27.04.12
21:51
Съдбата обича смелите.
Цял живот съм си поставяла цели и съм ги постигала. Интереси, личностно развитие, хобита, пътешествия, образование... Винаги ми е харесвало движението. Дали ще е лека разходка, фитнес или пилатес и йога, доставя ми удоволствие.
За мен е важно да се чувствам добре в кожата си. Не признавам неща от рода на идеално тяло, мерки и т.н. Диетите са върховна глупост на човечеството (лично мнение). Ако се чувстваш добре, значи си добре.
Миналата година ме оперираха. Имах 6 месеца възстановителен период, вследствие на което качих 8 килограма. Структурата на тялото ми ме предразполага към качване в областта на дупето и краката. Една година по-късно все още не съм ги свалила. Не че съм положила и големи усилия. Нали знаете за умението да се оправдаваме? :)
Та вече нямам оправдания и е време да се хвана в ръце. Искам да сваля качените килограми и да стегна тялото си.
Всеки мой ден започва в 06:30 с разходка с кучето ми. Около 30-45мин. Следва кафе. Понякога закусвам (корнфлейкс с кисело или прясно мляко). Отивам на лекции или на пилатес и йога, зависи каква ми е програмата. Първото ми ядене е около 12ч. Знам, че не е добре, но преди сутрешна йога е добре да си е на празен стомах, а в другите случаи не се чувствам гладна. Обядвам салати (зеленчукови), пилешко или риба. Следобед се случва да хапна плод или отново салата. Вечер месо.
В менюто си включвам и варени белтъци, шоколадово соево мляко (за когато искам нещо сладко), ядки, хляб (който сама си приготвям от многозърнесто и типово брашно), кафява захар и кафява сол, мед... Около 3л. вода. За този сезон основните ми храни са домати и краставици. А на пролет правя пречистване с череши (7 дни).
Ами това е... Препоръки и критики? :)
Здравей :) ,
Така както си описа храненето изглежда перфекто, без джънк дори и съвсем нормални количества си представям аз, чудно как още не си ги свалила тия 8кг?!
Започни да си вписваш храната тук и може би картинката ще стане по-ясна. Важно е да започнеш, но по-важно е да завършиш. Бъди постоянна. Успех с дневника и целите ;) .
Мнението беше редактирано от maria на 27.04.12 22:02.
27.04.12
22:04
Имам доста бавен метаболизъм, а заради операцията и един настоящ здравословен проблем не мога да вдигам тежести (над 10кг.) и да правя силови тренировки. Може би заради това... Не знам и аз :)
28.04.12
20:39
06:30 - разходка
07:30 - кафе
08:30 - тренировка пилатес
09:30 - тренировка йога
12:00 - салата домати и краставици, подправени със зехтин, домашен оцет и кафява сол; ориз с гъби
14:00 - кафе
18:00 - сандвич с черен хляб, риба тон и зеленчуци
Вода - 3,5л.
30.04.12
22:05
29.04.2012
07:30 - разходка
08:30 - кафе
12:30 - печено пилешко със сос от трюфели
17:45 - мач
Вода - 2л.
30.04.2012
09:30 - бисквити БелВита и кафе
15:00 - домат с нискомаслено сирене и филия многозърнест хляб без брашно
16:30 - многозърнест Бейкролс класик
17:30 - тренировка Пилатес (двойна)
Вода - 2л.
Здравей!
Забелязвам, че тренираш много, а в същото време не се храниш. Увеличи храната и моля ти се без този “многозърнест” bake rolls и бисквити белвита-не вярвай на етикета. Пълни са с Е-та да не говорим, че в тях няма нищо пълнозърнесто и полезно.
На тяхно място сложи ориз, картофи, месо, яйца, сирене.
Започни да закусваш... яйца/овесени ядки, филийка.. има всякакви варианти.
Преди тренировка храната ти е ужасна, а след нея тя дори липсва? Как мислиш да набавяш на организма нужните му калории - в/б/м?
Прочети повечко за храната. Разгледай дневниците и намери баланс, но се храни, защото до тук единствено пилето е храна, но дори не се знае в какво количество е! :) Успех.
казано от Татяна Бакалова на 27.04.12, 22:04:
Имам доста бавен метаболизъм, а заради операцията и един настоящ здравословен проблем не мога да вдигам тежести (над 10кг.) и да правя силови тренировки. Може би заради това... Не знам и аз :)
Може ли да споделиш защо не можеш да вдигаш тежести?
В нашата зала има момиче с опреция на капачката на коляното , което ми твърдеше , че докторът и казал да си ползва краката само за вървене. В момента прави напади с дъмбели с по 7.5/10кг, плие, планински катерачи и кляка с лост 20кг, скоро мисля, че ще сложим и тежести. ( Едно малко уточнение - тежестта при клековете не бива да удря коляното, затова и си има техника на клякане)
Тренирам с човек, чиито корем е рязан на 5 места, то не са хернии, не са били други операции, в момента си тласка по 80-90кг и прави овърхед клекове, бяга, че и понякога тренира двуразово.
Лично на мен ми казаха да спя по 10 часа, да си пия хапчетата и да не правя натоварвания различни от коремни преси... Е, за 3 години се превърнах в болен, много болен тюлен на прага на силите си. Спортът ме вдигна на крака и не се жаля, а колкото повече се натоварвам физически, толкова повече усещам как дишам и живея И ИМА смисъл.
Тренирам и с момче без 1 бъбрек, 67кг, прави си работни серии с по 100-110кг на лежанка, дърпа тяга и т.н.
Бавният метаболизъм го имам(Х) и аз, благодарение на съветите на хора от форума - Марина и James Hinks нещата сега са много по-добре, да не кажа ИДЕАЛНИ.
1. Фастинг - 30-36 часа глад ( последно ядене в 18:30-19:30 часа, следващия ден само вода, вечерта шепа сурови ядки, авокадо към 20:30, ако не си си легнала 22: 00 може 1 ябълка, сутринта на третия ден си хапваш закуска, без да се тъпчеш, яйце, месце нормално), това го правиш 1 път на 6 дни, не повече.
2. Кефир на гладно
3. Лъжица ленено семе сутрин със закуската - да е смляно, че иначе не се усвоява
4.Омега 3 мастни киселини
5. Много вода
Това е, и се получава, дори още на 3-я ден усещаш разликата и за себе си, кожата ти се изчиства, става по-гладка, мека, светла, изобщо има си ефект.
01.05.12
14:17
казано от Ели Донкова на 01.05.12, 10:05:
Здравей!
Забелязвам, че тренираш много, а в същото време не се храниш. Увеличи храната и моля ти се без този “многозърнест” bake rolls и бисквити белвита-не вярвай на етикета. Пълни са с Е-та да не говорим, че в тях няма нищо пълнозърнесто и полезно.
На тяхно място сложи ориз, картофи, месо, яйца, сирене.
Започни да закусваш... яйца/овесени ядки, филийка.. има всякакви варианти.
Преди тренировка храната ти е ужасна, а след нея тя дори липсва? Как мислиш да набавяш на организма нужните му калории - в/б/м?
Прочети повечко за храната. Разгледай дневниците и намери баланс, но се храни, защото до тук единствено пилето е храна, но дори не се знае в какво количество е! :) Успех.
Мерси за препоръката.
Не вярвам на етикета, случва се да пътувам понякога и хапвам на крак, на бързо. Не гладувам... просто толкова ми се яде. Разгледах доста дневници, правила съм и режими с инструктор, но това количество храна ми е непоносимо. Какво да правя?
Когато пътуваш си приготвяй нещо от вечерта. Ориз например може да си свариш за 15-20 мин. като добавиш и някакво филе или яйце става чуден обяд. В закуската може да експериментираш .. сутрин по принцип може да ядеш всичко /тук не включвам бисквити, шоколади и т.н.т макар, че може и това, но в малки количества/ .. правиш си два сандвича с любимите си неща като гледаш да има източник на протеини /яйца например/, добавяш плод и готово. Друго- в една кутийка/бурканче слагаш овесени ядки, мляко, банан и става една убийствено вкусна комбинация! За 1 седмица съм изяла цял пакет овесени ядки и мога само с това да се храня :D. Варианти всякакви.
Виж за тренировките не мога да те посъветвам много добре, защото до миналата седмица аз тренирах по два пъти на ден 6 пъти в седмицата, но хората от форума ми направиха “забележка” и вече тренирам 3 пъти само във фитнеса! Мисля, че може да понамалиш малко тренировките.. защото това си е доста енергия което означава пък доста храна, а докато не свикнеш да хапваш няма от къде да си я набавяш.
След тренировка хапвай задължително!
Като не ти се яде толкова, яж по 2 пъти на ден, нещо като фаст.
Аз също не можех да ям често и по-много ама се амбицирах в билдърския си период и ядях по 6 пъти на ден, буквално тъпчех, без да ми се яде, но разбрах след време от форума, че това е никому ненужно.
Дори и сутрин да пиеш само кафе с мляко, после следобяд салатка нещо такова, важното е след тренировка да хапнеш добре.
То и тогава не ти се яде, но опитай, 1-2 часа след тренировка се увеличава апетита, поне при мен.
Яйца, месо, сурови ядки, ябълки ( БОЖЕ, тея ябълки аз ли ги написах... )
И така :)
02.05.12
21:06
01.05.2012
08:00 - кафе, филия домашен многозърнест хляб
14:00 - салата от домати и сирене, неподправена
18:00 - тичане (3км), бавно до умерено темпо
20:00 - 200мл. соево мляко
Вода - 3л.
02.05.201
14:30 - овчарска салата
18:00 - упражнение вкъщи (днес не остана време за друго)
20:00 - билков чай с мед
Вода - 2.5л.
Храната ти няма почти нищо общо с тази, която си описала в първия си пост. Не ядеш редовно. Дано поне свалиш така инак що се хабиш...
Мнението беше редактирано от maria на 03.05.12 10:41.
СЛЕД тренировка яж, какво е това соево мляко и тоя билков чай???
Аз след тренировка мога да изям пълнено печено пиле, сложено в прасенце и прасенцето в агънеце!!!
Мнението беше редактирано от Блажка на 03.05.12 11:51.
казано от maria nikiforova на 03.05.12, 10:40:
Храната ти няма почти нищо общо с тази, която си описала в първия си пост.
Коя храна? То няма никаква храна от 29.04 на обяд до сега...
казано от maria nikiforova на 03.05.12, 10:40:
Храната ти няма почти нищо общо с тази, която си описала в първия си пост. Не ядеш редовно. Дано поне свалиш така инак що се хабиш...
То и да свали по този начин, после Йо - йо - то е неизбежно....
03.05.12
22:01
Наистина се старая, но в тази жега каква храна?! Мисля само от къде да си набавя поредната бутилка вода... Как да ядеш през... колкото там часа, пък и не съм свикнала да поемам такова количество.
Веси, така се храня по принцип, не е целенасочено. А и не отслабвам по този начин. Днес би трябвало да е по-добре:
07:30 - заключих кучо в площадката и потичах за удоволствие
08:30 - кафе
09:00 - филия домашен хляб (50-50 многозърнест-черна пшеница) + 2 белтъка
12:00 - мляко с нес кафе и фреш портокал/грейпфрут
15:00 - печени пълнени с кашкавал гъби, подправени със зехтин и кафява сол
17:00 - салата от домати
19:00 - йога и дихателни техники
Вода: 4л.
П.С.: Исках да си взема пилешко, но не ми хареса в магазина. Дано утре имам по-голям късмет.
Мнението беше редактирано от ARs на 03.05.12 22:02.
Отново ти казвам яж след тренировка! Това е възможно най-важното хранене през деня. Няма значение дали тренираш вечерта в 22 или сутринта в 04:00 ти трябва да ядеш!
В момента мисля, че я караш само на плодове и зеленчуци? Колкото и да е топло организма ти се нуждае от храна, а ти по всякакъв начин бягаш от нея и всъщност си мисля, че се стремиш да не ядеш... не знам по каква причина. С това количество и качество няма да получиш задоволителни резултати. Митовете, че лятото се ядът само плодове и зеленчуци и уж така се отслабвало бързо и качествено са грешни! Трябва ти мръвка, сиренце, картофки.. когато имаш достатъчно движение винаги има резултат, да той е бавен, но сигурен и по-продължителен! Да не говорим, че ти имаш голям енергиен разход, който трябва да се възстановява с ХРАНА ! Успех ти желая и дано разбереш каква грешка правиш преди да си си навлякла проблеми. :)
04.05.12
08:12
Правилно ли разбирам, че йогата я приемате за тренировка като всички останали?
Вечерната йога се прави, за да се разтовари организма и за да го подготви за сън. Асаните от вечерната йога стимулират органите да си починат и изхвърлят отровата (в това число и яденето от деня). Ако се яде след вечерна йога, безсънието ще е най-малкият проблем, който може да си докара някой.
Сутрешната йога стимулира организма да се събуди и подготви за деня, тогава е прието да се яде.
Благодаря ви за отзивите. Ще се старая повече! Бихте ли ми дали някакво примерно меню (с грамажи), за да придобия горе-долу представа за един ден какво трябва да се изяжда?
Хубав ден (:
Ето ти едно примерно меню
8 часа - 2 варени яйца + 100гр свински бут
11 часа - 20-30гр сурови ядки
13:30 - 200гр мръвка + салата
16:00 - 2-3 яйца + 10-20гр сурови ядки
19:30 - голяма салата с извара, сирене или менюто от обяд
22:00 - няква мръвка, ядки
Аз пия протеинови шейкове, защото вече ми гръмна главата от яйца, докарвах ги до кора и половина на седмица ( 45бр)
Това е само пример, може да ядеш и овес с кисело мляко сутрин, на 3-4 дни захранвай с малко ориз или картоф на обяд.
Сама ще достигнеш до правилния начин на хранене, в един момент организмът ти ще казва “ИСКАМ” ( а не ти) и това ще са правилните неща.
Както моя сега - иска само плодове и ядки през деня. Не се мъча, не гладувам, не се тъпча.
Не изключвай от менюто си маслото, зехтина ( не пържи, а задушавай) и всичко ще се нареди.
Успех ;)
Мнението беше редактирано от Блажка на 04.05.12 09:47.
04.05.12
21:21
Супер, ще го пробвам. Свинско не мога да ям, ще го заменя с пилешко. Ето днес:
09:00 - зелена ябълка
12:00 - сладолед (кисело мляко)
15:00 - омлет от 3 яйца
17:00 - тренировка (мой си стил) - клек с отскок, лицеви опори (поне се опитвам, много са ми зле все още), напади със собствено тегло, коремни преси (без натоварване на кръста), асани за разтягане, подскоци, асани за баланс и равновесие
19:00 - сьомга (един котлет, нз колко грама е), сготвен с орехи, зехтин и подправки
Вода: 2л.
07.05.12
09:46
05.05.2012
09:00 - голяма купа мюсли с нискомаслено прясно мляко
13:00 - пилешко филе 150гр. (печено със зеленчуци)
15:00 - тренировка хип-хоп танци
18:30 - картофи соте и таратор
Вода: 2л.
06.05.2012
08:00 - кафе
13:00 - печено агнешко 100гр. с шопска салата
17:45 - мач
19:00 - две сварени яйца
Вода: 2,5л.
08.05.12
19:47
07.05 - разтоварващ ден - вода около 5л.
08.05
08:00 - 2 сварени белтъка+филия черен хляб
12:00 - салата домати и краставици
16:00 - ягоди :) около 200гр.
18:00 - таратор
Тази седмица няма тренировки.
А всъщност с каква цел публикуваш това тук? Консултация с психолог, специализирал в областта хранителни разстройства, ще е в пъти по-ползотворна.
08.05.12
20:10
казано от Ensiferum на 08.05.12, 19:54:
А всъщност с каква цел публикуваш това тук? Консултация с психолог, специализирал в областта хранителни разстройства, ще е в пъти по-ползотворна.
Силно мнение. Нямаш какво да правиш ли?
Публикувам тук, за да си разбера грешките в храненето, а ти защо публикуваш коментари, които нямат нищо общо с темата? Или дай съвет, или не коментирай. Празна работа.
казано от ARs на 08.05.12, 20:10:
казано от Ensiferum на 08.05.12, 19:54:
Силно мнение. Нямаш какво да правиш ли?
Публикувам тук, за да си разбера грешките в храненето, а ти защо публикуваш коментари, които нямат нищо общо с темата? Или дай съвет, или не коментирай. Празна работа.
Коментара предполагам е във връзка с това, че когато махнеш часовете с разясненията кога и какво си правила, всъщност храна няма - нито като количество, нито като качество. Отгоре на това правиш и разтоварващи дни само на вода??? От какво се разтоварваш?
казано от ARs на 08.05.12, 20:10:
Публикувам тук, за да си разбера грешките в храненето, а ти защо публикуваш коментари, които нямат нищо общо с темата? Или дай съвет, или не коментирай.
Ами грешките ти са ужасяващи. Моите коментари имат много общо с темата - основната им цел е да те жегнат и да те стимулират поне малко да осъзнаеш грешния подход.
Искаш съвет - ето един: увеличи храната поне 4 пъти в сравение със сегашната. Е, ще има ли полза от съвета ми?
Предполагам не, след като фикс идеята в момента е разтоварващ ден само с вода след няколко дни с 300 калории дневно...
Мнението беше редактирано от Ensiferum на 09.05.12 01:43.
09.05.12
07:18
Коментарът ти беше по-скоро “иди се прегледай”, отколкото “яж повече”. Както и да е... Ще ям повече.
За днес:
07:00 - 3 в 1. Това е моето “кафе”. Другото е прекалено горчиво и не ми понася на стомаха. Пия 3 в 1 колкото да ми вдигне малко кръвното налягане, тъй като имам изключително ниско кръвно. През горещите дни на лятото пада понякога до 70/50.
08:00 - закуска - купа корнфлейкс Келлогг’с (30гр.) + прясно мляко 2% Домлян (слагам до на око) - http://www.kelloggs.com/en_US/kelloggs-corn-flakes-cereal.html
09:30 - плод (най-вероятно ще е банан)
11:30 - Мляко с нес кафе или 3 в 1, фреш портокал/грейпфрут
12:30 - обяд - пилешко месо по сицилиански - 150гр. пилешко месо, лук, зелени чушки, гъби, доматен сос и босилек.
около 16:00 - салата - рукола и спанак, яйце, краставица
18:30 - ако съм гладна ще хапна печена скумрия - в сурово състояние е около 170гр.
Когато съм правила режим с инструктор, той ме учеше да пия вода 300мл. на всеки час. Трудно ми е да го спазвам, за днес съм приготвила 3л. Водата си я купувам - обикновено Девин (изворна), водата в Пловдив не ми харесва.
Не съм споменавала, но пуша, от скоро поднових този ужасен навик.
Пия комбинираните витамини на Нау Фуудс за жени (всеки ден) и л-карнитин (в дни на тренировка).
Мнението беше редактирано от ARs на 09.05.12 07:29.
09.05.12
08:08
Бихте ли ми дали някакво примерно меню (с грамажи), за да придобия горе-долу представа за един ден какво трябва да се изяжда?
Как да ядеш през... колкото там часа, пък и не съм свикнала да поемам такова количество.
Здрасти, не видях колко килограма си?
1. Храната ти е малко
2. Не е нужно да ядеш през 2 часа (както явно инструктора те е учил) 2-3-4 пъти на ден, както ти е удобно
3. Махни това шоколадово соево мляко, като ти се яде сладко черен шоколад (примерно)
4. Млечните продукти - купувай си пълномаслени такива, естественото състояние на млякото е да бъде пълномаслено, стремим се да ядем възможно най-много качествени и естествени продукти, нали...
5. Спираш с корнфлейкса
6. Едно 3 в 1 на ден няма да ти спъне режима, споко, липсата на достатъчно храна би го направила.
- 200 гр месо/риба - източник на белтъчини
- 2 яйца (цели) - източник на белтъчини и мазнини
- 100 гр сирене/кашкавал - източник на белтъчини и мазнини (не обезмаслени)
- зехтин - 30 гр - източник на мазнини
- масло 30 гр - източник на мазнини
- ядки 50 гр - източник на растителни белтъчини и мазнини
Това са около 1500 калории, + плодовете, които ядеш и калориите ти ще се наместят.
Не знам колко килограма си и не знам каква е нуждата ти от калории, но средно 1500 - 1600 калории е добре за начало.