Хахах...ето ти една любима: http://www.recipemagician.com/recepti/dipove-i-pasteti/surov-humus-originalna-recepta/
Само че аз не покълвам нахута (защото не ми се получава и се вмирисва), а го накисвам за ок. 12 часа и го варя.
Ако не ти се занимава толкова, може просто да го свариш (след накисване) и овкусиш.
22.08.11
17:56
Една “технология” за готвене на нахут и от мен: 1. Накисване предварително (12-24 часа); 2. за 5-10 мин обикновенно варене - надига се една бяла пяна която трябва да се изхвърли (направо да се смени водата); 3. Варене под налягане за около 30 мин (от момента в който се вдигне налягането). Според мен в обикновена тенджера нахута не се сварява добре.(водата се изхвърля накрая на готвенето). И това е всичко! Нахута е толкова вкусен, че нищо не му трябва повече-само сол на вкус и зехтин му стигат . Ето и един млечен сос дето много си тича с нахута (крема сирене+орехи+малко чесън). Или пък само орехи и една връзка магданоз...според както дойде :D ...важното е нахут да има! :-)))
Мнението беше редактирано от София Жекова на 22.08.11 18:02.
Вторник, 23.08
Движение:
Виняса йога - 50 мин
много стълби, пясък в банските и вода в ушите 8-)
Храна:
06.00 - смути от оризово мляко*, чиа*, гуарана*, малко мед*
10.00 - няколко тиквички на скара с пренебрежимо малко съдържание на гауда*; 3-4 овесени миниатюрни крекера*; 4 пълнозърнести бисквитки с ленено семе
13.00 - няколко какаови зърна* и няколко сурови кашута (общо има-няма половин шепа)
15.00 - диня
16.00 - таратор*; 5-6 миниатюрни овесени крекера* с безмлечен течен шоколад*
18.30 - 2 зелени пиперки с хималайска сол*; малка бучка сирене (не повече от 35-40 гр); крем от (замразени) боровинки, кафява захар*, сметана*; сусамка (от големите :) )
20.00 - чаша оризово мляко*
19.30-20.00 - масаж :)
Ето и малко днешни картинки ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 23.08.11 21:10.
23.08.11
17:39
Марги, снимките от последния ти пост изключително ме радват !! (sun)(sun)(sun)
* * *
Днес прочетох една мисъл в книгата В.Ефтимов- “Йога” , и ми се прииска да я споделя:
“Това, което е трудно, изисква месеци, понякога години;
това, което е невъзможно, съвсем просто казано — изисква малко повече.”
:-)))))))
казано от София Жекова на 23.08.11, 17:39:
Марги, снимките от последния ти пост изключително ме радват !! (sun)(sun)(sun)
* * *)
взе ми думите....:D
(sun) Мерси, мен пък безкрайно ме зарадва днес любимият ми плаж - почти безлюден, безоблачно небе, равна и кристално чиста вода (на 3,5 метра си виждах сянката на дъното)...какво повече му трябва на човек... :)
Сряда, 24.08
Движение:
Виняса йога - 40 мин
колело, плаж, тренировка:
5 мин с 20 сек почивка след всяка минута
ninja bupree-toes to bar/spartan flip/box jump/backward lunge-high kick:right, left
интервали 30:30 сек, 6 кръга:
A1: combo: DB burpee-push up-curl-press @2x5kg
A2: DB renegade row @2x12.5kg
A3: lateral raise @2x4kg
B1: horizontal pull up (на смит машината)
B2: push up (м/у смит машината и пейка, за да ми е по-лесно на китките, вторите две серии бяха със събрани длани)
B3: plank reptile (отново м/у смит машината и пейка)
C1: straight arm pulldown @30kg
C2: cable curl @25kg
C3: mountain climber
D1: 35kg barbell reverse crunch
D2: hip thrust
D3: elevated legs boxer crunch
след това:
около 25 мин въртене на смит машината: опити за задна везна, премятане, стойки на ръце, висене с краката нагоре, висене с главата надолу, лък с главата надолу...раменете и предмишниците още ми парят :P , затова пък намерих нови приложения на иначе прашасалата машина. :)
Храна:
06.00 - смути от оризово мляко*, чиа*, гуарана*, сироп от боровинки*
12.00 - смути от оризово мляко*, малини, капини, мед*
13.00 - ябълка, малини
14.00 - (преди тренировка) смути от оризово мляко*, л-карнитин с асаи, гуарана*, капини, мед*
16.30 - диня
След малко най-после ще хапна нещо, но още не знам какво :P
Нещо хич не ми беше до ядене днес, корема ме наболяваше, доста посещавано място се оказа ВЦто ;)
Дописвам ядене:
17.30 - краставица, домат, бяло сирене (на око - ок. 150 гр); 2 филии хляб Тонус с мед*; 4 пълнозърнести бисквитки с лен
19.00 - котидж ситене* (150гр) със сладко от горски ягоди*
Мнението беше редактирано от Margi на 24.08.11 19:11.
казано от Margaritka на 24.08.11, 17:49:
котидж ситене* (150гр) със сладко от горски ягоди*
Е, това като го прочетох, произведох завидно количество ендорфин, само от четенето. Устата ми се напълни със слюнка, звучи мноооого вкусно!
25.08.11
10:22
Ейй машинкее, много яки снимки :)
@Божидар - мерси, това е най-хубавото ми лято от години насам, гледам да му се радвам колкото мога повече (sun)
@Карфичка - даммм...много е вкусно, бях го позабравила този десерт, но миналото лято ми беше любим :)
Четвъртък, 25.08
Движение:
Виняса йога - около час
мисля без тренировка да мина днес
Храна:
06.00 - смути от оризово мляко*, капини, гуарана*, сироп от боровинки*
11.30 - сурово кашу и десетина зърна какао* (общо около шепа)
13.30 - зелена пиперка, домат, бяло сирене*; обезмаслен кварк* (котидж-а се беше свършил в магазина) със сладко от червени боровинки*
После ще има още, но още не знам какво, тъй като корема още не иска да приема много храна, затова и от няколко дни насам ям почти еднакви неща.
След малко - дрямка |-)
Довечера - масаж (inlove)
После:
16.30 - шейк от оризово мляко*, замразени боровинки, мед*
17.30 - сусамка със сушени плодове, две пълнозърнести бисквитки с лен
18.30 - таратор*
20.30 - грозде
Мнението беше редактирано от Margi на 25.08.11 20:30.
25.08.11
19:36
Знаеш ли някой индивид от Благоевград дали преподава Ащанга йога?
Не, обаче ако сам ти се занимава (ако е за теб, де) - http://www.zamunda.net/details.php?id=81842&hit=1
25.08.11
20:49
2 пъти седмично като куулдаун :)
Идеята ти е добра, ако решиш да се пробваш с “индивида” от видеото, послушай го какво говори през първите 20-тина минути. Прегледай го преди да започнеш, де, пък после ще си прецениш кое да правиш и кое - не, достатъчно двигателна култура имаш. Само не се надценявай в началото, че не е безопасно ;)
25.08.11
22:31
С Ефтим Илиев ще правим 2 такива неща, за да успокоим мускулите и да разтегнем. Да не говорим, че сам няма да избирам комплексите си, а той ще ми ги дава. Интересувах се, защото не ми се правят нещата сам.
Петък, 26.08
Движение:
Днес - без йога, тренировка, разделена в 2 по-леки части:
Тренировка 1 (06.30 сутринта)
3 кръга от:
400 м бягане
100 м ходещи напади
Тренировка 2 (следобед)
20:60 сек, 15 кръга:
hindu burpee
lunge burpee
crab turnover-kick burpee
commando burpee
ninja burpee
DB burpee-row @2x10kg
DB burpee-snatch @2x10kg
DB burpee-curl-press @2x5kg
box jump burpee (всъщност беше прескачане на пейка)
ninja burpee-TTB
3 horizontal pull ups-burpee
backward lunge (left;right) burpee
crab toe touch burpee
3 mountain climbers-burpee
side knee tuck burpee
Та, да обобщя - днес правих бърпита :D , всякакви, освен стандартни :P
Ако кажа, че след кръг 15 се чувствах свежа, ще излъжа. бях обезводнена и ми се повръщаше.
След 5 минутна реанимация все пак събрах сили да повися на лоста на смит машината в опити за задна везна и разни други гимнастики с главата надолу, преобръщане и тям подобни. След около 20-тина минути обаче хватът ми вече не държеше, а и изпих толкова вода, че не беше разумно да продължавам да вися с краката нагоре, if you know what I mean.
Храна:
06.00 - шейк от оризово мляко*, гуарана*, мед*, капка ментово масло
11.00 - пълнозърнести макарони със спирулина* с домат, пиперка, сирене*, зехтин*; пълнозърнести крекери с мед*, сусамка
14.00 - (преди тренировка) л-карнитин с асаи
17.00 - диня
17.30 - таратор, 3 филии бял хляб с кашкавал, препечени на фурна; малко лютеница; сладолед - точно се чудих защо ПМС закъснява този месец :P
Мнението беше редактирано от Margi на 26.08.11 18:17.
Събота, 27.08
Движение:
днес отново без йога, дълга разходка и леко кардио следобед:
4 х 500 м бягане, 100 м ходещи напади за около 20 мин
50 мин масаж
Храна:
14.00 - препечни филии Тонус с кашкавал; сладолед; Фафлички (blush)
16.00 - оризово мняко*
А ето така изглеждаше днес варненската крайбрежна алея:
27.08.11
21:48
Аууу тая снимка гори шалтери. Велико.
Мерси :)
Неделя, 28.08
Движение:
Виняса йога - 50 мин
отново лека тренировка, тъй като ПМС премина в МЦ :P и имах известен дискомфорт при движение:
2 км бягане
100 м ходещи напади
малко висене и разни гимнастики на лостове
няколко набирания с малко помощ от приятел ;)
няколко раменни преси от стойка на ръце, без помощ, но леко иъмзчени
Храна:
11.00 - пъпеш
12.30 - същото като вчера, но в по-малки количества
18.30 - диня
20.00 - оризово мляко* с прясна мента и мед*
Мнението беше редактирано от Margi на 28.08.11 20:11.
Понеделник, 29.08
Движение:
Виняса йога - 40 мин (днес и в следващите няколко дни няма обърнати пози :( )
тренировка:
5 мин с 20 сек почивка след всяка минута:
ninja burpee-TTB
box jump (с прескачане на лежанка) burpee
crab toe touch burpee
spartan flip
hindu burpee
интервали 30:30 сек без почивка, 6 кръга:
A1: DB bench press @2x12.5kg
A2: DBDL @2x12.5kg
A3: DB renegade row @2x12.5kg
B1: lat pulldown @30kg
B2: one arm DB row @12.5kg right
B3: one arm DB row @12.5kg left
C1: lateral raises @2x4kg
C2: combo:DB incline bench press-curl @2x5kg
C3: combo: DB burpee-snatch @2x10kg
D1: 35kg barbell reverse crunch
D2: hip thrust
D3: wide angle crunch
освен това:
4х6 хиперекстензии на лоста на смит машината (един вид “успоредка” :P )
и отново висене с краката нагоре (въпреки, че трябваше да се въздържам от обърнати гимнастики...), преобръщане, минимален прогрес на задна везна (което обаче не означава че я правя ;) )
малко странични повдигаия на краката от вис
Храна:
11.30 - овесени ядки* със сусам*, чиа*, натрошени какаови зърна*, мед*
13.30 - кела раита* (за тези, на които им говори нещо името :P ), бях забравила колко е вкусна
15.00 - няколко какаови зърна*
15.30 - (преди тренировка) л-карнитин с асаи
18.00 - пъпеш
19.00 - зелена пиперка, краставица, сирене*(ок. 80гр), остатъка от раитата*, сусамка*
вечерята още не съм я измислила
Мнението беше редактирано от Margi на 29.08.11 19:38.
казано от Vessi на 29.08.11, 18:46:
Защо няма обърнати пози ? Какъв е проблема Марги ?
Цикъл (dull) не е особено преоръчително да вися с главата надолу поне през първите дни.
30.08.11
09:56
Марги... абе нещо се зазяпах в чиа-та... как се дозира туй чудо, т.е. има ли препоръчителни дневни дози (количества)? Големи чудесии чета за тези семена, та накрая ще взема да пробвам...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 30.08.11 09:58.
казано от Margaritka на 29.08.11, 18:49:
казано от Vessi на 29.08.11, 18:46:
Защо няма обърнати пози ? Какъв е проблема Марги ?
Цикъл (dull) не е особено преоръчително да вися с главата надолу поне през първите дни.
Ооооо да, вярно...този месец сме двете тугедър на черешката ;) хе хе
казано от Кольо Пияндето на 30.08.11, 09:56:
Марги... абе нещо се зазяпах в чиа-та... как се дозира туй чудо, т.е. има ли препоръчителни дневни дози (количества)? Големи чудесии чета за тези семена, та накрая ще взема да пробвам...
На повечето места съм чела, че чаена лъжичка на ден е достатъчна, но имайки предвид, че това е храна, а не добавка, не вярвам да предозираш :) Аз съм хапвала по около 2 лъжички. Повече не виждам смисъл, защото преди да го консумираш трябва да го накоснеш за около 10-20 минути във вода, при което семената се разпукват, увеличават до 3-4 пъти обема си и образуват желеобразна маса. Добре е да го прибавиш към друга храна, тъй като семената нямат собствен вкус, а приемат вкуса на всичко, с което се смесват. На мен най-ми допада добавена към овесени ядки или към десерти, плодови смутита и др. такива.
30.08.11
13:52
Благодаря! Идеята ми е точна такава - аз накисвам вечер овесени ядки за закуска на другата сутрин, та... отдавна се увъртам покрай чиа-та и реших да пробвам, но не знаех как се дозира. Значи ще слагам по една лъжичка вечер при овеса и така ще е. Тия дни ще се позавъртя по магазините да си намеря чиа.
Днес нямам много какво да отчитам, но все пак ;)
Вторник, 30.08
Движение:
без йога, без тренировка, разминах се само с изкачването на 470 стълби (да, успях да ги преброя :D )
Храна:
Ужасна, както можеше да се очаква след предимно течната храна вчера, днес глада беше основно за мазно. По обед имаше фъстъчено масло, сметана, печени с кашкавал филии...абе, много мазно, в следствие на което получих главолол (dull)
Освен това - сутринта пъпеш, а после боровинки
И май това ще е.
Ето малко море и от днес (поздрав за Miss Fight) (sun)
Мнението беше редактирано от Margi на 30.08.11 17:36.
30.08.11
17:44
Най-вероятно слабото наличие на ензими, които разграждат мазнините, са причината за главобола. Стига да е причинен от храната, де. Интересно ще ми е какви ще са ти резултатите при киселинния тест на Поликин.
Не съм запозната с теста, но със сигурност изяденото количество мазнини днес беше много над нормалното за мен :) Предполагам, че главоболието е от храната, тъй като се появи 30-тина минути или час след като ядох.
казано от Margaritka на 30.08.11, 17:55:
Не съм запозната с теста, но със сигурност изяденото количество мазнини днес беше много над нормалното за мен :)
По скоро изядените ЖИВОТИНСКИ мазнини са ти над нормалното, а си отвикнала. Не знам за този киселинен тест, но аз определено нямам ензимите да ги смилам и освен главобол, запек, тежест и т.н си образувам и целулит. Пък съм имала доброто желание да мина на ВМ НВД през зимата. Пак да кажа,докато не са почнали спама, НЕ съм против животинските мазнини, просто не всеки може да ги яде и да му е гот.
П.П и аз имам главобол, което ми се случва на 2 години веднъж. Вярно съм преди цикъл, но и за такъв период ми е неприсъщо. Странна работа. Може да имаме алергия към края на лятото :D
Дива, и аз същото си мислех, но се въздържах, че да не отключа после нескончаема дискусия. :D Прияждат ми се разни млечни (даже много в последно време), но трябва да ги “разреждам” с обилно количество сурови зеленчуци, за да не ми причиняват неразположения. Така и правя, но днес не се получи. А главоболието и при мен е изключително рядко явление, или е от цикъла, или има магнитна буря :D ...а алергия към края на лятото определено имам, но разчитам то да продължи и септември. (sun) (sun) (sun)
Сряда, 31.08
Движение:
Виняса йога - 40 мин
тренировка:
5 мин с по 20 сек м/у минутите:
ninja burpee-TTB
box jump burpee
crab toe touch burpee
crab turnover burpee
spartan flip
интервали 30:30 сек, 6 кръга (без почивка):
A1: DB burpee-curl-press @2x5kg
A2: DB bench press-crunch @2x5kg
A3: DB renegade row (с изпъване на ръката) @2x7.5kg
B1: horizontal pull ups
B2: mountain climber
B3: hyperextentions (на лоста на смит машината)
C1: barbell clean and press
C2: barbell shoulder press
C3: barbell ben over row
D1: rear lateral raises @2x4kg
D2: toe touch (one legged)
D3: knee hug crunch
разтягане и висене на лоста
По-късно - масаж (inlove)
Храна:
12.00 - грозде
13.30 - (преди тренировка) л-карнитин с асаи
15.00 - голяма чаша охладен зелен чай* с мед*
До довечера ще има и храна 8-)
ПП: добавям:
17.00 - малко салата домати, краставици, сирене*, черен* и кафяв* ориз с подправки и сметана*; 3 пълнозърнести бисквитки с мед*
20.00 - салата зеле с целина; шоколад (цял (blush) )
21.00 - откраданх си дозичка от Nectar-a на приятеля ми 8-) (с оризово мляко*)
Мнението беше редактирано от Margi на 01.09.11 16:47.
Четвъртък, 01.09
Движение:
Почти веднага след ставане:
2 км бягане
200 м ходещи напади
3х100 спринт
...и веднага след това - 20 минутна Виняса за “зареждане”
Храна:
Нещо не ми остава много време да ям през деня напоследък
08.00 - конопено*-какаово* мляко с мед*
14.00 - грозде
16.30 - салата от зеле, целина, хималайска сол* и зехтин; 3 филии Тонус със сладко от червени боровинки*; купичка черен* и кафяв* ориз с много подправки и люти чушки
ако по-късно огладнея, смятам пак да си крадна от Нектара ;) (защото не са заредили конопен протеин в магазина, където пазарувам)
Мнението беше редактирано от Margi на 01.09.11 17:01.
Петък, 02.09
Движение:
Виняса йога - 50 мин
тренировка:
5 мин бърпита, различни вариации, с почивка 10 секунди м/у минутите
интервали нез почивка 30:30 сек, 6 кръга:
A1: sumo sead lift-high pull
A2: half burpee - само лицева опора и скок напред
A3: dive bombers - учудвващо леки ми бяха днес (party)
B1: horizontal pull ups или bodyweight row със смесен хват
B2: parallel bar hyperextentions
B3: mountain climbers
C1: incline DB bench press-curl @2x5kg
C1: DB snatch @10kg alternating hands
C3: DB swing @10kg alternating hands малко леко ми дойде, но се притесних при прехвърлянето да не излети дъмбела :D , а и 12.5кг бяха заети и не ми се чакаше
D1: lat pulldown @30kg
D2: cable crunch @60kg
D3: elephant push ups
5 мин планк - редуване преден, на лакти, преден, страничен лява и дясна ръка - по минута
нещо като изометрични хиперекстензии (на “успоредка”)
доста висене и въртене на лоста и стречинг
Мнението беше редактирано от Margi на 02.09.11 18:34.
...и храната:
06.00 - оризово мляко* със сироп от боровинки* и гуарана*
11.30 - салата от домат, краставица, сирене*, зехтин*; 3 филии Тонус със сладко от червени боровинки*, малко сметана*
14.00 - (преди тренировка) “коктейл” от оризово мляко*, л-карнитин с асаи, гуарана*
18.00 - салата от зеле, моркови, целина, зехтин*; нахут задушен в палмово масло* със синап, люта чушка, лимонова трева* и хималайска сол*; странна смес от предварително накиснати и смляни конопени семена*, сусам*, мед*, чиа*, ментов цвят; 1 вафла
19.00 - диня
Мнението беше редактирано от Margi на 02.09.11 19:49.