На коя част на гърба се набляга най-много с тези набирания?

26.03.12
17:16

На коя част на гърба се набляга най-много с набирания с хват като на картинката?

http://store.picbg.net/pubpic/DF/36/1b06a642aa37df36.jpg

26.03.12
17:19

С неутрален хват – Използва се за уплътняване на гърба. Това е може би най-ефективното набиране за тази цел от изброените 4 вида. Уплътнява широкия гръбен мускул в цялата му дължина, но акцентира основно в горната му част. Засяга чувствително и дългите гръбначни мускули. Бицепсите се натоварват повече от набиранията в прониран хват, но по-малко отколкото тези със супиниран хват. Изпълнява се със специална V-образна ръкохватка, закачаща се за лоста или с преплетени пръсти. В горна фаза на движение гърбът отново бива извит назад за максимално натоварване. Наберете се до максимално възможната височиина, задръжте за миг и се отпуснете плавно надолу.

Източник: Набирания http://www.bb-team.org/exercise/1183_nabiraniya#ixzz1qETwthaq

Абе за мен не е баш най-ефективното набиране.Набирането широкия хват доста повече спомогага за разширяването и уплътняването на гърба.Това,че някой хора не могат да го правят нищо не означава.

26.03.12
18:12

Това, че ти си решил, че широкия хват е по-добър също нищо не означава.

26.03.12
18:15

Незнам откъде е дошло това,че широкия хват спомага да си разшириш гърба,освен аналогията ,че ако уж хващаш широко..по някаква магия ще ти разшири специално и гърба на широчина?! :D
според мен най - ефективното набиране за широчина - раменен подхват.перките дърпат най - ефективно когато лакета е близо до тялото,не встрани както при широк хват.Отделно като сме подхват бицепсите са в пълния си потенциал =>използваме и най - голяма тежест.
Увеличете си набиранията от СТ на +30 кг и да видим дали няма да се разшири гърба (или както бодибилдинга смята,че подхвата товари долната част на латисимуса и няма да се разшири,ха :D)

широкия хват е най - труден,защото латисимуса е в неизгодна позиция да дърпа,заедно с бицепса..и тогава дърпаш главно със задно рамо и teres major,които са доста по малки и слаби отколкото латисимуса и бицепса.

Това незначи ,да не правим широк хват,ама според мен е пълна простотия това че ти разширява гърба.

А колкото до темата - неутрален хват набирания,особено ако са на халки са най - естествени за ставите,което в дългосрочен план според мен е най - добре.

26.03.12
18:37

Абсолютно!

DE

26.03.12
21:03

Vintage повече от прав.Да не говорим отделно,че без маса широк гръб трудно ще видиш :)

ВЖ

30.03.12
20:54

Според мен Vintage е прав. Не само е нужна маса, но и ген. Каквото дал дедо Господ, можем да бъдем само благодарни.
Не всички имаме ген на олимпийски шампиони и гръцки богове!
Пълна глупост е да си мислиш, че с широк надхват ще имаш и широк гръб. Или ако висиш на лост, като маймуна ще станеш висок. Грънци!
Друго нещо, което не е съвсем по темата е всеизвестния проблем, че “Гаспод дал, господ взел!” - в повечето случаи взел от интелекта.
Широк гръб - малък мозък не е за предпочитане! Мога да продължавам много, но за сега това е достатъчно!

20.04.12
20:29

казано от B69 на 26.03.12, 17:16:

На коя част на гърба се набляга най-много с набирания с хват като на картинката?

http://store.picbg.net/pubpic/DF/36/1b06a642aa37df36.jpg

Ми набирай се и ще видиш, набляга на гърба :)
Ама това е най-скатаният начин за набиране и най-лесният.

Едит: Винаги съм се чудил на тоя безумен уред,що ги слагат
тия ръкохватки по средата? Как ще изкараш брадата над лоста.

ВЖ

21.04.12
19:35

То си има начин - хем да си изкараш брадата над лоста,
хем да не се удариш в тия ръкохватки. Просто хващаш
ръкохватките най-навън и набираш. :)
Според мен тези ръкохватки по-скоро пречат на
другите набиранията с различен хват.

21.04.12
19:43

За мен това е един от най-ефективните и удобни варианти на набирането. Искаше ми се и в моята зала да има такива ръкохватки, и да са с различна ширина по възможност.

21.04.12
23:36

Определено неутралния хват го усещам най-добре в перките, освен това щади ставите. За мен набирането с надхват, особено пък широк, и особено пък с тежест, е много неестествено и товарещо ставите движение без реални плюсове.

Мнението беше редактирано от Станимир на 21.04.12 23:37.

21.04.12
23:46

И на подхвата му куцат някои неща... то най-криви ставите. Неутралния и аз единствено го усещам съвършено... мн smooth.

22.04.12
04:44

Колкото е предимство, толкова е и недостатък. Привиква се с неутралния хват, който не е толкова естествен, колкото удобен и ненатоварващ предмишници и лакти, което не е чак толкова добре.

При липса на травма или друга сериозна причина, аз бих използвал и трите хвата. Така и правя, като с неутрален хват се набирам съвсем отскоро, поради липса на оборудване.
Имал съм дълъг период, в който съм се набирал само с подхват - отчитам го като грешка. Макар и да дръпнах доста на набиранията в подхват, след това предмишниците и лактите ми направо скърцаха при набирания в надхват със значително по-малко от използваната преди това тежест.
И това е защото бях отвикнал, а не защото са лоши набирания.

Мнението беше редактирано от 6th на 22.04.12 04:46.

22.04.12
09:46

От теоретична гледна точка неутралния хват би трябвало да е най-удобен за ставите. На практика с него се вдигат най-много допълнитени кг за единични повт, но при високи бройки (100) се получава една доста неприятна болка в лактите и залавните места на бицепса. Случвало се е както с мен, така и с още 3 човека от групата за тренировки на открито. Такива проблеми никога не съм имал с надхват. Подхват отдавна съм изключил от тренировките - дори и малък обем набирания моментално ми докарват болки.

22.04.12
10:51

казано от Vic на 22.04.12, 09:46:

но при високи бройки (100) се получава една доста неприятна болка в лактите и залавните места на бицепса. Такива проблеми никога не съм имал с надхват.

Аз преди правих предимно надхват и никога не са ме боляли залавните на бицепса, откакто включих неутрален и подхват яко спек, явно в надхвата брахиалиса обира това натоварване в тази част...

07.06.12
03:56

Чета,чета,само широк надхват,подхват,успореден...Интересно защо никой не споменава нищо за набиранията в раменен (или тесен) надхват?При които спускаш плътно до долу и се набираш докато китките опрат гърдите, аз усещам най-силно разтягане на гръбните мускули точно в тесния надхват (за разлика от широкия,който усещам предимно в гърдите,а подхвата въобще немога да спусна до степен на пълно разтягане,поради недостатъчна мобилност и контузия в едната китка).Този хват също е доста силов и стабилен.Не товари толкова китките,като подхвата например,или рамената като надхвата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1