13.06.12
22:12
Здравейте. Смятам да почна да тренирам главно за мускулна маса. И имам следния въпрос - дали ако правя упражненията си с максимална тежест като правя 8х4 повторения, дали ще успея да кача маса, или ще качвам само сила.
13.06.12
22:36
И , как , някой ще ти каже , като има толкова много въпросителни ?
Първо - можеше да позлваш търсачката и да разбереш , че :
Второ - промяната в теглото (било то качване или сваляне) зависи до ОГРОМНА степен от ХРАНЕНЕТО .
Трето - като ще пускаш тема , чрез , която задаваш такъв въпрос - уточнявай повече. Възраст , ръст ,тегло ,стаж , цел - това е най-малкото , което можеш да споделиш.
Масата и силата са свързани,вдигайки силата,няма начин да не вдигнеш и маса.
14.06.12
09:56
Не е задължително да качва маса при прогрес в тежестите,ако се храни достатъчно това е вече друга приказка :)
казано от metalex на 14.06.12, 07:02:
Масата и силата са свързани,вдигайки силата,няма начин да не вдигнеш и маса.
Дали..?
Мисли каквото искаш,аз съдя по себе си.От година и половина работя за сила чрез 5-6 серии с малко повторения/до 5/,включих и базови упражнения като клек,тяга,и определено имам подобрения както в силата,така и във визията си.Ако не бяха прекъсванията заради мои си проблеми,напредъкът ми щеше да е по-голям.Храня се преобладаващо ВМ-НВ,не взимам никакви добавки,нямам стимул за това,а и времето ми за показване пред мацките отдавна ми е минало.На 51 години съм.А ето кой ме запали да работя по този начин:
http://www.fitbul.com/reps-per-set-hypertrophy
Мнението беше редактирано от metalex на 14.06.12 18:25.
14.06.12
18:55
Съжалявам, че се е получил неточно въпроса от моя страна. Първо за мен - момче на 17 съм, с 7 месеца стаж в залата, 184 см, 75 кг.
За значението на храненето - убедил съм се вече, че е много важно. На ден правя по 5-6 хранения, в които гледам да има добро съдържание на протеин. Изключил съм от режима дюнери, мазни закуски, газираното, чипсовете и всякакви подобни. От скоро почнах да взимам добавки - протеин и креатин.
Та вече на тая основа искам да попитам този вид тренировъчна програма, при която има голям брой серии 8, с малък брой повторения във всяка около 4, дали ще ми помогне да кача по-бързо маса, или не. Защото съм чувал, че когато тренировката ти не е добре направена като брой серии и повторения в тях, ще си повишиш до определена степен силата, но няма да качиш маса.
metalex, не ме разбирай погрешно, не отричам значението на силата, когато човек иска да трупа маса. Искам да кажа обаче, че можеш да качиш изключително много сила без да качиш и килограм маса. : )
14.06.12
21:55
казано от Voyager на 14.06.12, 20:12:
metalex, не ме разбирай погрешно, не отричам значението на силата, когато човек иска да трупа маса. Искам да кажа обаче, че можеш да качиш изключително много сила без да качиш и килограм маса. : )
Сигурно си прав,аз не съм светило,просто споделям своя си опит.
Поздрави!
02.07.12
21:44
казано от gazena gadinka на 13.06.12, 22:12:
Здравейте. Смятам да почна да тренирам главно за мускулна маса. И имам следния въпрос - дали ако правя упражненията си с максимална тежест като правя 8х4 повторения, дали ще успея да кача маса, или ще качвам само сила.
Зависи колко и какво ядеш. Много е трудно да качваш само сила, дори да останеш на едно тегло, качването на сериозно количество сила би трябвало да означава, че си изчистил мазнини и си добавил мускули, особено ако си до средно напреднал