Вдигане на тежести - Олимпийският спорт

Прескочи до:

02.05.12
15:39

Моля за мнения и препоръки за моето бодибилдърско “силово обръщане” или по-точно обратно бицепсово сгъване с чийтинг. :D

02.05.12
15:43

Ще ревеш от китки..някой трябва да ти покаже как се обръща,после да понаправиш 1000 повторения...и може и да станат нещата,а може и да не станат.

ПП: Не,въпросът е какво ти искаш...
А как да ти обясня грешките,като примерно цялото движение е грешно,и то искаш да стане в писмен вид... и би ли ми обяснил каква роля играят дисковете на земята??Много е важно показване/проба/показване на място да се прави ...

Мнението беше редактирано от Jikata на 02.05.12 15:56.

02.05.12
15:48

Аз съм правил 3-4 пъти силово обръщане, така че е нормално да имам грешки и за това питам. :)

В тази зала която тренирам, ми се чудят на тягата и клека, а ти искаш някой да ми показва правилна техника на обръщане. Работата е, че няма кой да ми покаже и се опитвам да открия топлата вода сам.

Грешки които аз виждам - издърпвам щангата от далече и не я чуквам с таза, съответно я дърпам само на ръце и не я раквам правилно. Ако греша или имам още грешки поправете ме.

П.П. Дисковете ги сложих за да ми е малко по-високо щангата, 15-ките са с по-малък диаметър и ми идва доста ниско.

Мнението беше редактирано от Old Timer на 02.05.12 16:08.

02.05.12
16:04

Десо*

НЕ си събрал плешките грам и при лактите дори не правиш опит за свиване.

02.05.12
16:12

Бавно дърпаш,по-рязко трябва,много товариш китките(дланите трябва да се плъзгат,да галят лоста),кръста ти е слаб - в горно положение отнася много,ако сложиш по-големи кила ще направиш беля с него,трябва да посвиеш колената и да се стегнеш в кръста когато щангата е горе,трябва да въртиш лактите да сочат напред(не е задължително,защото на някои хора им е проблем)... за сега е това...не съм дипломиран инструктор,ама по-добре обръщам от теб ;)

Мнението беше редактирано от Jikata на 02.05.12 16:14.

02.05.12
16:27

Деско, лактите нагоре и навън...
Тегли с тоя трапец и по-агресивно при Turnover-а...

02.05.12
16:28

Не мога да видя клиповете от работа, но ако трябва да бъде като по учебник, лактите не сочат напред, а навън, защото ако сочат напред се товарят китките. Ръцете ти трябва да застанат в положение все едно си си хванал врата отстрани.

Дърво съм. Това ми пречи да събера плешките и гърбът ми да е прибран. Чисто физическо е невъзможно. То и затова не тръгвам толкова изправен. Лоста също така ми е далеч от тялото и заради това не съм толкова агресивен с трапеца. С лактите ми е малко трудно да го координирам, там трябва повече работа.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 02.05.12 16:45.

02.05.12
19:35

Деска евала за опита , не са малко 70.
Нали са горе :)

С моите теоретични знания за които нямам претенции,че ги изпълнявам:
таза долу през цялото време,гърдите теглят,главата горе.
Силно с таза и гмуркаш докато имаш аванс преди земното претегляне
да се е включило.Не бързаш да ставаш.
В идеалният вариант изправяш и на пръст разгъвайки коленете
ръцете обират и гмуркаш чак тогава.

Но като дойдат максовете Трудна работа8-)
Дето вика Тоди кръстиш и молиш и за два пръста място да можеш да влезеш под нея
па после се чудиш кво става, то на 120 + тегне зверски , при нас и по-малко:D

02.05.12
21:56

Дес - ето и коментара:
Не я отдалечавай от тялото като тласнеш с таза, хващаш някаква инерция и я хвърляш напред.
Не трябва да е така, трябва като я тласнеш, да успееш да я задържиш максимално близо до тялото си и после бам едновременно да опънеш лакти и да разтвориш краката, за да се закрепиш.
Не те води щангата, ти я владееш.

Много добър опит, браво, шефче ;)

03.05.12
04:58

Препоръки към цък  ?

Мнението беше редактирано от emil r на 03.05.12 13:37.

03.05.12
10:35

Пак показваме колко сме назад, не стига, че сами си пукаме гумите в този спорт, ами и ЕДВА ли не се правим на евродепутати...
Като не могат да осигурят възможност и средства ( не, защото няма) на елитните щангитси, поне да ИМ дадат правото да се състезават. Ебаси държавата, честно ми се повдига като чета подобни статии..

Ще ни съдят, много ясно...
http://bnt.bg/bg/sport/view/70027/nov_skandal_v_shtangite

“Единственият медал от Европейското първенство в двете дисциплини донесе Стоян Енев в категория до 52 кг. Българите записаха също така по едно 4-то и 5-то място. При жените Румяна Петкова записа едно 4-то място.

Като цяло български щангисти показаха, че имат сили да се върнат там, където им е мястото – в челните позиции на този спорт. В почти всяка категория имаше българи в топ 8. Също така при жените най-добрата ни състезателка до скоро Боянка Костова, спечели златен медал за Азербайджан.”

Ще се върнат, ама ако има кой да ги приеме, иначе ще ходят и ще печелят места за Азербайджан...
Ебаси ДЪРЖАВАТА, отивам да пия кафе, че побеснях!

Мнението беше редактирано от Блажка на 03.05.12 10:37.

03.05.12
20:21

казано от emil r на 03.05.12, 04:58:

Препоръки към цък  ?

Аз нямам...всичко ми изглежда ОК.

03.05.12
22:33

казано от slavko на 03.05.12, 20:21:

Препоръки към цък  ?

Аз нямам...всичко ми изглежда ОК.

Две съвсем малки в начална позиция според мен. Мини малко по-напред с тялото (раменете една идея повече пред щангата) и вдигни таза над коляното.

03.05.12
23:32

Препоръки към цък  ?

Изпъчи още гърдите, колената сочат настрани, петите събрани, пръстите сочат към колената, събери повече плешките и изкарай колкото можеш гърдите напред. Дигаш първо таза - идеята е да дръпнеш щангата на гърди и чак след това дигаш таза, чукваш и и изхвърляш.
Ако се пробваш да го направиш така, ще усетиш как ти натежава повече, отколкото ако дърпаш с гъза :)
Нарочно ти пускам клип на тази испанка, супер ясно си личи, как даже не успява да изправи таза, ами си се намъкна отдолу like a boss, дърпайки само с гърди.

Това е коментара :) Но, разбира се, опитът ти е много добър.

04.05.12
10:23

казано от Puppy на 03.05.12, 23:32:

чукваш

Което не е задължително, според д-р Коно...но почти всички го правят:)
Испъчването, арчването в Lower-back при стартова позиция е свързано и с бая мобилност...глезените, адукторите трябва да ти позволяват комфортно да тръгваш, а не да те ограничават.
Ако са ти дървени тибиалисите, няма как да минеш достатъчно над щангата, защото ъгъла между ходилото и тибиалиса няма да ти е достатъчен.
Ако са ти дървени адукторите, няма как да са отовриш коленете и да слезеш достататъчно ниско.
Гърдите НЕ вдигат, те водят...
Плешките трябва да са събрани да, иначе те събира напред тежестта, изгърбваш се и всичко отива в кръста.

04.05.12
10:31

Не казах, че е лесно ;)
Вчера правихмe следното упражнение, хващам щангата, прикляквам, изпъчвам се и трябва да успея да си дигам пръстите на краката, докато съм в тази позиция, без да залитам наникъде. Накрая се получи, затова имам 5 хубави серии на изхвърляне, преди това не можех да наглася позицията, именно заради вдървеността, ама като ми се развикаха и казахa, че ще ми махнат и малкото тежест от лоста, знаеш ли как изведнъж станах гъвкава. :D

04.05.12
11:10

Теб само бой ще те оправи ...(grin)(giggle)

07.05.12
22:00

Всички са впечатляващи... особено Боевски накрая... какъв клек прави.. :x

Всеки си има собтсвена техника и се нагажда спрямо своето си тяло, без да разваля движението. Лудница....
Както каза Влади Ризов относно клека ( а и за другите движения важи) - Има един - единствен начин да се кляка правилно, оттам - нататък всеки с времето се нагажда така, че на него да му е удобно и да не разваля движението.

Мнението беше редактирано от Блажка на 07.05.12 22:05.

07.05.12
22:12

Направо настръхнах хора, докато го гледах това, особено изречението на коментатора към края: Състезателката на Сингапур дигна с 2кг над Боянка Костова и тъй като българката реши, че няма как да позволи да я изпреварят сложи 107кг на щангата за третия си опит.
Абсолютен шампион!!!

11.05.12
16:49

Тласкане на 70кг с ножица
Сполучлив опит на 40кг обръщане с разножка

http://www.youtube.com/watch?v=v6tt5sMWWCg&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=frEwL6aJB9c&feature=related

Мнението беше редактирано от Блажка на 11.05.12 16:57.

11.05.12
17:15

Сефтето на ножицата за мен :)

11.05.12
17:20

И на мен на разножка и по-голяма тежест, имам чувството, че само това ме мотивира  - Искам по-голяма тежест, като ги видя тея малките дискчета по 5 и 2,5 и ми става тъпо...

11.05.12
17:58

Пупи, виждаш ми се твърде изпъчена и приклякаш много назад. Дай малко напред, рамената ти трябва минават няколко см пред лоста, а твойте са назад. Освен това, повдигни леко таза и се приведи. Така разтоянието между центъра на тежестта ти и лоста ще бъде оптимално. Сега е твърде голямо, което межудругото е причината да отскочиш напред.

11.05.12
18:15

Според мен отскача напред, защото работи зле с глезените и фактически си скача напред. Глезена е изпреварил цялостното разгъване на тялото и я е тласнал напред. Това се вижда ясно на клипа. Иначе за стартовата позиция тя си знае най-добре, с времето ще си намери най-удобното. Тия работи с врата и изпъчването не трябва да се преувеличават според мен. Особено такава екстензия в врата с какво помага?

ISB, евала....борците бързо учат! :)

11.05.12
18:31

Default, стратовата ми позиция е добре, само нея я учих сигурно 2 седмици, просто изглежда неестествено, защото още се нагласям много, не мога да хвана щангата, да дигна глава и да я дръпна, нагласям крака, после хват, гърди, плешки, таз, докато не застана както трябва не ми разрешава да дръпна.

Валери, отскачам, защото си ми тежи - факт :D, като свикна с тежеста надявам се няма да е така.

11.05.12
18:37

На Лидия като и тежи скача ли при съдята? Сигурен съм, че и с лоста скачаш напред така че проблема не е сила, ами Proprioreception - is the sense of the relative position of neighbouring parts of the body and strength of effort being employed in movement.[1] It is distinguished from exteroception, by which we perceive the outside world, and interoception, by which we perceive pain, hunger, etc., and the movement of internal organs.

11.05.12
19:02

Ще се снимам на 30кг да видиш, че не скачам ( вече ) :) В началото и там скачах
Проблемът е по-скоро психологически - страх ме е, че няма да ги издърпам и затова скачам, мисля си, че скока ми помага да вляза под нея, което реално не е така, и без него ще вляза, следващия път надявам се.

11.05.12
21:57

Няма лошо в това да скачаш, въпросът е че скачаш напред за да догониш щангата. Центъра на тежестта ти е далеч от нея, затова и скачаш към нея. Ако беше по-близо от колкото е нужно, щеше да скочиш назад. Междудругото в следствие на това не разгъваш таза напълно. Иначе можеш да вдигнеш и повече.

11.05.12
22:24

Да, прави клипчета и пускай да гледаме, да следим прогреса.

Това с таза на теория е така, но трудно се прилага, пък и за обръщането тренера ми е казвал, че не трябва кой знае каква екстензия, важното е да се изправиш и да влезеш под нея...

11.05.12
22:33

И на мен същото ми казаха днес, както и забележка за прекалена експлозивност, която не е нужна, факт.

12.05.12
18:05

ако позволите и аз да се намеся с едно въпросче. При движението clean ‘n’ jerk имам няколко проблема
1)- когато хвана лоста да ми е удобно за ракване на раменете, немога да го изтегля достатъчно над “мъжкото достойнство” (ръцете са ми дълги) и да направя това чукване с таза и така единствената опция остава да го “чуквам” с бедрата и да тегля на предмишница нагоре. Когато хвана лоста да ми е удобен за secondpull-а и удара в таза , не ми е удобен за rack-ване на раменете. Как да процедирам?
2) Как е по-добре да правя Jerk-a- split jerk или само “швунг”
Поздрави :)

12.05.12
18:47

1. На клипа горе не си личи ясно, но аз имам парцал в слабините. Тодорка ми беше предложила и гъба, тя в началото е дигала с нещо меко, пъхнато там. Докато усетиш и наместиш движението, пробвай така.

10.06.12
20:41

Разбиват ли ги...

10.06.12
20:55

почти като мен са 8-) :D

11.06.12
07:48

Like a boss

11.06.12
09:23

Старата школа...

11.06.12
10:08

На аполона как обръща със смесен хват... егати дебелото железо :О

11.06.12
10:14

казано от gotcha на 11.06.12, 10:08:

На аполона как обръща със смесен хват... егати дебелото железо :О

И Ризов така обръща, мисля, че е практика.

11.06.12
10:22

Явно не съм попадал на обръщания с аполон по тв-то :D
Първия момент си викам, тоя е луд ще си потроши ръцете после като видях кво Фи е... нормално да не може да го дигне без смесен хват.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1