Раменна преса с щанга

Може ли това упражнение да се изпълнява в изправено положение или му се губи смисъла ?

Че то смисъла му е да се прави в изправено положение, защото ти работят 4912492194219492194219421 мускулни групи повече, като едни от най-важните - корема, глутеусите, бедрата.

CL

24.09.11
00:40

Може,но гледай като го правиш да не се изкривяваш,защото прав е малко по-трудно да се изпълнява правилно :)

Защото нямаш пейчица, която да ти дава упора на гръбначето, да не говорим, че много от хората имат проблеми с раменната мобилност(включително и аз) и компенсират с торакална екстензия, за да бутнат щангата.

24.09.11
01:19

Екстензията с която компенсираш бъди сигурен, че не е торакална :) Мобилноста в горната част на гърба е задължителна за да си вдигнеш ръцете над главата, а не е начин за компенсация. Хората компенсират с лумбално разгъване обикновено, щангистите даже са го превърнали в специална техника за изпълнение на старовременната преса, която е била трето движение във вдигането на щанги.

Впрочем гледах едно изследване в което забили датчици за натоварване директно между прешлените на някакви студенти и мерили коя дейност какво натоварване упражнява на гръбнака. Оказва се че седенето е в пъти по-високо от навеждане напред(като става дума за навеждане с извит гръб, а не за мъртва тяга с прав кръст).

24.09.11
02:45

Упражнението има два вида на изпълнение - от стоеж и от седеж , не че му се губи смисъла.
От седеж - упражнението не позволява напрежение върху гръбнака,при този вариант напрежението е главно върху рамената.Следователно позволява по-големи тежести,може да се работи силово и в периоди за маса.
От стоеж - както казаха горе ... тука вече напрежението пада върху краката , кръста ,което го прави по-трудно за изпълнение и не позволява големи тежести.Тука можеш да развиеш функционална сила от движението и стабилност.

Мнението беше редактирано от Daniel Dimitrov на 24.09.11 02:45.

24.09.11
08:54

казано от Daniel Dimitrov на 24.09.11, 02:45:

Упражнението има два вида на изпълнение - от стоеж и от седеж , не че му се губи смисъла.
От седеж - упражнението не позволява напрежение върху гръбнака,при този вариант напрежението е главно върху рамената.Следователно позволява по-големи тежести,може да се работи силово и в периоди за маса.
От стоеж - както казаха горе ... тука вече напрежението пада върху краката , кръста ,което го прави по-трудно за изпълнение и не позволява големи тежести.Тука можеш да развиеш функционална сила от движението и стабилност.

Добро е обяснение,но частта с тежестите е точна  на обратно от реалното.
Според теб кога си по-силен,когато в движението участва цялото тяло или когато то е изолирано в горната част?

Ето ви една статия по върпоса за пресите над глава и няколко упражнения за мобилност.
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/are_you_ready_to_overhead_press

Хм... на теория може би когато използваш цялото тяло трябва да имаш повече сила може би е така и на практика... но си трябва практика за раменната преса от стоеж. Едни вдървени китки ще те принудят да държаш щангата на рамене а не да я поставиш на раменете си и да починеш един вид в поза за преден клек. Трябва мобилност в раменете и китките за да се направи една успешна раменна преса... аз лично не съм мобилен в китките и като започнат да ме болят след 1-2повторения... и да имам сила за повече каква файда като изпитвам болка дори когато не изпълнявам повторение. Правя раменна преса от седеж със 70кг но ако тръгна да я правя от стоеж... може би ще направя два пъти по-малко повторения... та’ всичко си е до практика и мобилност.

24.09.11
10:58

Еми аз съдя по фактите и това което съм прочел,като информация.Както каза Кристиянчо и аз мога да правя раменна преса с щанга зад врат с 70 в 8-10 чисти повторения ,но за да стане същото от стоеж използвам 40 максимум 50 кг-ма.Ако сложа толкова с колкото работя от стоеж наистина тялото ми ще изгуби всякъква стабилност ,а повторенията ще са от типа на 1-2.
Като цяло това упражнение го избягвам,може би и затова положението е такова ... от липса на практика.

Мнението беше редактирано от Daniel Dimitrov на 24.09.11 10:58.

24.09.11
11:09

Аз от стоеж мога да изплзвам повече килограми,по - стабилен съм и като цяло в края на движението се заключва трапеца и рамената и става 1 по - специфично натоварване.

казано от Daniel Dimitrov на 24.09.11, 10:58:

Както каза  затова положението е такова ... от липса на практика.

Тук се крие отговора, защо използваш по-малки тежести - заучил си упражнението от седеж, междумускулния синергизъм и междумускулната радиация не са се усъвършенствали като механизми при точно тази траектория на движение ( от стоеж)

Избутването от стоеж и по-силово,има по-малко натоварване в гръбните еректори и кръста, имаш възможност за по-безопасен чийтинг, използваш по-големи тежести и е по-добро за изграждане на функционална мускулна маса - факт.

25.09.11
10:58

казано от Мартин Желязков на 25.09.11, 09:18:

Тук се крие отговора, защо използваш по-малки тежести - заучил си упражнението от седеж, междумускулния синергизъм и междумускулната радиация не са се усъвършенствали като механизми при точно тази траектория на движение ( от стоеж)

Избутването от стоеж и по-силово,има по-малко натоварване в гръбните еректори и кръста, имаш възможност за по-безопасен чийтинг, използваш по-големи тежести и е по-добро за изграждане на функционална мускулна маса - факт.

По-малко напражение в кръста (dull) отколкото при седеж и как става тоя номер ?

Най-голямата разлика (поне за мен) е в това, че при стоеж участват много повече мускулни групи. Колкото повече мускулчета работят - толкова по-добър хормонален респонд имаш от тялото. Колкото повечко са тези анаболни хормончета, толкова повече мускулчета ще имаш.

SP

25.09.11
12:02

казано от Biad__ на 24.09.11, 08:54:

казано от Daniel Dimitrov на 24.09.11, 02:45:

Добро е обяснение,но частта с тежестите е точна  на обратно от реалното.
Според теб кога си по-силен,когато в движението участва цялото тяло или когато то е изолирано в горната част?

Ето ви една статия по върпоса за пресите над глава и няколко упражнения за мобилност.
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/are_you_ready_to_overhead_press

Съгласен съм с теб, но реално нещата са така, както казва Даниел Димитров. Когато се използват краката, т.е. става пуш преса, вдигаме повече, но тук говориме за стриктна раменна преса.

казано от Стоян на 25.09.11, 10:58:

казано от Мартин Желязков на 25.09.11, 09:18:

По-малко напражение в кръста (dull) отколкото при седеж и как става тоя номер ?

Тоя номер “става” с намесата на долната част на тялото в движението. Напрежението, което е правопропорционално на използваната тежест плюс тежестта на тялото удря лумбалните прешлени, когато си седнал, а се разпределя между горната и долната част на тялото, когато го изпълняваш прав. Естествено говорим за перфектна форма на изпълнение. ВСЯКО ЕДНО УПРАЖНЕНИЕ от седеж създава по-голямо напрежение в кръста, респективно потенцира травма, отколкото същото, изпълнено от стоеж. По-здрави

25.09.11
17:37

Повечето, които си мислят, че правят с по-големи тежести от седеж явно пропускат някъде големината на амплитудата, защото не е едно и също да пускаш щангата до очите и да пускаш щангата до ключицата. В изправено положение можеш да генерираш по-голямо количество сила, поради повечето мускули и активирани двигателни единици. Това, че на някой му е по-неудобно е лично негов проблем, а не на самото движение.

Ми аз го правя от седеж и пак спускам до ключицата ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1