26.11.11
15:57
Най-общо казано имам много масивни,но слаби крака. На 17г съм ръст 178см, тегло 83 кг , % телесни мазнини около 10-12 , гръден кош 103см, ръка 35см , бедро 68 см. Бедрата ми изглеждат несъразмерно големи, но въпреки това са и доста слаби .
Клек правя с 90-100кг x5 повт. , а за сравнение лег правя с 80кг x 5 повт. Въпросът ми е дали мога ли да намаля бедрата си без да губя от другите обиколки. Ако може и да станат по-силни, но това едва ли ще стане с една програма. Тренирал съм 6 месеца бодибилдинг и от 6 месеца тренирам любителски силов трибой, олимпийско вдигане на щанги , кросфит (само G и M+G комплексчета) и стрийт фитнес.
Целта ми е в мерките е: тегло 80-85 7-8% телесни мазнини гръдна обиколка 107-110см,ръка 37-38см, бедро 60см
27.11.11
08:29
1.Как реши, че бедрата ти са слаби?!
2. Защо гониш мерки?!!
3. Как прецени, че бедрата ти са несъразмерно големи?
27.11.11
13:01
1. Тренирам от няколко месеца силов трибой (просто любителски). Започнах да тренирам лег,тяга и клек. Лега ми е 80кг x 5 повт , клека 90 кг x 5повт, тягата 110кг x 3повт. http://www.bb-team.org/articles/4150_silovi-proporcii-za-otdelnite-grupi#axzz1es9dHdxD Според тази статия орентировъчно тягата и клека са слаби а лега трябва да е с -20кг,тоест е доста силен спрямо другите. Пак повтарям при такъв дисбаланс приемам, че тягата и клека са слаби, лега силен. В тягата и клека се използват крака , в лега не. Следователно краката ми са несъразмерно слаби спрямо горната част на тялото. Мога да добавя и жалките ми представяния на спринт и скок от място: 50м спринт - 7.5сек и скок от място с 2 крака - 2.35м като причина да смятам краката ми за слаби.
2. Гоня мерки защото според мен симетрията(визуална, функционална и дори силова) е много важна за поддържането на добра кондиция и здраве.Искам да имам симетрични мускулни групи, без да трупам много тегло. То ако кача 30кг маса асиметрията ми ще е почти неразличима, но поне малко искам да съм с нормално тегло, тоест ръста - от 90 да 100.
(:д сега ще ме питаш защо пък това да е нормално тегло)
3. Отначало реших, че бедрата са ми несъразмерно големи с малко оглеждане в огледалото. Дори тазът и прасецът са несъразмерно малки спрямо бедрата, не само горната част. После реших да измеря всякакви възможни мерки. После намерих една книга за фитнес любители и начинаещи бодибилдъри ( знам, че не са на 100% надежни, но все пак..). Там има една таблица за приблизителна съразмерност между отделните мускулни групи. Там на моите 103 гръдна и 35 ръка отговаря 51см бедро. Както казах знам , че това не е чак толкова определящо, но сравнено с таблицата имам разлика 17 см разлика. Като взема предвид огледалото и таблицата, тогава реших , че трябва да загубя 8-10см от краката и да покача малко в горната част.
Сега доста хора ще се изредят да ми казват, че силовия трибой и билдинга не са само таблици. Таблиците ги ползвам орентировъчно и им обръщам внимание само когато забележа много големи разлики. Както казах и по горе според мен симетрията (всичките) е много важна за правилно развитите на тялото.
Мнението беше редактирано от Борислав Михайлов на 27.11.11 13:07.
За 17 години 83 кила и не малко подкожни мазнини , ме съмнява бедрата ти да са ти само мускули . Зависи какво разбираш под масивни крака .. Аз разбирам да са съразмерни с тялото и да са изразени всички мускули по крака . Според мене имаш да чистиш точно там . НО все пак зависи и от структурата ти . Без да те знам на живо или снимки не мога да преценя
Ти сам казваш че симетрията ти е много важна и си е така .. Аз съм 70 кг с гръден кош - 102 и ръце 34 средно (чист мускул) С близо 15 кг си повече и би трябвало да наблегнеш точно там на ръцете , гърдите и гърба
А отговора за краката ми е такъв : Или имаш ненужни мазнини по краката или краката са ти генетично големи
Мнението беше редактирано от RinGo на 27.11.11 13:09.
27.11.11
13:21
Ако наблегна само на горната част трябва да направя ръка 40 и гръдна 115 за да изглеждам съразмерен. При такива обиколки ще стана прекалено тежък, затова предпочитам да загубя от краката и да кача малко горе. Колкото до това дали е чист мускул не мога да съм сигурен( нямам калипер и телесните мазнини са доста приблизително казани,но на много места казват, че първият ред от правия коремен се показва на 10-13%, пък при мене леко се очертава и 2я ). Мисля ,че подбедрица му викаха на вътрешната част на бедрото ( там където се разтягаш от щпагата) там е леко мазничко на допир, но иначе е доста чистичко бедрото ми. Относно твоите килограми и мерки спрямо моите бих казал , че имам доста тежка костна система. Имам един приятел ръст 190 мерките му са горе долу като моите, но е околко 5 кг по-лек. Просто имаме различни телесни типове аз по
принцип съм ендоморф тоест с дебели и тежки кости(може и да се лъжа за костите на ендоморфа) а приятеля ми е ектоморф тоест с лекички кости.
Мнението беше редактирано от Борислав Михайлов на 27.11.11 13:28.
Това с определянето на процента подкожни мазнини само по това колко реда плочки се виждат е многооо относително. Има хора които трупат мазнини по краката и задника, други които по паласките и корема, по ръцете и т.н. Ако краката са ти доста мазни, може и да имаш значително по-висок процент подкожни мазнини, въпреки че ти се очертава горния ред на плочките :) 68 бедро ми звучи сериозно.. най-вероятно имаш доста мазнини по-краката. Относно другото - ако направиш ръка 40 и гръдна 115 но изчистени и ако изчистиш и краката, ще си горе долу на същото тегло като сега
Мнението беше редактирано от NeDD на 27.11.11 13:28.
Няма как да стане да направи 40 ръка и големи гърди и гръб , а килограмите му да са същите .
казано от RinGo на 27.11.11, 13:45:
Няма как да стане да направи 40 ръка и големи гърди и гръб , а килограмите му да са същите .
Май не четеш много внимателно какво съм написал :) В момента при 1,78 ръст и 83кг и при тези размери... явно има доста мазнинки по себе си. И определено едва ли е на 10-12% както е писал в началото. Та ако увеличи значително мускулната си маса и постигне цитираните размери, но при доста по-нисък процент мазнини от сегашния - пак ще е горе долу сегашните си килограми.
27.11.11
22:57
Ами аз ще почна сега една програмка да се поизчистя , като сваля 5кг ще пиша за ефекта върху мерките. Благодаря за мненията.