04.12.11
21:36
Само да уточня, че това не е мое мнение- копирах го и ви го показвам.
казано от introducer на 04.12.11, 21:36:
introducer!!! Излагаш се! С тези манипулативни,поръчкови статии. Имах по-добро мнение за теб. Изглежда съм се лъгал. Какви са тия глупости в тая статия? Да сравняваш бакшишите за келнера с човешки живот? Искам да ти напомня,че в изнесените от мен и Шишманов случаи от медиите,става въпрос за смърт или осакатяване на съвсем здрави хора. Това,ако не са беге-лекарски гафове и простотии,здраве му кажи. Момиченцето с отрязаните сливици е напълно ЗДРАВО! Умира след планова операция,при това не от операцията,а от слаб следоперативен кръвоизлив. Който на всичкото отгоре не е бил сам по себе си фатален. Продължил е с дни и седмици.Имало е време да се реагира,но изобщо не са обърнали никакво внимание на родителите. Тоя случай дори не е грешка,а извършено престъпление!
Случаят с няколко бременни жени. Повечето от тях са били ЗДРАВИ! Случаят с оня едър мъж с отрязаната ръка след направената с катетър през вената коронарография. Тоя мъж,ако имам неговата физика и здраве,направо ще спра фитнеса и всичко.Повече не ми трябва. Да останеш без ръка след рутинно медицинско изследване! Че в кой век живеем? В 16-17 век ли?
Давам ти introducer една тема за размисъл и коментар. През 2009 година във Великобритания са прекратени завинаги лекарските права на 85 лекари плюс на още 77 за различни срокове. Ха сега ти ми кажи колко беге лекари са наказани по подобен начин? Или нашата медицина е на НАДСВЕТОВНО ниво и това не се налага? Просто ще броим всеки ден труповете и толкоз.
Мнението беше редактирано от Миро на 04.12.11 22:25.
04.12.11
22:39
Написах, че мнението не е мое. Отвреме навреме разглеждам какви коментари се носят из нета. Прескочих да ви напиша “Ae lekarite v BG sa mnoo prosti” и от сорта.
Никъде не съм си изказвал позицията. Показах ви мнения на “защитаващи” и “нападащи” лекарите. На едно място казах иронично “Вземе да ни застрелят на стадиона”.
И на мен не ми е лесно. В някаква средна позиция се намирам. Сестра ми е бременна в момента и как мислите, дали не ми е минала и за секунда някоя зловеща мисъл? Майка ми е медицинска сестра в Англия и днес ме питаше по телефона разтревожена ” -Вярно ли е това за 19 годишната родилка и за тази болница Шейново? ” Знаете ли, че по телефона стоя и не знам как да я успокоя жената? Аз самия не знам кой е по-прав и да- ясно е, че най-страхотното от всички решения е да се накажат “лошите” и че има много “добри”. Дисциплината на лекарите тук е противоречиво понятие- от пушене в отделенията, до пошляпване на сестрите в операционната. Други студенти-колеги щом попитам “Може ли сега такова нещо” и ми се отговаря ” -И ти ще станеш същия кът свикнеш...”
Не взимам активно участие, защото исках да разбера мнението на други хора. При мен е ясно кой се подкрепя. Ако бях твърдо ЗА нямаше изобщо да правя темата.
Мнението беше редактирано от introducer на 04.12.11 22:40.
04.12.11
22:54
казано от Миро на 04.12.11, 22:19:
казано от introducer на 04.12.11, 21:36:
introducer!!! Излагаш се! С тези манипулативни,поръчкови статии. Имах по-добро мнение за теб. Изглежда съм се лъгал. Какви са тия глупости в тая статия? Да сравняваш бакшишите за келнера с човешки живот? Искам да ти напомня,че в изнесените от мен и Шишманов случаи от медиите,става въпрос за смърт или осакатяване на съвсем здрави хора. Това,ако не са беге-лекарски гафове и простотии,здраве му кажи. Момиченцето с отрязаните сливици е напълно ЗДРАВО! Умира след планова операция,при това не от операцията,а от слаб следоперативен кръвоизлив. Който на всичкото отгоре не е бил сам по себе си фатален. Продължил е с дни и седмици.Имало е време да се реагира,но изобщо не са обърнали никакво внимание на родителите. Тоя случай дори не е грешка,а извършено престъпление!
Случаят с няколко бременни жени. Повечето от тях са били ЗДРАВИ! Случаят с оня едър мъж с отрязаната ръка след направената с катетър през вената коронарография. Тоя мъж,ако имам неговата физика и здраве,направо ще спра фитнеса и всичко.Повече не ми трябва. Да останеш без ръка след рутинно медицинско изследване! Че в кой век живеем? В 16-17 век ли?Давам ти introducer една тема за размисъл и коментар. През 2009 година във Великобритания са прекратени завинаги лекарските права на 85 лекари плюс на още 77 за различни срокове. Ха сега ти ми кажи колко беге лекари са наказани по подобен начин? Или нашата медицина е на НАДСВЕТОВНО ниво и това не се налага? Просто ще броим всеки ден труповете и толкоз.
От слаб кръвоизлив се получава анемия,не хиповолемичен шок и смърт.Относно мъжът с отрязаната ръка,ампутацията не е следствие на коронарографията,а на механичната компресия,оказвана продължително време върху ръката.Загадка остава защо самият пациент не е отхлабил превръзката.
04.12.11
23:00
Миро, сега ти манипулираш хората като директно нападаш Introducer под формата на “влошеното ти мнение за него и как,оооо колко тъжнооо, си се лъгал за неговия лекарски потенциал”.
Още веднъж ти казвам- Престани да налагаш мнение ,чети какво е написал И НЕ МУ ВАДИ ДУМИТЕ ОТ КОНТЕКСТА! Настойчиво манипулираш останалите, които четат, но пак повтарям: хората тук са достатъчно умни и могат сами да си направят изводите! Той просто е направил сравнение с други професии, както ти и Иван си позволихте да коментирате-”да не би лекарите да са по-умни от останалите професии”. Така че спри с нападките!!!!!
Единственото добро нещо в поста ти е, че даде негативни примери от последно време в БГ- както за родилките, така и за пациента с ампутирана ръка. Да, това е така и е безумно, надявам се тези хора да бъдат наказани...само че като знам, че за това са отговорни съдебната система и прокуратурата в БГ....не ми се мисли дори. Според теб какво трябва да се направи, за да се предотврати това? Питам за мнение, не те нападам!
Това, което той направи в предишния си пост е даде позитивен пример, така както ти тук даваш негативен. На това му се казва аргументиран спор!
@Introducer- дисциплината на лекарите е такава навсякъде, лекарите са както всички други, дали със сестри или с друг, не е проблем. Пушенето е проблем и тук, миналата седмица един колега едва не взриви спешното като пушеше до източника на ацетилен! Да, в една “супер уредена държава”. Тези простотии ги има навсякъде и във всяка професия!
@ Миро- ”През 2009 година във Великобритания са прекратени завинаги лекарските права на 85 лекари плюс на още 77 за различни срокове” Добро сравнение, поне нещо се прави. Но ако сравниш колко е голяма Великобритания и колко е голяма България- 150 лекари, не са никак много, а там повярвай ми е една от развитите държави с най-много лекарски грешки и безумни диагнози. Казвам ти го пак от непрекъснатите ни консилиуми с колеги от УК. И за всяко едно изхвърляне на лекар от там, стоят моралните комисии, които са пациентски съюзи. Обаче болничните съвети са огромно лоби, понеже там недостигат адски много лекари. Както споменах вчера, липсата на професионалисти във всяка една гилдия е предпоставка за корупция и безотговорност, далеч не само в БГ!
казано от Георги Димитров на 04.12.11, 22:54:
От слаб кръвоизлив се получава анемия,не хиповолемичен шок и смърт.Относно мъжът с отрязаната ръка,ампутацията не е следствие на коронарографията,а на механичната компресия,оказвана продължително време върху ръката.Загадка остава защо самият пациент не е отхлабил превръзката.
А от тежката анемия какво се получава? И от изтичането на кръвта? Такава беше диагнозата постмортем. Нали точно там е работата за мъжа с отрязаната ръка. Не я загубил от самата манипулация,а след това. Както момичето не умира от самата операция,а от лекарското безхаберие след това. Това е една идиотска история на родната ни медицина и за двата случая. Ако някой,който знае английски,опише двата случая в западни сайтове,ще бъде страхотен резил за нашите големи “специалисти” с две леви ръце.
Ти отново си тук значи? Нали презираше всички ни? Писа с презрение за колегите тук: ”десетките наши лекари,които са на почит в световен мащаб,а тук биват оплювани по форумите от хора,на които основното занимание е вдигането на тежести.” Нещо се гнусеше от нас. Лекар и щанги,как така?
04.12.11
23:20
казано от Миро на 04.12.11, 23:16:
Ти отново си тук значи? Нали презираше всички ни? Писа с презрение за колегите тук: ”десетките наши лекари,които са на почит в световен мащаб,а тук биват оплювани по форумите от хора,на които основното занимание е вдигането на тежести.” Нещо се гнусеше от нас. Лекар и щанги,как така?
@Миро- спри да се заяждаш с нас! Не изопачавай мнението на хората тук, ако сме тук, то е защото спорта ни интересува толкова, колкото и теб! И ако се беше зачел в здравния форум, щеше да видиш как Георги, аз и Introducer сме и даваме съвети на колегите, когато това ни е в комптенциите! Никой от нас не се гнуси от колегите спортисти! Не се чуваш какво пишеш, засрами се !!!!
Според какво трябва да се направи, за да се спре безумието на някои лекари в БГ? Какво може да се направи, за да се повиши лекарската компетентност? Какво би направил ти лично като гражданин?
Мисля, че дискусията трябва да започне в тази насока.
казано от Nikola Pavlov на 04.12.11, 23:20:
Според какво трябва да се направи, за да се спре безумието на някои лекари в БГ? Какво може да се направи, за да се повиши лекарската компетентност? Какво би направил ти лично като гражданин?
Мисля, че дискусията трябва да започне в тази насока.
Първо трябва да се даде широка гласност на всички подобни случаи. Второ да има обществена нетърпимост към подобни неща,а не да се замазват и потулват работите. И неспособните или недисциплинирани да се крият зад гърбовете на добрите професионалисти,на Начев и подобните на него. Трето трябва да се затегне дисциплината в тези заведения. Тая разпасана, разгащена работа не може да продължава вечно. Четвърто трябва да има преобучение на лекарите на всеки 5 години примерно или да положат някакви тестове или изпити,за своята компетентност и усвояването на новите технологии в медицината.
Пето трябва да има едни действително независими комисии. Които няма да замажат нещата и прикрият,нито пък ще охулят лекаря без причина. Те просто ще търсят истината в максимално кратки срокове,независимо каква е тя. Шесто трябва да се усвои един алгоритъм на лечение за всеки подобен случай. При тази болест или след тая операция се прави това,това и това. Не някакви импровизации и прегледи или отпращане на пациенти по случайно хрумване на даден лекар. Защото така му се сторило,че няма проблем,защото той така си мислел,че нищо лошо няма да се случи и прочее все случайни импровизации. Вместо да се следва един железен ред във всички подобни казуси. Трябва да се знае точно кога,на коя дата след операцията,един пациент трябва да отиде на контролен преглед. Или в самата болница или на хирург в поликлиниката. И ако възникне неотложен проблем,трябва да има директен телефон,тоест номер към специалиста от самата болница. Не може изписани оттам хора да бъдат оставени сами на себе си,без никаква комуникация с лекувалия ги доктор. Седмо както се говори и пише след колко време е пристигнала на место пожарната или полицията,по същия начин да се засече бързината с която се действа в подобни случаи от медицинските екипи. Осмо при всеки подобен случай на усложнение или смърт да има солени,разоряващи глоби за съответното лечебно заведение. И още много неща могат да се измислят,въведат или пренесат от опита на западните страни.
Мога също да предложа,лекари допуснали сериозни грешки без фатален край или осакатяване на пациента,да бъдат преназначавани на работа като фелдшери. Тоест занапред с ограничени правомощия,под контрола на свои колеги които са изрядни медици. Трябва да има в здравна каса или министерство нещо като медицинско,компютърно “досие” на всеки лекар с подобен инцидент.В което се пише дали той е обвинен,оправдан или наказан и как точно. Ако тези “грешки” се увеличат, незабавно здравните институции или независими комисии трябва да се заинтерсуват защо това е така и кое не е наред при тоя лекар. Може би трябва да има и някакъв рейтинг за “безаварийна работа” на лечебни заведения или лекари. Заплатата също трябва да варира според броя на инцидентите. За образцови лекари и болници-допълнителни бонуси,за посредствени-удръжки или най-минималната тарифа.
Мнението беше редактирано от Миро на 05.12.11 00:04.
05.12.11
00:00
казано от Миро на 04.12.11, 23:47:
Първо трябва да се даде широка гласност на всички подобни случаи. Второ да има обществена нетърпимост към подобни неща,а не да се замазват и потулват работите. И неспособните или недисциплинирани да се крият зад гърбовете на добрите професионалисти,на Начев и подобните на него. Трето трябва да се затегне дисциплината в тези заведения. Тая разпасана, разгащена работа не може да продължава вечно. Четвърто трябва да има преобучение на лекарите на всеки 5 години примерно или да положат някакви тестове или изпити,за своята компетентност и усвояването на новите технологии в медицината.
Пето трябва да има едни действително независими комисии. Които няма да замажат нещата и прикрият,нито пък ще охулят лекаря без причина.
Това вече ми харесва като пост- добре написан, аргументиран и без елементарни обиди! Абсолютно съм съгласен с тези идеи, тук ги прилагат до една, има и още, но всички се контролират от здравните каси и гражданите.
За да има такава промяна в БГ пределено не е само работа на лекарите. Това изисква работа от всички нас. В крайна сметка един лекар не е законодател, а и не всеки пациент не е политик. От нас зависи да обединим усилия. Вече дадох пример с Франция и проблемите им със здравното и пенсионното осигуряване- за 5 дни смениха всички комисии и министър.
Проблемът е, че липсва масовост в БГ. Споменах как преди време писах жалба до Комисият за оплакванията към МЗ и бях брутално изгонен от дебелата лелка под предлог, че съм се правел на интерен, голяма работа, че некъв си лекар ми се скарал... Проблемът беше, че ако имаше поне още 100 като мен (защото знам, че има много потърпевши, но малко се навиват да се занимават), нямаше да ме игнорират, все пак ние плащаме данъци и ги избираме,за да работят за национален интерес.
Както многократно споменах, от доста време работя по точка 4 от твоя пост- развивам се в насока, която има световни стандарти на лечение, които лесно могат да бъдат въведени в БГ. Това съвсем не лесно и е много отговорно, но ти и Иван разбира се, веднага ме нападнахте, че нали имам високомерно самочувствие без покритие, само защото съм лекар. Това между другото е ключов момент- ако няма компетенции и умения, всички останали механизми са просто Научна Фантастика!
Иначе по точка 6, в БГ отдавна действат медицински стандарти, въпросът е, че няма контрол от страна на МЗ дали се спазват. Просто щото тия , за които сме гласували, не им изнася!
За да се направи това се иска много работа, много сериозни позиции и много учене...аз вече съм се захванал с ученето, дано и останалите да започнат да правят нещо.
05.12.11
09:52
Ето това вече е началото на едно добро течение в родното здравеопазване, дано повече лекари и пациенти, изобщо всички ние да учавстваме по-активно.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/04/1218615_grajdani_da_uchastvat_v_razsledvaneto_na_lekarski/
05.12.11
17:41
Във връзка с последния публикуван от Никола сайт плюс
Давам ти introducer една тема за размисъл и коментар. През 2009 година във Великобритания са прекратени завинаги лекарските права на 85 лекари плюс на още 77 за различни срокове. Ха сега ти ми кажи колко беге лекари са наказани по подобен начин? Или нашата медицина е на НАДСВЕТОВНО ниво и това не се налага? Просто ще броим всеки ден труповете и толкоз.
Аз съм -ЗА наказването на лекарите. Имам приятели студенти (в това число и един съквартирант дентален медик), които са една идея по-небрежни и калпави, а си мислят, че могат да вършат много отговорна работа с всички последствия. Моите уважения към всички специалисти от всичи специалности (защото няма лесна специалност и всяка една е отгворна), но някои болести са доказано по-чести или по-смъртоносни.
Има и друго. Когато човек започва да се развива в професията си (независимо каква), има един ентусиазъм, една мотивация. Понякога младият специалист е амбициран да се доказва, да стои ако трябва безсънни нощи, да работи и да чете през свободното си време, да си зареже ако трябва и социалната среда и половинката, само и само да постигне себеутвърждаване. За наше всеобщо съжаление човешката природа е такава, че в 99% ентусиазма стихва в даден момент и вече всичко на фона на предхождащото го си е до някаква степен немърливост.
В едно спешно звено стресът е огромен. Младите са амбицирани, че ако трябва могат да стоят и 5-6 часа в операция, да преглеждат цигани, клошари и алкохолици и да им превързват раните в 5 сутринта или да им свалят попитите с киша, кръв, студена кал и пот дрипи, защото сестрите и санитарките не могат сами, а по-старшите лекари са заети с друго. Някои мои колеги ми разказаха как са се състарили буквално за 2-3 години работа, пък и то им личи. Безсъние, загуба на апетит, отслабване и въпреки всичко си харесват работата и може би само заплащането ги дразни. Това износване на организма в комбинация с недисциплинираност на другите лекари, води според мен до влошаване на работата и рутината на младият специалист. Той си е надценил възможностите и започва да греши, защото просто форсира в името на кариерата си. Това не е заболяване само на лекарите, а и на всички онези професионалисти, които искат да се изградят и утвърдят, в това което обичат да вършат. Като резултат на 40 години някои стават вкиснали чичковци, които претупват пациентите си.
Аз познавам такива “потенциали”. Всеки ден се разхождат край мен и си мислят, че са корави и жилави. Не е моя работа, да оценям потенциала на другите, просто смятам, че всеки добре трябва да си прецени възможностите и ако иска да е лекар, то преди всичко да отпусне газта, ако види че нещата излизат извън релси или да смени специалността. Много интернисти избират вместо да са в пулмология и фтизиатрия да са общо практикуващи. Добре е също и да не се забатачват с кредити, че после да са принудени да блъскат по 60 часа седмично. Много мои асистенти също са избрали от клиницисти да се пренасочат към преподавателска дейност на предклинични специалности.
С майка ми си говорихме по тоя въпрос и тя ме попита “Дали е срамно вече да кажеш, че си български доктор?”. Оставям вие да прецените.
Мнението беше редактирано от introducer на 05.12.11 17:45.