Как си готвите кафявия ориз?

Прескочи до:

07.07.08
19:33

Как го готвите това нещо.ДНес за пръв път реших да го пробвам.Неми хареса изобщо.Как си го правите,какво слагате ?
Аиде белия се яде без нищо ама този ....А искам да попита също Бланширания ориз става ли ?С какво ГИ е той ?

Темата беше редактирана от Ален Божинов на 07.07.08 19:33.

08.07.08
02:40

Първо естествено го измивам и след това го варя в вода(без сол, без нищо, просто чиста вода) и след 40 минути варене го ям.Вярно изобщо не е вкусен, даже е отвратителен, но като изядеш някой друг килограм се свиква.Цяла зима почти всеки ден си хапвах 250 грама суров кафяв ориз на ден. :)

08.07.08
05:20

Да и аз вчера по същия начин го направих и беше отврат.Даже не го бях измил май как трябва и ми хрускаше ,бляк .
Бланширания ориз може ли да го замести,пак да попитам ? :)

08.07.08
06:07

Бланшираният ориз е бял. Никъде не съм виждал бланширан кафяв ориз. Иначе е вярно, че кафевия ориз си е гадничък. Аз оставям водата да заври преди да сложа ориза (и да колкото и да го вариш винаки остава твърд).

08.07.08
06:28

Задължително се мие, и не само кафявия, а и белия ориз.Като го измиеш ще видиш колко чернилка пада.Кафявия ориз не е като белия, вари се 40 минути, а не 10 и тогава омеква, разбира се не е мек като белия и винаги остава някое твърдо зрънце.

ИС

08.07.08
08:47

Кафевия ориз го измивам 2/3 пъти слагам го в тефлоновия тиган с вода равна на ориза(1 към 1) и след като се изпари водата го измивам със студена вода и пак добавям още толкова вода(1 към 1) и пак на котлона докато се изпари водата,пак го измивам със студена вода и така към 5 пъти за около 40мин след което слагам заленчуков или пилишки бульон(ако го ям ориза с пиле,ако го ям с риба му слагам рибен бульон) в количество пак 1 към 1 с ориза и като се изпари бульона го махам от котлона и го покривам с капак за около 5 мин за да го задушиш и после го ям.По този начин,като го миеш не залепват зърната,тоест става рехав.Съветвам те да го опитваш по време на варенето за да знаеш колко пъти да добавяш вода и последния път да сложиш бульон за да поеме оризът добър вкус,и естествено да не го превариш,да стане на каша.Ориза който аз купувам му е нужно около 50мин за да стане така както на мен ми харесва меко хрупкав но не твърд.Един път като засечеш за колко време става така че да ти харесва,купуваш само тази марка ориз и си я правиш по един и същ начин,но първо трябва да експериментираш за да откриеш как ти харесва.Може и преди да сложиш първата вода да го запържиш за около 5мин с 2 или 3 супени лъжици олио и после направо сипваш водата и т.н.
УСПЕХ в кулинарството !!!

ВН

11.07.08
19:50

Варя го дълго. После подправям с къри, къри и къри - много, много къри. Накрая става къри с ориз, но е вкусът на мухъл е заличен :).

14.07.08
07:34

Аз преди се пробвах с кафявия ориз, но не се получи особено добре - не ми допада вкуса, както и да го правя. Само се сещам, че по-дългото варене наистина го прави по-приемлив за консумация, а и е по-полезно за храносмилателната система.

Сега съм решил да пробвам една друга рецепта с ориз и силно се надявам да удоволетвори повече вкусовите ми изисквания :)  Ето за това говоря.

24.08.08
12:16

Аз го смесвам с белия ориз. Слагам 4 чаши бял + 4 чаши кафяв ориз във тава. Един пилешки бульон и много зеленчуци - моркови, броколи, грах и всичко останало. Слага се във фурната докато се препече и хвене лека куричка - след това го ям с пиле и го поливам със соев сос.  Изключително вкуснооооо

14.07.09
12:06

Ох..ама аз въобще не го мия...и пак си ми харесва.

14.07.09
13:40

Има кафяв ориз в пакетчета с дупки, има и на Ънкъл Бенс, е верно са малко по скъпи но стават бързо и са по вкусни. Ям го с лъжица зехтин и къри със малко соев сос.

14.07.09
14:13

Проблем ли е ,че не го мия? Аз си го варя с подправки. Пронципна на мен ми става много бързо за 30 мин.
Рядко има по нещо дами хруска.

Мнението беше редактирано от blagovest17 на 14.07.09 14:21.

14.07.09
16:23

Зависи от кой си взимаш. В пликчетата не се мие иначе насипния се измива в цедка под течаща вода.

14.07.09
16:27

Ами взимам един в пакет си е....като обикновен ориз.

14.07.09
16:53

По добре го мий. Незнаеш каде са го държали. Или си взимай пакетчета. Найлонови пликчета с дупки и вътре е ориза. Направо го мяташ в кипналата вода и за 20 мин си готов. Хем е на порции по 125гр. Е малко по скъп де.

14.07.09
17:06

Ами не съм се сещал да го мия. Дано да не ми е навредило с нещо. А тези в пакетчета не съм виждал. Какво представляват. В Билла и Кауфланд има ли ги?

15.07.09
07:34

Има ги навсякаде при оризите. Аз си ги зимам точно от тези двата магазина. Разгледай кутиите на тях пише!

16.07.09
07:20

Смесвам го със зехтин от гроздови семки и задушени на пара зеленчуци - моркови, тиквички и червена  чушка.

16.07.09
15:47

Аз го минавам през цедката, после го кисна, докато не почне водата да ври водата дет съм сложил на печката и го мятам, слагам вегета и става бомба :)

Мнението беше редактирано от Lenks на 16.07.09 15:48.

17.07.09
05:56

Я махни тази изкуствена подправка вегета - бъкана е с натриев глутамат и всякакви други боклуци ... Слагай истински зеленчуци (не че се знае колко истински са и те, де ...:))

20.07.09
18:16

Абе незнам вие как си приготвяте ориза ама аз май ще го ям суров.  ВВД- 80-100 грама въглехидрат на ядене, 80% при ориза => За въглехидратна доза ти трябва 350 гр-400 гр сварен ориз ( с вода към ориз 1/4 ) ... Тва си е сериозно плускане  за през-2-часово хранене... Такаче ако някой знае как да си прави ориз който не задържа вода, да пише..

Мнението беше редактирано от Xsly на 20.07.09 18:17.

01.12.09
14:08

С лимон и това е.

01.12.09
16:37

Пробвайте Императорцкия ориз,за мен той е уникален,черен е и малко цапа докато го сготвиш,но има уникален вкус.Като ядки е и става много вкусен леко пикантен с гъби.

казано от BodyArt Консултант на 01.12.09, 16:37:

Пробвайте Императорския ориз, за мен той е уникален, черен е и малко цапа докато го сготвиш, но има уникален вкус.Като ядки е и става много вкусен леко пикантен с гъби.

Потвърждавам цапането!  :coolsmile: Зацапва доста, за сметка на това - трайно.  :lol:
Варете го в някоя по-стара тенджера... за всеки случай.
Аз лично останах със смесени чувства към вкуса му... не е лош, но и определено не ме впечатли.

03.12.09
14:54

казано от BodyArt Консултант на 01.12.09, 16:37:

Пробвайте Императорцкия ориз,за мен той е уникален,черен е и малко цапа докато го сготвиш,но има уникален вкус.Като ядки е и става много вкусен леко пикантен с гъби.

x2
скоро готвих императорски ориз със свинско и спанак в глинено гювече. Стана черна цапаница, но невероятно вкусно.

03.12.09
14:58

За смесени чувства не знам,но определено не е за хора с класически вкус.Доста интересни рецепти стават с него.Може да се опита с ядки и анас,става наистина доста интересно.Определено му отиват по екзотичните съчетания.А и е доста тежък,от 100 гр може да ви стане лошо.Наистина препоръка,който не го е пробвал,нека опита.

05.12.09
15:28

Днес за първи път си варих кафяв ориз. Измих 100 г, сложих 400 г вода и го сложих в стимера на пара, за 45 мин.
Останах малко със смесени чувства, не ми хареса особено, не съм го овкусявала с нищо, добре се беше сварил, вкуса беше нещо средно между ориз и жито.

08.01.10
12:32

и на мен ми е проблем тоя ориз, ако не е прясно сварен е отвратителен, не е ли топъл получавам гърчове от него
общо взето в темата нищо свежо за овкусяването му не прочетох, ако някой измисли нещо да пише, аз лично го кисна час два преди варене (не знам заблуда ли е но ми се струва, че става по-мек така), след това го варя докато не изчезне водата 1:4 ориз вода, и след това консумирам, но ще го спирам и ще гледам да го заместя с печени картофи или нещо друго, защото е много играчка и време и накрая нещо отвратително на вкус, а аз това време го нямам да си играя 3 часа за да си направя малко ориз, то за тези 3 часа ми идва следващо хранене, няма цял ден ориз да варя, ужас

поздрави

Мнението беше редактирано от Falin на 08.01.10 12:34.

08.01.10
12:38

Аз скоро ще почна да го пускам в блендера с вода. Няма оправия иначе...

09.01.10
21:29

Пробвали ли сте като мляко с ориз, но на мястото на белия ориз слагате кафяв ? Прочетох, че с канела доста добър ставал. В най-скоро време ще опитам по този начин да видим ще се яде ли или ще го карам на овес :Д

03.01.12
13:58

Здравейте, открих това нещо на рафтовете на Карфур,предлага се от тяхната фирмена марка.
Готово е за 10-15 мин.Спестява доста време за приготвяне,всички знаем колко време отнема приготвянето на обикновен такъв,заеднот с кисненето и тн.

Като цена е 1.99 за 500 гр.

11.01.12
23:35

казано от Biad__ на 03.01.12, 13:58:

Здравейте, открих това нещо на рафтовете на Карфур,предлага се от тяхната фирмена марка.
Готово е за 10-15 мин.Спестява доста време за приготвяне,всички знаем колко време отнема приготвянето на обикновен такъв,заеднот с кисненето и тн.

Като цена е 1.99 за 500 гр.

Кое по-точно,нищо не ми излиза ? Какъв кафяв ориз си купувате вие,че тоя на крина не мога да го трая направо,мн е гаден...Иначе аз го мия,слагам го в тавата,после малко сол и лук и го пека във фурната,малко гадничко става,някакви идеи как да го овкуся ?

18.01.12
13:41

Аз го варя докато му се спукат зърната и след това му слагам зеленчуци, яйца и т.н.

18.01.12
14:28

Кафявият ориз се кисне цяла нощ. Така времето за варене се съкращава значително. На мен ми харесва сварен в прясно мляко и объркан с мед и канела - става доста вкусен десерт, но когато се сложи оризът в прясното мляко, той трябва да е вече полу-сварен, иначе нищо не се получава.

Нашия кафяв ориз стана много хубав. Измихме го, накиснахме го 24 часа във вода, след това отново го измихме и го сложихме в тиган като добавихме 4 чаши вода. След 20 минути ориза беше сварен. Изляхме водата и сложихме на нейно място малко доматен сос и бульон на Маги. След около 5 минути беше готов за сервиране. Подправихме го със соев сос. Получи се неочаквано добре. :)

07.02.12
08:29

Аз си готвя кафявия ориз по следния начин: измивам го,слагам го да се вари със 1/2 бульон(в момента го правя със зеленчуков) .Вари се 40 мин като към края на варенето като понамалее водата слагам и Индийско къри ,хем по-цветно хем по-вкусно :)

14.02.12
23:00

Аз  специялно вече  не помня вкуса на белият ориз,кафевият си го правя,така какво е рецептата за бял.
Лично любимиата ми рецепта е пълнени чушки с ориз и парченца пилешки гърди със сос от кисео мялко.

Накисването запоне 12ч. скасява наполовина времето за приготвяне,иначе ми се случвало повече от час да не омеква тая кафява гад
:D

14.02.12
23:37

Сега не хапвам ориз , но...
Заливам го с вряла вода и го оставям за 30мин - час . Изливам водата и го слагам в тенджерка с 1 пилешко бутче , вряла вода и на котлона . До извиране на водата и сваряване на бута - 3:1/вода:ориз...около 30-40мин...доливам водица , ако се наложи . Не ползвам сол , но е въпрос на вкус... за неполиран ориз иде реч...
  Най-благо подправяне ми е с масло , кашкавал и извара ... може и малко нищено пиле...не е вталяваща таз’ комбинация...
  И в тенджера под налягане съм го правила с воденички...става на пюре...образно написано...

Т. Тодорова

15.02.12
01:36

1)Най-добре ми се е получавал със спанак до момента - задушавам глава лук + множество скилидки чесън + нарязан на кубчета морков,добавям вода (4:1 с ориза),слагам вътре спанака ; когато слегне достатъчно - бухам вътре и ориза (многократно измит),към края добавям джоджен и домати,вари се още приблизително 20 минути и става супер.На цялото нещо - около супена лъжица мАсълце (което слагам по средата на готвенето) и 1 с.л олио - при задушаването на лука.
2) Ядва се и сварен само във вода - после му добавям нарязан на кубчета домат и сирене/извара.Бива.

Пробвала съм го и с кетчуп,био-мио и т.н. - пак става,но напоследък гледам да избягвам подобни гарнировки.
:)

Има ми вкус на жито обикновено,ама чак пък да е толкова гнусен и да лъха на мухъл ?Какъв си купувате ? Производител .. ?
Да не би аз да взимам някакво менте с приемлив вкус ? :D Или пък вкусовите ми рецептори да са менте ? (giggle)

20.02.12
13:38

Купих си кафяв ориз на ” Здраве и енергия “. Оставих го да престои цяла нощ във вода и на сутринта го сварих. Отне ми повече от 30 минути, въпреки, че на опаковката пише, че се вари 20 минути. И друго нещо ми направи впечатление - пише, че има само 138 ккал на 100 грама, което ми се видя много малко (в таблицата тук са 370???). Сварения ориз подправих със зехтин и подправки и ми хареса. Може би с мед и канела ще е по-хубаво, но тогава ще прилича повече на храна за закуска, а не за обяд.

20.02.12
15:29

Да си призная, варя го с мазнината, в която предния ден съм пекла печено пиле. А когато пека пиле, слагам бира. Става чуден с този остатък от печеното пиле :D

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1