ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:

казано от slavko на 07.09.11, 23:59:

Ми сподели какво мислиш...аз бих взел съвет от теб и променил подготовката си...

Славко за какво писахме толкова? ако всички тия писаници не са породили в тебе някакви въпроси, то нямам какво да ти кажа.

казано от Madboy на 08.09.11, 00:01:

А защо не изпробваш идеите и теориите си върху теб, щом мислиш, че ще са работещи ?

кои идеи имаш предвид?

08.09.11
15:21

Породиха доста съмнения...да...бъди сигурен, че чета всеки твой ред...

08.09.11
18:53

казано от Dean Petrov на 07.09.11, 13:45:

Боже,и такава тема ли има?За мен е безсмислена!...

Дидо,

Всъщност не е безсмислена.

Първо, тази тема е отдушник. Преди нея, всяка тема посветена на кросфит, неизменно стигаше до момент, в които някой юначага, който никога не е опитвал натоварването изръсваше нещо от сорта “нищо не пра’йте!” или нещо подигравателно и  т.н. и се почваше...

Второ, един непредубеден читател би могъл да намери доста полезни за него неща тук. Далеч съм от мисълта, че ще убедя Лазар или Цецо, че кросфит си струва, но дискусиите (дори споровете) с интелигентни и начетени хора винаги са от полза и човек може да си направи изводите изчитайки доводите и на двете страни.

За останалото си прав :)

казано от ts.vassilev на 07.09.11, 12:17:

силова издръжливост пак е към издръжливостта.

Бенч преса 1 х 170, тяга 1 х 220, Военна преса 1 х 100 кг, ОХ клек 1 х 100 и т.н. не са издръжливост. Всъщност, всичките си силови постижения съм подобрил след като се преориентирах изцяло към кросфит, БЕЗ да специализирам и всъщност НАМАЛЯВАЙКИ общия брой тренировки посветени изцяло на чисто силови изпълнения.

радвам се че тренировките ти балансират тялото ти откъм сила. обърни внимание обаче че според 10тте качества ти си по-скоро силен, отколкото бърз. също така за да имш оптимален баланс на 10тте качества, ще трябва да имаш баланс и в теглото - около 80 килограма.

Има и елитни кросфитъри с моето тегло, дори и по-тежки. Кхалипа, например, е 95 кг и спечели титлата 2008 кг. Балансирането откъм сила идва постепенно, както и нарастването на издръжливостта. Всичко зависи от началното ти ниво. Сега може и да не ти изглеждам впечатляващо издръжлив на фона на силата, но аз пък твърдя, че съм подобрил значително издръжливостта.

също така базовите многоставни движения затърждават уменията(стабилност и мобилност) които имаш, но не ги развиват.

Приемам, че е твое мнение, но въобще не мога да се съглася. Опитът ми е в подкрепа на противоположното мнение.

ОХ клека е най-безполезното упражнение от всички видове клякане, включително сиси клек, пистолети и хакен клек(които теябва да си признаем че са доста безполезни).

Тук ме изуми... Въобще не споделям възгледите ти за ОХ клека. Както се разбра, аз съм му страхотен фен. Освен да повторя каквото писах в предния си пост, друго какво остава? Мога да цитирам статии и т.н., но предпочитам да не го правя, едно, че ти не признаваш авторитети, второ - предпочитам да се опра на собствения си опит.

За Сиси Клека и Пистолетите - имам болки от тях и не ги препоръчвам. Което не значи, че съм прав за тях. Нямам много опит с Хакен клека и не се наемам да го коментирам.

най-вече обаче трябва да се отбележи че въпреки думите ми “против” кросфита, аз съм един от най-големите му привърженици. много ми харесва като идея и много ми харесва накъде води нещата.

Имаш уважението ми за което.

казано от Лазар Радков на 07.09.11, 12:37:

...
Практиката и EMG многократно показват, че това всъщност не е така. По-силните част от веригата поемат по-голяма част от натоварването и в най-добрия случай съотношението на дисбаланса между по-слабите и по-силните брънки във веригата се запазва. В не толкова добрия случай се задълбочава.

Нямам достъп до Електромиография, не мога да коментирам. Нямам твоята практика с тренировките на други хора, имам само моята 20+ години практика с моите тренировки. Опитът ми в голяма част се гради на грешки и инстинктивни налучквания. При мен такъв подход върши рабата - известно време слабите звена болят повече :) , след което нещата се балансират и започва истинския напредък.

Настина ли двамата с Цецо точно усещате кога и колко да натоварите изолирано даден мускул, за да изравните силата в цялата верига?

——————————————————————-

Бих помолил всички да поуспокоим страстите. Въобще не ми харесва да се джафкаме тук хора, които по принцип трябва да сме обединени от идеята за развитие на спорта и здравите тренировки.

Мнението беше редактирано от Vic на 08.09.11 19:06.

казано от Vic на 08.09.11, 18:53:

Бих помолил всички да поуспокоим страстите. Въобще не ми харесва да се джафкаме тук хора, които по принцип трябва да сме обединени от идеята за развитие на спорта и здравите тренировки.

Казах същото на 27 юли, но кой да ме чуе!

08.09.11
20:01

Ние сме обединени...колкото и да ни разграничава кросфита, толкова и ни събира...Лазко е далеч от такива натоварвания...в смисъл..ОК...в час е доста и в сегмента-клиенти, с които работи е доказан специалист(НЕ ОСПОРВАМ, чувал съм мнението на доста хора за него и винаги бих го препочръчал), но той не е тренирал такива атлети-кросфитъри ги наречи...или греша...?!?!?...ако греша, от сега се извинявам...

Бате Вики, ти си много голям!!!

08.09.11
23:03

казано от ts.vassilev на 08.09.11, 15:14:

казано от Madboy на 08.09.11, 00:01:

А защо не изпробваш идеите и теориите си върху теб, щом мислиш, че ще са работещи ?

кои идеи имаш предвид?

Ами как трябва да се тренира, да се почива, да се тренира индивидуално а не по всеобщо приети програми и тн. Гледам имаш знания, даваш съвети и заръки кой какво прави грешно и/или вярно, знаеш как трябва да изглеждат нещата (уж) .
Защо не ги приложиш върху теб, и не израснеш ти самият в даден спорт, за да докажеш нагледно, че си прав ?

ЛР

09.09.11
00:10

Настина ли двамата с Цецо точно усещате кога и колко да натоварите изолирано даден мускул, за да изравните силата в цялата верига?

Дали това го може Цецо или не, не мога да коментирам, понеже Цецо е отделен човек и, предполагам, отговаря сам за себе си.

За това, което ме питаш - първо въпросът е доста общ и второ не е съвсем точно зададен. За сега ще кажа само, че за да определи човек какво и как - си има функционални тестове. Правиш теста - гледаш кое как работи - тренираш, повтаряш теста, правиш изводите и т.н.

Повече ще коментирам единствено като се съберем някой път да обсъдим или директно тестваме някои неща. И без това като става въпрос за упражнения и тестове (assessment) обяснението с думи може да е доста подвеждащо.

Преди седмица едно момиче се възмущаваше колко било чело за планка (който не е от най-ядрено-физически упражнения) и колко го била правила и как като сме и показали как се прави, разбрала, че до онзи момент нищо не била правила.

Сега, различните хора (според човека и според опита) имат различна способност да разбират различни неща от различни източници. Един разбира добре от обяснения, но не ги “вижда” много нещата. Други визуално е добре, но хич не ги “чува” като вземеш да му ги обясняваш. Трети трябва да ги усети ...

И все пак комуникацията в интернет е един доста ограничен начин на комуникация. Като липсва самото излъчване на човека отсреща и интонацията (т.е. около 90% от комуникацията според някои източници), остават едни 10%, които всеки ги вижда през своята призма и накрая става мазало.

Да, с други думи - питай ме нещо конкретно, на което да се опитам да отговоря така, че да не се получат двусмислия. Ако не мога да отговоря, така че да стане ясно - ще го оставим за когато се срещнем. Ако не мога да отговоря - шанс :) ще кажа, че не мога да отговоря :)

поздрави

09.09.11
00:48

Що като ги чувате толкова нещата в спортовете не виждам да сте станали добри в някой спорт ? ъ ?

09.09.11
00:53

От както Лазар ми каза, че имам слаб долен трапец и след това Цецо ми каза какви упражнения да правя за него и отделно почнах да го тренирам прогресирах с набиранията надхват. Не знам дали има общо, но в останалото като тренировки няма разлика.

Далеч съм от мисълта, че ще убедя Лазар или Цецо, че кросфит си струва, но дискусиите (дори споровете) с интелигентни и начетени хора винаги са от полза и човек може да си направи изводите изчитайки доводите и на двете страни.

най-вече обаче трябва да се отбележи че въпреки думите ми “против” кросфита, аз съм един от най-големите му привърженици. много ми харесва като идея и много ми харесва накъде води нещата.

Имаш уважението ми за което.

и правилно си далече от тая мисъл, защото както на много места вече пиша и говоря - аз смятам че кросфита струва много. харесва ми идеята! благодаря ти за желанието да дискутираме.

казано от Madboy на 08.09.11, 23:03:

Защо не ги приложиш върху теб, и не израснеш ти самият в даден спорт, за да докажеш нагледно, че си прав ?

както ти казах на лично съобщение - дадох си доколкото е възможно безпристрастен съвет и започвам да се занимавам с йога.

09.09.11
02:03

Може да започнеш и шах да играеш, ама ако тука дойде клуба по шах и почне да дава акъл темата ще се развие по абсолютно същия начин.
За това в повечето спортове треньорите са бивши добри състезатели, все едно човек правил ” спаринг ” 2 пъти в кварталната дискотека да те учи на теория как да убиеш някой на ринга, е няма как да стане .

Мнението беше редактирано от Madboy на 09.09.11 02:04.

09.09.11
03:37

казано от Лазар Радков на 09.09.11, 00:10:

...
За това, което ме питаш - първо въпросът е доста общ и второ не е съвсем точно зададен. За сега ще кажа само, че за да определи човек какво и как - си има функционални тестове. Правиш теста - гледаш кое как работи - тренираш, повтаряш теста, правиш изводите и т.н.

Повече ще коментирам единствено като се съберем някой път да обсъдим или директно тестваме някои неща. И без това като става въпрос за упражнения и тестове (assessment) обяснението с думи може да е доста подвеждащо.

Да, не беше конкретен въпрос. Докато го пишех си представях нещо от сорта на изолирани бедрени сгъвания за подобряване на клека и кикбек за сила в раменна преса.

Откога говорим, че ще се виждаме и досега не се е отворила възможност...

А опитът ми на треньор и учител по сърф ме е научил, че силата и КПД-то идват с лекотата на правилно заучената техника. Т.е. научи човека на основите на правилната техника, постепенно вдигай натоварването и тялото му се нагажда към усилието и моториката, слабите звена прогресират и всичко си идва на място.

Сега, различните хора (според човека и според опита) имат различна способност да разбират различни неща от различни източници. Един разбира добре от обяснения, но не ги “вижда” много нещата. Други визуално е добре, но хич не ги “чува” като вземеш да му ги обясняваш. Трети трябва да ги усети ...

Считам себе си да visual learner (т.е кучето на касапина ;) ) и смятам, че на думите и инструкциите без нагледен пример в повечето случаи им липсва нещо. Пък и рядко се случва да не “усетя” някое упражнение от раз.

И все пак комуникацията в интернет е един доста ограничен начин на комуникация. Като липсва самото излъчване на човека отсреща и интонацията (т.е. около 90% от комуникацията според някои източници), остават едни 10%, които всеки ги вижда през своята призма и накрая става мазало.

Много вярно.

Да, с други думи - питай ме нещо конкретно, на което да се опитам да отговоря така, че да не се получат двусмислия. Ако не мога да отговоря, така че да стане ясно - ще го оставим за когато се срещнем. Ако не мога да отговоря - шанс :) ще кажа, че не мога да отговоря :)...

С теб по-скоро бих дискутирал на тема хранене, това е област в която чувствам, че имам още доста да уча и налучквам. Но пък и нямам конкретни въпроси в момента, макар да съм сигурен, че в процес на една дискусия биха изскочили доста :).

Мнението беше редактирано от Vic на 09.09.11 03:38.

Накрая да не излезе, че човек който философства из целия форум, има практически нулеви резултати.
Сухата теория принципно не е нещо лошо, но съчетанието теория-практика е по добрата формула.

казано от Vic на 09.09.11, 03:37:

А опитът ми на треньор и учител по сърф ме е научил, че силата и КПД-то идват с лекотата на правилно заучената техника. Т.е. научи човека на основите на правилната техника, постепенно вдигай натоварването и тялото му се нагажда към усилието и моториката, слабите звена прогресират и всичко си идва на място.

да, така е, освен когато не е. може ли един човек с добра техника на клек да го боли кръста? може ли един човек с добра техника на лег да го боли рамото? щангата минава от там където “трябва,” лактите му не са нито много отворени, нито много прибрани, ременете му не изскачат напред...но го боли рамото. ключово важно е че болката е плод на мозъка. представи си че той седи на едно контролно табло и получава информация че налягането в раменната става не се разпределя равномерно. външно няма какво да видиш.

09.09.11
08:56

казано от ts.vassilev на 09.09.11, 08:08:

...
...може ли един човек с добра техника на лег да го боли рамото? щангата минава от там където “трябва,” лактите му не са нито много отворени, нито много прибрани, ременете му не изскачат напред...но го боли рамото. ключово важно е че болката е плод на мозъка. представи си че той седи на едно контролно табло и получава информация че налягането в раменната става не се разпределя равномерно. външно няма какво да видиш.

Тогава правиш следното (true story 8-)):
- вадиш си и двете рамена с почти непосилна за моментната форма щанга 100 кг, и то в период от 2 седмици.
- упорито продължаваш години наред, коригирайки ъгли, наклони, хват и т.н.
- прогресираш до 160 кг, одървяйки доста рамената.
- захващаш се с Кросфит и неусетно вдигаш макса на 170 кг, същевременно подобрявайки осезаемо мобилността и с цената на рязко намаляване на травмите.

(rock)

09.09.11
10:55

казано от Madboy на 09.09.11, 00:48:

Що като ги чувате толкова нещата в спортовете не виждам да сте станали добри в някой спорт ? ъ ?

Сашо, извинявай, че се намесвам в разговора и ти отговарям от името на някой друг. Само искам да ти кажа, че добрите треньори не винаги са били добри състезатели. За да си добър треньор се изискват качества, които не винаги са притежание на добрите състезатели. Познавам много изключително добри състезатели, които не успяха да станат добри треньори и много добри треньори, които не са били добри състезатели.

И не е напълно задължително да си бил (добър / голям / какъвто и да е) състезател, за да си добър треньор. Не вярвате? Питайте Ариго Саки, да ви отговори за жокея. :)

09.09.11
11:23

казано от Svetoslav на 09.09.11, 10:55:

казано от Madboy на 09.09.11, 00:48:

Сашо, извинявай, че се намесвам в разговора и ти отговарям от името на някой друг. Само искам да ти кажа, че добрите треньори не винаги са били добри състезатели. За да си добър треньор се изискват качества, които не винаги са притежание на добрите състезатели. Познавам много изключително добри състезатели, които не успяха да станат добри треньори и много добри треньори, които не са били добри състезатели.

А колко треньори познаваш , които въобще не са се занимавали и на полу-професионално ниво с дадения спорт ? :D :D

Димитър Михайлов - Даваш примери които по скоро са изключение от правилото, е вярно, да си треньор по шах може и да не е било нужно да си състезател, но опита на 1 треньор от състезания ако е имал такива доста биха помогнали на 1 тепърва прохождащ състезател ;)

Мнението беше редактирано от Madboy на 09.09.11 11:33.

09.09.11
11:58

И не е напълно задължително да си бил (добър / голям / какъвто и да е) състезател, за да си добър треньор. Не вярвате? Питайте Ариго Саки, да ви отговори за жокея. :) 

Или Жозе Моуринио

09.09.11
12:15

казано от Madboy на 09.09.11, 11:23:

А колко треньори познаваш , които въобще не са се занимавали и на полу-професионално ниво с дадения спорт ? :D :D

Принципно си прав. Не оспорвам това, което казваш. Но познавам хора, които не са били състезатели. Започнаха да се учат от нулата за треньори и в последствие успяха да създадат състезатели.
А иначе примери за изключителни състезатели и посредствени треньори след това има много. Както и за състезатели, които са били добри, но не изключителни, но за сметка на това пък са изключителни треньори. Иван Абаджиев е блестящ пример в това отношение.
Още веднъж повтарям, че не споря с теб, нито отричам казаното от теб. Просто думите ти са малко крайни и по тази причина не съвсем точни.
Добрият треньор е този, който има отношение към състезателя, може да се разбере с него, да види потенциала му и да го развие. А тези качества не са задължителни за един добър състезател. Опитът показва, че повечето добри състезатели не притежават тези качества. Те просто не са им необходими.

Съгласен съм със Светльо!
Но бих добавил, че все пак трябва да си достигнал някакво добро ниво в съответния спорт.  Не бих приел на сериозно мнението на някой, който е много добър теоретик, но  не е извървял тънливия път на успеха.
Говоря за професионалния спорт. А тук, всеки може да си чеше езика и да си упражнява знанията на тема спорт.

09.09.11
12:44

Прав си, Владо. Винаги е по-добре ако познаваш спорта и от позицията на състезател. Тогава би бил по-добър треньор. Не защитавам никого с постовете си, нито съм против някого. Просто нека сме по-умерени, а не крайни. Сашо е с потенциал за много добър състезател. Дано има такъв потенциал и за много добър треньор. :)

09.09.11
13:34

И идва логичния въпрос “какво е добър треньор?” ;)
Този, който е успял да изгради състезатели?
Този, който е успял да изгради просто спортости?
Този, който е успял да изгради няколко напълно неподходящи за спорт хора до нивото на добре подготвен надарен любител?
Или всичките горни условие в едно...?

09.09.11
13:37

Този който знае какво прави според целите на използващият услугите му !

казано от Vic на 09.09.11, 08:56:

- захващаш се с Кросфит и неусетно вдигаш макса на 170 кг, същевременно подобрявайки осезаемо мобилността и с цената на рязко намаляване на травмите.

гаранция!

казано от Madboy на 09.09.11, 11:23:

Димитър Михайлов - Даваш примери които по скоро са изключение от правилото, е вярно, да си треньор по шах може и да не е било нужно да си състезател, но опита на 1 треньор от състезания ако е имал такива доста биха помогнали на 1 тепърва прохождащ състезател ;)

аз със Сашко във фейса бая изписах по темата, опитах се да подкрепя мнението си и с конкретни хора които не само може да види по състезанията, да ги пипне, но и да чуе много гледни точки за тях от всички около него.

нещо което също не се взима предвид ми се струва - опита не един треньор е различен от опита на състезателя. примерно днес отиваш на републиканско и си в джаза цял ден. да, обаче треньора ти е в джаза цял уикенд, щото има 5 състезателя. не казвам че можем да сравняваме преживяването на човек който е във вихъра на състезанието, но не смятам че трябва да подценяваме и човека който прави това възможно.

Саше, съгласен съм също така и че не бих приемал съвет за това как да си нося фанелката от човек който никога не е обличал фанелка(за лег говоря). обаче ако е слагал и знае какво е, и как се вдига с нея...не мисля че е нужно да бута 300 че да го слушам. пък много от тия дето бутат 300…не бих ги слушал.

много ми хареса мнението на другия Сашо за това как мерим треньорите. от гледна точка на масовостта на спорта, достъпността му и достигането на ползите от него до повече хора аз бих нарекъл по-добър тоя треньор който от всеки може да направи нещо. от гледна точка на високите спортни постижения бих гледал треньор който може от някой много добър да направи шампион.
Марк Рипето има една реплика - “най-добрите треньори са посредствените атлети които са се обитвали много да станат добри.”

09.09.11
13:55

казано от Мак Сим на 09.09.11, 13:34:

И идва логичния въпрос “какво е добър треньор?” ;)
Този, който е успял да изгради състезатели?
Този, който е успял да изгради просто спортости?
Този, който е успял да изгради няколко напълно неподходящи за спорт хора до нивото на добре подготвен надарен любител?
Или всичките горни условие в едно...?

Този, който е изградил добри спортисти, които са станали и добри състезатели. А ако е успял през това време да ги научи и как да станат по-добри хора от това, което са били, тогава наистина е успял да стане добър треньор.

П.С. Напълно неподходящи хора за спорт няма.

09.09.11
13:57

А ти опитвал ли си се да станеш добър ?

Това към ts. vassilev

Мнението беше редактирано от Madboy на 09.09.11 13:58.

казано от Madboy на 09.09.11, 13:37:

Този който знае какво прави според целите на използващият услугите му !

успех. треньора може само да предполага какво ще се случи и въз основа на резултатите да променя плана. отнася се и за лекарите.

казано от Madboy на 09.09.11, 13:57:

А ти опитвал ли си се да станеш добър ?

Това към ts. vassilev

аз съм станал по-добър.

09.09.11
14:11

казано от Svetoslav на 09.09.11, 13:55:

Напълно неподходящи хора за спорт няма.

Има ;)
Аз например съм точно такъв.

09.09.11
14:26

казано от Мак Сим на 09.09.11, 14:11:

Има ;)

Прогресор, неподходящ за спорт??? ;) Виждал съм много хора, които са си мислили, че са неподходящи за спорт и съм успял да направя някои и шампиони (по кик бокс). А точно ти, с твоята биография, да твърдиш, че не си подходящ за спорт ... - звучи несериозно :) Не си подходящ пример. :)

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 09.09.11 14:27.

09.09.11
14:36

казано от Svetoslav на 09.09.11, 14:26:

казано от Мак Сим на 09.09.11, 14:11:

Има ;)

Прогресор, неподходящ за спорт??? ;) Виждал съм много хора, които са си мислили, че са неподходящи за спорт и съм успял да направя някои и шампиони (по кик бокс). А точно ти, с твоята биография, да твърдиш, че не си подходящ за спорт ... - звучи несериозно :) Не си подходящ пример. :)

Напротив, напълно подходящия пример съм.
Първо, защото шампион по нищо не съм станал - даже и по джамини в маалата.
Второ, защото едно нещо ако на някой му е отнемало n броя тренировки, на мен ми е отнемало 10n…Пък и биографията ми...не я знаеш все пак ;)
Единственото, което съм постигнал е това, че успях да докажа на себе си, че с постоянство, упоритост и търпение може да се постигнат неща, които на пръв(а и не само) поглед изглеждат неизпълними :)

09.09.11
14:51

Щом си успял да го постигнеш спираш да бъдеш подходящ пример :)

09.09.11
15:04

казано от Madboy на 09.09.11, 14:51:

Щом си успял да го постигнеш спираш да бъдеш подходящ пример :)

Дали?
След като нямам никакви или почти никакви успехи като състезател?

09.09.11
15:06

А хората, който са ти минали през ръцете...и ще минават...те са огледало на това, което имаш в теб брат...

09.09.11
15:06

Madboy ти отговори прекрасно. Това, че нямаш успехи като състезател не е толкова важно. Просто е имало други състезатели, които може би са били по-добри от теб в дадения момент. Но това не омаловажава твоите собствени постижения и положените усилия. :)

09.09.11
15:08

Тренера ми казваше...не са по-силни...просто си по-слаб от тях в момента...и много други неща...
Добрия треньор не е само този, който стои с теб до стойката за клек или на пистата с хронометър...а този, който е постоянно с теб, дори когато физически не е...

09.09.11
15:10

Всички сте прави, но аз си останах просто спортист по душа...:)УСпешен състезател не можах ;)

09.09.11
15:11

казано от Мак Сим на 09.09.11, 15:10:

Всички сте прави, но аз си останах просто спортист по душа...:)УСпешен състезател не можах ;)

Успехът не се измерва само с медали...

09.09.11
15:12

Скромността краси човека...все си мисля, че Мак Сим (а и всеки от нас) е абсолютно наясно с постиженията си (или липсата им) и усилията, които е положил. И с тяхната стойност. Едва ли има нужда от нас, за да си направи самооценка :D

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1