриентите - бла бла бла. Това са някакви измислени неща. Всяко тяло е различно и оптимално за всеки един от нас значи различно...Как можеш да поставиш н-на брой индивидуални организма под един знаменател и да кажеш това е оптималното хранене...колкото хора на тоя свят толкова и истини...

казано от The Next на 22.08.11, 18:36:

Freelancer наистина пише с голяма увереност,сигурен е какво става,много ги чатка нещата,само се чудя какво ли му е образованието? (giggle)

По образование съм компютърен инженер.

И да, цикличното хранене си го практикувам целогодишно и въобще не виждам проблем  в това.

А колкото до “балансираните” режими, съм настроен много скептично, за мен  това не е правилното хранене, което да поддържа здравето в дългосрочен план.

TN

23.08.11
09:42

Хубава професия,ама нема много общо с храненето и въобще с биохимията :D А и защо пък балансирането хранене да не поддържа здравето в дългосрочен план,значи ако се храня балансирано не ми даваш повече от още 5-6 години живот,така ли ? :)

казано от The Next на 23.08.11, 09:42:

Хубава професия,ама нема много общо с храненето и въобще с биохимията :D А и защо пък балансирането хранене да не поддържа здравето в дългосрочен план,значи ако се храня балансирано не ми даваш повече от още 5-6 години живот,така ли ? :)

На тема биохимия, хранене, тренировки и т.н. съм чел в пъти повече от колкото за компютри ;) Не ми е професия, но ми е голямо хоби и го правя със страст. Като знам каква пародия е общественото образование, лично съм по-склонен да приемам съвет от хора, които правят нещо с голяма отдаденост и интерес  от колкото от такива, които имат диплома за това. В крайна сметка всеки сам си избира на кого да вярва, аз никой не задължавам ;)

А с този режим  - въглехидрати, белтъци, и мазнини в съотношение 3:2:1,  като минеш  50 години , ще почнат една по една да ти изкачат всички “стандартни” старчески болести. Само тренировките и цикличността на хранененто могат да компенсират такова съотношение на макронутриентите, но ти едва ли ще се храниш циклично и ще тренираш цял  живот :)

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 23.08.11 10:11.

TN

23.08.11
10:16

И едва ли ако приемам 3:2:1 ще го правя цел живот :D

AD

25.08.11
15:42

3:2:1 можеш да го правиш и цял живот. Въпроса е да избираш добрите въглехидрати за сметка на лошите. Иначе храненето си е оптимално и не затормозява организма. По този начин осигуряваш на тялото:
Най-много въглехидрати- за енергия
Средно белтъци- градивен материал
И малко мазнини- смазочен материал, и радост за мозъка

25.08.11
16:58

3:2:1 е схемата на корумпираните спонсори на асоциации и организации. Начело са фаст фууд фирмите и СЗО. Цх е продукт на хора търсещи подобрения.
Ако искаш да схванеш идеята на ЦХ или по скоро на базовите механизми в ЦХ прочети безпристрастно Warrior diet на Ори Хофмеклер. Понеже знам че от гордост няма да го направиш искам да ти дам един въпрос за изследване. Аз не съм лекар но знам за т.нар феномен на “стъпалцето” Отиди питай някой лекар дали е запознат с него. 99% не го знаят. А аз го знам от лекар който ми го е казал понеже е образован и то качествено. Разработките на Хофмеклер са дело на много анализ и консулти с качествени специалисти и лекари. Самия той е много голям практик и т.н. Това че не е лекар не значи че не е информиран и то качествено.
3:2:1 те връща в 80-те когато всичко беше лъжа и измама. Днес трябва да се ъпдейтва инфото. ЦХ е стъпка напред в качественото хранене и в съблюдаването на законите на физиологията и биохимията. Друг е въпроса ако лично не те удовлетворява и не отговаря на твоите цели.

Поздрави!

TN

25.08.11
17:03

А да..Какво общо има warrior diet с ЦХ ?

25.08.11
17:22

Warrior diet е форма на ЦХ. Ори Хофмеклер е един от първите и най добре обосновали се създатели на адаптация(вариант) на ЦХ. Това понятие Циклично хранене е възприето основно от първия ми блог и сега се цитира нядлъж и шир. Други определения са периодично хранене, периодично гладуване, интервално хранене и интерпретации в превода на intermittent fasting.
В крайна сметка всичко е версия на ЦХ. Аз познавам ЦХ от 1995 година от разработките на торънс кристофър кларк. Аз лично от там взех понятието ЦХ.
Накратко всичко при което имаме редуване на симпатикус/ парасимпатикус с подтекст хранене е ЦХ. Просто има цикъл на ядене и неядене или недояждане и преяждане. Сега да вземе някой да си мисли че преждане е термин на тъпчене. Всичко си има смисъл и методика. Един от първите в България който писа и пробва ЦХ  беше Христо Христов собственика на Фитбул. Поне останах с това впечатление от неговите коментари в разни форуми. Нямам идея защо не го е развил или може да не знам.

TN

25.08.11
17:25

Идеята е,че едното е за качване,другото за сваляне,при едното само вечер се ядe(всичко ,протеин/въглехидрат/мазнини) , а при другото 2-3 пъти на ден,като разпределяш..

25.08.11
17:39

The next: Не знам откъде си стигнал до това заключение но не е така. ЦХ е режим на правилна адаптация на нервната и енергийна система на тялото. Дали ще качиш или свалиш е съвсем друг въпрос. ЦХ не е тип диетка ала дюкан, анаболна диета, или друго, а адаптация на цял един режим. ЦХ е методика регулираща тайминга. Останалите елементи на храненето - калории, качество и други са необходими за отчитане при поставяне на дадени цели. Ори акцентира чрез Уориъра на смисъла на ЦХ, а Мартин използва този смисъл за да го адаптира към работещ режим за качване на чиста мускулна маса.

TN

25.08.11
18:30

Ти сам каза,че не е много подходящ ЦХ за качване ?

25.08.11
18:57

А така, гледам сега темата е точно каквото ми трябва обаче всъщност. ...
Я кажете примерно, при дневен прием около 180гр протеин за 74кг човек (2.5-6гр/кг) нужно ли е да приемам БЦАА , ако съм на циклично хранене :)

26.08.11
00:59

казано от The Next на 25.08.11, 18:30:

Ти сам каза,че не е много подходящ ЦХ за качване ?

Яж повече калории, от колкото изразходваш и качването на килограми е нейзбежно. А колкото до въпроса ти, да качваш с ЦХ става, именно на Мартин Беркхан сайта се казва leangains..чисто качване на килограми без мазнини. На ЦХ съм от 20 дена, и засега съм супер доволен. Качвам сила, намалям подкожните мазнини, и ми се струва, че малко съм качил мускулна маса, може би само си мисля така, понеже съм изчистил. Да не говорим, че преди ако хапна повече от 120-150 грама въглехидрати за деня непрекъснато ми се приспиваше, и “страничните ефекти на инсулина се обаждаха”, сега си лапам над 200 някой дни, и нямам никакви пробелми. Освен вечер де, но тамън ми влиза, да си хапна оризче с месо и да лягам .. :Д

TN

26.08.11
02:27

Не знам как ги ядете тия неща на 2-3 хранения..Аз цял ден ям,съм сит,че се и натъпках 1 път днес,и имам около 1900 калории няма ,а те са ми нужни около 2000 (BMR) После да се чудим що я нема силата :D

AD

26.08.11
06:24

Не съм горд и бих го прочел, дори не се съмявам в успехите му. Едва ли обаче ще имам волята да го следвам. Както виждаш при мен метаморфозата е отрицателна- от здраво трениращ и оформен тип се превърнах в дебело прасе.

TN

26.08.11
11:52

Аз не успях да разбера от какво се различава ЦХ-то от храненето 3 пъти дневно (сутрин/обед/вечер) ,щом пак се храниш 3 пъти и подбираш храната,освен,че трябва най-вероятно да тренираш на гладно и да ядеш много здраво след тренировка,но това можеш да го направиш и иначе :D
Днес станах ей ся в 12:00 и се чудя дали да направя нещо такова :D След 2 часа имам тренировка,не съм гладен,ама след тренировка мога се натъпча много здраво ? :d

26.08.11
16:12

казано от A D на 26.08.11, 06:24:

Както виждаш при мен метаморфозата е отрицателна- от здраво трениращ и оформен тип се превърнах в дебело прасе.

Бъркаш някъде основно. Това което пишеш няма как да стане. Да ми кажеш че си свалил доста ще повярвам но че си качил не го вярвам. Не и с ЦХ каквато и да е версия. Ако си имал успехи с 3/2/1 то при ЦХ би трябвало да имаш в пъти повече резулатати. Воля не е необходима. Ако полагаш усилия да си на ЦХ, някъде в детайлите правиш съществена грешка. Изборът си е твой де!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1