Моля за мнения и препоръки за моето бодибилдърско “силово обръщане” или по-точно обратно бицепсово сгъване с чийтинг. :D
Ще ревеш от китки..някой трябва да ти покаже как се обръща,после да понаправиш 1000 повторения...и може и да станат нещата,а може и да не станат.
ПП: Не,въпросът е какво ти искаш...
А как да ти обясня грешките,като примерно цялото движение е грешно,и то искаш да стане в писмен вид... и би ли ми обяснил каква роля играят дисковете на земята??Много е важно показване/проба/показване на място да се прави ...
Мнението беше редактирано от Jikata на 02.05.12 15:56.
Аз съм правил 3-4 пъти силово обръщане, така че е нормално да имам грешки и за това питам. :)
В тази зала която тренирам, ми се чудят на тягата и клека, а ти искаш някой да ми показва правилна техника на обръщане. Работата е, че няма кой да ми покаже и се опитвам да открия топлата вода сам.
Грешки които аз виждам - издърпвам щангата от далече и не я чуквам с таза, съответно я дърпам само на ръце и не я раквам правилно. Ако греша или имам още грешки поправете ме.
П.П. Дисковете ги сложих за да ми е малко по-високо щангата, 15-ките са с по-малък диаметър и ми идва доста ниско.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 02.05.12 16:08.
Десо*
НЕ си събрал плешките грам и при лактите дори не правиш опит за свиване.
Бавно дърпаш,по-рязко трябва,много товариш китките(дланите трябва да се плъзгат,да галят лоста),кръста ти е слаб - в горно положение отнася много,ако сложиш по-големи кила ще направиш беля с него,трябва да посвиеш колената и да се стегнеш в кръста когато щангата е горе,трябва да въртиш лактите да сочат напред(не е задължително,защото на някои хора им е проблем)... за сега е това...не съм дипломиран инструктор,ама по-добре обръщам от теб ;)
Мнението беше редактирано от Jikata на 02.05.12 16:14.
Деско, лактите нагоре и навън...
Тегли с тоя трапец и по-агресивно при Turnover-а...
Не мога да видя клиповете от работа, но ако трябва да бъде като по учебник, лактите не сочат напред, а навън, защото ако сочат напред се товарят китките. Ръцете ти трябва да застанат в положение все едно си си хванал врата отстрани.
02.05.12
16:45
Дърво съм. Това ми пречи да събера плешките и гърбът ми да е прибран. Чисто физическо е невъзможно. То и затова не тръгвам толкова изправен. Лоста също така ми е далеч от тялото и заради това не съм толкова агресивен с трапеца. С лактите ми е малко трудно да го координирам, там трябва повече работа.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 02.05.12 16:45.
Деска евала за опита , не са малко 70.
Нали са горе :)
С моите теоретични знания за които нямам претенции,че ги изпълнявам:
таза долу през цялото време,гърдите теглят,главата горе.
Силно с таза и гмуркаш докато имаш аванс преди земното претегляне
да се е включило.Не бързаш да ставаш.
В идеалният вариант изправяш и на пръст разгъвайки коленете
ръцете обират и гмуркаш чак тогава.
Но като дойдат максовете Трудна работа8-)
Дето вика Тоди кръстиш и молиш и за два пръста място да можеш да влезеш под нея
па после се чудиш кво става, то на 120 + тегне зверски , при нас и по-малко:D
Дес - ето и коментара:
Не я отдалечавай от тялото като тласнеш с таза, хващаш някаква инерция и я хвърляш напред.
Не трябва да е така, трябва като я тласнеш, да успееш да я задържиш максимално близо до тялото си и после бам едновременно да опънеш лакти и да разтвориш краката, за да се закрепиш.
Не те води щангата, ти я владееш.
Много добър опит, браво, шефче ;)
Пак показваме колко сме назад, не стига, че сами си пукаме гумите в този спорт, ами и ЕДВА ли не се правим на евродепутати...
Като не могат да осигурят възможност и средства ( не, защото няма) на елитните щангитси, поне да ИМ дадат правото да се състезават. Ебаси държавата, честно ми се повдига като чета подобни статии..
Ще ни съдят, много ясно...
http://bnt.bg/bg/sport/view/70027/nov_skandal_v_shtangite
“Единственият медал от Европейското първенство в двете дисциплини донесе Стоян Енев в категория до 52 кг. Българите записаха също така по едно 4-то и 5-то място. При жените Румяна Петкова записа едно 4-то място.
Като цяло български щангисти показаха, че имат сили да се върнат там, където им е мястото – в челните позиции на този спорт. В почти всяка категория имаше българи в топ 8. Също така при жените най-добрата ни състезателка до скоро Боянка Костова, спечели златен медал за Азербайджан.”
Ще се върнат, ама ако има кой да ги приеме, иначе ще ходят и ще печелят места за Азербайджан...
Ебаси ДЪРЖАВАТА, отивам да пия кафе, че побеснях!
Мнението беше редактирано от Блажка на 03.05.12 10:37.
казано от emil r на 03.05.12, 04:58:
Препоръки към цък ?
Аз нямам...всичко ми изглежда ОК.
казано от slavko на 03.05.12, 20:21:
Препоръки към цък ?
Аз нямам...всичко ми изглежда ОК.
Две съвсем малки в начална позиция според мен. Мини малко по-напред с тялото (раменете една идея повече пред щангата) и вдигни таза над коляното.
Препоръки към цък ?
Изпъчи още гърдите, колената сочат настрани, петите събрани, пръстите сочат към колената, събери повече плешките и изкарай колкото можеш гърдите напред. Дигаш първо таза - идеята е да дръпнеш щангата на гърди и чак след това дигаш таза, чукваш и и изхвърляш.
Ако се пробваш да го направиш така, ще усетиш как ти натежава повече, отколкото ако дърпаш с гъза :)
Нарочно ти пускам клип на тази испанка, супер ясно си личи, как даже не успява да изправи таза, ами си се намъкна отдолу like a boss, дърпайки само с гърди.
Това е коментара :) Но, разбира се, опитът ти е много добър.
казано от Puppy на 03.05.12, 23:32:
чукваш
Което не е задължително, според д-р Коно...но почти всички го правят:)
Испъчването, арчването в Lower-back при стартова позиция е свързано и с бая мобилност...глезените, адукторите трябва да ти позволяват комфортно да тръгваш, а не да те ограничават.
Ако са ти дървени тибиалисите, няма как да минеш достатъчно над щангата, защото ъгъла между ходилото и тибиалиса няма да ти е достатъчен.
Ако са ти дървени адукторите, няма как да са отовриш коленете и да слезеш достататъчно ниско.
Гърдите НЕ вдигат, те водят...
Плешките трябва да са събрани да, иначе те събира напред тежестта, изгърбваш се и всичко отива в кръста.
Не казах, че е лесно ;)
Вчера правихмe следното упражнение, хващам щангата, прикляквам, изпъчвам се и трябва да успея да си дигам пръстите на краката, докато съм в тази позиция, без да залитам наникъде. Накрая се получи, затова имам 5 хубави серии на изхвърляне, преди това не можех да наглася позицията, именно заради вдървеността, ама като ми се развикаха и казахa, че ще ми махнат и малкото тежест от лоста, знаеш ли как изведнъж станах гъвкава. :D
Всички са впечатляващи... особено Боевски накрая... какъв клек прави.. :x
Всеки си има собтсвена техника и се нагажда спрямо своето си тяло, без да разваля движението. Лудница....
Както каза Влади Ризов относно клека ( а и за другите движения важи) - Има един - единствен начин да се кляка правилно, оттам - нататък всеки с времето се нагажда така, че на него да му е удобно и да не разваля движението.
Мнението беше редактирано от Блажка на 07.05.12 22:05.
Направо настръхнах хора, докато го гледах това, особено изречението на коментатора към края: Състезателката на Сингапур дигна с 2кг над Боянка Костова и тъй като българката реши, че няма как да позволи да я изпреварят сложи 107кг на щангата за третия си опит.
Абсолютен шампион!!!
Тласкане на 70кг с ножица
Сполучлив опит на 40кг обръщане с разножка
http://www.youtube.com/watch?v=v6tt5sMWWCg&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=frEwL6aJB9c&feature=related
Мнението беше редактирано от Блажка на 11.05.12 16:57.
И на мен на разножка и по-голяма тежест, имам чувството, че само това ме мотивира - Искам по-голяма тежест, като ги видя тея малките дискчета по 5 и 2,5 и ми става тъпо...
Пупи, виждаш ми се твърде изпъчена и приклякаш много назад. Дай малко напред, рамената ти трябва минават няколко см пред лоста, а твойте са назад. Освен това, повдигни леко таза и се приведи. Така разтоянието между центъра на тежестта ти и лоста ще бъде оптимално. Сега е твърде голямо, което межудругото е причината да отскочиш напред.
Според мен отскача напред, защото работи зле с глезените и фактически си скача напред. Глезена е изпреварил цялостното разгъване на тялото и я е тласнал напред. Това се вижда ясно на клипа. Иначе за стартовата позиция тя си знае най-добре, с времето ще си намери най-удобното. Тия работи с врата и изпъчването не трябва да се преувеличават според мен. Особено такава екстензия в врата с какво помага?
ISB, евала....борците бързо учат! :)
Default, стратовата ми позиция е добре, само нея я учих сигурно 2 седмици, просто изглежда неестествено, защото още се нагласям много, не мога да хвана щангата, да дигна глава и да я дръпна, нагласям крака, после хват, гърди, плешки, таз, докато не застана както трябва не ми разрешава да дръпна.
Валери, отскачам, защото си ми тежи - факт :D, като свикна с тежеста надявам се няма да е така.
На Лидия като и тежи скача ли при съдята? Сигурен съм, че и с лоста скачаш напред така че проблема не е сила, ами Proprioreception - is the sense of the relative position of neighbouring parts of the body and strength of effort being employed in movement.[1] It is distinguished from exteroception, by which we perceive the outside world, and interoception, by which we perceive pain, hunger, etc., and the movement of internal organs.
Ще се снимам на 30кг да видиш, че не скачам ( вече ) :) В началото и там скачах
Проблемът е по-скоро психологически - страх ме е, че няма да ги издърпам и затова скачам, мисля си, че скока ми помага да вляза под нея, което реално не е така, и без него ще вляза, следващия път надявам се.
Няма лошо в това да скачаш, въпросът е че скачаш напред за да догониш щангата. Центъра на тежестта ти е далеч от нея, затова и скачаш към нея. Ако беше по-близо от колкото е нужно, щеше да скочиш назад. Междудругото в следствие на това не разгъваш таза напълно. Иначе можеш да вдигнеш и повече.
Да, прави клипчета и пускай да гледаме, да следим прогреса.
Това с таза на теория е така, но трудно се прилага, пък и за обръщането тренера ми е казвал, че не трябва кой знае каква екстензия, важното е да се изправиш и да влезеш под нея...
И на мен същото ми казаха днес, както и забележка за прекалена експлозивност, която не е нужна, факт.
ако позволите и аз да се намеся с едно въпросче. При движението clean ‘n’ jerk имам няколко проблема
1)- когато хвана лоста да ми е удобно за ракване на раменете, немога да го изтегля достатъчно над “мъжкото достойнство” (ръцете са ми дълги) и да направя това чукване с таза и така единствената опция остава да го “чуквам” с бедрата и да тегля на предмишница нагоре. Когато хвана лоста да ми е удобен за secondpull-а и удара в таза , не ми е удобен за rack-ване на раменете. Как да процедирам?
2) Как е по-добре да правя Jerk-a- split jerk или само “швунг”
Поздрави :)
1. На клипа горе не си личи ясно, но аз имам парцал в слабините. Тодорка ми беше предложила и гъба, тя в началото е дигала с нещо меко, пъхнато там. Докато усетиш и наместиш движението, пробвай така.
казано от gotcha на 11.06.12, 10:08:
На аполона как обръща със смесен хват... егати дебелото железо :О
И Ризов така обръща, мисля, че е практика.
Явно не съм попадал на обръщания с аполон по тв-то :D
Първия момент си викам, тоя е луд ще си потроши ръцете после като видях кво Фи е... нормално да не може да го дигне без смесен хват.