11.11.11
12:29
Здравейте :)!
Един приятел ми каза, че от карането на колело не се развиват добре седалищните мускули. Интересното е че по-много сайтове съм чел точно обратното, че колелото действа добре на дупето и го стяга.
Какво е вашето мнение?
Еми сигурно с правилна ,,техника’’ на каране ще го стяга.При не действа ,въпреки че всеки ден въртя по 4км и отгоре.
11.11.11
12:36
“Един приятел ми каза”:).... питай го него откъде знае, защо мисли така. Аз не виждам никаква логика.
Според мен нападите с тежест (пък даже и без) правят за дупето много повече, отколкото карането на колело на равно.
Вече ако говорим за каране из пресечен терен, мисля че дупето ще е много по ангажирано и съответно - ще се оформи по-добре :)
Зависи от техниката на каране. Ако караме прави при по-висока пердавка или на нагорнище, краката ни ще се разгънат максимално в коляното и таза и задника ще се задейства. Ако караме седнали движението ще е по-късо и оттам, няма да ти е толкова стегнат ГЗ :)
Предно/задно бедро, прасец и гъз са винаги замесени, като натоварването може да се измества в зависимост от някои фактори - височина/положение на седлото, използване на обикновени педали/куки/автомати, техниката на педалиране и т.н.
@ entwickler - мислех да го направя , но от където и да го е видял едно мнение не е достатъчно.
Малко не схванах това с - прави и не достатъчно прави седнали на седалката.
Например професионалните колоездачи , които се се навели към кормилото - (СНИМКА 1 (по-отдолу)) . Този начин ли действа по-добре на седалищните мускули или “нормалната” стойка - http://e-vestnik.bg/imgs/bruge_bistra/Bruge_Bistra11.jpg ? Или има по-добър избор за стойка спомагаща по по-добър начин седалището от горните два изброени начина ?
- снимка 1 .
Мнението беше редактирано от Nownownow на 11.11.11 13:39.
Колело навън не съм карала отдавна, но ходя често на спинниг. При позиция показана на снимка 1 задника се натоварва много добре. Осовено ако е за по-продължителен период от време и по-голямо съпротивление, предавка. Приведено надолу тяло и няколко сантиметра над седалката са доста добро натоварване за задната верига.
При снимката от линка мисля, че натоварването би било незначително.
Определено снимката, която си пуснал, на професионалния колоездач, е по-добра за стягане на дупето и бедрата.
Силно наведената позиция и при мен натоварва задника маааалко повече, но тя така или иначе не е удачна за продължително каране, карай си както ти е най-удобно :)
Мнението беше редактирано от Станимир на 11.11.11 14:01.
11.11.11
14:02
Холандия, Белгия...хората масово карат колела. Не съм чул да са известни с това, че жените им всичките са със стегнати задници.
Колкото до автора на темата - както вече ти казах неведнъж: тия неща не стават с подходящото упражнение. Тънкостта е кое как да съчетаеш като комбинация, серии, повторения, използвана тежест и т.н.
А не:
колело - значи стягаш задник
клек - прецакваш колената
...
Ето ти пример: това упражнение на клипа го прави световния шампион на 100м бягане. Кросфитърите го правят не само за да бягат бързо на 100м, щангистите го правят, аз го давам и за маса, и на футболисти, и за чистене в програмите, които пиша... А упражнението е едно и също. Чат ли си ;)
Ясно, но не изглежда ли смешно някакъв такъв облечен обичайно (без определеното облекло за колоездачи) със средно евтино неспортно колело да се наведе и да започне да се напряга :D ?
@ Oranje
Благодаря ти, че напомни. Но този път не търся ефект от времето прекарано на колело, а просто търся отговори, защото това време ще бъде прекарано, като начин за стигане от дадена точка до друга. А разстоянието не е много малко , не е и много голямо - 20 км. на ден горе-долу.
@ Станимир
Целта е кръста да е прав, нали?
Мнението беше редактирано от Nownownow на 11.11.11 14:07.
Oranje, те карат колело до работа, не тренират колоездене, не виждам какво общо има това...
С неспортно колело и без добра техника (разбирай позиция на колелото) първо ще те заболи кръста, второ - няма да ти достига въздух :)
Мнението беше редактирано от Станимир на 11.11.11 14:12.
11.11.11
14:11
Юли, може би аз не съм разбрал, но обсъждаме ефектите на колоезденето, а не как да си стегнем задниците ;)
Както каза Станимир - има супер много променливи - стойка, педали и тн. Аз също усещам малко повече натоварването в наведена позиция или още повече - “на педал” и наведен напред ... но очевидно това не е подходящо за по-дълго време.
.
казано от Nownownow на 11.11.11, 14:02:
Ясно, но не изглежда ли смешно някакъв такъв облечен обичайно (без определеното облекло за колоездачи) със средно евтино неспортно колело да се наведе и да започне да се напряга
Защо, аз примерно нямам трико и прочие, а карам шосейно колело, и то понякога наведен и на хват в “ушите”. Хич да не ти пука кой какво мисли, за мен са по-смешни позьорите с трика, каращи по 3км на седмица с 10км/ч ;)
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 11.11.11 14:13.
И все пак ми остава интересно, защо седалището не се развива добре, когато не използваме “колоездачна техника” ?
Заради разгъването на краката ли , както каза @ valerious.
Но ако седалката е максимално висока за ръста ни, например близо до нивото на кормилото , тогава какъв е проблема?
Седалката като цяло е поне 2-3 пръста над нивото на кормилото, така че особено изправена стойка в шосейното колоездене няма... Правилната височина на седалката грубо е тази, при която достигаш педала с петата без да се накланяш и кривиш :)
Останалото е яко каране, не го мисли толкова :)
Мнението беше редактирано от Станимир на 11.11.11 14:26.
11.11.11
14:30
Ами отговорът е в ролята на седалището и кога и при какви условия мускула се активира максимално, както каза valerious.
Не бива да качваш седлото твърде високо, защото ще разгъваш коляното на всеки оборот повече, което освен, че се води за по-натоварващо за ставата, прави и педалирането по-малко ефективно особено на дълго каране.
Ето ти един калкулатор ако искаш да провериш препоръчаната височина: http://www.niko-bikes.com/calculator.php
Ето и малко повече информация за височината на седлото: http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=561
EDIT: Или както е казал Станимир - можеш да си измериш докато седиш.
1) Не трябва да можеш да заключиш коляното в нормална позиция за педалиране (педалът е под по-предната част на стъпалото).
2) Трябва да можеш да заключиш ако сложиш петата върху педала, но без да се кривиш върху седлото.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 11.11.11 14:35.
Мерси много пичове! Малко сложно ми стана с линка с точните измервания , защото нямам уред за измерване, благодаря за усилието да помогнеш!
@ Иван Божанов - по-просто казано ако са изпълнени изисквания 1) и 2) , когато седим на колелото (докато не е в движение) и изтегнем краката за да стъпим на земята за стойка на колелото , с усилия , едвам допираме земята с пръстите на краката, така ли е?
Аз ще изпробвам това, което написахте вие, не е нужно да отговаряте на този въпрос, но може да е в плюс.
казано от Станимир на 11.11.11, 13:13:
Предно/задно бедро, прасец и гъз са винаги замесени, като натоварването може да се измества в зависимост от някои фактори - височина/положение на седлото, използване на обикновени педали/куки/автомати, техниката на педалиране и т.н.
Станимир, и аз щях да постна същата картинка, изпреварил си ме. (y)
След състезание доста често имам мускулна треска именно на г*за. Познайте защо ;)
При клекове с тежест винаги имам мускулна треска на вътрешната част на бедрата.
Nownownow земята не те интересува, там си зависи от геометрията на рамката, дължината на курбелите и т.н. Всичко е според педала (леко двусмислено звучи) :)
Мнението беше редактирано от Станимир на 11.11.11 15:06.
Едно калкулаторче за височина на седалката.
Едит: чукча не читател...той Иван го бил пуснал вече.
Мнението беше редактирано от Anelia на 11.11.11 15:51.
Нямам уредче за измерване на краката ....
Ако има приет стандарт за височината й (седалката) , може да е близо до правилната стойка (2-3 пръста над кормилото).
11.11.11
15:47
В калкулаторчето дето пуснах по горе (или по описанието от линка в поста на Анелия) си вкарваш измерването на крака. Не е необходим уред ... застани до стена и просто стисни една книга между бедрата, и гледай ти или помощник да е успоредна на пода ... отбележи къде е била книгата и измери до пода. Не е прецизно, но ще ти даде достатъчно точна картинка.
Спази всички остнали изисквания на измерването :)
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 11.11.11 15:48.
Искам да кажа, че нямам и сантиметърче за измерване. По-късно ще попитам наще дали имаме, като се приберат и ще изчисля.
@ Иван, предполагам ти се занимаваш с кросфит и добавяш колоезденето към останалите занимания?
Мнението беше редактирано от Nownownow на 11.11.11 15:53.
11.11.11
15:57
Аааа, ясно ;) извинявай :)
Не, не са занимавам с кросфит, просто обичам да карам колело и докато е по-топло карам почти всеки ден по 15-20км, а уикендите - повече. Сега обмислям да ми е първата зима с по-сериозно колоездене, но да видим как ще стане.
Иначе тренировките ми можеш да видиш в дневника - щанги и колкото мога по-тежки :)
Разбирам , ще погледна непременно. Иска се сериозност, понякой път много мислим, аз все нещо мисля и после рядко го правя. Понякога просто е нужно да го направим.
Беше много полезен за мен, пожелавам ти успех във фитнеса!
казано от Oranje на 11.11.11, 14:02:
Холандия, Белгия...хората масово карат колела. Не съм чул да са известни с това, че жените им всичките са със стегнати задници.
...
Скоро бях в Холандия и хората наистина изглеждат по-стегнати и хелти спрямо тенденциозното затлъстялите австрийци и англичани примерно (нации над които съм имал лични наблюдения). Освен от колелото аз друго не мога да си обясня. Всеки ден по 1+ час на колелото въобще не е за пренебрегване (на работа, да вземат децата от градина, до супера и т.н.). Те и по баровете ходят с велосипедите, после ги прибират на зиг-заг :)
11.11.11
22:47
които карат редовно и се хранят нормално са стегнати - другите не.
А че от колелото се стяга е факт стига да не се тъпчеш после :).