23.08.11
17:10
Днес ми хрумна една идея.Тъкмо си приготвях предтренировъчното хранене и се замислих,дали да не пасирам храната,защото така или иначе пак ще я сдъфквам,а пък като е във вид на пюре е по-лесна за консумация.
Е вие сте.
Пасирането прави суровата храна по-лесна за асимилация. В този смисъл виждам смисъл да се използва в случай на затруднено храносмилане, или за по-добро смесване на няколко съставки. :)
Повечето храна на космонафтите мисля е пюрета-явно има защо. Но според мене, няма нужда да си пасирам пържолите , все пак трябва да ми е поне малко и вкусно :) Но извара, мляко такива работи редовно минават през пасатора
Коментирали сме тази тема,когато дъчеш хранта се отделя слънка и други сокове,които подобряват храносмилането на храната.Потърси из форума имаше доста мнения за и против.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 23.08.11 18:29.
23.08.11
21:52
Може да сте коментирали,но в търсачката ми показва грешка и затова реших да пусна темата. :)
24.08.11
09:21
Има логика, че така ще се смели по-лесно, но аз разсъждавам като Biad__.
Според мен дъвченето е по-добрия вариант, тъй като по време на дъвченето храната се “лубрикира”, чрез вещество наречено saliva.
В устата започва и процеса на храносмилане, секретират се първите ензими:
salivary amylase - “разбива” въглехидратите.
Lysozyme - убива бактериите.
липаза - ензим необходим за смилането на триглицеридите.
Секретират се и някои електролити и йони като бикарбонат, хлорид (активира амилазата) и фосфати.
Та...в устата се случват доста неща, които не мисля, че е добре да се пропускат, а трябва да се подобрят...най-лесно като се храним по-бавно и хубаво дъвчим храната. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.08.11 09:22.
24.08.11
12:07
saliva английскоговорящите викат на слюнката.(ако погледнеш снимката в Уикипедиата вервам че ще го познаеш). освен съдържащите се в слюнката ензими, мозъка получава информация за това какво постъпва в храносмилателната система.
П.П. това е една от причините стевията и другите подлсадители да предизвикват секреция на инсулин, несъответстваща на количеството въглехидрати попадащи в организма.
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 24.08.11 12:08.
25.08.11
11:46
A какво ще кажете за протеина на прах.Той не е ли вид пасирана храна ? :)