Упражнения за улей

Прескочи до:

15.06.05
00:36

[quote author=“roshko”]аз бях глеал едно интерво на лежанката коийто беше казал че който може да задържи кибритена клечка м/у гърдите ,значи те са му перфектно развити и стегнати

пак нещо се е изхвърлял - и мойте би следвало да са перфектно развити по този критерии, но не съм сигурен че е така ;)

15.06.05
09:35

Значи мускулните влакна дефакто са верига от малки влакънца ли? Не съм анатом, ама не ми се вярва  :?
Освен това (супер лично мнение), аз не подкряпям теорията за микроразкъсванията, има още нещо, нещо се пропуска.. поне аз така си мисля.

Освен главната “магистрала” има и други, по - малки разконения за захващане на мускула. Със съкращение като физична сила насочено към съответната група влакна то поема главната част от силата.

А ей това ми звучи по-логично. Пак ще се чете анатомияяя... :evil:

Еми кво са миофибрилите батка?

15.06.05
11:40

[quote author=“D3BEP”]Еми кво са миофибрилите батка?

По-скоро : какъв е мехамизма за тяхното нарастване (цялостния)? Ясно, че тука няма да го измислим, просто си разсъждавам. Защото ако това с частичното нарастване е така (на теория), то за всеки би било лесно да корегира дори формата на мускулите си, а всички знаем, че това е почти невъзможно..

Формата на мускулите е определена от залавните им места, стави и т.н. Не знам защо ми пробутваш такива думи - никога не съм казал такова нещо - че формата на мускула ще се промени. Формата ще се промени, ако миофибрилите променят дължината си и си намерят нови залавни места - един пълен абсурд. Променя се дебелината на миофибрилите, не дължината им. Т.е. променя се обемът на мускула, но не и контурите му. Ако миофибрилите растяха по дължина, за да променят формата на мускула, можеше гръдният ти мускул да тръгне към корема и да се залови за апендикса ти :)
А за това, че мускулите нарастват, при това нарастват неравномерно - образуват по - изпъкнали и по - малко изпъкнали части - спор няма.

15.06.05
12:49

[quote author=“D3BEP”]А за това, че мускулите нарастват, при това нарастват неравномерно - образуват по - изпъкнали и по - малко изпъкнали части - спор няма.

Е ако кажеш, че по този начин не се променя формата.. незнам вече.

Бе тя се променя, ама говорим за хипертрофия на мускула.
Ех, Марто, като ги почнеш тея човъркания :)
На една жена слаббо тренирала без мазнин ии на една жена културистка бицепсът с еднаква форма ли е? Не е. Но нищо не пречи залавните места да бъдат еднакви и общите контури на мускула да ас еднакви. Но културистката може да има доста по - изпъкнали глави, сепарация на двете глави и т.н. Това е следствие на хипертрофията и на това, че различните части на мускула се натоварват различно, в следствие на което и се развиват различно...

15.06.05
16:05

И аз ще пиша по темата.  :lol:

Упражнения за улей

Кофички, кофички, кофички  :idea:  :lol:

п.п. И аз мога да задържа химикалка :lol:  :lol:
п.п.п. А една моя позната може бирена кутия! И НЕ Е КУЛТУРИСТА!  :P :lol:  :lol:

15.06.05
16:07

[quote author=“tpd”]И аз ще пиша по темата.  :lol:

Упражнения за улей

п.п.п. А една моя позната може бирена кутия! И НЕ Е КУЛТУРИСТА!  :P :lol:  :lol:

Пълна бирена кутия или празна?  :D

15.06.05
16:07

[quote author=”Владимир”][quote author=“tpd”]И аз ще пиша по темата.  :lol:

Упражнения за улей

Пълна бирена кутия или празна?  :D

Е, празна бе пич, нали ти казвам, че не е тренирала.  :P :lol:  :lol:

15.06.05
16:21

Чшшшш, не разводнявайте темата :lol:
Та, Дзвер, ясно е работата, но тъй като въпросът е много интересен и “уважаемата наука” не е дала еднозначен отговор (и на този въпрос), аз си човъркам.. :)  Обсъждаме си въпроса детаилно, няма лошо.
Отново си прав в последния си пост, но за съжаление отговор на въпроса няма. Ако сме в състояние да причиним микроразкъсвания в едната част на мускулното влакно и го правим усилено известно време, при това без да “наблягаме” на другата част от влакното, то формата на мускула ще се промени (би следвало да се промени). Но ако това беше така, ще е твърде лесно(а на практика не е). Поне аз така си мисля. Че не можем да променим залавните места е ясно.
На мен ми стана интересно друго, което написа (което и аз съм си мислел), а именно това:
“Освен главната “магистрала” има и други, по - малки разконения за захващане на мускула. Със съкращение като физична сила насочено към съответната група влакна то поема главната част от силата.”
Ако това е така, и погледнем вече практически, значи въпросните малки разклонения са доста на брой при едни, а при други почти отсъстват. Което също е вероятно. И на един трениращ му остава да поекспериментира с някои изолиращи упражнения, пък ако няма резултат, залага на базата и дерзае. Еийй, дали стигнахме до някаква истина...

Ами виж, торазклоненията пак би трябвало да свършват някъде... Може би дори само формата на мускула вече е достатъчноо показателна.
А че може да влияеш на влакната, може.
Обаче на дадени места те може да са повече, може да има влакната на повече от един мускул, поемащи напрежението и именно големият им брой там пъ да води и до повече микроразкусвания в тази зона, докато в края на мускула те са по - малко, но се получава, че няколко мускула разпределят напрежението на залавните си точки, които са повече от една и по този начин краищата на кускула по - малко “страдат”, докато тези в центъра не само са опънати, но и притиснати от съседите си или изтласкани нагоре... И вместо върху целевото място акцентът се измества.
Също тъй може да се получи, че мястото върху което се въздейства, например е по - слабо кръвоснабдено или нещо такова и се стига до по малка хипертрофия.
Та това е. Теорията в общия случай не би трябвало да е невярна, само че има доста други въпросителни

15.06.05
16:41

Ахам, на мен за въпросителните ми беше мисълта. А тези, да ги наречем “допълнителни разклонения” най-вероятно в единия си край се “вливат” в общо сухожилие с другите вакна. А в другия край? За да е изпълнено условието на теоретичната ни постановка :)  би трябвало да започват от някое от другите влакна. Знам ли?

Мускулите си се захващат стандартно. ТОва е анатомия.
Аз говоря за влакна като за влакна, образуващи целия мускул. Не за под и подподвлакна, Марто. Може и да има такива, и въжето е съставено от влакна, и те от влакънца :(

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1