10.12.11
23:14
Здравейте и от мен :)
На 25г съм, 167см иии 70кг. Преди две години и половина родих и от тогава килограмите ми ходят постоянно нагоре-надолу. По време на бременността качих 20кг, 10 от тях свалих бързо, но другите 10 си варират както искат. Сериозно съм решила да вляза във форма и се зарових първо да чета в сайта, а после да питам. Минала съм през много диети но всички с временен ефект. Със сигурност вината е моя, че се отпускам след всеки видимо свален кг,... но сега съм си поставила за цел да се справя с този пролем веднъж завинаги!Проблема ми е основно в областта на корема. Най-много ми се лепи там и съответно най-бавно свалям :( а след раждането още по бавно. Работата ми е заседнала, по цял ден пред компютъра и нямам много движение. В последно време май хапвам само “буклуци”. След висчкото инфо в сайта, съвсем се обърках и си мисля да си направя, мой собствен режим, съобразен с прочетеното и се надявам, да ми кажете дали е правилен. Относно спорта, нямам време за фитнес зала, но имам в къщи кростренажор и велоаргометър. Въпроса ми е кое от двете е по-добре да ползвам за кардио , колко често и по колко време? Какви добавки за изгаряне на мазнините мога ползвам (на сносни цени) и кой са най-дорите упражнения за стягане в коремната област?
Благодаря предварително за отговорите :)
До ден-два ще кача и хранителния план и се надявам да не ми спестите коментарите :Р
Засега е това от мен :)
Здрасти, карай велоЕргометъра сутрин на гладно след кафе без захар. Поне 30 минути. Но си дай леко зор, т.е. не се притеснявай да се изпотиш. Уоражнения за корем недей да правиш, той се чисти с хранене. Недей да бързаш с добавките, остави ги за твоя коз най-накрая, когато си изчерпала всички други възможности и си в някакво плато.
Трябва да си изключително стриктна с храненето, иначе ще продължаваш да се въртиш в омагьосания кръг. Когато дадеш режима си, ще имаме коментари там.
През деня също се движи. Ако никой не те гледа: ставай и клякай, подскачай 10-15 пъти; използвай винаги стълбите вместо асансьор; върви на бърз ход и такива дребни хитринки, които да ти раздвижват метаболизма през деня.
Мнението беше редактирано от Anelia на 10.12.11 23:23.
10.12.11
23:28
Здравей да ти е живо и здраво детенцето :P
Според мен и двата уреда са годни за кардио.. трябва да използваш максимално това което имаш ( от към уреди и всякакви фитнес аксесоари )... Според мен редом с упражненията за корем трябва да правиш упражнения за всички мускули макар и в къщи да са те :)
Здравей, Нели,
аз също като теб бях качила доста кила след раждането на второто ми дете. Много подходящ хранителен режим според мен е ”Отслабване с равномерно балансирана диета (РБД)” в статията много добре е описано всичко. Относно добавките аз приемам липотропни фетбърнъри, но също така пия и суроватъчен протеин, защото подпомага бързото възстановяване след физически натоварвания и внася в организма необходимата суровина за изграждане на мускулите /не се притеснявай от протеина няма да станеш мускулеста/. Пия витамини и Omega 3-6-9 мастни киселини. За тренировки мога да ти препоръчам упражнения със собствено тегло /прегледай раздела с упражнения/ а с кростренажора и велоаргометъра можеш да загряваш по 15 мин. За корема мисля, че доста добро упражнение е преден планк
11.12.11
23:12
Благодаря на всички за бързите отговори :)
Аз все още умувам за хранителния режим, за сега съм се спряла на равномерно-балансирания, но имам някои въпроси.
Определих си дневните калории за подържане на теглото, според формулата и резултатът е 1510.1 ккал, с коефициент 1.2. Как да определя колко калории са ми необходими за отрицателния прием? И този коефициент 1.2 за какво се използва? Четох статията за РБД, пресметнах си съотношението на база 1510.ккал/ден ,белтъци -420ккал, мазнини 545ккал и въглехидрати 545ккал. Но за отрицателния прием стойностите сиг ще са други... Изобщо малко се обърках :(
Четох статията и за кардиото, от нея разбрах, че максималия ми пулс трябва да е 195, а за максимални резултати да поддържам като за начало 55% от него или 107 а по-нататък 65-75% или 127-146. Също така пише, най -добре да се прави сутрин на гладно около 30-40мин. Обаче аз сутрин нямам време за това.
И сега големия проблем, как да си сметна отрицателния калориен прием, да си съставя такова меню за деня че хем да е съобразено с него, хем с това че ще тренирам вечер след 20:00.
Май много се отплеснах в сметките, но искам този път да го направя както трбва :)
За да има отрицателен калориен прием просто трябва да намалиш калориите с 200-300, за да има дефицит. Гледай това да са калории от въглехидрати, а не от белтъци или мазнини. За кардиото можеш и двата уреда да използваш, ако имаш възможност купи си гирички,които съответстват на силата ти. Постарай се да приемаш въглехидрати през първата половина на деня. А за корема - само чистата храна го оправя. Имам съм моменти от живота, през които съм стигала до 100 коремни преси и ефект 0.
Не притеснявай да хапваш месо, дори и свинско! Когато му изчистиш мазнината става перфектно и е много вкусно. Същото се отнася и за мазнините - зехтин, омега3-6-9 и т.н. Можеш да си ги набавяш от СУРОВИ ядки - бадеми, лешници, фъстъци и т.н. и риба :)
Успех от мен! Ще следя ;)
коефицента се слага според физическата активност, за да може да задържаш тези килограми при тази физическа активност. гледай да намалиш тези калории с около 300, но като цяло не променяй баланса (то затова е РБД). не се задълбавай много-много в сметки - старай се да си на отрицателен калориен прием и внимавай от какво си го набавяш ;)
Тези статии са писани с презумцията, че човек има цялото свободно време на този свят и може да жертва всичко в името на тренирането.
Не е нужно да задълбаваш в постоянни математически сметки относно калориите и да си купуваш лъжица с вградена везна в нея и дисплей. Започни да ядеш здравословно и започни да тренираш правилно и резултатите ще дойдат сами. Както по-горе ти препоръчаха, недей да започваш с добавките веднага. Не се страхувай да ядеш всички здравословни храни, ако тренираш редовно, няма да ти навредят или да те направят по-дебела по никакъв начин.
Процесът на отслабване изисква доста време и постоянство. Обикновенно, когато се опиташ да минеш по пряката пътека, накрая се получава ефекта “йо-йо”.
Относно пулса - това са стойности за един “средно-статистически” индивид. Практиката показва, че тези стойности са абсолютно различни при всеки един човек. Няма как професионален атлет с 15 години опит зад себе си, да има едни и същи стойности на пулса при трениране, и да речем жена, която започва днес и има анемия да речем.
Велоергометъра ти е перфектният кардио-уред. Намери си в интернет статии за “Спининг” ( Spining ) и започни да го практикуваш у дома. Гарантирам ти, че резултатите от него са страхотни относно кардио-дейност, физическа издръжливост и стегнатост на седалищните мускули. Като добавиш и възможноста, да изградиш програмата изцяло с любимата си музика, просто си е един голям кеф.
Мнението беше редактирано от Timon на 12.12.11 12:29.
12.12.11
12:53
Благодаря много за отговорите!
Почти всичко ми се изясни :)
Последен въпрос и след това, ще кача и примерното ми меню. Колко време преди тренировка трябва да се хапва и колко време след и какво(като се има в предвид, че аз ще тренирам вечер, т.е преди или след вечеря и каква трбва да е тя)?
Ето едно пробно меню, да кажете дали бива :)
1200ккал на ден от тях 420 ккал белтъци, 390 ккал въглехидрати, 390ккал мазнини
7.00 кафе, кисело мляко 200гр с 20гр овесени ядки - 209ккал
10.00 плод (ябълка, мандарина)- 60ккал
13.00 100гр картофи/ориз със салата (зеле или цвекло, морков иябълка)-236ккал
16.00 чай, стафиди 100гр - 302ккал
19.00 вечеря с преобладаващи белтъци(яйца, месо, риба) и салата - 410ккал
общо според мойте сметки, стават 1217ккал.
И към 21.00 40мин на велоаргометъра.
Мнението беше редактирано от Neli Dimitrova на 12.12.11 15:23.
сложи някоя мръвка или яйце в обяда (калориите изразходвани при усвояването на белтъчини са почти толкова, колкото отдават). размени стафидите с предиобедната закуска и гледай плодовете да са кисели.
и не се задълбавай много-много в сметки ;)
15.12.11
07:45
Благодаря мноог за съветите :)