Упражнения за задната част на бедрата, също и за седалище.

Прескочи до:

16.09.11
23:37

Здравейте, съфорумници!
Ако имате желание ще се радвам да ми предложите упражнения най-вече за стягане на задните бедра, също може и да включват седалищните мускули.

Но имам едно изискване относно упражненията:
- да са подходящи за изпълнение на вън или вкъщи, но не и във фитнес залите.

Във форума сте предложили упражнения и за двата вида мускулни групи за които се отнася тази тема, но повечето са пригодени за фитнес зала , от където и дойде решението ми да ви попитам вас, чрез тази тема.

Поздрави,
Георги.

Темата беше редактирана от Nownownow на 17.09.11 11:00.

17.09.11
00:08

Това са доста силни мускулни групи особено седалището.Нужно е голяма противоположна тежест,за да ги натовариш.Ако можеш да си намериш извън залата тежест,поне колкото личното ти тегло за клек или тяга можеш да ги изпълняваш добре.
Добър вариянт също са нападите,които също изиксват допълнителна тежест.

17.09.11
00:47

Кляканията не натоварват ли най-много предните бедра,  а не задните или .. ?

казано от Nownownow на 17.09.11, 00:47:

Кляканията не натоварват ли най-много предните бедра,  а не задните или .. ?

Не.

Иначе подходящи упражнения са отпади/напади(с тежест, собствено тегло), клек, тяга. Това условие обаче да не се прави в зала малко затруднява :) За седалище също става и Glute Bridge : http://www.youtube.com/watch?v=FTvhSYkDaHM - може да пробваш както на 2, така и на един крак, редувайки ги :)

17.09.11
10:44

Нямам възможност за момента да ходя на фитнес.

Имам едни опасения или страхове, както искате го наречете, но обаче не знам дали са оправдани и заслужени.
Те се състоят в следното - например да взема 2 тежки камъка с които да направя тежест около половината от моето тегло ( 1/2-ра тоест) а туко виж да докарам и собственото си тегло от тежест, добре дотук.
Опасенията са ми в това, че с тази голяма тежест, която ми написахте, че е нужна за да натовари достатъчно тези мускулни групи, има ли ефект върху краката:
-да станат по-вдървени и бавни
-по-малко пъргави и ловки
-дупето да порасне (особено от кляканията) ?

Тренирам футбол и от там ми идват тези съмнения относно упражненията и ефекта от тях, защото искам да извлека полза, както за тялото ми така и , но най-вече за футбола.

Еми общо взето това е.

АЧ

17.09.11
13:41

Напротив, даже краката ти ще са по-силни и ще имаш по-здрава опора за футбола, която е нужна. Можеш да добавиш и експлозивни клекове, които може би ще ти помогнат в надскачанията.

казано от Nownownow на 17.09.11, 10:44:

Нямам възможност за момента да ходя на фитнес.

Имам едни опасения или страхове, както искате го наречете, но обаче не знам дали са оправдани и заслужени.
Те се състоят в следното - например да взема 2 тежки камъка с които да направя тежест около половината от моето тегло ( 1/2-ра тоест) а туко виж да докарам и собственото си тегло от тежест, добре дотук.
Опасенията са ми в това, че с тази голяма тежест, която ми написахте, че е нужна за да натовари достатъчно тези мускулни групи, има ли ефект върху краката:
-да станат по-вдървени и бавни
-по-малко пъргави и ловки
-дупето да порасне (особено от кляканията) ?

Тренирам футбол и от там ми идват тези съмнения относно упражненията и ефекта от тях, защото искам да извлека полза, както за тялото ми така и , но най-вече за футбола.

Еми общо взето това е.

Само ще спомена, че в Германия тренировките с щанги са основна част от тези на футболните отбори ;) Сам виждаш колко добре се справя немският национален ;) Както казаха над мен - експлозивност за скоковете + експлозивност на кратки спринтове може да добавиш. Както и стабилност - повече сила в крака и гъз = по-рядко някой ще те изблъска лесно ;)

17.09.11
16:01

Glute ham rise или GHR

18.09.11
12:05

Благодаря ви за вниманието!
rogertaylor
Ти отговори на въпроса ми “Кляканията не натоварват ли повече предните бедрени мускули?” с “Не”.
Сега прочетох една статия във този сайт и виж на какво попаднах:
Полу клек - най-популярната форма. Тазът не пада под коленете. Ъгълът в коленете не слиза под 90 градуса. Подходящ вариант за акценти в квадрицепсите.
Пълен клек - тазът подминава коленете и спира малко преди квадрицепсите да изгубят ролята си на динамисти. Включва активно глутеусите като основни динамисти в дълбоката фаза. Подходящ е за акцентиране върху седалището. Това е класическата форма на клякане.

Източник: Клек с дъмбели или с пудовки http://www.bb-team.org/exercise/3999_klek-s-dambeli-ili-s-pudovki#ixzz1YIrQ0hpq

Наскоро всички твърдят, че е правилно да се прави полу-клек! Сега тук прочитам, че този “пълният клек” стяга повече задните бедра и седалището от колкото “полу-клекът”. Други па казват, че “пълният клек” прави така, че дупето да расте и не е подходящ.
На кого да вярвам? Има ли някой във форума, който разбира повече и да може да даде компетентно мнение по този въпрос?

Вчера обстоятелствата се развиха по такъв начин, че се налага да нося това http://i54.tinypic.com/20syn1l.jpg на ръката ми около 7 дни.
След като прочетох всичките ви коментари, сметнах, че най-много може да ми помогнат кляканията и нападите с голяма тежест.
Собственото ми тегло е 60-65 килограма.
Днес ще хвана в лявата 20-30 кг. и ще правя напади и клякания. Ще тренирам така живи и здрави докато ми свалят превръзката, а и после ще продължа де, но с по-голяма тежест, защото да се надявам ще са ми свободни и двете ръце.
Мислите ли, че може да има негативен ефект, това че нося тежестта само от едната страна (в лявата ръка) и също мислите ли, че добре правя като цяло?

Мнението беше редактирано от Nownownow на 18.09.11 14:40.

18.09.11
21:13

казано от Nownownow на 18.09.11, 12:05:

Вчера обстоятелствата се развиха по такъв начин, че се налага да нося това http://i54.tinypic.com/20syn1l.jpg на ръката ми около 7 дни.

Аааа,какво ти писах аз? Че във футбола имате доста твърди единоборства и ако си слаб,рискуваш много :) Все пак на последните снимки изглеждаш значително по-добре. Дано си осъзнал каква щека беше преди :D без никакви шансове в професионалния футбол. :)  Ама щом искаш да си лек и пъргав като сърна :)

18.09.11
21:19

Благодаря ти Миро. Но аз си бях виновен, скочихме за първа и не бях застанал добре, избута ме и изгубих равновисие, втората ми грешка беше, че сложих ръката под мене за да се потпра на земята с нея и ми се огъна - поду ми се едни мускул в предната част на ръката.
Лошото е, че не съм толкова здрав, но също така не съм и много пъргав - минус и минус ; С.

@Nownownow - пълен клек е отговорът! :) Да, има акцент върху предни бедра, но голямото усилие при изправянето ти идва от задната верига ;) (задни бедра + гъз )

Колкото до нападите - по-добре докато ти се оправи прави без тежест ;) След като се оправят почни да правиш с 2 дъмбела(1 във всяка ръка), спуснати до тялото. Почни с малка тежест, за да прецениш къде са ти силите. Тежестта за напад далеч не е такава, каквато за клек!

Поздрави! :)

19.09.11
11:48

@rogertaylor
Мерси за включването ти. Но написах, че от пълният клек според много хора расте дупето, какво мислиш за този въпрос?
От нападаите не помня да съм попадал много на такива оплаквания и като чели са по-добрият избор, но и при тях усещам отчасти напрежение в предното бедро, ако не и повече в тях от колкото в задните. Вчера си хванах 15-20 кг. в лявата ръка и правех напади. Мисля, че и при тях мога да добавя голяма тежест, а не само при кляканията. Тъпото е, че надали има някой в форума дето да прави пълен клек всяка седмица по няколко пъти и да каже със сигурност, че задникът му не е голям и че това има ефект с една дума да има хора опитали този метод и да споделят опит.
Не на последно място се чудя дали не е най-удачно да правя напади с 1/3 - 1/2 от собственото ми тегло и полу-клякания също с 1/3 - 1/2 от собственото тегло, вместо пълни клякания.

От пълния клек според много хора им расте дупето... В едно онлайн проучване 100% от хората отговорили с “да” на въпроса “Влизате ли в интернет?”.
Така, кои са тези хора? Ако 100% от тях са хора, които тренират за по-големи мускули, то е нормално като тренират за по-големи мускули да имат по-големи мускули и тренирайки за по-големи мускули с пълен клек ще имат и по-големи мускули на задника.
О, може би не знаеш, но мускулите не растат само защото ги тренираш, трябва да се изградят от нещо и това е храната. И хората, които тренират за по-големи мускули, ядат и повече и то каквото трябва, за да имат по-големи мускули.
А, и още нещо, което едва ли ще ми повярваш. Всички спортисти тренират. Не само мускулестите. И всички ядат. Не само мускулестите.
Извод: явно не е само до упражнения, а и до повторения, процент от максималната тежест, темпо на изпълнение, почивка между упражненията и сериите и т.н.
Ех, ако нещата бяха толкова прости, че да има едно упражнение и една храна за маса и друго упражнение и друга храна за релеф... Не че няма много хора, които още го вярват де...

19.09.11
17:11

Не разбирам достатъчно и не съм достатъчно запознат за да знам какво трябва да правя, нормално е да е сложно. Не случайно толкова много хора незнаят какво правят и после се чудят, защо това няма ефект, защо онова не им се е получавало и така нататък. Зададох въпроса по прост начин, защото се съобразявам с това, че надали има много професионалисти в тази област, които могат да ми дадат точен и изчерпателен отговор.
Аз се нуждая от - стягане на дупето ( то е почти стегнато, но искам още) , стягане  на задните бедра (като тук може и да натрупам малко мускулна маса).
Тоест може би е най-правилно да кажа, че се стремя към релеф на задните част, но сега става ясно, че надали има човек дето да знае в такава детайлност какво точно да ми предложи за да съм удовлетворен, нали Oranje? :)

казано от Nownownow на 19.09.11, 17:11:

Тоест може би е най-правилно да кажа, че се стремя към релеф на задните част, но сега става ясно, че надали има човек дето да знае в такава детайлност какво точно да ми предложи за да съм удовлетворен, нали Oranje? :)

Релеф на задните части за едни е да има фибри, които Рич Гаспари за пръв път показа, за други е просто да не висят сланини.
Доколкото знам ти искаш релеф на дупето, бицепси, плочки, и всичко това в комбинация с много умения и физически качества, които ти трябват за футбола.
То е като да искаш да си богат, но и известен, да идеш в Рая, да си честен, почтен и т.н. Не че е невъзможно, но е много по-трудно, отколкото да искаш само едно от всичките :)
А, да, и се опитваш да получиш това като сглобиш отделни детайли, а не като видиш цялата картина.
Т.е., както вече ти казах, искаш да направиш някакъв твой вариант на Франкенщайн...

19.09.11
21:49

Не братленце, не стоят точно така нещата. Виж сега почти всички футболисти имат малки дупета и горе-долу леко орелфени тела.Ето ти един пример, който е по-орелефен от останалите - Кристиано Роналдо, виждаш го - стегнато тяло , стегнато и малко дупе, такова дупе искам горе-долу , не някакви чудеса и невероятни резултати.

http://kliuki.bg/wp-content/uploads//2010/06/cristiano-ronaldo-hottest-9-11-07_400.jpg

Мнението беше редактирано от Nownownow на 19.09.11 21:51.

И тогава хората, които ти казаха да не правиш пълен клек, бяха от футболистите с малки дупета ли?
Или от посетители по фитнес залите с цел - големи баници?

19.09.11
21:57

Никой не ми е казвал да не правя пълен клек, търсил съм инфо по темата и често от случайни хора съм забелязвал да бъде писано това, което твърдя за “пълен клек - голямо дупе”. Тези момчета тука, които ми казаха да правя пълен клек, не ги бях осведомил какво точно искам, може да имат грешна представа, а и попитах последното момче какво мисли по темата, защото не всеки който ти напише, че това е правилно и онова не е , е сигурен в това. Много хора просто искат да помогнат и да изглеждат добри в очите на другите с добрите си постъпки, тоест имат голямо желание да са полезни, но понякой път това обърква питащите. За това търся сигурност в отговорите на потребителите. Показах ти снимка в горният пост, тъй като не всеки ден засичаш стегнати дупета е нормално да се колебаеш дали попадаш на правилни предложения или не.

E мъже коментиращи мъжки дупета. Това вече не е за изпускане.

И ти казах - ако питаш хора, чиято цел е само по-големи мускули, то отговорите ще им се различават от тези на хора, които тренират за друго.
Футболистите не тренират за по-големи мускули, на тях им трябват други качества. Но клякат. Българските - по дискотеките, останалите - в залата с щанги. Кои са по-добри - знаеш :)
О, да, погледни лекоатлетките - всички клякат. Дори и тези, които скачат на висок скок. Техните дупета как са ;)

19.09.11
22:08

Оранж. Въпроса е как клякат, ако имаш отговор по темата , имаш ли докзателство, че е така както мислиш?

казано от Nownownow на 19.09.11, 22:08:

Оранж. Въпроса е как клякат, ако имаш отговор по темата , имаш ли докзателство, че е така както мислиш?

Ми сигурно имам, след като се занимавам с трениране не само цел големи мускули...
Нека ти подскажа как НЕ клякат - не клякат като културистите.

19.09.11
22:24

Благодаря ти за подсказката, но повечето от нас, които тренират футбол не сме запознати как клякат култористите, а и тази подсказка мисля, че не е достатъчна за да се реши как трябва да клякат футболистите.Така само отписаваш един от вариантите и може би се опитваш да се измъкнеш от ситуацията, защото ти самият не си сигурен и не искаш да даваш грешна информация, за което съм ти благодарен, че се отнасяш с разбиране и сигурност във инфото което излагаш.

19.09.11
22:27

Братко в една от залите които ходя тренира отбор по лека атлетика от спортно училище. Мацките клякат с по 100 + кила до земята както и момчетата. Всичките са такива жилки, че пъхат Кристяно Роналдо в малкия си джоб. Над 65 кила не съм видел там момче да има.. Никой от тях няма огромен гъз. Каквото и да правиш ако помпиш и не разтягаш мускула ще придобие по-голям тонус в отпуснато състояние което ще го направи по удървен. Ако разтягаш и тренираш правилно няма от какво да се боиш, а единствено ще жънеш успехи.

19.09.11
22:56

Струва ми се, че това се разминава с това, което написа “Oranje”” - “ако тренираш за мускули ще имаш големи мускули или в случая голямо дупе”.
Ако клякаш с 100 и + кила ако не за големи мускули то тогава за какво ще е ? Ако “Хъкбери” добре е следял клякащите във фитнеса в който ходи, значи се вижда, че освен мускули е възможно да бъде постигнат и друг ефект.

19.09.11
23:28

Дали ще ти растът мускулите зависи главно дали ядеш на + или -. Тренировки за маса и за релеф няма. Има диета за маса и релеф и ако имаш билдърски цели си нагаждаш тренировките според възможността за възстановяване и евентуално ако искаш да наблегнеш на някоя мускулна група. Ако тренираш за сила, експлозивност и тн. то тренираш главно нервната си система. Има 2 вида хипертрофия- СЪРКОПЛАЗМЕНА и МИОФИБРИАЛНА. Съркоплазмената в твоя случай не те интересува. Миофибриалната се постига чрез работа в диапазона 1-6 повторения като масата която изграждаш е качествена и активна и се губи по-бавно при евентуално прекъсване на тренировките, но и се трупа по-бавно. Реално ти задаваш въпрос на който не можеш да разбереш отговора без преди това да си изчел доста и то не теми във форум, а статии за тренировъчни схеми, методики и принципи.

Oranje ти е направил няколко подмятания които няма как да разбереш защото не си особено запознат с тренировките с тежести. Може би това е някакъв трик за привличане на клиенти знам ли и аз, но само да объркваш човек молещ за помощ не е коректно.

19.09.11
23:59

Не мога да споря за това, признавам , че мнението ти изглежда се е устремило към правилното.
Обикновено няма и много хора, които да влизат в тези подробности, например в този форум ( който съм избрал за 1-востепенен източник за тренировки свързани с повишаване на мускулна маса ).
Тъй като не очаквам много да се появят хора разбиращи в тази област да се изкажат подробно по темата, аз задавам прост въпрос и чакам прост отговор, като целта е - колкото повече съвпадения/мнения срещна , това да избера. Колко повече хора твърдят едно и също нещо , него да избера. Разбира се , не винаги ще действа, но е за предпочитане пред това на 1 човек да видя простият отговор и веднага да се насоча към неговият начин на трениране.
За ОРАНЖЕ съм съгласен , най-вероятно първото “привличане на клиенти” е правилният израз. Забелязал съм, че това момче разбира, тялото му си го показва, но в почти всички негови коментари забелязвам, че той само показва къде са ти грешките и те насочва съвсем леко и до толкова , че е недостатъчно. Може да греша! Всички грешим , това е само предположение и нищо повече, не искам да остане обиден пича. А и няма от какво, не е задължен да помага на когото и да е, предполагам.

ХУСКЛЕБЕРРУ
Твоят коментар ме насочва към следната методика на трениране: тежест , с която мога да клекна в диапазона на 1-6 повторения.
А такъв начин на трениране ли са използвали и “леко атлетистите във фитнеса ти” , най-вероятно да.
Трудно е за мен в момента да разбера кое е правилно. Стремя се към покачване на килограми, но все пак не е ли вариант дупето само да се стяга повече от колко да расте , като един мускул, което се отнася и за задните бедра при които предполагам и да порастат малко това няма да е в - за футболната ми цели - пъргавина,бързина,ловкост?

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.09.11 00:01.

20.09.11
09:54

казано от Nownownow на 19.09.11, 23:59:

...
За ОРАНЖЕ съм съгласен , най-вероятно първото “привличане на клиенти” е правилният израз...

Now…,

Ако Юли целеше да ти вземе парите, вероятно щеше да избере друг подход. Това, което той прави, е да те накара да се замислиш и сам да стигнеш до изводите, а не да ти сдъвква “храната”. Фактически той те учи да ловиш риба, а не ти дава храна наготово. А ако разчиташ само на коментари в темите и отсяваш “истината” на принципа 72% подкрепят това твърдение, явно то ще да е правилното - няма да се получи както трябва.

казано от Nownownow на 19.09.11, 23:59:

... Стремя се към покачване на килограми, но все пак не е ли вариант дупето само да се стяга повече от колко да расте , като един мускул, което се отнася и за задните бедра при които предполагам и да порастат малко това няма да е в - за футболната ми цели - пъргавина,бързина,ловкост?

Ако случайно успееш да направиш мускулести и най-важното работещи глутеуси, можеш да считаш себе си за щастливец. Защо ли? Защото болшинството (а някой твърдят, че са 100%) от функционалните движения започват или завършват с таза. Ето ти една бърза статия по въпроса от колегите в LTL.

Колегата ти писа малко по-нагоре - уголемяването на мускулите е въпрос най-вече на хранене. Дали ще тренираш приоритетно в диапазона за сила, маса или издръжливост, ще е без значение за размера, ако храненето ти е неадекватно.

И още нещо - няма да постигнеш целите си, ако се опитваш да тренираш мускулите “на парче”. Тялото работи като едно цяло, следва да се тренира по този начин (освен ако не искаш тяло само за показване).

Тренирай съобразно целите си - експлозивност, сила и пъргавина, храни се подобаващо и остави тялото само да се настрои и евентуално порасне, за да върши каквото искаш от него.

А, да - ако искаш здрави колена, избягвай полуклековете и винаги клякай максимално ниско и с правилна техника. Мога да ти потърся и статии по въпроса в подкрепа на мнението ми, но ще оставя на теб да се поровиш.

Поздрави!

Освен дали храната която е определяща за покачването на мускулна маса има и значения във какъв режим тренираш. Анаеробен или аеробен. Времето на изпълнение на една серия като има общи правила, но също и строго индивидуални за всеки човек. Има страшно много статии във сайта и ако човек трябва да отговори просто е адски трудно.
Оранже се опитва да те накара ти сам да си отговориш на въпроса като са замислиш и прочетеш литература ако е необходимо. По- този начин това няма да е само един отговор а ще са натрупани знания. Защото по начина по-който ти каза че избираш отговора (на повече еднакви мнения). Ако след време някой по-пита теб за същото и те пита от къде знаеш, че е така. Какво ще му кажеш ? Ми така ми казаха.

Е същото се опитах и аз да каже, но VIC ме изпревари.

Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 20.09.11 10:07.

20.09.11
10:47

Кажи, какво разбра и какво не разбра от всичките горни писаници, за да ти кажа аз какво мисля...

20.09.11
11:32

Няма опасност да стнеш много як в краката, както и да клякаш(стига да е правилен кека). За да матупаш значителна мускулна маса е необходимо много време. Колкото до това дали клека да е пълен или не си зависи от това как се чувстваш ти(стави и сухожилия).
Лично мое мнение, е че трябва да опиташ различните видове и сам да си отговориш на въпроса. Мисля, че Ориндж се опитва да ти даде основни насоки, но неможе да ти каже кое ще работи при теб поради строгата индивидуалност на организма и целите ти.

Успех-:)

20.09.11
11:47

SLAVKO

Разбрах:
-всички се опитват да помогнат
-форумът е по-сплотен от много други, отношението на хората е много по-добро от много други
-всеки се опитва да добави нещо ново и да ми покаже отчасти как е правилно да тренирам и да се храня за да постигна добри резултати
-ям повече , тренирам повече  - големи мускули
-дупето е един от най-важните мускули
-Vic казва едно за полу-клека, сайта ББ-ТЕАМ казва друго - http://www.bb-team.org/articles/3926_kak-da-ne-klyakame-chast , http://www.bb-team.org/articles/3923_kak-da-ne-klyakame-chast . Най-вероятно несъзнателно позна едно едно нещо, може да се прецакат колената според тези теми в ББ, но ако движението започва от колената и ако отиват твърде напред при клякането.
-huckleberry ме насочи като чели , но не е отговорил все още и не съм сигурен дали това е искал да каже, но неговият коментар го смятам за 1 от начините да постигна резултати, който искам да станат.
-като видове упражнения, които трябва да изпълнявам , разбрах какви да са, от първите трима включили се потребители в темата.

Не разбрах:
- по-детайлен отговора, който исках да ми бъде даден по “заглавието на темата” .

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.09.11 11:52.

Ако някой пич дойде при мен и каже, че иска упраженние да си стегне бедрата и задника, аз ще му дам напади. Ще видя на какво ниво е и ще му направя програмка кога по колко метра да ходи, да прави напади назад (отпади и т.н.). Ще сложим и тичане и ще оформи бедрата. Но това няма да му гарантира и вена на бицепса. Ако иска и вена на бицепса - ще му дам повече неща, които ще нагодя да не си пречат. Ако иска и да може да пробяга 100м за под 13 секунди? А ако иска и да може да дръпне тяга 3х по теглото си...
Проблемът при теб е, че ти искаш поне 10 неща да станата едновременно. Едно от тях е да стегнеш гъз*. Второто - ловкост да дриблираш. Трето - отскок, за да вкарваш с глава и да чистиш високите топки. Четвърто - плочките да ти се виждат, както на Кристиано. Пето - да си подобриш късия спринт. Шесто - да си по-издържлив, за да не се влачиш като бг футболист на мач след чалготека...
Затова аз нарекох твоя метод - правене на Франкенщайн. В книката на Мери Шели докторът взема части от трупове, за да направи жив човек. И получава чудовище. Защото човек не се прави като вземеш 1 ръка, един крак, втора ръка...
Програма не се прави като вземеш упражнение, което стяга гъза, друго, което оправя спринта, трето - което те прави ловък. За да работят същите тези неща се съчетават не само по подходящ начин, но и се въртят циклично - т.е. имаш извънсъстезателен период, в който може да наблегнаш на масата и да качиш няколко кила (нужни са за единоборствата), предсъстезателен и т.н. Отделно тези периоди се въртят на микропериоди.
Това си е цяла наука. Хората учат с години за да станат кондиционни треньори по футбол. А ти искаш и повече от само чисто футболни умения.
Ок, има изтичане на инфо, дадоха ти няколко книги в друга тема, в които има застъпени много упражнения за отскок, за дрибъл и т.н.
Накратко: докато търсиш отделните части няма да сглобиш общата картина.
А. Може да постъпиш като един известен треньор, който изучи немски, за да може да чете немскоезичната литература за трениране (германската школа беше водеща навремето...) и да научиш английски, след което да почнеш да четеш доста англоезична литература и след няколко години да може да експериментираш кое от всичко прочетено работи за теб...
Б. Може да постъпиш като повечето трениращи - те търсят коя добавка прави мускули, кое упражнение е най-дпбро за гърди, за бицепс и за гръб и...на плажа си виждал колко са мускулести. Пък и влез в най-близката зала и ще разбереш действа ли методът.
В. И третият вариант, който за мен е най-изгоден, но към който не те бутах с постовете си, макар да ме обвинихте в това, е да намериш човек, който да ти изготви програмата за подготовка, да те следи и да внася малки промени в нея. Тази програма ще е дългосрочна, в нея ще има блокове за експлозивност, за типично футболни умения, спринтова работа, работа с щанги и т.н. и т.н.
Недей да се спираш на вариант Б, както правиш от месеци вече тук във форума ;)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 20.09.11 12:03.

20.09.11
12:36

казано от Nownownow на 20.09.11, 11:47:

...
-Vic казва едно за полу-клека, сайта ББ-ТЕАМ казва друго - http://www.bb-team.org/articles/3926_kak-da-ne-klyakame-chast , http://www.bb-team.org/articles/3923_kak-da-ne-klyakame-chast . Най-вероятно несъзнателно позна едно едно нещо, може да се прецакат колената според тези теми в ББ, но ако движението започва от колената и ако отиват твърде напред при клякането.
...

Моля те да ми посочиш пасажа от статията на Лазар, чийто линкове си дал, където той съветва да се прави полуклек, вместо пълен клек. И въобще, къде в казаното от мен намери нещо, което да противоречи на написаното там?

Несъзнателно съм познал, казваш?

20.09.11
12:39

Съгласен съм за ПОЧТИ ВСИЧКО, което написа.
Прав си , да , но не за всичко. Мисля, че не си прав за това, че мислиш,  че трябва да бъде изготвена цялостната програма за трениране за да се вземе на предвид и останалите качества и мускули, които искам да подобря, заздравя и развия.
Аз исках само да ми бъде написано едната частица от пъзела, която представлява - ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА ЗАДНИ БЕДРА И СЕДАЛИЩЕ, ОФОРМЯНЕ/РЕЛЕФ.
Ако цялостната програма включва, както ти написа - дърпане на тяга 3х , по-здрави бицепси + по-здрави задни бедра и дупе , частта от тренировката, която ще засяга “по-здрави задни бедра и дупе” , няма да е много по-различна от цялостна програма само и единствено с цел “по-здрави задни бедра и дупе”. Искам да кажа, че ще има много прилики, които тук могат да бъдат изтъкнати от теб/вас, прилики даващи шанс на човек да намери правилният подход на трениране.
Може от месеци да търся с моят ограничен подход “прост въпрос търсещ прост отговор ” (това правят почти всички , но несъзнателно) неща , които се отнасят за съвсем различни тип тренировки , от бързина до по-голяма мускулна маса (например) , но аз постоянно пробвам и опитвам някои неща.
Мисля, че ако човек има желание може да комбинира и подобрява повече от 2 качества, може да комбинира цялостно трениране за издържливост, ловкост , мускулна маса на ръце и бедра (пример).
Трудно е , да, никой не отрича , но когато главният герой не е бил достатъчно умен и не е мислил достатъчно трезво преди време, ако иска да има шанс и да опита да постигне нещо трябва да се подложи на максималното, което може да му даде тялото.
Аз след като ви питах как трябва да тренирам за по-здрави бедра и седалище (мисля, че моите са здрави от тук от там, но искам още повече да ги заздравя) , значи че ще си направя сметка къде , кога и как да вкарам този тип тренировка в цялостната ми тренировъчна програма. Не ви карам да измисляте как трябва да тренирам за да стана по-добър от Кристиано Роналдо и да пробягам 50 метра за 4.5 секунди. От вас търся само тази 1 частица , която искам да запълня в пъзела. Но тя да бъде сигурна и полезна, а не частица състояща се само от ядро - клякания , състав - клякай до долу , резултат - неясен , може би по-здрави мускули на седалището и задните бедра.

VIC
На 3 от 4 видеота прави точно полу-клек, като никъде не написва, че това е неправилно и вреди на коленете, може да си прав , но ако е така, тогава той не е прав, както казах има разминаване, не съм ли прав?

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.09.11 12:43.

20.09.11
13:00

-не прави полуклек;
-напиши Марк Риптоу в търсачка и се опитай да клякаш така...според мен така най-щадиш коленете...нещо което първо сдава багажа при футболистите(може би се конкурира с адукторите);
-научи се на romanian dead lift;
-научи се на “добро утро’‘
-прави напади с тежест, последвани веднага от такива без тежест...всичко в движение...

Ако съчетанието “научи се” не те кефи, питай за хора, които могат да ти помогнат...от горните постове, аз бих ти препочъал двама и един дето сте го споменали задочно...

20.09.11
13:02

казано от Nownownow на 20.09.11, 12:39:

...
VIC
На 3 от 4 видеота прави точно полу-клек, като никъде не написва, че това е неправилно и вреди на коленете, може да си прав , но ако е така, тогава той не е прав, както казах има разминаване, не съм ли прав?

Хайде сега се върни на статията и прочети заглавието. После виж заглавията на отделните клипове и ако още не се сещаш къде е проблема, не мога да помогна.

Страхувам се, че подхода ти е изначално грешен. Отстрани изглежда, че четеш само нещата, които ти изнасят, като игнорираш или изопачаваш съветите, които не ти се вписват в картинката.

20.09.11
13:17

Щом се цели натрупване на припокриващи се мнения...

- пълен заден клек, също и преден клек;
- напади (отпади);
- “Добро утро”;
- румънска (римска) тяга, също и класическа.

20.09.11
13:30

VIC
Виж, че самите грешки са опиасни “повдигане на пръсти, заоблен гръб и т.н.” , а не е написано Полу-клек и повдигнати пръсти - КАТО ГРЕШКИ, тоест Полу-клека е правилното звено клякане според автора, другите отделните частици са грешките, оф малко объркано го написах, дано си ме разбрал. 

slavko
- http://www.youtube.com/watch?v=yha2XAc2qu8 за този ли Марк Риптоу става въпрос?
- http://www.youtube.com/watch?v=5eZA_QDy9cY търся само упражнения приложими навън или вкъщи, ще се опитам това упражнение да го правя ако може с тежести(наподобяващи гири).
- http://www.youtube.com/watch?v=Iycq-kJann0 това е добро утро? И него ще трябва да го пробвам с гири.
- За нападите, какво се постига като се сменя ту с тежест, ту без ?

Благодаря ти, че постъпи с разбиране и така както видя, че имам нужда, всички много помагат, но ти го направи по най-лесният начин, благодаря и на останалите. Ако имате по-добри идеи съм насреща да ги обсъдим.

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.09.11 13:34.

20.09.11
14:47

казано от Nownownow на 20.09.11, 13:30:

VIC
Виж, че самите грешки са опиасни “повдигане на пръсти, заоблен гръб и т.н.” , а не е написано Полу-клек и повдигнати пръсти - КАТО ГРЕШКИ, тоест Полу-клека е правилното звено клякане според автора, другите отделните частици са грешките, оф малко объркано го написах, дано си ме разбрал.

Now…,

Това, че Лазар е описал основни грешки при клек, не означава, че е описал всичките, а и вероятно въобще не го е имал за цел. Всъщност, чувствай се свободен да се свържеш с него и да коментираш ефектите от продължително практикуване на полу-клек с тежест и стресът върху колената от спирането на движението по-средата.

И както съм тръгнал, ще свърша и част от твоята работа:

Are deep squats bad for the knees?

Squats are not only not “bad for the knees”, they are, in fact, good for the knees. Properly performed, they evenly and proportionately strengthen all muscles which stabilize and control the knee (in addition to strengthening the muscles of the hip and posterior chain, upper back, shoulder girdle, etc.). When the hips are lowered in a controlled fashion below the level of the top of the patella, full hip flexion has occurred, and this will activate the hamstrings and glutes. In doing so, the hamstrings are stretched at the bottom of the motion and they pull the tibia backwards (toward da’ butt) which counteracts the forward-pulling force the quadriceps apply during the motion. As a result, the stress on the knee tendons is lessened since the hamstrings assist the patellar tendon in stabilization of the knee. A muscle supporting a tendon which supports the kneecap is going to be better than the tendon having to take up the entirety of the strain by itself..

Think about Olympic lifters. They squat VERY deep (almost ridiculously deep) all the time, frequently 5 or 6 times weekly, with very heavy weight. If deep squats were so bad for their knees, they wouldn’t be able to squat that deep, that often, and that heavy.

Partial squats, however, will NOT activate the hamstrings, and the amount of shearing force on the patellar tendon increases exponentially. What WILL happen if you do partial squats is that your quadriceps will become disproportionately strong as compared to your hamstrings, and the following are likely results:

In partial squats, the hamstrings aren’t activated, which means the patellar tendon takes up all the strain/stress/pull during squats. As a result, fatigue and damage to the tendon can accumulate because tendons recover MUCH slower than muscles. Any type of action involving knee bend can then cause further stress and strain during daily activity. This is asking for trouble. If the hamstring is strong, it drastically reduces the amount of stress on the patellar tendon. Full squats make the hamstrings strong. Partial squats allow the hamstrings to become weak. Weak hamstrings are bad Bad BAD.
  Partial squats develop the quads and neglect the hamstrings. Weak hamstrings coupled with strong quads result in hamstring pulls while sprinting, starting or stopping suddenly, playing sports, etc.. They frequently occur as the result of muscular imbalances across the knee joint. Strong quadriceps and weaker hamstrings result in a knee joint that is unstable during rapid acceleration and slowing, and the hamstrings are unable to counteract the powerful forces that occur during sudden stops and starts. In other words, you do a sprint with extra-strong quads and weak hammies, and you are begging for a pulled hamstring because your hamstring isn’t as strong as the quads and isn’t able to perform an adequate eccentric contraction to keep your knee joint from hyperextending during a sprint. As a result, you strain the hamstring because, although it isn’t strong enough to do the job, it will hurt itself trying.
  In sports, your acceleration will be weak, as will your jumping ability, as a result of underdeveloped hamstrings and hips. Poor speed/acceleration = poor performance
  You will end up using stupidly heavy weights in the partial squat due to the mechanical advantage afforded by partial squats, and you put your back and even shoulder girdle at risk due to the extreme loading of the spine.

If it’s too heavy to squat below parallel, it’s too heavy to have on the back.

– Mark Rippetoe, Starting Strength, pg. 18

Явно коментарите и съветите ми не се вписват в картинката ти, затова спокойно ги пропусни, а аз съвсем съзнателно ще изтрия темата от моите абонаменти.

Поздрави!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1