24.09.11
00:19
Може ли това упражнение да се изпълнява в изправено положение или му се губи смисъла ?
24.09.11
00:39
Че то смисъла му е да се прави в изправено положение, защото ти работят 4912492194219492194219421 мускулни групи повече, като едни от най-важните - корема, глутеусите, бедрата.
24.09.11
00:40
Може,но гледай като го правиш да не се изкривяваш,защото прав е малко по-трудно да се изпълнява правилно :)
24.09.11
00:43
Защото нямаш пейчица, която да ти дава упора на гръбначето, да не говорим, че много от хората имат проблеми с раменната мобилност(включително и аз) и компенсират с торакална екстензия, за да бутнат щангата.
Екстензията с която компенсираш бъди сигурен, че не е торакална :) Мобилноста в горната част на гърба е задължителна за да си вдигнеш ръцете над главата, а не е начин за компенсация. Хората компенсират с лумбално разгъване обикновено, щангистите даже са го превърнали в специална техника за изпълнение на старовременната преса, която е била трето движение във вдигането на щанги.
Впрочем гледах едно изследване в което забили датчици за натоварване директно между прешлените на някакви студенти и мерили коя дейност какво натоварване упражнява на гръбнака. Оказва се че седенето е в пъти по-високо от навеждане напред(като става дума за навеждане с извит гръб, а не за мъртва тяга с прав кръст).
24.09.11
02:45
Упражнението има два вида на изпълнение - от стоеж и от седеж , не че му се губи смисъла.
От седеж - упражнението не позволява напрежение върху гръбнака,при този вариант напрежението е главно върху рамената.Следователно позволява по-големи тежести,може да се работи силово и в периоди за маса.
От стоеж - както казаха горе ... тука вече напрежението пада върху краката , кръста ,което го прави по-трудно за изпълнение и не позволява големи тежести.Тука можеш да развиеш функционална сила от движението и стабилност.
Мнението беше редактирано от Daniel Dimitrov на 24.09.11 02:45.
казано от Daniel Dimitrov на 24.09.11, 02:45:
Упражнението има два вида на изпълнение - от стоеж и от седеж , не че му се губи смисъла.
От седеж - упражнението не позволява напрежение върху гръбнака,при този вариант напрежението е главно върху рамената.Следователно позволява по-големи тежести,може да се работи силово и в периоди за маса.
От стоеж - както казаха горе ... тука вече напрежението пада върху краката , кръста ,което го прави по-трудно за изпълнение и не позволява големи тежести.Тука можеш да развиеш функционална сила от движението и стабилност.
Добро е обяснение,но частта с тежестите е точна на обратно от реалното.
Според теб кога си по-силен,когато в движението участва цялото тяло или когато то е изолирано в горната част?
Ето ви една статия по върпоса за пресите над глава и няколко упражнения за мобилност.
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/are_you_ready_to_overhead_press
24.09.11
09:08
Хм... на теория може би когато използваш цялото тяло трябва да имаш повече сила може би е така и на практика... но си трябва практика за раменната преса от стоеж. Едни вдървени китки ще те принудят да държаш щангата на рамене а не да я поставиш на раменете си и да починеш един вид в поза за преден клек. Трябва мобилност в раменете и китките за да се направи една успешна раменна преса... аз лично не съм мобилен в китките и като започнат да ме болят след 1-2повторения... и да имам сила за повече каква файда като изпитвам болка дори когато не изпълнявам повторение. Правя раменна преса от седеж със 70кг но ако тръгна да я правя от стоеж... може би ще направя два пъти по-малко повторения... та’ всичко си е до практика и мобилност.
24.09.11
10:58
Еми аз съдя по фактите и това което съм прочел,като информация.Както каза Кристиянчо и аз мога да правя раменна преса с щанга зад врат с 70 в 8-10 чисти повторения ,но за да стане същото от стоеж използвам 40 максимум 50 кг-ма.Ако сложа толкова с колкото работя от стоеж наистина тялото ми ще изгуби всякъква стабилност ,а повторенията ще са от типа на 1-2.
Като цяло това упражнение го избягвам,може би и затова положението е такова ... от липса на практика.
Мнението беше редактирано от Daniel Dimitrov на 24.09.11 10:58.
Аз от стоеж мога да изплзвам повече килограми,по - стабилен съм и като цяло в края на движението се заключва трапеца и рамената и става 1 по - специфично натоварване.
25.09.11
09:18
казано от Daniel Dimitrov на 24.09.11, 10:58:
Както каза затова положението е такова ... от липса на практика.
Тук се крие отговора, защо използваш по-малки тежести - заучил си упражнението от седеж, междумускулния синергизъм и междумускулната радиация не са се усъвършенствали като механизми при точно тази траектория на движение ( от стоеж)
Избутването от стоеж и по-силово,има по-малко натоварване в гръбните еректори и кръста, имаш възможност за по-безопасен чийтинг, използваш по-големи тежести и е по-добро за изграждане на функционална мускулна маса - факт.
казано от Мартин Желязков на 25.09.11, 09:18:
Тук се крие отговора, защо използваш по-малки тежести - заучил си упражнението от седеж, междумускулния синергизъм и междумускулната радиация не са се усъвършенствали като механизми при точно тази траектория на движение ( от стоеж)
Избутването от стоеж и по-силово,има по-малко натоварване в гръбните еректори и кръста, имаш възможност за по-безопасен чийтинг, използваш по-големи тежести и е по-добро за изграждане на функционална мускулна маса - факт.
По-малко напражение в кръста (dull) отколкото при седеж и как става тоя номер ?
25.09.11
11:09
Най-голямата разлика (поне за мен) е в това, че при стоеж участват много повече мускулни групи. Колкото повече мускулчета работят - толкова по-добър хормонален респонд имаш от тялото. Колкото повечко са тези анаболни хормончета, толкова повече мускулчета ще имаш.
25.09.11
12:02
казано от Biad__ на 24.09.11, 08:54:
казано от Daniel Dimitrov на 24.09.11, 02:45:
От стоеж - както казаха горе ... тука вече напрежението пада върху краката , кръста ,което го прави по-трудно за изпълнение и не позволява големи тежести.Тука можеш да развиеш функционална сила от движението и стабилност.Добро е обяснение,но частта с тежестите е точна на обратно от реалното.
Според теб кога си по-силен,когато в движението участва цялото тяло или когато то е изолирано в горната част?Ето ви една статия по върпоса за пресите над глава и няколко упражнения за мобилност.
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/are_you_ready_to_overhead_press
Съгласен съм с теб, но реално нещата са така, както казва Даниел Димитров. Когато се използват краката, т.е. става пуш преса, вдигаме повече, но тук говориме за стриктна раменна преса.
25.09.11
13:49
казано от Стоян на 25.09.11, 10:58:
казано от Мартин Желязков на 25.09.11, 09:18:
По-малко напражение в кръста (dull) отколкото при седеж и как става тоя номер ?
Тоя номер “става” с намесата на долната част на тялото в движението. Напрежението, което е правопропорционално на използваната тежест плюс тежестта на тялото удря лумбалните прешлени, когато си седнал, а се разпределя между горната и долната част на тялото, когато го изпълняваш прав. Естествено говорим за перфектна форма на изпълнение. ВСЯКО ЕДНО УПРАЖНЕНИЕ от седеж създава по-голямо напрежение в кръста, респективно потенцира травма, отколкото същото, изпълнено от стоеж. По-здрави
Повечето, които си мислят, че правят с по-големи тежести от седеж явно пропускат някъде големината на амплитудата, защото не е едно и също да пускаш щангата до очите и да пускаш щангата до ключицата. В изправено положение можеш да генерираш по-голямо количество сила, поради повечето мускули и активирани двигателни единици. Това, че на някой му е по-неудобно е лично негов проблем, а не на самото движение.
25.09.11
17:42
Ми аз го правя от седеж и пак спускам до ключицата ;)