Холестерол в яйцата

MF

30.08.11
23:40

Хора, гледам съдържанието на холестерол в повечето от храните, които приемам и гледам за 100г сварени яйца (което са 2 г/д) - 424 мг! Наистина ли е така?!? Защото в пилешкото например е 80-90мг.
Четох, че дневната препоръчително доза холестерол от храната е не повече от 300мг, така че 2 яйца излиза, че я надмнават! Моля ви, кажете, вярно ли е това?! Какво е мнението ви по въпроса?

http://www.bb-team.org/articles/3271_yaytsa#axzz1WS80IPip :)

30.08.11
23:46

Холестерола,които приемаме от храната е по-малко от този ,който произвежда организма.А и знаеш,че не е храните с висок холестерол са причинита на висок в тялото.

30.08.11
23:54

Яж си яйцата и не му мисли... нищо няма да ти стане !

MF

31.08.11
09:08

Не, то аз яйца си ям интензивно, просто не знаех, че имат такова количество холестерол (жълтъкът де)! И аз знам, че количеството холестерол в организма не зависи от приетия с храната, но тогава защо изобщо има препоръчителна дневна дажба и непрестанни съвети за намалянето на “холестеролни” храни?!?

Да, аз също се шокирах, когато научих колко холестерол съдържат.

Ето тук, в първия резултат (пдф файл) ще откриеш изследване на мита.

Ако яйцата съдържаха наситени мазнини колкото свинското - тогава щяха да са доста по-опасни. Наситените мазнини са това, което стимулира секрецията на холестерол в тялото.

казано от Miss Fight на 31.08.11, 09:08:

Не, то аз яйца си ям интензивно, просто не знаех, че имат такова количество холестерол (жълтъкът де)! И аз знам, че количеството холестерол в организма не зависи от приетия с храната, но тогава защо изобщо има препоръчителна дневна дажба и непрестанни съвети за намалянето на “холестеролни” храни?!?

защото някой е направил проучване - мерил е холестерола на хората, гледал е кои ще иат проблеми със сърдечно-съдовата система и накрая е казал “тия с високия холестерол имат повече проблеми.” после няколко докторчета(или журналисти или каквито и да са) които ги е мързяло да четат(или не са знаели) са погледнали заключението(2 реда от 10 страници изследване) и са прочели “холестерол = проблеми.”

от една страна хората не знаят как да боравят със статистиката, от друга страна хората не знаят как да боравят с изследванията и няма толкова счупен телефон :)
има бая изписано по темата за холестерола(разбирай - книги).

31.08.11
11:24

:D иронията е че ся ям 2 омлета с 5 яйца всеки и попадам на тази тема :Д

MF

31.08.11
11:39

казано от Иван Манолов на 31.08.11, 11:24:

:D иронията е че ся ям 2 омлета с 5 яйца всеки и попадам на тази тема :Д

На печелившите честито.

31.08.11
11:40

ми значи аз съм ходещ мъртвец или ? ето вчера например хапнах 8 яйца с 400гр. свинско в масло и 2 лъжици свинска мас + 1 краставица за цвят и малко мед. млякото с какао накрая не го броя

Мнението беше редактирано от Стенли на 31.08.11 11:40.

31.08.11
12:03

^ ей тва ти е : )

31.08.11
12:06

Ям 3-4 картона яйца на седмица - холестерола ми е 4 ( граници - 3-5 )

31.08.11
13:02

казано от Тихомир Велев на 31.08.11, 09:20:

Да, аз също се шокирах, когато научих колко холестерол съдържат.

Ето тук, в първия резултат (пдф файл) ще откриеш изследване на мита.

Ако яйцата съдържаха наситени мазнини колкото свинското - тогава щяха да са доста по-опасни. Наситените мазнини са това, което стимулира секрецията на холестерол в тялото.

Само да добавя, че свинската мазнина съдържа 38-43 % наситени мазнини, а останалите са ненаситени, като мононаситените са 50% от общото количество мазнини. Затова винаги ми е било интересно защо се казва, че животинските продукти и в частност свинското съдържат едва ли не само наситени мазнини, като истината е съвсем различна.
Съвсем друг е въпросът дали хранителният холестерол е вреден (това вече е обсъждано много пъти).

31.08.11
13:47

Чакам да стане 15:00, 15:30 да си хапна 12 яйца с 3-4 фпх вита, едно от любимите ми хранения, държа да подчертая че ги пържа в 50-60 грама масло :D

Мнението ми по въпроса е, че като видите заглавия от сорта “яйца - холестерол”, “много яйца = бавна смърт” и т.н. - не трябва да четете и ред:)

От около две години ям почити всяка сутрин по пет цели яйца и към текущ момент нямам трети крак или ръка, а годишните ми медицински изследвания показват, че нямам отклонение в нивата на холестерол.
А преди няколко години ми беше не типично висок.

31.08.11
17:45

Аз пък блъскам само белтъци,тегаво е ,ама нали искам по-нисък % мазнини... :)

31.08.11
19:23

казано от Jikata на 31.08.11, 17:45:

Викаш, от жълтъците качваш процента , а? Хах ...

31.08.11
19:37

казано от Ramon Dekkers на 31.08.11, 19:23:

Ми не съм сигурен,ама нещо не ми понасят...тежко ми е от тях

31.08.11
19:41

Няма връзка м/у това да ти е тежко и процент мазнини :)

31.08.11
20:01

казано от Jikata на 31.08.11, 19:37:

казано от Ramon Dekkers на 31.08.11, 19:23:

Ми не съм сигурен,ама нещо не ми понасят...тежко ми е от тях

Интересно!!! Ти не си сигурен дали ще пълнееш от жълтъците, но ги изхвърляш. Пътят към по-нисък процент мазнини не е хвърлянето на жълтъци :D

31.08.11
20:58

Може и да не е това пътят,но предпочитам да вървя по него!:) Засега се чувствам по-добре без жълтъци.

31.08.11
21:28

Не пречат, редовно ям по 20 цели яйца дневно, под 10 на ден не падам.

в другите теми го коментирахме - не холестерола е вредното на яйцата, а това че хората ядат по много, често и не дъвчат, в следствие на което развиват алергия към протеина.

TN

31.08.11
22:19

Бях чел тук в една статия (не мога да я намеря сега,не си спомням кво пишех в гоогле :D) , но пишеше се коментираше и пишеше,че едно от нещата,които покачват холестерола са наситените мазнини и инсулиновите бомби (примерът мисля,че беше “свинско в сладко-кисел сос”) , аз бих добавил и други неща,като например ВСИЧКО с наситени мазнини + десерт от захар .. (тортички,вафлички и тн)

Митът за това, че яйцата са вредни идва и от там, че преди години са изследвали само общото количество холестерол в кръвта. Тогава никой не е мислил за HDL-C или LDL-C, камо ли за тяхното отношение, както и отношението Общ холестерол:HDL холестерол.

При яйцата случая е такъв, че въпреки слабото влияние върху холестерола, те покачват както HDL, така и LDL, като така тяхното отношение се запазва.

Препоръчителни са високи нива на HDL и ниски на LDl, а ако човек спортува редовно, не пуши, не прекалява с алкохола, консумира малко наситени мазнини и поддържа здравословно телосложение (съответно повече активно и по-малко пасивно тегло), то холестерола от храните му е най-малкия проблем.

Най-важна е физическата активност - доказано най-добрия начин за повишаване на добрия и намаляване на лошия холестерол!

01.09.11
08:41

Ето част от моите кръвни изследвания - след години и години изхранване с яйца, месо (вкл. и свинско), дробчета и тн.

01.09.11
09:42

казано от Atom на 01.09.11, 08:41:

Ето част от моите кръвни изследвания - след години и години изхранване с яйца, месо (вкл. и свинско), дробчета и тн.

И какво значение има колко мазно месо и яйца си изяла ?? Кажи колко въглехидрати си яла в същото време ; )

01.09.11
09:56

Чакай сега- говорим за яйцата и колко са вредни, нали? Иначе да- въглехидратите влияят на холестерола... всъщност от тях зависи нивото на триглицеридите, което пък, ако е високо може да повиши холестерола или да промени оптималното съотношение между HDL и LDL… според мен едно умерено въглехидратно хранене- балансирано, ако щеш, не би следвало да доведе до проблеми.

01.09.11
10:16

Ми ... не знам колко въглехидрати - достатъчно и колкото ми се яде :) Никога не съм ги ограничавала безкрайно.

А идеята ми беше, че препоръчваното от здравни организации и не знам си от кого “не яжте повече от 2 цели яйца на седмица, защотоооо ала-бала.... дрън дрън” не би трябвало масово да се приема за неоспорима истина.

Това твърдение може би е вярно при други условия.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1