29.11.11
22:45
Колеги, аз съм Ицо, на 31 декември ставам на 22г. В 11 клас тренирах активно една година, но после си хванах гадже и наблегнах на яденето :D :D Висок съм 177см и до преди няколко месеца бях 83кг. Решил съм да вляза пак във форма. Засега тренирам вкъщи, защото съм студент и нямам време за фитнеси. Разполагам с велоергометър и дъмбели. След нова година мисля да си взема лежанка и пътека, защото живея в къща и имам къде да ги сложа. За сега правя само базови упражнения. Ходя да се набирам, коремни, лицеви и т.н. Но кръговите тренировки са ми само за навлизане в ритъм и за тонус. За сега главно ме интересува да изчистя мазнините и да извадя малко плочките, защото ми се лепи в корема най-вече. Сега съм 80кг, за месец и половина свалих 3кг. Основният ми въпрос е как е по-добре да се върти велоергометърът, за да се топят мазнини, а НЕ чак толкова да се стяга и да се трупат мускули на краката? Дали на по-ниска степен по дълго време, или на по-висока по-кратко. Моя е с 8 степени. Преди го въртях по 10 мин. на втора, после по 15 мин. После минах на 15 мин на терта, после на 20 мин. И сега съм на четвърта по 13мин. Има ли смисъл да увеличавам степените (защото на четвърта сега ми се вижда доста тегаво) или да увелича времето? Като цяло искм също да знам дали пътеката е по-ефективна? За напред мисля да наблегна на гърдите и на ръцете, мисля, че гърба и раменете са ми добре горе долу. Ето две снимки да видите в каква форма съм в момента: http://media.snimka.bg/9735/025725075.jpg http://media.snimka.bg/9735/025725076.jpg
Темата беше редактирана от Backstage на 29.11.11 22:48.
29.11.11
23:23
Според мен страшно много работи са по ефективни за сваляне на мазнини от велоергометъра. Дори едно скачане на въже ще има по-голям резултат. Но като го имаш ползвай го :). Според мен най-добрия вариант за сваляне на мазнини интервалната тренировка. Спокойно можеш да я приложиш и на велоргометъра.
http://www.bb-team.org/articles/1408_izgaryane-na-maznini-s-intervalni-trenirovki#axzz1f8E7Lg5Y
Свалянето на мазнини най вече зависи от храната и калорийния баланс. По важно е какво и колко ядеш отколкото как и колко тренираш :)
01.12.11
13:22
Не се вталясвай толкова върху степените и времето на въртене. Велото можеш да го използваш за загрявка, за повишаване на пулса преди помпане, ноо все пак в силовата тренировка е истината. Тренирай здраво, храни се добре. За да намалиш подкожните мазнини, ограничавай въглехидратите с идването на вечерта. Иначе за сваляне на мазнини доста ефективно е тичането на гладно, но сега, зимата, трябва на пътека. Скачането на въже също е ефективно, но не се издържа много.
02.12.11
15:00
скачането е доста ефективно .
Гледай да държиш каданс 100-120. Степените ако трябва не ги мърдай, или най-много с 1-2, а само увеличавай скоростта, с която въртиш. Натоварването не трябва да е в краката, а в сърцето. Не трябва да ти е “тегаво” на краката. Имаш ли измерване на пулс на велоергометъра? Ако имаш, ще ти кажа някои насоки в какъв диапазон да се движиш и как да структурираш нещата.
Велоергометъра е хубаво нещо , но според мен по добрия вариант е скачане на въже по 10-15 минути поне при мен това действаше и имаше добър ефект .И аз ползвах велоергометър , също с 8 степени на 5-та степен съм въртял по 30 минути пулс под 120 не е падал , по незнам си колко километра на диспея но нещо не ми помагаше и едни хора ме насочиха към тичане пресечена местност и въже и да ти кажа резултатите за 3-4 месеца бяха невероятни :)
казано от Силвестър Димитров на 02.12.11, 23:36:
въртял по 30 минути пулс под 120 не е падал
Виж сега, това, че си си поспивал на велото, не значи че не работи. Велото също е вид кардио, също можеш да се измуаш на макс и да не можеш името си да кажеш. Тоя пулс 120 е за загряване и разпускане накрая, не и за ефективна тренировка. Така че и бягането, и скачането на въже, и велото могат да служат за целите на човека.
Велото е крайна мярка според мен- още си чуствам последиците- вдървена задна верига на краката+ограничена мобилност , от където се разваля и формата за тяга най-вече. Ако можеш да бягаш , това е по-добрия вариант.
Благодаря за отговорите, колеги. Онзи ден направих първи опит за интервална тренировка. 5 минути загрявка направих, после 1 минута въртях почти с максималната скорост, с която мога. 2 минути въртях леко - релаксиращо. И така 4 пъти (1 мин. силно - 2 слабо). Ще видим дали ще има ефект. Тичането не ми е любимо, а и вече е студено. След нова година ще взема пътека и първо на нея, а затоплили се времето, искам - не искам, ще опитам с тичане. Скачане не въже никога не съм опитвал, но мисля и това да направя пак след нов година. Засега ще пробвам интервална тренироква с велоергометъра. Иначе - да има брояч на пулса. При много бързо въртене достигам 145-155 пулс, което не знам дали е достатъчно. Но и храненето ми е проблем. Намалил съм сладкото и късните вечерни хранения, но като цяло имам добър апетит и ям каквото ми е вкусно :@ А знам, че не трябва ...
Мнението беше редактирано от Backstage на 03.12.11 13:24.
Ти пак си яж каквото искаш- но 1 път на 2-3 седмици ;)
Щом си решил вело- 100% прави и нещо за мобилност. Потърси в нета за hamstrings
Мда, определено храненето е препъни камъка ти. Оправи това нещо и гледай вкусните неща, които ядеш да са естествени, т.е. зеленчуци, истинско месо (не салами), вместо манджички със сосчета с брашно и олио, прави гарнитурите сурови или сварени (задушени) зеленчуци. Рибата да не е пържена, а на скара. За пържени картофи, пици и сандвичи забрави просто.
Препоръчвам ти да въртиш велото на гладно. Сменяй броя на интервалите и тяхната продължителност. Аз правя следните интервали:
* 10 минути, в които 20 сек. спринт, 10 сек разпускам, доколкото въобще успява човек да разпусне за 10 сек
* 5 пъти по 2 минути спринт с разпускане 1 минута между тях
* 3 пъти по 6 минути с разпускане 2-3 минути между тях
Въобще гледай разпускането да е наполовина по-кратко от спринтовете, защото пулсът пада. Аз нямам висок пулс, но на интервалите успявам да го вдигна до 175-180. Не ти препоръчвам на теб все още да вдигаш толкова.
НО! Първо можеш да направиш някаква аеробна база с по-умерено темпо и по-голяма продължителност на тренировките. Ако имаш възможност, 1 месец карай по 50-60 минути сутрин на гладно леко темпо: пулс 115-130, вземи си филмчета да гледаш през това време да не ти е скучно. А после вече започни интервалчетата, и постепенно започни да се натоварваш с интензивността.
Но още веднъж ти казвам: храненето е по-важно за свалянето и там трябва да положиш най-много усилия.
казано от Ramon Dekkers на 03.12.11, 13:13:
Велото е крайна мярка според мен- още си чуствам последиците- вдървена задна верига на краката+ограничена мобилност , от където се разваля и формата за тяга най-вече. Ако можеш да бягаш , това е по-добрия вариант.
Днес правих упражнения за сила (правят се на тежки обороти, 50-60 RPM) на велоергометъра и усещам, че си натоварих точно задната верига, и то близо до сгъвката зад коляното. Ако обаче се кара с каданс над 100, няма да има такива проблеми. При бягането е доста по-вероятно да се натоварят стави, а вело-то е по-щадящо. Дори го препоръчват като единствен спорт за хора с проблемни стави.
казано от Anelia на 03.12.11, 19:06:
казано от Ramon Dekkers на 03.12.11, 13:13:
Днес правих упражнения за сила (правят се на тежки обороти, 50-60 RPM) на велоергометъра и усещам, че си натоварих точно задната верига, и то близо до сгъвката зад коляното. Ако обаче се кара с каданс над 100, няма да има такива проблеми. При бягането е доста по-вероятно да се натоварят стави, а вело-то е по-щадящо. Дори го препоръчват като единствен спорт за хора с проблемни стави.
То проблема не идва от ставите , а от ограниченото действие на мускулите или точно не знам как да го нарека. Реално погледнато задното бедро изпълнява по-голямата част от работата, но не се разтяга , както при тяга да речем и от там идва вдървяването ;) Поне аз така си гоо обяснявам.
Да, да, аз не смесвам нещата. Просто добавих това със ставите. А на мен проблемът ми е, че никога не разтягам. Знам колко е полезно, но все ме мързи. Не ме мързи да се избъхтя на макс, а някакви елементарни спокойни движенийца ме мързи да правя. Е, преди малко под влияние на темата, направих 1-2 стойки на един крак, другия изпънат назад и ръцете напред. Абе онази стойка дето се тестват пияните дали могат да седят на краката си хаха :D
казано от Anelia на 03.12.11, 19:49:
Да, да, аз не смесвам нещата. Просто добавих това със ставите. А на мен проблемът ми е, че никога не разтягам. Знам колко е полезно, но все ме мързи. Не ме мързи да се избъхтя на макс, а някакви елементарни спокойни движенийца ме мързи да правя. Е, преди малко под влияние на темата, направих 1-2 стойки на един крак, другия изпънат назад и ръцете напред. Абе онази стойка дето се тестват пияните дали могат да седят на краката си хаха :D
За везна говориш- много добро, но ако не можеш да пазиш равновесие като мене е трудно :D Аз предпочитам да се навеждам с прави крака напред с тежест, упражнението “добро утро” също така и да се мъча да стоя с изправен гръб като съм седнал с прави крака на пода.Също така има едно много яко- сядаш на твърда повърхност и слагаш едно топче за тенис под крака, караш някой да приложи натиск отгоре и почваш да мърдаш наляво надясно ;) Накрая масажирам с фоум-роллер и продължавам с хип-флексори ;)
Мнението беше редактирано от Абазаба на 03.12.11 20:03.