Стил на клек "костенурка". : )

BU

21.01.12
14:19

казано от Ramon Dekkers на 21.01.12, 12:34:

Хах като го гледах се сетих за тоя:

Момчето на клипа е дадено за пример на лоша техника при клек.Истината обаче е,че това е различен стил и опасността от травми е не много по-висока от стандартното движение.

Обикновено когато стремежът е щангата да се държи възмоно най-ниско на гърба,хората се привеждат повече напред.Трениращи,чиито гръб е по-силен от краката ,често преувеличават привеждането и макар напрежението върху гръбнака да се увеличава - вдигат по-голяма тежест.

Не се сещам за името,но преди години гледах български трибоец да прави същият клек с 350кг на гърба си и то успешно.

Ще се изненадате пък колко килограми можете да сложите на “добро утро”,което е същото нещо,без приклякането. :)

За мен единствената забележка към това момче е,че ханшът му е отпуснат и кръста извит.
А причината да не успее да вдигне щангата бе,че я изтърва назад (случва се ,когато лостът е ниско).

Очаквам коментари,нямам опит с този тип клякане.

21.01.12
14:51

Според мен ето това е много по опасно като изпълнение...: http://www.youtube.com/watch?v=-2OSXoMb_X8
Забележете положението на лоста,и линията на движение на щангата,при изправяне..то не е само това де,ама...

А относно стила ‘’Костенурка’’ нито съм го чувал,нито съм го пробвал,нито ще го пробвам...според мен също не е по-опасен от стандартия клек,но е опасен ако изпуснеш щангата в някой лачен фитнес! :)

незнам за стила костенурка и въобще дали го има. освен едно адски неправилно клякане с което можеш да си расипеш кръста, друго не виждам. късмет че е здрав в кръста, ама и това си е до време, особенно при тея изпълнения

BU

21.01.12
15:33

Името си го съчиних аз.

21.01.12
16:53

Low-Bar стила на клякане мисля,че притежава максималното накланяне възможно, без опасност от травми.

Рипето много го анализира тоя клек. щангата по-надолу сложена премества центъра на тежестта, скъсява лоста(от там и въртящия момент спряма кръста) и изисква повече навеждане. на мен ми се вижда като друг вид клек със собствено място в тренировките.
и аз очаквах да видя много по-лошо изпълнение, но като изключим изгърбването(което не беше прекалено много) и залитането накрая клека беше добре. ако това момче свали 20-30-40 кила, клека ще стане приемлив.

21.01.12
23:36

Добре де,колкото по - ниско е лоста на гърба,толкова повече се накланяме,но пък с повечето наклакяне не става ли много по - грозен клека,а и шанса да вдлъбнем таза надолу a.k.a. buttwink става по - голям,щото при накланянето скъсяваме един  вид задното бедро.

Друго да питам,при хора с по - дълъг торс (което май се пада + за клек) но и със дълги фемури,кой вид клек се препоръчва?Тоз тип костенурка 1во не мога да си го причиня и заради болката в китките/раменете които ще ми причини :D

Марк Рипето мн добре анализира клека и като цяло на теория седи правилно всичко,че и на практика,но!
Извън темата искам да питам,защо той се движи на контра на всички Olympic weightlifter coaches,като казва , че high bar клека не трябва да се използва за тяхния спорт,ами тряя low bar-a?Той добре low bar го свързва с тяга/пул-а в началото на всеки лифт,но все пак?Последно време азиятците мн доминират тия игри а всичко живо като цяло от както си го има спорта кляка с high bar.

21.01.12
23:44

казано от Jikata на 21.01.12, 14:51:

Според мен ето това е много по опасно като изпълнение...: http://www.youtube.com/watch?v=-2OSXoMb_X8
Забележете положението на лоста,и линията на движение на щангата,при изправяне..то не е само това де,ама...

А относно стила ‘’Костенурка’’ нито съм го чувал,нито съм го пробвал,нито ще го пробвам...според мен също не е по-опасен от стандартия клек,но е опасен ако изпуснеш щангата в някой лачен фитнес! :)

Ами виж,това е high bar клек,но изпълнението не ми харесва защото:
1:движението го изпълнява главно с таза,без привеждане на коленете напред
2:държи щангата на врата,не на самия трапец и незнам как не му обива (което е най - малкия проблем)

Високия клек лично за мен ми е бил най - натурален като тръгвам директно с коленете и после правя движение в таза,въпреки че звучи странно,така не усещам ниаккво напрежение в коленете,но ако тръгна точно по клипа който си дал,с таза назад и не усещам хубаво коленете и имам странни болежки в тях.

Ето азиатците и с техните болни клекове:
http://www.youtube.com/watch?v=R_jxTc2ITA8
но тука се има впредвид ,че
1:имат щангети (помагат доста)
2:са много разтегнати в ахилеса/задно бедро
3:имат къси крака (по специално фемур) и това мн помага.

Ето как клякам със щанга сложена високо на трапеца:
http://www.youtube.com/watch?v=50-5u2GfJoc&feature=plcp&context=C33bd8c4UDOEgsToPDskLpTcoqRWf1xK-KbFdcJRjL

игнорирай клатенето на пети/пръсти точно преди да клекна :D

22.01.12
00:05

хаха  много ма кефи как дигаш ходилата и пръстите :D
Пробвай да си залепиш обувките с капчица за пода и тогава всичко е на 6 ;)
Иначе по темата .. този вид клякане (като на първото клипче) хич не ми хареса

Мнението беше редактирано от RinGo на 22.01.12 00:06.

Тук Рипто oбяснява перфектно позицията на лоста,лакти и китки.За мен е най-приемлив вариант.

http://startingstrength.com/index.php/site/platform_the_squat_bar_position

А като изпълнение на клек,пак на Рипто ми допада най-много.Хубаво е да слушате какво говори,особено за таза и кога с какво се тръгва при изпълнението,щаденето на колената и прочие.

http://www.youtube.com/watch?v=yha2XAc2qu8

казано от Vintage на 21.01.12, 23:36:

Друго да питам,при хора с по - дълъг торс (което май се пада + за клек) но и със дълги фемури,кой вид клек се препоръчва?Тоз тип костенурка 1во не мога да си го причиня и заради болката в китките/раменете които ще ми причини :D

buttwink-a в последно време не е на мода...

в Starting strength Рипето обяснява за хората с дълги крайници как да порменят позицията си(най-често по-широк разкрач, повече toe-out и по-широко хващане на лоста) и сравнява различните позиции. като цяло той държи на няколко ориентира които да са универсални - щангата спрямо гърба и щангата спрямо стъпалото - и от там нататък е индивидуалност.

казано от Vintage на 21.01.12, 23:44:

Ето как клякам със щанга сложена високо на трапеца:
http://www.youtube.com/watch?v=50-5u2GfJoc&feature=plcp&context=C33bd8c4UDOEgsToPDskLpTcoqRWf1xK-KbFdcJRjL

игнорирай клатенето на пети/пръсти точно преди да клекна :D

ама ти не само преди, ами и по време на клека се клатиш доста...

23.01.12
18:44

Как така бътуинк-а не е на мода?Не е толкова опасен колкото смятам че е?

просто има хиляди неща преди това :)

24.01.12
21:51

казано от Vintage на 21.01.12, 23:36:

Марк Рипето мн добре анализира клека и като цяло на теория седи правилно всичко,че и на практика,но!
Извън темата искам да питам,защо той се движи на контра на всички Olympic weightlifter coaches,като казва , че high bar клека не трябва да се използва за тяхния спорт,ами тряя low bar-a?Той добре low bar го свързва с тяга/пул-а в началото на всеки лифт,но все пак?Последно време азиятците мн доминират тия игри а всичко живо като цяло от както си го има спорта кляка с high bar.

Според Марко, хай-бар клековете се използват все още, защото това е  нормалната реакция на човек- да сложи лоста в/у трапеца си. Използват се, защото повечето треньори са свикнали да обучават на тях и като цяло са по-лесни за научаване. От друга страна при хай-бар клековете има недостатък, тъй като, за да си в баланс гърба трябва да ти  е изправен, а колкото по-изправен е толкова по-малко се натоварва задното бедро (hamstrings). Друг фактор , който налага използването на такъв вид клек е, недостатъчната мобилност в раменете, нужна за добър лоу -бар клек :)

25.01.12
17:48

казано от ts.vassilev на 23.01.12, 14:30:

...
buttwink-a в последно време не е на мода...
...

Преди няколко месеца четох коментар на треньора на Pat Mendes - на запитване за buttwink, той отговаряше, че не представлява проблем, а е по-скоро въпрос на структура. За съжаление, тогава не го запазих, а сега не мога да го открия.

BU

25.01.12
23:18

И аз съм го чел на мендез треньора.Мендес в момента не се чувства много добре. :)

Buttwink направя ли- веднага усещам дискомфорт в кръста.Може да се избегне - не клякаш толкова ниско.Ако някой има други съвети - да казва.Само не се примирявайте с това,аз съм се парализирал така за няколко часа,’щот си мислех че съм номер 1 - на 160 кг клек !!

Вярно е,че като се кляка редовно донякъде напрежението се обира от инерцията на тялото,но....мен точно заради отпускане долу ме беше сецнал кръста.

25.01.12
23:35

Чел съм, че Мендез не го бърка, но аз го усещам. Иначе клека по Риптоу найстина си е едно добро утро..особено с моята структура и се убедих, че на “добро утро” може да се вдигнат доста килограми - 160…При щангисткия (пълен клек) бътуинка може да не е чак толкова голям проблем, защото торса е по-изправен и тежестта се разпределя на целия пояс. Но при Риптоу клека (трибойски) еректорите са основен стабилизатор и един БЪТУИНК може сериозно да го дестабилизира.

25.01.12
23:48

Vintage,
на клипа виждам, че като тръгваш нагоре иницираш движението с задника. На големите кила може да се получи захлупване - променя се ъгъла на торса рязко и при това щангата ти е високо...физиката си казва думата. Поликин казва “да се иницира движението с васкус медиалиса - капката до коляното...така се запазва и изправен торса. За мен по-лесно е да мисля за изправен торс и оттам вече успявам да иницирам движението с бедрата.

Ramon Dekkers,
Ами ние само hamstrings ли ще тренираме? :))) Тяга -хамстрингс, клек хамстрингс.....както и да го погледнеш клякане си е “с гъз до пода” другото е полуклек. Разбира се, че щангисткия има своите минуси, но виж на Том Плац баджаците и как кляка и ми говори за хамстрингс....:)

Мнението беше редактирано от Valleri на 25.01.12 23:55.

http://www.youtube.com/watch?v=Rq8CWv8UPAI

26.01.12
13:24

казано от valerious на 25.01.12, 23:48:

Ramon Dekkers,
Ами ние само hamstrings ли ще тренираме? :))) Тяга -хамстрингс, клек хамстрингс.....както и да го погледнеш клякане си е “с гъз до пода” другото е полуклек. Разбира се, че щангисткия има своите минуси, но виж на Том Плац баджаците и как кляка и ми говори за хамстрингс....:)

Кой е казал да се тренира само hamstrings? Пълен клек е , да минеш под паралела, предполагам знаеш си. А2G- който реши да става олимпиец да си практикува.

Стречинга му е майката,и като превенция на травми и като тонус на мускулатурата.Затова чуждите атлети са толкова напред,защото се работи комплексно с тях и се обръща внимание на всеки един детайл,а не само на мащабните.Особено в САЩ спортната култура е може би на най-високо ниво -  спортни лекари,кинезитерапевти,тригер поинт масажисти,всичко в името на спорта,релаксацията и увеличаване на спортните постижения е на топ ниво.Пириформис стреч определено подобрява клека,но правен редовно,както и всички останали стреч упражнения,които трябва да бъдат съобразени със индивидуалните характеристики на трениращия като височина,килограми,съпътстващи травми и т.н.Относно клека на Плац,добре,но той е 170 висок,един 188 човек ще му бъде особено трудно да пази равновесие с този разкрач,затова се нагаждаме според височината и килограмите.

26.01.12
17:48

Според мен азиатците са всичко това,което ти обясни.
За другото съм съгласен!

10

26.01.12
18:54

казано от valerious на 25.01.12, 23:48:

Vintage,
на клипа виждам, че като тръгваш нагоре иницираш движението с задника. На големите кила може да се получи захлупване - променя се ъгъла на торса рязко и при това щангата ти е високо...физиката си казва думата. Поликин казва “да се иницира движението с васкус медиалиса - капката до коляното...така се запазва и изправен торса. За мен по-лесно е да мисля за изправен торс и оттам вече успявам да иницирам движението с бедрата.

Ramon Dekkers,

Как кляка платз ? Как ? 22-3 повторения ли колко бяха на 230, ок, а макса ? Май, май не му е много висок.

26.01.12
21:02

780lbs някъде или 350 кг грубо.
Той имаше впредвид,че е тесен разкрача и високо на трапеца щангата.

казано от Георги Димитров на 26.01.12, 17:07:

Стречинга му е майката,и като превенция на травми и като тонус на мускулатурата.Затова чуждите атлети са толкова напред,защото се работи комплексно с тях и се обръща внимание на всеки един детайл,а не само на мащабните.Особено в САЩ спортната култура е може би на най-високо ниво -  спортни лекари,кинезитерапевти,тригер поинт масажисти,всичко в името на спорта,релаксацията и увеличаване на спортните постижения е на топ ниво.Пириформис стреч определено подобрява клека,но правен редовно,както и всички останали стреч упражнения,които трябва да бъдат съобразени със индивидуалните характеристики на трениращия като височина,килограми,съпътстващи травми и т.н.Относно клека на Плац,добре,но той е 170 висок,един 188 човек ще му бъде особено трудно да пази равновесие с този разкрач,затова се нагаждаме според височината и килограмите.

опасявам се че не е така. най-големия фактор дали ще се контузиш в момента е дали си се контузвал в миналото. следващия по тежест фактор е асиметрия(разлика между ляво и дясно). след това идва БМИ. след това идва дишането(или беше преди БМИ?). чак най-накрая с никаква връзка с контузиите е flexibility.
в САЩ големите отбори имат маса специлаисти, което не пречи на всички нива да имат много контузии - и контактни и безконтактни.

колкто до пропорциите на клека - виж Величко Чолаков и някой от тежките руснаци(105 или 105+, защото имат високи) - клякат си хората и не им дреме какво си пишем за пропорциите на тялото и клека.

27.01.12
00:41

*ts.vassilev

Според теб кой е подходът за максимална превенция на контузии? Освен усилен стречинг, на друго какво трябва да се наблегне?

flexibility няма връзка с контузиите,много интересно твърдение,за съжаление доста невярно.БМИ с пъти по-голяма сила важи за сърдечно-съдови и общо медицински заболявания,отколкото за спортни контузии.Асиметрията в какво отношение,няма идеално симетричен индивид на този свят,не се е родил все още.Контузията съпътства и ежедневието,не присъства само в спортната зала,така че за мен не е определящ фактор предишната такава.Тук не спорим кое е с най-голямо значение за една травма,а за спортната култура като цяло и защо сме последни в това отношение.Защото като се контузиш,гледаш в интернет какво биха ти препоръчали като суплементи и медикаменти,чак след което благоволяваш да отидеш на преглед и то на ортопед-травматолог,чиято работа ни най-малко не може да покрие тази на спортните лекари.Неправилното лекуване на една травма може спокойно да доведе до нейното хронифициране,което не е добър вариант за един спортуващ.А относно клека,ставаше въпрос за неудобството на тесен разкрач при високите хора.

27.01.12
01:00

Георги Димитров - ако не можеш да си контролираш въздуха в корема гърдите и тн ще те захлупват и кривят тея щанги та няма да е истина просто.
Ако тренираш тежко де.

казано от Георги Димитров на 27.01.12, 00:55:

flexibility няма връзка с контузиите,много интересно твърдение,за съжаление доста невярно.БМИ с пъти по-голяма сила важи за сърдечно-съдови и общо медицински заболявания,отколкото за спортни контузии.Асиметрията в какво отношение,няма идеално симетричен индивид на този свят,не се е родил все още.Контузията съпътства и ежедневието,не присъства само в спортната зала,така че за мен не е определящ фактор предишната такава.Тук не спорим кое е с най-голямо значение за една травма,а за спортната култура като цяло и защо сме последни в това отношение.Защото като се контузиш,гледаш в интернет какво биха ти препоръчали като суплементи и медикаменти,чак след което благоволяваш да отидеш на преглед и то на ортопед-травматолог,чиято работа ни най-малко не може да покрие тази на спортните лекари.Неправилното лекуване на една травма може спокойно да доведе до нейното хронифициране,което не е добър вариант за един спортуващ.А относно клека,ставаше въпрос за неудобството на тесен разкрач при високите хора.

щом и двамата сме съгласни с удебеленото, значи сме на една страница. всичко останало са дребни подробности. Ян Кинг казва че една четвърт от времето в залата трябва да се ползва за разтягане, и това е само за подържане и противопоставяне на “вдървяващия” ефект от силовите(или кой каквито прави) тренировки в залата.

съгласен съм че непълното възстановяване и немарливата грижа са най-големия проблем.

що се отнася до flexibility като предиктор на контузиите - статистически няма. ако вземем произволна група от хора, изберем най-гъвкавите и ги сложим всички да тичат - няма да има явна/ясна зависимост. АКО обаче контролираме условията(сила, пол, възраст, издръжливост и т.н.), то тогава този който е по-стегнат ще има по-голям шанс да се контузи....ако говорим за някои дисциплини. в други дисциплини, където изискването е различно(вместо подвижност се иска повече стабилност) ще бъде точно обратната зависимост. за това и не е универсална променлива, а по-скоро не е и точната променлива. тук можем да построим една друга променлива Х, която е комбинация от стабилност в целия обхват на движение и големината на обхвата на движение. така премахваме хората които са халтави(гимнастички?) и тия които са стегнати като предпазен механизъм(трибойци).

асиметрията - колкото по-изразена е, толкова по-голям е шанса да се контузиш. ако имаш 5 см разлика в дължината на крачката(която се повтаря 10 000 пъти в рамките на един маратон), то шанса да се контузиш е много по-голям отколкото ако разликата ти е 3 см. комепенсацията която се случва в останалата част на тялото е проблема от асиметрията. въпроса не е да имаме идеални равности, а да нямаме чудовищни разлики.

контузиите - проблема е че има нервно-мускулни промени които настъпват и не се коригират от самосебе си. например при пациенти с изкълчен глезен, 6 месеца след инцидента се наблюдава променена кинематика и кинетика(различен обхват на движение и последователност/сила на мускулната активация) в тазобедрената става от засегнатата страна. тялото има краткосрочни адаптивни механизми с които се опитва да се предпази и те работят много добре....в краткосрочен план. проблем е когато тия адаптивни механизми останат в дългосрочен план, а истината е че в момента възстановяването на функцията е просто възвръщането на обхвата на движение в засегнатата става. примерно един мой колега си е счупил лакътя. най-голямата грижа за възстановяването е да му върнем екстензията. факт е обаче че за тия 2 години в които той не е имал пълна екстензия, той е изработил компенсаторни механизми и трайна адаптация, които продължават и до сега.

казано от Витан на 27.01.12, 00:41:

*ts.vassilev

Според теб кой е подходът за максимална превенция на контузии? Освен усилен стречинг, на друго какво трябва да се наблегне?

http://www.colbyhollingsworth.com/images/athlete-performance.png

има основа от мобилност и стабилност(съкратена като движение) която трябва да покриваш. в някои случаи за да я покриеш трябва да се разтягаш, в други случаи да се стягаш(по-скоро да се промени последователността и силата с която се стягат мускулите).
след това трябва да покриеш някакви изиквания към баланса ти, контрола на собственото ти тегло, издръжливост, а след това - и баланс в силата.

основата(movement) тестваме с Functional movement screen-a(поне това е системата която аз ползвам, но има и други).
второто ниво(performance) тестваме с различни тестове, базирани най-вече на лично предпочитание и конкретната цел към която се целим - преден и страничен планк за време, изометрична хиперекстензия, клек на един крак, лицеви опори, структурния баланс на Поликуин.

нещата са общи в основата и специфични към върха. всички трябва да могат да клекнат, да направят напад и лицева опора, предполагам с това сме съгласни. на основното ниво нещата са универсални.
на второто ниво вече зависи от конкретната дейност която развиа човека. дали му е по-важна издръжливостта на пояса или силата? дали горната част е водеща или долната?

27.01.12
20:44

А разлика в големината на мускулите от 2те страни на тялото може ли да доведе до контузия?
Цялата лява част на тялото ми е по - неразвита от дясната (дори трапец),въпреки че от супер много време се опитвам да бутам специално с лявата страна повече?

27.01.12
21:21

казано от Vintage на 27.01.12, 20:44:

А разлика в големината на мускулите от 2те страни на тялото може ли да доведе до контузия?
Цялата лява част на тялото ми е по - неразвита от дясната (дори трапец),въпреки че от супер много време се опитвам да бутам специално с лявата страна повече?

Големината не :) Но ако имаш сериозна разлика в гъвкавост, сила или голяма разлика в “двигателната компетентност” има повишен риск от контузия. “Двигателна компетентност” ще рече “movement”, точно функционалните тестове, за които говори Цветан Василев.
Ето тази част от FMS е доста нагледен пример за неумение човек да се справя с тялото си: Пример :)

rotary stability теста в конкретния случай е симетричен. също така успява да го покрие задоволително(2), въпреки че не е перфектно(3).

нещо се затруднявам да намеря клипчета но ето едно:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=PL725E09D38E7CBDEE&v=gcsGNejSgH8#t=37s
забележете каква разлика има между дясната и лявата страна - гледаме разстоянието между ръцете. ако му липсваше флексибилити, той няма да може с никаква помощ(освен операция) да изравни двете ръце в рамките на една сесия. често обаче е въпрос на подвижност(мобилност),т.е. той има възможност ако махнем гравитацията или ако го издърпаме да го направи. в тоя случай нямаме недостиг на дължина на тъканите. такива хора най-често могат да покажат изравняване в рамките на една сесия, което обаче трябва да превърнат в навик и с няколко упражнения(Грей Кук дава по 1) да го затвърдим.

02.02.12
11:07

От известно време насам използвам именно описания стил от деадмена, когато клякам. Всъщност доста добре се усеща, напрежението върху кръста е нулево, а и да има накланяне напред се обира от мускулите, както трябва. ( скоро се контузих отново.. и имам реална представа кога ме боли и кога не ) Единствено проблем е задържането на по-голяма тежест, но за ~20 повторения без колан върши работа.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1