Леките възходи и атлетическите падения на Вито

Прескочи до:

19.11.11
20:59

Мнението беше редактирано от Витан на 19.11.11 21:00.

19.11.11
21:42

казано от Витан на 19.11.11, 20:58:

...
Б. Тяга: 1х 220 кг, 20х 120 кг;
...

Браво, Вито!
А следващия път ще е по-добре да свалиш маратонките за тягата. :)

19.11.11
21:51

Освен, че ще дърпам щангата 2-3 сантиметра по-високо, какво е другото предимство? Все съм чувал, че е добре, но, честно казано, не съм търсил защо.

19.11.11
21:58

казано от Витан на 19.11.11, 21:51:

Освен, че ще дърпам щангата 2-3 сантиметра по-високо, какво е другото предимство? Все съм чувал, че е добре, но, честно казано, не съм търсил защо.

Стабилност. Правилно разпределение на тежестта. Сам ще усетиш разликата.

19.11.11
22:01

Не виждам добре, но ако са от тези обувки “за джогинг” могат да потънат рязко в някоя част от движенето и да се получи доста неприятно.

19.11.11
22:16

Волейболни са, доста стабилни. Използвам ги само за трениране и са в добро състояние. Т.е. не мисля, че ще хлътнат, а стане ли това, ще е брутално :D

S!

19.11.11
22:55

Аз също дърпам тяга с такива обувки. Пробвал съм с  по-ниска подметка и не смятам, че ако пробвам бос, ще дръпна повече. Най-много 1-2 кила, но пък няма да ми е удобно. Все пак ми е интересно да чуя защо не трябва да се дърпа тяга така и какви са плюсовете да се изпълнява упражнениято без обувки.

Пробвала съм тяга с 3 варианта. Разказвам за всеки.

Маратонки с подметка, подобна на горепосочената (волейболните подметки са с добро сцепление - факт, стабилни) - отивам за първи път в залата по вдигане на тежести, запознавам се с тренера и той казва “Хайде отивай да се обличаш и да видя какво можеш, да видя техниката”. И аз - надъхана, нали все пак имам цели 6 месеца стаж :D заставам за тяга и почвам яко... След серията се чува “Техниката супер, ама тия маратонки какво търсят на краката ти, други да намериш - твърда, по-ниска подметка”...

Маратонка с твърда, но дебела подметка - живота се стече така, че “живея” в три града и във всеки от тях си имам различни тренировъчни екипи + обувки (вярно, че съм яка, ама да мъкна всеки път 20 кила сак...мерси). В Червен бряг си оставих едни кецове от велур - страшно готина подметка, даже мисля на състезания с тях да ходя (до сега бях с адидас), обаче още на първата тренировка като започнах тягата....ги събух!!! И сега знаете ли как процедирам? Нося си допълнителен чифт чорапи и дърпам тяга само по тях.

Най-обикновени гуменки/цвички - най-добрия за мен вариант, подметката е тънка, но равна, така че цялото стъпало да е на пода (забележете на маратонките за бягане - тези с вафлено покритие - как се извиват нагоре при пръстите, съобразено е със спорта, но при тягата за мен трябва да има по-стабилна опора, а тя се постига с цяло стъпало). В София тренирам с гуменки, в Ботевград съм си оставила едни кецове с равна подметка, а на състезания - ползвам най-обикновени цвички, които са подобни на тези на гимнастичките.

Причините да избереш такива - както ти каза Вик - стабилност и по-добър контрол на тялото. Казвам ти, най-добри резултати имам, когато съм здраво стъпила на земята и стъпалата ми са на минимална височина от нея. Усещам повърхността и и имам чувството, че контролирам положението по-добре.
Опитай и прецени за себе си. Загледай се в клипчета от състезания...

И между другото - страхотни крака!!!!!

19.11.11
23:39

Вито, поздравления за тягата! Включването ми е свързано с друго, а именно с това, че и аз спя по корем и точно доста време на пружина тип лодка и почнаха болки в кръста на моменти режещи- реших си проблема, като си подложих дъски и така положението се подобри. Измисли нещо за това легло- от няколко дни съм и с нов матрак и вече смея да твърдя, че това е най-добрата ми инвестиция за годината- солидна основа под матрака и няма потъвания и тн. Ако нямаш възможност и желание за подмяна на матрака помисли над горното- само за седмица ще усетиш разликата.

19.11.11
23:48

*veronique
Ето на това викам разясняване. Ще пробвам!
Мерси за комплимента :)
*Скота
Купих си легло, че и с твърд матрак. Положението се подобри, смея да кажа с едни 50 процента, даже спя и по гръб вече. Другите 50 % искам да оправя...

Да, даже фотографа да се върти около теб другия път, че да ги виждам по-добре :):)

За леглото забравих да попитам, но след коментарите ви разбрах. Първо си помислих, че си спал в... Хамак:) И си викам “Как три години в хамак?!”

Матрака е супер идея, обаче внимавайте какви са. Студентското ми легло беше ужасно - матракът някак си ме “търкулваше” към ръба, беше някак си... Под наклон. С времето установих, че се е деформирал, въпреки че отдолу имаше дървени греди.

Скоро ми разказваха, че най-добрата поза е по-корем, но леко на дясната страна, а левия крак - свит в коляното (дано да не бъркам страните) - било идеално за гръбначния стълб. Още не съм се информирала по въпроса, но е храна за размисъл :)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 20.11.11 00:00.

20.11.11
00:23

Хах, леглото си беше на 50 % хамак :D :D :D. Много ми е удобно по корем (на нормално легло) и обичам да спя по начина, който обясни, но уж нали по гръб е по-добре за еректорите... Иначе си купих легло с матрак и си вървпт в комплект 2-те, нямат мърдане :)

S!

20.11.11
09:12

казано от veronique на 19.11.11, 23:59:

Да, даже фотографа да се върти около теб другия път, че да ги виждам по-добре :):)

За леглото забравих да попитам, но след коментарите ви разбрах. Първо си помислих, че си спал в... Хамак:) И си викам “Как три години в хамак?!”

Матрака е супер идея, обаче внимавайте какви са. Студентското ми легло беше ужасно - матракът някак си ме “търкулваше” към ръба, беше някак си... Под наклон. С времето установих, че се е деформирал, въпреки че отдолу имаше дървени греди.

Скоро ми разказваха, че най-добрата поза е по-корем, но леко на дясната страна, а левия крак - свит в коляното (дано да не бъркам страните) - било идеално за гръбначния стълб. Още не съм се информирала по въпроса, но е храна за размисъл :)

Не знам дали се ебаваш, но спя точно по този начин. Като пренеса по-голямата част към лявата страна, свивам десния крак и обратнното :D Изпъна ли ги и двата надолу - няма заспиване. А по гръб като спя и после ме боли кръста(най-долу), но не мога да го разбера защо става така.

Поздравления за тягата!
Мисля, че ако свалиш таза по-надолу ще използваш по-добре силните си крака и ще натоварваш кръста по-малко.

Аз пък точно обратното - за да използва краката си не бива да е приклекнал прекалено... Мисля, че е ОК :)

За спането - не се бъзикам, факт е:) И аз спя така. Изцяло по гръб не мога.

Не бих си позволил да споря със трибоец за техниката на изпълнение на тяга. Просто забелязвам, че при отлепване на щангата от земята  (24-25 секунда в клипа), тялото е почти успоредно на земята. А това ми говори, че не използва пълния потенциал на краката, а дърпа предимно с кръста. Един мой приятел със подобно изпълнение на тяга си прецака кръста и приключи с фитнеса.

Аха - разбрах за какво говориш.
В началото застава добре, после има леко изправяне на цялото тяло, но без да се дърпа тежестта и след това тръгва и лостът.
Не знам сигурно значение има и дължината на краката :)

А бе, Владо, трибоец, трибоец, ама и имам бая хляб да изям:) В дискусиите се ражда истината.
Факт е, че задната верига се използва по-добре ако не е много приклекнало положението, но не и прекалено изправено - среден вариант.

Вито си е машина от всякъде.

29.11.11
10:15

А за тягата...за мен, удачния вариант е ниска и твърда подметка...
А за споренето с трибойци...ЯКО ме напушва на смях, като почнат да говорят за техника...защо ли...еми ела другия път на трибой и ще си говорим пак...
Аз с хубава техника трибойци познавам...трима, айде четирима...Сашо(Madboy), Ростислав Петков, един Боби от с.Морава и Васил Янчев...те са вдигачи, дето ще вдигат още време, а няма да ходят по доктори и чакръкчии...

Твоите пропорции са подобни на моите, и двамата имаме силни бедра, защо да не ги използваме:)...ако слезеш малко по-ниско, отовориш си коленете и ставаш и с предната част на бедрата, не само на задна верига да разчиташ, ще ти се вдигне макса, като разбира се не забравяш, че раменете и гърдите водят, защото малко се гърбиш(не, че аз не го правя де)...

Действително и в клека, и в тягата пропрорциите на тялото...предопределят техниката и се налагат корекции...

07.01.12
21:41

07/01/12

Тренировка:

А1. Военна Преса: 5х 40, 50 кг, 3х 55, 60,65, 1х 67,5, 70, 72.5, 75, 70, 70 кг;
А2. Набирания: по 5 повторения между сериите;
Б1. Тяга: 5х 110, 140, 140, 140 кг (пускам 4 пръста над земята - по препоръка на кинезитерапевта ми, временно е);
Б2. Face Pull: 8x 55, 55 ,55 ,55 кг;

Стречинг

Предишният ми рекорд беше 1х 65 кг на военната преса :D. Направо избухнах, доволен съм.

По-здрави!

07.01.12
21:44

Кво направи ти с тази военна преса бе...Брао! :D

Честит рожден ден !

Честит Рожден Ден, Вито!

Бъди здрав и все така усмихнат! И нека силата бъде с теб! (nod)

Честит рожден ден! :)

09.01.12
20:50

Честит Рожден Ден, Вито! Сила, здраве и заслужени успехи!

13.01.12
21:08

Благодаря на всички!!!! Всички сте ми братя и сестри по душа!

Преди да вкарам малко светлина по това какви ги върша (не съм спирал да тренирал, ако въобще някой се е чудил :D), една весела история.

Наложи ми се да тренирам в залата на Boby, която ми е на.... 20-25 метра, приятно изненадан бях от “силовата” обстановка в нея. Както и да е... По принцип тренирам по 5/3/1, малко видоизменена, и днес трябваше да е 1-ви ден тяга и на упражненията включващи активно кръста мислех да сложа горни граници с 40-50 кг по-малки от действителните...
1-во упражнение: Обръщане (Clean), до 3х5х 80 кг (лекичко, натоварва май малко излишно кръста..., както и да е). Имаше едно момче, което тренираше Jerk (мисля..) и момиче, което му даваше съвети (компетентни бяха, както по-късно разбрах е и бивш национал по вдигане на тежести). Явно им прави впечатление какво правя и ме разпитват какъв спорт тренирам, от къде “аджеба” са тия крака :D (бях поласкан, че не питаха за ГЪЗо, явно е табу още тоя въпрос :D). Аз: “Бла-бла, тренирам за кеф, от клекове....” и изречението ми бива довършено с “... и не правим тяга, а?”. Викам си:”Еееее, за втори път този номер, този път ще затапвам усти :D :D :D”. “И защо така мислиш”, –”Никакъв гръб”. Тук бях на границата да бъда обиден :D :D :D”. Казах:”Е, като за 215 толкова, сигурно защото ги вдигам на задно бедро” :D
Малко предистория: не съм вдигал тяга над 140 кг от най-малко месец
Бях спал 3 часа, храненетата до момента бяха: 6 яйца, 30 гр масло, сладко; 2-ро 150 гр плешка, 3-то 2 дози протеин;
Преди тренировка 1,5 дози Black Jack
2- упражнение: Тяга (тука, надали някой се съмнява :D): 3x 120, 3x 170, 1x 200, 1х 210….
Няма нужда да описвам, че ме погледнаха с друго око вече :D :D :D.  Пусто его...

Добре си напреднал в тягата като за месец! Дай боже всеки му! (muscle)

14.01.12
15:30

И аз от его дръпнах 230, и от его стоях месец в бокса...
Що не пита как се казва национала:)

14.01.12
16:07

Не се сетих, другия път ще питам. Интересното е, че при лек котешки гръб (при тежките серии на тяга) изпитвам много добър стречинг.. Примерно вчера ме болеше малко кръста, днес не...
Иначе на 200 кг нямах никакви проблеми, на 210 също, всичко беше 6 точки :)

16.01.12
22:31

Такаааа, Упдейт :)

Новата тренировъчна програма е 5/3/1, втора седмица съм, максовете са намалени нарочно (без горната част, там не толкова много).
Седмица 1 (5х 65%, 5х 75%, 5+х 85%, 5х 75%, 5+х 65%);
Седмица 2 (3х 70%, 3х 80%, 3+х 90 %, 3х 80%, 3+х 70%);
Седмица 3 (5х 75 %, 3х 85 %, 1+х 95 %, 1х 95 % + (евентуално), 3х 85 %, 5+х 75 %)
Седмица 4 (делоуд)
Това са сериите на основните упражнения (болднатите)
При 80 % от бутащите упр слагам по 5 набирания между сериите (включително загряващите);

Ден 1

1. Преден клек
2. Напади: 5х 6 повт

Ден 2

1. Повдигане от лег
2. Повдигане на дъмбели от полу-лег: 5х 6 повт;
3. Гребане с дъмбел: 5х 6-8 повт;

Ден 3

1. Clean: 5x 3-5 повт
2. Тяга
3. Ренегадско гребане: 5х5

Ден 4

1. Военна преса
2. Жиронда кофи: 5х 8 повт;
3. Набиране с тежест: 5х5 повт

Не е лоша програмката, кефи си ме :)

17.01.12
00:58

16/11/12

Тренировка:

1. Преден Клек: 3х 85 кг, 3х 95 кг, 5х 110 кг, 3х 95 кг, 6х 85 кг;
2. Напади с дъмбели: 5х6 повт на крак х 2х35, 30, 30, 30, 30 кг;
5 набирания след всяка серия. Май нападите бяха нещо тежички...
Яко стречинг (доста задобрявам).
Кръста ме държи. Всички повторения са далеч от отказ. Мачкам, това е :).

По-здрави!

17.01.12
09:29

Двете серии след 5-цата на 110 са безмислени и ненужни...замени ги с 2 тройки на 120, или си продължи тройки през 5 кила докато не усетиш, че четвърто няма да можеш да станеш.
С твоите бедра, тия 110 трябва да са ти втора работна серия...
Купи си щангети вече!

Напади и набирания в супер серия е добре.

17.01.12
10:57

По принцип нали схемата е пирамида до най-високият процент за деня - 85, 90 или 95 %. В Програмата пише, че за тези, които искат повече серии, могат да направят обратна пирамида. Работата е там, че много внимавам, килограмите ги връщам много внимателно и гледам да не пържа ЦНС. Такава е идеята. Не искам да бягам много от същината на 5/3/1. Как мислиш?
Нападите и набиранията са в супер серия :).
Щангети... трябва да си купя, както и фоам-ролер, както и колан ;))))

Абе шмати, Уендлър пишеше изрично, че не трябва да се правят суперсерии по време на силовата тренировка. Освен това пишеше, че предният клек не може да замени задния като основно упражнение, но това може да го пропуснеш :D

17.01.12
11:17

И аз мисля да оставя малко разстояние между сериите и набиранията, че особено на нападите яко се задъхах.

17.01.12
11:37

А пък Абаджиев пише, че задния клек въобще не ти трябва и че предния развива много повече качества.
Обратната пирамида наистина е безполезна...
Потърси Дейв Тейт какво е писал по въпроса...

Колан скоро ще имаш(имаме), само Мак Сим да се свърже с трибойците.

17.01.12
14:08

казано от Десо на 17.01.12, 11:13:

Абе шмати, Уендлър пишеше изрично, че не трябва да се правят суперсерии по време на силовата тренировка.

На тоя Уелднър може да му кажеш много поздрави от мен ;)

17.01.12
14:19

Не виждам проблем да се редуват сериите на кофите и набиранияга или гребането с полулега. Айде, да не са баш супер серии, нека са с кратка почивка.

казано от Петко К на 17.01.12, 14:19:

Не виждам проблем да се редуват сериите на кофите и набиранияга или гребането с полулега. Айде, да не са баш супер серии, нека са с кратка почивка.

От единия уред до другия ;)

19.01.12
00:08

Мисля да оставя набиранията в суперсерии, да видим. Ще коригирам в движение. Също обратната пирамида я съкращавам с една серия на малките групи (лежанка и военна преса).

18/01/12

1. Повдигане от лег: 3х 80, 90, 100 кг, 4х 90 кг;
2. Повдигане на дъмбели от полулег: 5х6х 30 кг;
3. Гребане с дъмбел: 5х6х 40 кг (на ръка);
Набирания неутрален хват по 5 между сериите (някъде 60 общо май)

Хранене:

1. Пилешка супа, 50 гр сирене, БДС, 2 Омега-3;
2. свинска вратна пържола, 50 гр сирене БДС, зелена чушка;
3. Пилешка супа, свинска вратна пържола;
——————-Тренировка——————-
4. 7 яйца, 100 гр сирене БДС, 50 гр сладко от праскови, 2 Omega-3, цинк, магнезий;

3-ката на 100-те килограма си беше доста тегавичка. Настроението е на макс.

По-здрави!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1