Тренировка за маса или сила

13.06.12
22:12

Здравейте.  Смятам да почна да тренирам главно за мускулна маса. И имам следния въпрос - дали ако правя упражненията си с максимална тежест като правя 8х4 повторения, дали ще успея да кача маса, или ще качвам само сила.

13.06.12
22:36

И , как , някой ще ти каже , като има толкова много въпросителни ?
Първо - можеше да позлваш търсачката и да разбереш , че :
Второ - промяната в теглото (било то качване или сваляне) зависи до ОГРОМНА степен от ХРАНЕНЕТО .
Трето - като ще пускаш тема , чрез , която задаваш такъв въпрос - уточнявай повече. Възраст , ръст ,тегло ,стаж , цел - това е най-малкото , което можеш да споделиш.

14.06.12
07:02

Масата и силата са свързани,вдигайки силата,няма начин да не вдигнеш и маса.

DE

14.06.12
09:56

Не е задължително да качва маса при прогрес в тежестите,ако се храни достатъчно това е вече друга приказка :)

14.06.12
10:12

казано от metalex на 14.06.12, 07:02:

Масата и силата са свързани,вдигайки силата,няма начин да не вдигнеш и маса.

Дали..?

14.06.12
14:27

Мисли каквото искаш,аз съдя по себе си.От година и половина работя за сила чрез 5-6 серии с малко повторения/до 5/,включих и базови упражнения като клек,тяга,и определено имам подобрения както в силата,така и във визията си.Ако не бяха прекъсванията заради мои си проблеми,напредъкът ми щеше да е по-голям.Храня се преобладаващо ВМ-НВ,не взимам никакви добавки,нямам стимул за това,а и времето ми за показване пред мацките отдавна ми е минало.На 51 години съм.А ето кой ме запали да работя по този начин:
http://www.fitbul.com/reps-per-set-hypertrophy

Мнението беше редактирано от metalex на 14.06.12 18:25.

14.06.12
18:55

Съжалявам, че се е получил неточно въпроса от моя страна. Първо за мен - момче на 17 съм, с 7 месеца стаж в залата, 184 см, 75 кг.
За значението на храненето - убедил съм се вече, че е много важно. На ден правя по 5-6 хранения, в които гледам да има добро съдържание на протеин. Изключил съм от режима дюнери, мазни закуски, газираното, чипсовете и всякакви подобни. От скоро почнах да взимам добавки - протеин и креатин.
Та вече на тая основа искам да попитам този вид тренировъчна програма, при която има голям брой серии 8, с малък брой повторения във всяка около 4, дали ще ми помогне да кача по-бързо маса, или не. Защото съм чувал, че когато тренировката ти не е добре направена като брой серии и повторения в тях, ще си повишиш до определена степен силата, но няма да качиш маса.

14.06.12
20:12

metalex, не ме разбирай погрешно, не отричам значението на силата, когато човек иска да трупа маса. Искам да кажа обаче,  че можеш да качиш изключително много сила без да качиш и килограм маса. : )

14.06.12
20:15

“Маса се прави на маса”

14.06.12
21:55

Моя съвет е да се ориентираш към Starting strenght by Rippetoe . След 2-3 месеца на нея може да се ориентираш към 5/3/1 или 5х5 . В комбинация с ДОБЪР ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ е абсурдно да не качиш :)

14.06.12
21:56

казано от Voyager на 14.06.12, 20:12:

metalex, не ме разбирай погрешно, не отричам значението на силата, когато човек иска да трупа маса. Искам да кажа обаче,  че можеш да качиш изключително много сила без да качиш и килограм маса. : )

Сигурно си прав,аз не съм светило,просто споделям своя си опит.
Поздрави!

02.07.12
21:44

казано от gazena gadinka на 13.06.12, 22:12:

Здравейте.  Смятам да почна да тренирам главно за мускулна маса. И имам следния въпрос - дали ако правя упражненията си с максимална тежест като правя 8х4 повторения, дали ще успея да кача маса, или ще качвам само сила.

Зависи колко и какво ядеш. Много е трудно да качваш само сила, дори да останеш на едно тегло, качването на сериозно количество сила би трябвало да означава, че си изчистил мазнини и си добавил мускули, особено ако си до средно напреднал

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1