30.08.11
23:40
Хора, гледам съдържанието на холестерол в повечето от храните, които приемам и гледам за 100г сварени яйца (което са 2 г/д) - 424 мг! Наистина ли е така?!? Защото в пилешкото например е 80-90мг.
Четох, че дневната препоръчително доза холестерол от храната е не повече от 300мг, така че 2 яйца излиза, че я надмнават! Моля ви, кажете, вярно ли е това?! Какво е мнението ви по въпроса?
30.08.11
23:45
#1
http://www.bb-team.org/articles/3271_yaytsa#axzz1WS80IPip :)
Холестерола,които приемаме от храната е по-малко от този ,който произвежда организма.А и знаеш,че не е храните с висок холестерол са причинита на висок в тялото.
31.08.11
09:08
#4
Не, то аз яйца си ям интензивно, просто не знаех, че имат такова количество холестерол (жълтъкът де)! И аз знам, че количеството холестерол в организма не зависи от приетия с храната, но тогава защо изобщо има препоръчителна дневна дажба и непрестанни съвети за намалянето на “холестеролни” храни?!?
31.08.11
09:20
#5
Да, аз също се шокирах, когато научих колко холестерол съдържат.
Ето тук, в първия резултат (пдф файл) ще откриеш изследване на мита.
Ако яйцата съдържаха наситени мазнини колкото свинското - тогава щяха да са доста по-опасни. Наситените мазнини са това, което стимулира секрецията на холестерол в тялото.
31.08.11
09:39
#6
казано от Miss Fight на 31.08.11, 09:08:
Не, то аз яйца си ям интензивно, просто не знаех, че имат такова количество холестерол (жълтъкът де)! И аз знам, че количеството холестерол в организма не зависи от приетия с храната, но тогава защо изобщо има препоръчителна дневна дажба и непрестанни съвети за намалянето на “холестеролни” храни?!?
защото някой е направил проучване - мерил е холестерола на хората, гледал е кои ще иат проблеми със сърдечно-съдовата система и накрая е казал “тия с високия холестерол имат повече проблеми.” после няколко докторчета(или журналисти или каквито и да са) които ги е мързяло да четат(или не са знаели) са погледнали заключението(2 реда от 10 страници изследване) и са прочели “холестерол = проблеми.”
от една страна хората не знаят как да боравят със статистиката, от друга страна хората не знаят как да боравят с изследванията и няма толкова счупен телефон :)
има бая изписано по темата за холестерола(разбирай - книги).
31.08.11
11:39
#8
казано от Иван Манолов на 31.08.11, 11:24:
:D иронията е че ся ям 2 омлета с 5 яйца всеки и попадам на тази тема :Д
На печелившите честито.
ми значи аз съм ходещ мъртвец или ? ето вчера например хапнах 8 яйца с 400гр. свинско в масло и 2 лъжици свинска мас + 1 краставица за цвят и малко мед. млякото с какао накрая не го броя
Мнението беше редактирано от Стенли на 31.08.11 11:40.
казано от Тихомир Велев на 31.08.11, 09:20:
Да, аз също се шокирах, когато научих колко холестерол съдържат.
Ето тук, в първия резултат (пдф файл) ще откриеш изследване на мита.
Ако яйцата съдържаха наситени мазнини колкото свинското - тогава щяха да са доста по-опасни. Наситените мазнини са това, което стимулира секрецията на холестерол в тялото.
Само да добавя, че свинската мазнина съдържа 38-43 % наситени мазнини, а останалите са ненаситени, като мононаситените са 50% от общото количество мазнини. Затова винаги ми е било интересно защо се казва, че животинските продукти и в частност свинското съдържат едва ли не само наситени мазнини, като истината е съвсем различна.
Съвсем друг е въпросът дали хранителният холестерол е вреден (това вече е обсъждано много пъти).
Чакам да стане 15:00, 15:30 да си хапна 12 яйца с 3-4 фпх вита, едно от любимите ми хранения, държа да подчертая че ги пържа в 50-60 грама масло :D
31.08.11
13:55
#14
Мнението ми по въпроса е, че като видите заглавия от сорта “яйца - холестерол”, “много яйца = бавна смърт” и т.н. - не трябва да четете и ред:)
31.08.11
14:38
#15
От около две години ям почити всяка сутрин по пет цели яйца и към текущ момент нямам трети крак или ръка, а годишните ми медицински изследвания показват, че нямам отклонение в нивата на холестерол.
А преди няколко години ми беше не типично висок.
Аз пък блъскам само белтъци,тегаво е ,ама нали искам по-нисък % мазнини... :)
казано от Jikata на 31.08.11, 17:45:
Аз пък блъскам само белтъци,тегаво е ,ама нали искам по-нисък % мазнини... :)
Викаш, от жълтъците качваш процента , а? Хах ...
казано от Ramon Dekkers на 31.08.11, 19:23:
казано от Jikata на 31.08.11, 17:45:
Аз пък блъскам само белтъци,тегаво е ,ама нали искам по-нисък % мазнини... :)
Викаш, от жълтъците качваш процента , а? Хах ...
Ми не съм сигурен,ама нещо не ми понасят...тежко ми е от тях
казано от Jikata на 31.08.11, 19:37:
казано от Ramon Dekkers на 31.08.11, 19:23:
казано от Jikata на 31.08.11, 17:45:
Аз пък блъскам само белтъци,тегаво е ,ама нали искам по-нисък % мазнини... :)
Викаш, от жълтъците качваш процента , а? Хах ...
Ми не съм сигурен,ама нещо не ми понасят...тежко ми е от тях
Интересно!!! Ти не си сигурен дали ще пълнееш от жълтъците, но ги изхвърляш. Пътят към по-нисък процент мазнини не е хвърлянето на жълтъци :D
Може и да не е това пътят,но предпочитам да вървя по него!:) Засега се чувствам по-добре без жълтъци.
31.08.11
22:00
#23
в другите теми го коментирахме - не холестерола е вредното на яйцата, а това че хората ядат по много, често и не дъвчат, в следствие на което развиват алергия към протеина.
31.08.11
22:19
#24
Бях чел тук в една статия (не мога да я намеря сега,не си спомням кво пишех в гоогле :D) , но пишеше се коментираше и пишеше,че едно от нещата,които покачват холестерола са наситените мазнини и инсулиновите бомби (примерът мисля,че беше “свинско в сладко-кисел сос”) , аз бих добавил и други неща,като например ВСИЧКО с наситени мазнини + десерт от захар .. (тортички,вафлички и тн)
01.09.11
08:29
#25
Митът за това, че яйцата са вредни идва и от там, че преди години са изследвали само общото количество холестерол в кръвта. Тогава никой не е мислил за HDL-C или LDL-C, камо ли за тяхното отношение, както и отношението Общ холестерол:HDL холестерол.
При яйцата случая е такъв, че въпреки слабото влияние върху холестерола, те покачват както HDL, така и LDL, като така тяхното отношение се запазва.
Препоръчителни са високи нива на HDL и ниски на LDl, а ако човек спортува редовно, не пуши, не прекалява с алкохола, консумира малко наситени мазнини и поддържа здравословно телосложение (съответно повече активно и по-малко пасивно тегло), то холестерола от храните му е най-малкия проблем.
Най-важна е физическата активност - доказано най-добрия начин за повишаване на добрия и намаляване на лошия холестерол!
Ето част от моите кръвни изследвания - след години и години изхранване с яйца, месо (вкл. и свинско), дробчета и тн.
казано от Atom на 01.09.11, 08:41:
Ето част от моите кръвни изследвания - след години и години изхранване с яйца, месо (вкл. и свинско), дробчета и тн.
И какво значение има колко мазно месо и яйца си изяла ?? Кажи колко въглехидрати си яла в същото време ; )
Чакай сега- говорим за яйцата и колко са вредни, нали? Иначе да- въглехидратите влияят на холестерола... всъщност от тях зависи нивото на триглицеридите, което пък, ако е високо може да повиши холестерола или да промени оптималното съотношение между HDL и LDL… според мен едно умерено въглехидратно хранене- балансирано, ако щеш, не би следвало да доведе до проблеми.
Ми ... не знам колко въглехидрати - достатъчно и колкото ми се яде :) Никога не съм ги ограничавала безкрайно.
А идеята ми беше, че препоръчваното от здравни организации и не знам си от кого “не яжте повече от 2 цели яйца на седмица, защотоооо ала-бала.... дрън дрън” не би трябвало масово да се приема за неоспорима истина.
01.09.11
11:48
#30
Това твърдение може би е вярно при други условия.