За или против пасирането на храната

Днес ми хрумна една идея.Тъкмо си приготвях предтренировъчното хранене и се замислих,дали да не пасирам храната,защото така или иначе пак ще я сдъфквам,а пък като е във вид на пюре е по-лесна за консумация.
Е вие сте.

23.08.11
17:40

Пасирането прави суровата храна по-лесна за асимилация. В този смисъл виждам смисъл да се използва в случай на затруднено храносмилане, или за по-добро смесване на няколко съставки. :)

23.08.11
17:43

Повечето храна на космонафтите мисля е пюрета-явно има защо. Но според мене, няма нужда да си пасирам пържолите , все пак трябва да ми е поне малко и вкусно :) Но извара, мляко такива работи редовно минават през пасатора

23.08.11
18:28

Коментирали сме тази тема,когато дъчеш хранта се отделя слънка и други сокове,които подобряват храносмилането на храната.Потърси из форума имаше доста мнения за и против.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 23.08.11 18:29.

Може да сте коментирали,но в търсачката ми показва грешка и затова реших да пусна темата. :)

Има логика, че така ще се смели по-лесно, но аз разсъждавам като Biad__.

Според мен дъвченето е по-добрия вариант, тъй като по време на дъвченето храната се “лубрикира”, чрез вещество наречено saliva.

В устата започва и процеса на храносмилане, секретират се първите ензими:
salivary amylase - “разбива” въглехидратите.
Lysozyme - убива бактериите.
липаза - ензим необходим за смилането на триглицеридите.

Секретират се и някои електролити и йони като бикарбонат, хлорид (активира амилазата) и фосфати.

Та...в устата се случват доста неща, които не мисля, че е добре да се пропускат, а трябва да се подобрят...най-лесно като се храним по-бавно и хубаво дъвчим храната. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.08.11 09:22.

saliva английскоговорящите викат на слюнката.(ако погледнеш снимката в Уикипедиата вервам че ще го познаеш). освен съдържащите се в слюнката ензими, мозъка получава информация за това какво постъпва в храносмилателната система.

П.П. това е една от причините стевията и другите подлсадители да предизвикват секреция на инсулин, несъответстваща на количеството въглехидрати попадащи в организма.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 24.08.11 12:08.

A какво ще кажете за протеина на прах.Той не е ли вид пасирана храна  ? :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1