20/01/12
Тренировка:
1. Тяга: 8х 70, 5х 110 кг, 3х 150, 170, 190 кг, 6х 170 кг;
2. Clean: 3x 70, 4x3x 90 кг;
3. Повдигане на крака от вис: 4х 8 повт;
Храна:
1. 6 яйца, 50 гр сирене БДС, сладко от праскови, 2 Omega-3;
2. 150 гр свински котлет, 50 гр масло, зелена чушка;
3. 200 гр свински котлет, 100 гр кашкавал, кисело мляко 3,6 % със стевия, портокал;
——————Тренировка——————
4. 150 гр свински котлет, зелена салата, портокал, 2 Omega-3, цинк, магнезий;
Тежка тренировка... 3 повторения на 190 кг не бях правил до сега, имаше пауза м/у всяко. След това пробвах до колко ще изкарам на 170 кг. И на двете можеш поне още едно (на 170 кг поне 2). Clean-ът беше тежък, първите повторения винаги бяха малко кофти, оставих го 2-ри, защото ме беше страх, че няма да изкарам тягата. 3-тото хранене можеше да е без киселото мляко, но карай.
Мнението беше редактирано от Витан на 21.01.12 00:43.
Акцентирай на power clean from hang с леко пускане(до средата на бедрата, докато усетиш как почва да се натяга задната верига и е готова да бута) за да усетиш нея и трапеца как дърпат и бутат в синхрон...тежестта да е достатъчна, за да не можеш да я издърпаш на ръце(80-90кг.).
От земя създаваш вече достатъчно голяма скорост от първата тяга(която е най-силния лифт в движението) и когато дойде време за speed through the middle, малко трудно го усещаш, защото е създадена инрецията от първия пул.
Не се натягай на тягата, като я слагаш първа...Остави си отделен ден за около макс-ови опити.
Една примерна тренировка :
Тяга...5х3(4) до 170кг.
Power clean from high hang…тройки, докато не усетиш, че не губиш експлозивност...поне 6-7;
Тежък преден клек...двойки, докато не усетиш, че след първото, второто ще е “Do or die”...БЕЗ обратни пирамиди тук:)
С доста щангисти съм говорил за по-чубанския лифт(C’n'J). Трябва ти много силен преден клек, защото все някак си ще я обърнеш(с ръце, с уши, с нос), но трябва да имаш сигурно изправяне и мощен подем. И ако не ми вярваш, отдели си малко време и загледай клипове, да видиш баш добичетата(90+) как си дърпат на бицаги и не ги бърка:)
Харесват ми съветите, Славко. Това искам да го вмъкна в 5/3/1… Работата е там, че ако нямам зададена схема на трениране, слабите ми лифтове си остават едни и същи с години (Справка лег и военна преса преди Смолов...). Затова искам да следвам някаква методика, може би малко съм чел из нета и е време и книжки да погледна... Ти как мислиш?
5/3/1 съм започвал 2 пъти да я чета...не съм я завършвал, че ми е дълга. Доста хора я правят стриктно и са доволни, други леко я видоизменят, като добавят тук-таме по някое и друго движение и също са доволни. Значи би трябвало да работи.
Ама ти имаш цялото време на света да експериментираш(както аз се доверих на Смолов).
За мен Смолов работи. Примерно, ако добавиш след клека същите серии и повторения на набирания с тежест, като следваш принципа на Смолов, на третия месец, ще си адския изрод и ще дърпаш 250 тяга:) Но, дали телото ше ти го понесе...хммм, не мога да кажа...
Ако можехме само да спим и вдигаме, бих добавил и лег...ще правя 3 Смолов-и на едно...ама пусти финанси:)
Те книжките са 100000 брат с 100000 теории...Шейко, Смолов...кое да хванеш...а де:)...Изкарай си 5/3/1, но няма лошо да добавиш някоя супер серия или кондиция(ама не казвай на Десо)...:)))
И да...за чук като теб, лега и пресата са ти жалки.
Когато си създаваш двигателни навици, умения и сила...няма как да правиш от всичко, постоянно и по много.
Това, като проумееш, другото лесно ще нагласим:)
My man си ти, смятам знаеш:)
21/01/12
Тренировка:
А1. Военна преса: 8х лост, 5х 40 кг, 3х 50, 55 кг; 4х 62,5 кг, 3х 65 кг;
А2. Набирания: по 5 повторения между сериите;
Б. Жиронда кофи: 5х8 повт;
В. Набирания подхват с тежест: 5х5 +15 кг;
Стречинг
Хранене:
1. 6 яйца, 50 гр сирене БДС, сладко от праскови, 2 Omega-3;
2. 3 яйца, 100 гр сирене БДС, 1 портокал;
————————-Тренировка–———————-
3. 300 гр свинска плешка, зелена салата с кисело мляко БДС, 1 компот, 2 Omega-3, цинк, магнезий;
4. ????;
По план трябваше да направя 3+ на 62,5 кг, направих 4 и реших да пробвам 65, стана, като 4-тото щеше да е отказ. Дупката между хранене 2 и 3 е.... 7 часа май, но това не е от голямо значение...
По-здрави!
Мнението беше редактирано от Витан на 21.01.12 23:02.
23/01/12
Тренировка:
1. Преден клек: 5х 70 кг, 5х 90 кг, 3х 102,5 кг, 3х 115 кг, 2х 120 кг, 2х 130 кг, 2х 140 кг;
2. Напади с дъмбели: 2х6х 35 кг, 3х6х 30 кг (единият дъмбел, повторения на крак);
Между почти всички серии - по 5 набирания
Стречинг
Хранене:
1. 6 яйца, 50-100 гр сирене, сладко от сини сливи;
2. 5 яйца, 50 гр сирене, таратор (Мляко БДС, зехтин);
—————-Тренировка—————-
3. 150 гр суджук, 1 яйце, половин компот, 2 Omega-3, цинк, магнезий;
4. пилешко бутче, зелена салата, 2 Omega-3;
Първи ден от ключовата трета седмица на цикъла. 95 % бяха 115 кг, там направих 3 или 4, не помня... После дигах до където мога...
Желанието, мотивацията и постоянството ми си казаха думата. Изравнен макс от лятото, но този път по стабилен, по-добра стойка, по-долу. Нападите с набиранията ме размазаха... Сряда - лежанка, надявам се да успея 115, но не знам там...
По-здрави!!!
Мнението беше редактирано от Витан на 24.01.12 02:37.
24/01/12
Тренировка:
1. Повдигане от лег: 5х 70 кг, 5х 82,5 кг, 3х 95 кг, 3х 105 кг, 1х 110 кг, 1х 112,5 кг;
2. Повдигане на дъмбели от полулег: 5х6х 30 кг;
3. Гребане с дъмбел: 5х6х 40 кг;
4. Янда: 4х 12 повт;
Хранене:
1. 6 яйца М (от свободни кокошки пише :)), сирене БДС, сладко;
2. 200 гр пилешко (бут, крилца и т.н.), морков, ориз 50 гр (готов), масло, 2 Omega-3;
3. 200 гр пилешко филе, ориз 50 гр (готов), масло;
——————-Тренировка——————
4. Пилешко бутче (цяло с кожа), морков, сирене 30-тина грама, 200 гр заквасена сметана 20 %, какао, лъжица мед (на Atom рецептата :)), 2 Omega-3, цинк, магнезий;
5. Пилешко, масло, морков, 50 гр сирене, 2 портокала;
Днес не бях на 100 % за тренировка, опитът на 95 % беше 105, направих 3 повторения, след това стигнах до 112,5, като 115 нямаше да успея да вдигна. Отчитам, че нямам и кой знае каква техника на лег, щангата я хващам сравнително тясно. Имам много работа по нея, но все пак напредъкът е видим и съм доволен.
По-здрави!
Мнението беше редактирано от Витан на 25.01.12 00:39.
26/01/12
Тренировка:
1. Тяга: 8х 70 кг, 5х 120, 160 кг, 3х 180 кг, 3х 200 кг, 1х 210 кг;
2. Power Clean: 5x5x 70 кг;
3. Суперсерии:
а) Toes-to-bar: 3x 8 повт;
б) Snatch с дъмбел: 3х6х 30 кг (на ръка);
4. Планк
Стречинг
Хранене:
1.(15:00) 4 яйца, 100 гр кашкавал, 2-3 тънки парчета пица, 4 Omega-3, цинк;
2.(19:30) Кисело мляко БДС 3,6 %, доза Нектар, 2 банана, 1 Stacker;
—————-(20:30) Тренировка——————-
3. 2 котлета, 1 яйце, зелена салата, портокал, 2 Omega-3, цинк;
Днес ми беше тежък ден, без да исках да направих фаст 14 часа, който не усетих, тъй като имах доста работа. Дозата омега-3 е двойна с цинк, тъй като забравих снощи. След работа имах и доста вървене из преспите и това в комбинацията с недоспиване ме свали много, наложи се да ям малко преди тренировка, което не ме кефи по принцип, но беше приемливо този път, не ми се отрази на тренировката. Взех и доза Stacker 200 мг кофеин и йохимбин... По план 1+ трябваше да правя на 200 кг, за първи път правя 3 повторения, но после на 210 кг си беше яко зор... Вкарах малко суперсерии, че се усещам, че нямам въздух нещо, пък и ми се искаше малко по интензивно да е.
По-здрави!
29.01.12
13:02
Да определено в зеленчуците се съдържат въглехидрати и в плодовете и в различни видове ядки както и в меда и още мнооого други!Ако не мислиш , че в зеленчуците няма въглехидрати значи трябва още доста да четеш!Хубаво е организма
И нискомазнената диета ще я оставя на теб щом си и привърженик
Хаха, чакай, чакай.... и в яйцата има въглехидрати и в млякото... дай и тях да ги причислим към въглехидратите... Определено, бъркаш понятията. Още чакам да разбера как организмът не може да действа без въглехидрати и за кое са жизнено важни. Да не си остана с чакането само...
П.П. ако може и за овесът...
Мнението беше редактирано от Витан на 29.01.12 13:18.
29.01.12
13:27
Ами ок лиши си организма изцяло от въглехидрати и ще оставя на теб после да опишеш какво ще се случи с организма ти.Въглехидратите както и протеините и мазнините са нужни на организма и е хубаво те да се приемат от разнообразни източници , а не от 2 източника - овес и мед или нещо такова.И в момента се опитвам да прегледам дневника ти да видя колко 90% от месото което си ял е пилешко.
П.П. Щом ти се ограничаваш в разнообразието на приеманите храни не означава, че:
1.Това е хубаво
2.Другите също трябва да си ограничават менюто
Хахах... тая част от дневника с пилешкото, 7-те хранения и овеса я изключи... човек се учи, докато е жив. Да ти кажа от доста време съм се лишил от повечето въглехидрати, еми чувствам се по-добре, какво друго да ти кажа... В момента храната, която приемам е по-разнообразна от преди. А да дадеш съвет на човек, който иска да отслабне - да увеличи овес, мед и да добави плодове.... Честно ли???
П.П. още чакам да чуя за тоя овес и за тези въглехидрати какво, аджеба, се случва с мене??
29.01.12
13:42
И аз чакам да чуя защо аджеба трябва да се увеличават меда и овеса??
Хахха, не спираш да даваш отговори :D :D :D. Каза, че трябва да се увеличат въглехидратите. Тъй като зеленчуците са предимно фибри и въглехидратите в тях са минимални, поддържаш и позицията, че овесът е задължителен и от там си правя изводите... Ти ще подкрепиш ли най-после някое свое твърдение?
29.01.12
13:56
Я пак си помисли и прочети малко по-внимателно!Ти разлика между голямо разнообразие и голямо количество правиш ли??Значи разнообразие! и количество! Ако според теб тези две неща са едно и също направо няма какво повече да говорим и може да приключим темата още тук!
29.01.12
14:01
казано от Витан на 29.01.12, 13:16:
Хаха, чакай, чакай.... и в яйцата има въглехидрати и в млякото... дай и тях да ги причислим към въглехидратите... Определено, бъркаш понятията. Още чакам да разбера как организмът не може да действа без въглехидрати и за кое са жизнено важни. Да не си остана с чакането само...
П.П. ако може и за овесът...
Жизнено важни са за мозъка например, защото както предполагам знаеш, единствения доставчик на енергия за него е разграждането на глюкоза. За протокола, оставял съм организма си за 1 седмица (от глупост най-вече) с въглегидрат единствено от 1 филия хляб сутрин и протеин около 2г на кг тегло, при напрегнато ежедневие и резултатите след 1 седмица бяха ниско кръвно, гадене, замайване, обща слабост, кофти работа с 2 думи. Не случайно въглехидрати, белтъци, мазнини са градивните материали макромолекули на живите клетки.
Признавам, може да не съм прочел правилно, не се пали, май не можеш да спориш без доводи, а? ;). Нека направим само едно заключение - зеленчуците дето са само фибри.... хайде да не ги причисляваме към въглехидратите. За последен път ще те помоля, да ми обясниш защо овесът е нужен, както и въглехидратите и какво се случва с мен в момента. Ако не можеш да подкрепиш отговора си логично, ще те помоля, да не разводняваш с първичните си мисли (защото пишеш буквално, каквото ти дойде на ум).
Мнението беше редактирано от Витан на 29.01.12 14:05.
* Krasen Venkov
Просто не си оставил организма ти да се адаптира. Когато почнах ВМ, имах ужасяващ запек в продължение на 2 седмици и накрая не издържах. Но той е в следствие на факта, че от 500 гр пълнозърнест хляб, 1 кг плодове и 200 гр овес на ден, изведнъж изключих всичко и така... След 2 седмици пак пробвах, но по-умерено и нещата си дойдоха на мястото. Това за мозъка... доказано е, че не е вярно. Пробвал съм, проблеми няма :)
29.01.12
14:15
Разбирам, че не знаеш какво искаш да кажеш, но ще обясниш ли какво се случва когато лишиме организма от въглехидрати ?
Включвам се в подкрепа на Витан,защото храненето ми е доста подобно на неговото.
1.Това че в мозакът не може да работи правилно без въглехидрати е пълна глупост.По време на сесеята си съм ял по максимум 40гр. въгледхирати само от зеленчуци и не съм имал никакви проблеми.Тялото може да разгражда протеина за набавяне на глюкоза,процесът се нарича глюкогеноза.
2.От както се храня така имам много повече сила в залата и желание за трениране.
3.Сънят ми се подобри в пъти.
И ако си мислите,че тялото прави разлика между въглехидрати (бяла захар - овес) сте в голяма грешка.От значение е само ГИ.
А и раковите клетки е доказо,че се хранят със захар.
Тъй че яжте по минимум 500гр. овес на ден и огъвайте железата в залата.
29.01.12
14:24
Значи 1-во и много важно е да си опресниш знанията относно състава на храните!Ама много е спешно да го направиш.
П.П. Организма има нужда и от въглехидрати и от протеини и от мазнини , именно затова са 3 групи , а не само две примерно протеини и мазнини.Да кажеш , че което и да от Б.М.В. е ненужно е смешно и несериозно.
29.01.12
14:26
Доказано ли? Интересно, в моя учебник по физиология друго пише, склонен съм да вярвам на учебника все пак. Проблем няма, защото ти не си на 0 въглехидрати, плодовете и зеленчуците съдържат такива, а и нали се сещаш, че мозъкът ще е последното, което ще остане без кислород. За всичко друго може да няма, но главния компютър последен ще бъде подложен на глад. Това не значи естествено, че 0 въглехидрати действа добре на организма. Според такива супер-стриктни диети са за професионални спортисти. За любителите не е нужно да подлагаме организмите си на такива изпитания, така поне аз виждам нещата. :)
Добре, това го разбрах, каза 100 пъти. Хайде сега с наръчника за състава на храните и класификациите - бегом към библиотеката... аман от дървени философи...
29.01.12
14:28
казано от brusakch на 29.01.12, 14:22:
Включвам се в подкрепа на Витан,защото храненето ми е доста подобно на неговото.
1.Това че в мозакът не може да работи правилно без въглехидрати е пълна глупост.По време на сесеята си съм ял по максимум 40гр. въгледхирати само от зеленчуци и не съм имал никакви проблеми.Тялото може да разгражда протеина за набавяне на глюкоза,процесът се нарича глюкогеноза.2.От както се храня така имам много повече сила в залата и желание за трениране.
3.Сънят ми се подобри в пъти.И ако си мислите,че тялото прави разлика между въглехидрати (бяла захар - овес) сте в голяма грешка.От значение е само ГИ.
А и раковите клетки е доказо,че се хранят със захар.
Тъй че яжте по минимум 500гр. овес на ден и огъвайте железата в залата.
И пак и пак и пак да попитам .... кой говори за овес и то по 500гр на ден??Мисля , че е хубаво първо да разберете за какво става въпрос и след това да пишете по темата.
Аз казах, че овесът е ненужен, ти - че е нужен. Да разбера защо е като да чакам от мъртъв писмо.
*Krasen Venkov
Всички лекари, които съм питал, ми казват, че холестеролът е много опасно нещо, яйцата също, сол повече от 5 гр на ден - не и т.н. умопомрачителни работи... Предполагам всички те са учили от учебници по физиология, нали ;). Съветвам те да вярваш на новата информация, която е тествана... Въглехидратите от зеленчуците са предимно фибри, знаеш, не се усвояват. Аз НЯМАМ медицинско образование, може да ме послушаш, може не, факт е, че нещата са преувеличени.
29.01.12
14:37
казано от Витан на 29.01.12, 14:32:
Аз казах, че овесът е ненужен, ти - че е нужен. Да разбера защо е като да чакам от мъртъв писмо.
:D не все едно да говоря с развален грамофон .. аз пиша едно ти си четеш съвсеем друго.За пореден път ще повторя и ако не си склонен да го разбереш и пак ще си повтаряш твоето не виждам смисъл просто.Ето ти две думи върху които да се поупражняваш че да разбереш значението им.РАЗНООБРАЗИЕ и КОЛИЧЕСТВО !
П.П. написал съм ги с големи букви та да им обърнеш по-голямо внимание
казано от Gerrard Liverpool на 28.01.12, 17:52:
овесени ядки и мед , според теб това достатъчно въглехидрати ли са?Не виждам картофи , ориз , тиквички . зеле , чушки и т.н. Няма разнообразни източници на въглехидрати в това което е описала , което е пропуск в едно пълноценно хранене.Никой не казва че трябва да приема огромни количества въглехидрати , но лично на мен ми се виждат прекалено малко и ограничени от към видове източници на въглехидрати.
Ще опитам да улесня спора: Пак казвам, моята позиция е, че въглехидратите не са толкова нужни, зеленчуците не ги причислявам (тъй като не са въглехидрати, а предимно фибри и вода), овесът също не е нужен (не виждам ползата от него). Имаш 3 варианта:
а) съгласяваш се;
б) не се съгласяваш - обосноваваш се;
в) не се съгласяваш - не се обосноваваш (правиш го вече 10 мнения, не е нужно да продължаваш, не ме обогатяваш кой знае колко...)
29.01.12
14:50
казано от Витан на 29.01.12, 14:45:
казано от Gerrard Liverpool на 28.01.12, 17:52:
овесени ядки и мед , според теб това достатъчно въглехидрати ли са?Не виждам картофи , ориз , тиквички . зеле , чушки и т.н. Няма разнообразни източници на въглехидрати в това което е описала , което е пропуск в едно пълноценно хранене.Никой не казва че трябва да приема огромни количества въглехидрати , но лично на мен ми се виждат прекалено малко и ограничени от към видове източници на въглехидрати.
Ще опитам да улесня спора: Пак казвам, моята позиция е, че въглехидратите не са толкова нужни, зеленчуците не ги причислявам (тъй като не са въглехидрати, а предимно фибри и вода), овесът също не е нужен (не виждам ползата от него). Имаш 3 варианта:
а) съгласяваш се;
б) не се съгласяваш - обосноваваш се;
в) не се съгласяваш - не се обосноваваш (правиш го вече 10 мнения, не е нужно да продължаваш, не ме обогатяваш кой знае колко...)
Това че ти не причисляваш зеленчуците като въглехидрати си е напълно твоя грешка!И не го прави по-малко вярно.Зеленчуците съдържат въглехидрати и това си е факт!Овесените ядки не са жизненоважни и не съм и твърдял подобно нещо.И за пореден път да кажа щото ти продължаваш да си меляш твоето , ключовата дума е РАЗНООБРАЗИЕ и не виждам това какво общо има с овесените ядки (те са само една малка част).
Тялото има нужда от градивен материал и енергия. Ако ядеш да кажем само пилешко без мазнини, 1/3 от него ще се усвои от организма, другите 2/3 ще бъдат превърнати в енергия(захар, глюкоза). Какво излиза, плащаш за филе, а ядеш близалки? Обаче ако към това пилешко добавиш животински мазнини(сланина, сметана, масло), то доста повече ще се усвои, защото му подаваш и източник на енергия. Въглехидратите са много експлозивна енергия, от която първо трябва да има нужда и второ – механизмите, по които се усвояват, не са никак здравословни за дълготрайна употреба. И ракът, и диабетът, и всякакви други болести на съвремието ни, включитено на храносмилателната система, са причинени точно от масовото използване на въглехидратна храна. Те са като нитро – ако си караш колата постоянно на нитро, ще ти се пръснат буталата на втория километър. Трябва да се използват преди доста тежко натоварване. Тоест 55% мазнини, 30% протеин, 15% въглехидрати според мен е най-добрата комбинация.
А колкото до разнообразието...Какво имаш предвид? Ако ям 5 години мазно свинско със сланина и въглехидрати преди тренировка(15% от калориите) ще ми стане нещо ли? На някой може и да му стане, но това няма да е определящият фактор ;).
Холестеролът е най-важното нещо за нашето същестуване, почти всичко е изградено от него. Произвежда тестостерон, прогестерон, естроген, витамин Д. Без него не можем, а да и без слънцето не можем :)
Мнението беше редактирано от Нежния на 29.01.12 14:57.
29.01.12
14:54
Повечето лекари са завършили повреме, когато отричането на тези неща си е било ерес, така че трябва да се прояви разбиране. Аз също не съм лекар ( след 4 години живот и здраве ще бъда), пък и в крайна сметка всичко си го решаваш ти. Успех занапред!
П.П. За брусакч: глюкогеноза и глюконеогенеза са 2 невероятно различни неща и те съветвам да не ги бъркаш занапред. А и за 1 трениращ сигурно е много добре да разгражда протеините си, за да си набавя глюкоза. :)
Разбрахме се. Ключът е в индивидуализмът и равновесието (и все пак зеленчуците не са въглехидрат, а фибри и вода).
29.01.12
14:58
Дълъг спор сте заформили,в който няма да взема отношение,но от предната страница се намират въглехидратни храни,че даже и някакво сладко имаше...
казано от Denny Crane на 29.01.12, 14:58:
Дълъг спор сте заформили,в който няма да взема отношение,но от предната страница се намират въглехидратни храни,че даже и някакво сладко имаше...
И? Това прави твърденията ми грешни?
29.01.12
15:01
Дали твърденията ти са верни или грешни ако някой знае да ходи да взима Нобеловата награда :) ...но това което казвам е че консумираш въглехидрати,че даже и бързи ако съдим по сладката от праскови и сливи от предната страница.
29.01.12
15:11
Минах по диагонал дискусията и останах с впечатление,че твърдиш,че въглехидратите са ненужни и ти самият си против консумацията им и минах на предната страница и веднага попаднах на въглехидратни храни при това и бързи въглехидрати като сладката.От което следва,че не са ти чак толкова ненужни колкото твърдиш и няма как да изпиташ липсата им при положение,че консумираш.
Но се застраховам,че минах по диагонал и може да не съм разбрал правилно...
Мнението беше редактирано от donsir на 29.01.12 15:11.