Слушай бе...язък че си инженер.
Ако хванеш един камък 1кг. и го пуснеш без начална скорост да пада от метър височина, после същия го засилиш с огромна начална скорост пак от същата височина...какъв натиск ще упражни върху равнината?
А и нали не искаш да си натрошиш гръдния кош:)))
В смисъл, ЗНАМ, че няма да те убедя...говорим си просто:)
Тея 100 кг даже да ги упусне пак едва ли ще си натроши нещо сериозно :)
А и изкуственото забавяне на тежеста при вдигане не е особена оферта да ти кажа
Просто на Марин пускането не изглежда контролирано, да го направи 1 идея по-бавно и ще изглежда перфектно, просто по-трудно ще обърнеш посоката на движение на нещо движещо се прекалено бързо, без да си го лашнеш в гръдният кош
Мнението беше редактирано от Madboy на 14.03.12 12:36.
14.03.12
13:50
казано от инж. Марин Маринов на 14.03.12, 10:48:
казано от slavko на 13.03.12, 10:10:
Както и тук, за пореден хиляден път ще ти кажа-бавно и контролирано спускане и мощно тласкане, ти го правиш обратното:))))
Според мен, бавно и котролирано трябва да е движението при новобранците, когато го заучават или когато целта е да се източщи мускула и да се натрупа умора както е при билдърите.
Бавното спускане при лежанката увеличава силата, но уморява. Идеята “хем без умора, хем да се вдигне силата” е като “**** до края и душата в рая” - извини ме за примера, но няма пълно щастие :)
Ако пускам мега бавно колко ще ми се вдигне макс-а ? Смешки... Или си як, или не си.
14.03.12
14:02
казано от Madboy на 14.03.12, 12:35:
Тея 100 кг даже да ги упусне пак едва ли ще си натроши нещо сериозно :)
Недей, че аз съм виждал какво става като паднат на нечий нос...грозна картинка и после не може да измием залата :)
А и изкуственото забавяне на тежеста при вдигане не е особена оферта да ти кажа
Абсолютно !
просто по-трудно ще обърнеш посоката на движение на нещо движещо се прекалено бързо, без да си го лашнеш в гръдният кош
Пък и така печелиш от преминаването на мъртвата точка, даваш макар и малко скорост...
казано от Madboy на 14.03.12, 13:58:
Ако пускам мега бавно колко ще ми се вдигне макс-а ? Смешки... Или си як, или не си.
А пробвал ли си?
Ако пускам мега бавно колко ще ми се вдигне макс-а ?
Я си помсили как вдигаш без екипировка, като Марин ли се гилотинираш или пускаш контролирано и внимателно?
Застани прав, пусни се бавно надолу до пълен клек и скочи мощно и рязко нагоре.
После направи същото като пропаднеш рязко и изведнъж надолу...
И без да мериш, ще усетиш кога си скочил по-високо...
Или си як, или не викаш а...същото е като да си тъп, или не...и двете се коригират с маааааалко четене:)
казано от Vic на 14.03.12, 14:06:
А пробвал ли си?
Да, но то зависи и какво разбирате под бавно пускане , за мен звучи като на забавен кадър :D
Славко - нали и аз това казвам, че на Марин е леко прекалено, той я дозасилва :D
14.03.12
14:30
Ако си стигнал МАКСА си - вероятно не ;) Ако обаче си в плато или просто можеш повече - бавното спускане определено ще ти помогне - Славко го описа бегло, но си представи, че клякаш със 100кг, ако нямаш паузи горе и долу, спускаш и се вдигаш за по 1сек и правиш 10 повторения - това са ти 20 секунди напрежение за мускулите. Ако го правиш с 3 секунди спускане - ето ти 40 секунди напрежение ;) Изводите оставям на теб, въпреки че предполагам, че всичко различно от “твоето” вдигане е ерес ;)
Поздрави :)
Ти ми говориш за вдигане в тренировка, а ние до тук говорихме за вдигане на максимална тежест 1 път евентуално на състезание , схвана ли разликата ?
казано от Madboy на 14.03.12, 14:34:
Ти ми говориш за вдигане в тренировка, а ние до тук говорихме за вдигане на максимална тежест 1 път евентуално на състезание , схвана ли разликата ?
Ако говорим за вдигане на състезание (еднократен макс), съм съгласен с теб. Ако говорим за тренировки, контролираното негативно движение има сериозно влияние над силата в по-дългосрочен план.
Ахаааа...сега схванах Саше...
Има начин за вдигане на тренировка, и за състезание...:)
За мен няма, но в случая се обсъжда бавното пускане като медотика за изграждане на сила, а ние коментираме клипа на Марин , с еднократният макс :)
14.03.12
14:55
Всъщност аз коментирах мнението на Марин, в което той коментира принципният си начин на бутане, а не коментирам техниката на клипа му :)
14.03.12
15:14
казано от Madboy на 14.03.12, 15:00:
Ми аз никога не съм пускал бавно, пък не ми изостава лежанката :)
Ако не пускаш бавно, ще имаш ти изостава лежанката =/= Ако пускаш бавно, ще имаш увеличение в силата.
Иначе казано - методи за увеличение на силата има много. Просто бавното пускане е един добър метод за преодоляване на плато и за цялостно подобрение в силата :)
14.03.12
15:32
Бавно пускане = повече време под напрежение = повече мускулна маса = повече сила
Аз гледам да намаля времето под напрежение, за да не качвам сила чрез мускулен растеж. Искам чиста сила, без растеж! . 100 пъти съм го казвал , но вие все си пречупвате нещата през вашата призма... Айде пускайте бавно 20 единички на 92-3% от макса, да видим на коя ще приключите мача и на другия ден дали ще може да вдигате пак в около този диапазон на интензитета. От сега ще ви кажа ,че няма да ви се получи.
Славко, на примера ти само ще кажа, че аз не засилвам щангата, дори я забавям, просто вие сте свикнали да гледате по-бавни изпълнения. Така, че аналогията ти е грешна :) И къде видя гилотинирване, като щангата не ме удря въобще, аз я контролирам и тя съвсем леко ме докосва в гръдния кош. Много ви заблуждава началната скорост!
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 14.03.12 15:47.
14.03.12
15:38
казано от Херцог Трън на 14.03.12, 13:50:
казано от инж. Марин Маринов на 14.03.12, 10:48:
казано от slavko на 13.03.12, 10:10:
Както и тук, за пореден хиляден път ще ти кажа-бавно и контролирано спускане и мощно тласкане, ти го правиш обратното:))))
Според мен, бавно и котролирано трябва да е движението при новобранците, когато го заучават или когато целта е да се източщи мускула и да се натрупа умора както е при билдърите.
Бавното спускане при лежанката увеличава силата, но уморява. Идеята “хем без умора, хем да се вдигне силата” е като “**** до края и душата в рая” - извини ме за примера, но няма пълно щастие :)
Believe it or not, да качиш сила при минимална умора е съвсем възможно и моята техника при лежанката е един от начините.
Така...почваме явно :
Викаш Time under tension…ХМ, добре бе моя...не мислиш, ли че мускулите повече се товарят в този твоя 1/3 диапазон, когато 2/3-ти са създали инерцията и ти всъщност с тая твойта прословута 1/3-та(дето само ти си знаеш как се смята) се бориш много повече от човек, който пуска бавно.
Напрежение-ДА, но как се би се разпределило то и отнесло, към цялото времето на спускане????
Демек, аз се изморявам много по-малко като пускам контролирано през цялата негативна част, отколкото ти през твоята 1/3-та...защото ти повече се бориш със създадената енергия от шибаната гравитация...
Айде пак да пробваме...Стоим двамата един срещу друг и аз хвърлям силно баскетболна топка и очаквам ти възможно най-бързо да ми я върнеш. По-ли ще ти е лесно да реагираш на моето усилие и няма ли да я хвърлиш по-лесно и по-мощно ако ти я подам в ръце, без да поемеш силата на моето хвърляне???
Или ПАК не разбираш?!?!?
Мнението беше редактирано от slavko на 14.03.12 15:49.
казано от инж. Марин Маринов на 14.03.12, 15:32:
Бавно пускане = повече време под напрежение = повече мускулна маса = повече сила
Аз гледам да намаля времето под напрежение, за да не качвам сила чрез мускулен растеж. Искам чиста сила, без растеж! . 100 пъти съм го казвал , но вие все си пречупвате нещата през вашата призма... Айде пускайте бавно 20 единички на 95-96% от макса, да видим на коя ще приключите мача и на другия ден дали ще може да вдигате пак в около този диапазон на интензитета. От сега ще ви кажа ,че няма да ви се получи.
...
Е, не можеш да качваш КПД-то безкрайно, без да повишиш и обема на двигателя. Пък и без положителен калориен баланс качването на маса е кауза пердута.
Да не говорим, че от един момент нататък, силата е въпрос на ставни връзки и сухожилия, не само на ЦНС. А точно те се повлияват много добре от по-изометрични натоварвания.
Не ти се бъркам, действай си както си планувал.
казано от Vic на 14.03.12, 15:54:
Ти без Нобел, къде си тръгнал:)
14.03.12
15:59
Славко, има едно нещо, което се казва SSC - Stretch shortening cycle . Това ти не го отчиташ, а аз точно това търся и точно това ми покачва силата и ми позволява да избутам по-голяма тежест на лега. И като всяко умение, за да можеш да го използваш ефективно, трябва да го тренираш и отработиш.
14.03.12
16:03
казано от Vic на 14.03.12, 15:54:
казано от инж. Марин Маринов на 14.03.12, 15:32:
Аз гледам да намаля времето под напрежение, за да не качвам сила чрез мускулен растеж. Искам чиста сила, без растеж! . 100 пъти съм го казвал , но вие все си пречупвате нещата през вашата призма... Айде пускайте бавно 20 единички на 95-96% от макса, да видим на коя ще приключите мача и на другия ден дали ще може да вдигате пак в около този диапазон на интензитета. От сега ще ви кажа ,че няма да ви се получи.
...Е, не можеш да качваш КПД-то безкрайно, без да повишиш и обема на двигателя. Пък и без положителен калориен баланс качването на маса е кауза пердута.
Да не говорим, че от един момент нататък, силата е въпрос на ставни връзки и сухожилия, не само на ЦНС. А точно те се повлияват много добре от по-изометрични натоварвания.
Vic, абсолютно прав си, но аз искам да се убедя, че не мога да качвам повече сила на обема на моите мускули. Стане ли това, ще кача нови мускули, които след това ще почна да тренирам по моите си методики, за да им развия максимално силата.
Добре, зачети в какви движения са го изследвали и се върни към на Вик поста.
Абе всъщност се опитваш да обориш механиката и физиката с теории, които не са доказани...на мен така ми изглеждат нещата.
14.03.12
16:08
Изометрията от по-бавна негативна част би трябвало да изразходва повече кислород и съответно саркоплазмена хипертрофия и умора отколкото преодоляването на инерцията при по-бързото пускане.От друга страна гравитационното притегляне като константно би трябвало да създава еднаква енергия,тоест при бързото спускане няма как сумарно изразходваната енергия да е по-малка.
Мнението беше редактирано от donsir на 14.03.12 16:10.
казано от инж. Марин Маринов на 14.03.12, 16:03:
...
Vic, абсолютно прав си, но аз искам да се убедя, че не мога да качвам повече сила на обема на моите мускули. Стане ли това, ще кача нови мускули, които след това ще почна да тренирам по моите си методики, за да им развия максимално силата.
Колкото до това, отговорът е “Да, можеш”. На твоите кг макс-а ми на лежанка беше 120-130 кг без задържане, постигнат с билдърски пирамиди и с една малка “тънкост”, която сам открих, а години по-късно прочетох, че е не особено популярен, но доказан метод за покачване на сила. Не е много повече от твоите моментни резултати, де...
Като се преродиш 3-4 пъти, защото явно един активен живот на теб, няма да ти стигне:)))
Denny Crane То няма как, ама я си пусни баавничко 95% от макса, да видиш как ръцете ти стават на чорба :D
Ама добре е де, на теория добре ви звучат нещата :D :D
Мнението беше редактирано от Madboy на 14.03.12 16:21.
Като не можеш да контролираш тежестта, к’ви 95%, к’ви 5 лева бе Сашо?!?!?!?
Ти що не пуснеш бързо 115кг.:))))
И аз не казвам да пускаш свръх бавно и да се мъчиш повече от вдигането...
Абе, зае.и, не можем да се разберем:)
14.03.12
16:20
казано от Madboy на 14.03.12, 16:14:
То няма как, ама я си пусни баавничко 95% от макса, да видиш как ръцете ти стават на чорба :D
Ама добре е де, на теория добре ви звучат нещата :D :D
Виж сега, инженера със 115 макс както и да го пусне няма да му стане нищо. Нищо обаче няма и да стане с покачването на силата му с тия неразбираеми схеми.
От друга страна, сложи 200+ на лега и не ги пускай контролирано, ами ги лашни яко в гръдната кост...Не казвам да държиш негативна фаза докато пускаш, ама и да ги оставяш да те ударят или да мъчиш да ги спреш малко преди това - пълна глупост.
14.03.12
16:22
казано от slavko на 14.03.12, 16:12:
Като се преродиш 3-4 пъти, защото явно един активен живот на теб, няма да ти стигне:)))
С тези неща, които научих през последните седмици, мисля доста да си удължа активния спортен живот ;)
казано от Madboy на 14.03.12, 16:23:
И аз съм фен на по опростените схеми:)
Прихванал си го отнякъде:)))
14.03.12
16:43
казано от slavko на 14.03.12, 16:07:
Добре, зачети в какви движения са го изследвали и се върни към на Вик поста.
Абе всъщност се опитваш да обориш механиката и физиката с теории, които не са доказани...на мен така ми изглеждат нещата.
Няма значение, как са го изследвали. Факт е, че при мен го има на лежанката. Не е никаква терия и не противоречи по никакъв начин на физиката и механиката.
14.03.12
16:58
Madboy ,
По просто казано цялата работа е,че инженера иска да си спести част от движението с цел да запази сили за другата част.Спестявайки част от изометрията си спестява изразходване на допълнителен кислород и генериране на билдърска хипертрофия,което се вписва в концепцията за силово трениране,която подкрепям,но въпреки това малко ми звучи като яденето на белтъците без жълтъците.
Мнението беше редактирано от donsir на 14.03.12 16:58.
14.03.12
17:05
Не обичаш,но пък те подпомагат усвояването на белтъците.
14.03.12
17:22
казано от инж. Марин Маринов на 14.03.12, 16:22:
[quote author=“slavko” date=“1331734332”
С тези неща, които научих през последните седмици, мисля доста да си удължа активния спортен живот ;)
Или се готвиш да разбиваш постиженията в трибоя на ветерани, или се пазиш от нещо несъществуващо. Има културяги на по 70 години, та ти се уплашил за дълголетието си. :Д А защо толкова много се пазиш да не хипертрофираш?! Нима не искаш да имаш мускулеста визия?!