Фитнес програма, подходяща за бокс

18.10.11
14:15

Здравейте, спортисти.
От скоро започнах да тренирам бокс и реших този път да го съчетая и с фитнес, за да може да ускоря напредъка ;)
В сайта има доста информация относно съчетаването на фитнес и бокс и след доста четене реших да тренирам 3 пъти бокс и 2 пъти фитнес. В първия ден ще тренирам базови упражнения - за покачване на силата.Тренировката ще протича по следния начин: загряване и разтягане (10-15 мин, за да не се “вдървявам” ), след което тежък клек, лег, тяга, военна преса, завършвам с корем, кръст и отново разтягане. Втората тренировка смятам да е за експлозивност. Тук не съм много сигурен, но доколкото разбрах трябва да включа упражнения с повече машини или такива упражнения, които натоварват повече от няколко мускула.Смятам да включа набирания, кофички, лицеви упори, избутване на машина за гръдни мускули, скрипец зад/пред врат,раменно обръщане, напади, по 1 упр за бицепс и трицепс (упражненията не са подредени точно така). Пуснах темата, защото не съм много сигурен дали програмата ще донесе резултати /особено за втората тренировка не съм въобще сигурен дали е правилна/. Така че който може нека да дава критики, съвети и да изказва мнение като цяло ;)

18.10.11
14:47

Без машини ;)
Без скрипци, особено “зад врат” ;)
И всички изпълнено на максимална скорост !

18.10.11
14:48

Тоест само базови? Да повтарям първия ден така ли?

18.10.11
15:05

казано от Георги Попов на 18.10.11, 14:48:

Тоест само базови? Да повтарям първия ден така ли?

Не.
Без машини - кофички, набирания, лицеви, подскоци.Малко ли упражнения има, които можеш да изпълняваш само със собствено тегло и експлозивно ?
Да не говорим за чукове, гуми, пудовки, торби... ;)

18.10.11
15:14

А защо да не включа и машини. Доста тренировки съм гледал, в които има и такива упражнения. Те забавят ли, или какво? Питам, защото това е малко ново за мен :)

18.10.11
15:19

На въпроса “защо ?” не отговарям :)
Или правиш каквото си знаеш, или правиш каквото те съветват след като питаш ;)

18.10.11
15:29

Е, как да правя нещо, след като не знам с какво и как ще ми помогне?  Пък и не мога да съм сигурен, че това, което ми казваш, е правилно, защото най-малкото не те познавам :)Но след като ти не отговаряш на въпрос “защо”, ще изчакам някой друг да го направи :)

18.10.11
15:30

казано от Георги Попов на 18.10.11, 15:29:

Е, как да правя нещо, след като не знам с какво и как ще ми помогне?  Пък и не мога да съм сигурен, че това, което ми казваш, е правилно, защото най-малкото не те познавам :)Но след като ти не отговаряш на въпрос “защо”, ще изчакам някой друг да го направи :)

Твоя воля... ;)
Аз пък не смятам, че трябва да си аргументирам съветите :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 18.10.11 15:31.

казано от Георги Попов на 18.10.11, 15:29:

Пък и не мога да съм сигурен, че това, което ми казваш, е правилно, защото най-малкото не те познавам

А колко хора от форума познаваш лично?

18.10.11
16:20

Смятам да се съглася с Георги Попов, как да приемеш мнението на някого за вярно след като той не може да го подкрепи с аргументи?
И аз искам да разбера защо пречат машините...

18.10.11
16:22

Те не пречат, просто не са оптималния избор за целта.

18.10.11
17:05

казано от Petar Vankov на 18.10.11, 16:20:

Смятам да се съглася с Георги Попов, как да приемеш мнението на някого за вярно след като той не може да го подкрепи с аргументи?

Ами най-малко да разгледате постовете на човека. Вие може да не го познавате, но други да го познават, да тренират по негови схеми и да бележат напредък. А вие ? :)

18.10.11
17:38

Добре де, като искате да знаете всичко подробно, четете повече ;) 
Тук задаваш конкретен въпрос, човека ти отговаря конкретно какво да правиш и какво не, на база собствения си опит и знания. Не е длъжен да обяснява защо е така, а не иначе.
След като целта е сила и експлозивност, и то само в 2 тренировки седмично, ако се замислиш, сам ще разбереш дали машините са удачни в случая.

казано от Георги Попов на 18.10.11, 14:15:

Здравейте, спортисти.
В първия ден ще тренирам базови упражнения - за покачване на силата.Тренировката ще протича по следния начин: загряване и разтягане (10-15 мин, за да не се “вдървявам” ), след което тежък клек, лег, тяга, военна преса, завършвам с корем, кръст и отново разтягане. Втората тренировка смятам да е за експлозивност......Смятам да включа набирания, кофички, лицеви упори, избутване на машина за гръдни мускули, скрипец зад/пред врат,раменно обръщане, напади, по 1 упр за бицепс и трицепс (упражненията не са подредени точно така).

Ако ползваме твоята схема, първата тренировка е по-силова, в нея наблягаш на щанги и базови упр. с големи тежести и малко повторения. Тук добави набиране с тежест и гребане (с щанга или дъмбел).
Във втората тренировка имаш акцент на екслозивност, т.е., стремиш се към максимално бързо изпълнение на всяко повторение. Може да наблегнеш на упр. със собствено тегло, като набиране (без тежест), кофи, лицеви (лицеви с пляскане), раменни опори, хоризонтални набирания, напади, пистолети, бърпита, скокове и т.н. Тук може и кръгова тренировка да направиш.
Това разбира се е само примерен вариант.

19.10.11
14:12

Не само, че мога, а и съм го правил доста пъти ! И точно поради това не смятам да го правя пак ;)

Ами лесно е - 16 години пробваш върху себе си и върху други, следиш резултатите, анализираш, размишляваш и накрая разбираш “защо?” :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.10.11 14:14.

19.10.11
17:48

на мен лично много ми пречат тренировките с машини и щанги моята тренировка се състои главно от лостове,българска торба и рядко пудовки

19.10.11
21:55

Отговорът ще го намериш ако потърсиш смисъла на Функционални тренировки. При нуждите на всеки един спорт се разработват такива които са съобразени със спорта който практикуваш и твоят организъм. МакСим е прав но може би няма време или настроение да се впуска в момента в дълги обяснения,което се е случвало и с мен не при подобни въпроси не само в България. Това е нормално. По отношение на това което те съветва мога да ти кажа само :прави каквото е написал. Аз тренирам и съм тренирал бокс,в момента от доста време Бразилско джиу джитсу,тренирал съм и тежко железа,не мога да кажа че съм културист ,но като остана по рашгард на граплинг и отварят широко очи и почват въпроси,,,това е ген,,не свалям много обиколки ако спра тежестите. Което и ми е пречило и ми е помагало.Гледано от различни страни.
Сега като Фитнес треньор поправка: warming- правиш не за да Не се вдървиш,,,от щангите ще се вдървиш,,загрявката е нужна както е нужно на ендна кола моторът да загрее за даде максимума на което е способен,,, и да не се контузиш. другото,,Бокса е спорт за който трябва бързина,експлозивност,координация,гъвкавост и не толкова мускулна маса. Имаш ли добро кардио? Как си с координацията? Какъв ти е точно проблемът? Искаш да качваш категория? И защо? Имай в предвид,,неизбежно при качване на мускулна маса се губи бързина,тогава се работи комплексно. Защо не се консултираш с треньора при който тренираш бокс?? Това е сериозно нещо ако имаш сериозни цели. МакСим е 100% прав,,ако не вярваш ще ти дам ФейсБук профила на Кобрата да го питаш директно,,въпреки че е зает съм сигурен ще ти каже същото..Упражнения със свободна тежест,без машини или мини,мини,минимум..Макс повторения на пълна газ,,много кардио и координационни упразнения,,

19.10.11
21:58

Георги имам в предвид с моя пост,
Следи си пулса също,,160-170 в минута дръж...Диетата и хидратацията също...

20.10.11
21:09

Мерси за отговорите ;)

22.10.11
15:18

казано от Svetoslav Dimov на 19.10.11, 21:55:

Отговорът ще го намериш ако потърсиш смисъла на Функционални тренировки. При нуждите на всеки един спорт се разработват такива които са съобразени със спорта който практикуваш и твоят организъм.

Ей т’ва трябва да го прочете всеки, който иска да разбере как и защо !
Евала, Svetoslav Dimov, много точни думи и на много точно място ! (handshake)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 23.10.11 08:50.

SP

22.10.11
16:43

А не се ли замисли, че на машината няма как да правиш всичко яко бързо. Първо, че ще ти се скарат и второ, че има реален риск да счупиш нещо. Упражнения като обръщане, изхвърляне, плиометрични лицеви опори(така ли се наричаха), набирания с пляскане и т.н. са експлозивни. Силовото също.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1