24.07.12
11:41
Ще ви бъда много благодарен ако помогнете за един въпрос
Висок сам 164см
тежа 60 кг
на 14 години сам и сам леко закръглен и се питах дали да сваля на 50 кг и после да кача чиста ММ или сега направо да правя спазвах диета и сам свалил 9 кг много ви моля да ми помогнете не сам взимал медикаменти:(неискам много релеф искам маса с не бързам бързата работа срам за майстора ;)
На 14г. трудно ще качиш мускулна маса, защото тялото ти започва тепърва да изгражда. Да сваляш килограми също не е препоръчително на тази възраст.
Все още растеш, затова се стреми чрез тренировки и правилно хранене да задържиш килограмите. С израстването разликата ще стане осезаема.
24.07.12
18:49
Точно на 14 ще му е в пъти по-лесно да качи мускули, отколкото на 24 или 34.
значи да се стремя да запазя килограмите така ли да разбирам и да не свалям повече а относно храна и тренировки
кое не разбра точно? Яж повече от колкото изразходваш. Цяла тема са направили хората, ама има кой да чете
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
24.07.12
19:28
казано от Ramon Dekkers на 24.07.12, 19:22:
кое не разбра точно? Яж повече от колкото изразходваш. Цяла тема са направили хората, ама има кой да чете
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
Калориен баланс и подобни глупости за излишни особено за 14-годишен.
но аз имам мазнини в излишак и въпроса мие дали като ям повече от колкото изгарям няма ли да кача в мазнини ако кача в мускул неми пречи и не барзам
казано от Отличника99 на 24.07.12, 19:28:
казано от Ramon Dekkers на 24.07.12, 19:22:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742Калориен баланс и подобни глупости за излишни особено за 14-годишен.
Каза “отличника99” . А как тогава ще разбере дали изобщо се доближава до калориен баланс, камо ли калориен оптимум? Така е като пишеш през пръсти и не премисляш нещата :)
казано от sevdi chilikov на 24.07.12, 19:31:
но аз имам мазнини в излишак и въпроса мие дали като ям повече от колкото изгарям няма ли да кача в мазнини ако кача в мускул неми пречи и не барзам
Зависи. Има много фактори които биха наклонили везните. Например от какви източници идват калориите и т.н . На 14 ще ти е трудно, дори непосилно да изградиш фигури каквито гледаш по снимките и списанията. Просто хапвай добре и качествени храни качи мускулите , а мазнините ще се изчистят на един по-късен етап.
24.07.12
19:42
Ако съветваш 14-годишен да брои калории това казва доста неща за теб, обаче повечето няма да ти харесат. ;)
ас сам спортист уча в спортно училище тренирам борба но лятото започнах да тренирам в зала с свободни тежести и сам се променил оттогава но трябва още значи спирам диетата а главно храната ми е пилешко месо и салати
казано от Отличника99 на 24.07.12, 18:49:
като един истински отличник, би трябвало да знаеш на колко години е пика в собственото призводство на тестостерон (без който НЯМА мускули) и тогава да пишеш тези глупости ;)
24.07.12
21:13
На 14-15 тялото расте, с което растат и мускулите, дори и при младежи които не тренират. Това е свръх-сложната концепция, която доста хора не разбраха - на 14 ще качиш мускули дори и без да тренираш, а на 24 това ще стане трудно. ;)
Мнението беше редактирано от basi halvata на 24.07.12 21:14.
01.08.12
00:07
казано от FRANKO на 24.07.12, 20:49:
като един истински отличник, би трябвало да знаеш на колко години е пика в собственото призводство на тестостерон (без който НЯМА мускули) и тогава да пишеш тези глупости ;)
Това, че не е в пик не значи, че няма тест. И ако няма тест и следователно няма мускули, как аджеба съществува още??
казано от Veso Pervazov на 01.08.12, 00:07:
казано от FRANKO на 24.07.12, 20:49:
Това, че не е в пик не значи, че няма тест. И ако няма тест и следователно няма мускули, как аджеба съществува още??
айде прочети темата (цялата), вкл мераците на пуснали я я, и тогава давай мнения - като толкова лесно се правят мускули на 14, що досега не съм видял някой такъв на състезание по културизъм ... или да е станал м-р Олимпия
аман от разбирачи
Весо Первазов, би ли ми обяснил, как се правят мускули без необходимия тестостерон? то и жените имат собствено производство на този хормон, но не качват лесно и много мускули ;)
Мнението беше редактирано от FRANKO на 02.08.12 16:08.
02.08.12
19:36
казано от FRANKO на 02.08.12, 16:07:
айде прочети темата (цялата), вкл мераците на пуснали я я, и тогава давай мнения - като толкова лесно се правят мускули на 14, що досега не съм видял някой такъв на състезание по културизъм ... или да е станал м-р Олимпия
аман от разбирачи
Весо Первазов, би ли ми обяснил, как се правят мускули без необходимия тестостерон? то и жените имат собствено производство на този хормон, но не качват лесно и много мускули ;)
Айде прочети ти цялата тема, виж дали пича е писал някъде, че иска да става Мр Олимпия на 14 (мераците му) и дали някой от нас пък му е казвал нещо такова. Аман от разбирачи не, ами аман от чели-недочели, видят 2 коментара от темата и вече се изказват кардинално за всичко.. Да, той не е в пик на тестостерон (да напиша цялата думичка, че в предния ми коментар може да не си разбрал съкращението тест и затова да си се объркал нещо ;) ), но все пак има производство, пубертета вече би трябвало да е започнал, както и всички съпътстващи го промени. Освен това тялото му сега расте и се изгражда и точно сега му е момента да го формира и изгради така, както би искал да изглежда. Значи според тебе като няма пик на тест няма значение какво правиш и как живееш, всичко е напразно, а? Или просто не си виждал разликата в развитието на деца на еднаква възраст, според начина им на живот (спорт или интернет)? Може би начина на живот и физическата активност нямат значение за развитието? Само за пример: синът ми е на 7, научил съм го, че физическата активност е особено важна за развитието на тялото му, насърчавал съм го да работи с гирички, карам го да прави спринтове, тренира айкидо, в резултат прави 4-5 набирания (2-3 сам, после с моя помощ), катери се по въже... Сега е лееко по-тежък (разбирай по-мускулест, не мазен) от 9 годишния ми племенник, за ширина в раменете и гръдна обиколка няма да говоря, май има разлика, а? Вижданията ми са се формирали така, вероятно защото аз самия съм започнал със спорт (спортна гимнастика и акробатика) на 6г. тренирах това до 14, бяхме деца в спортна паралелка, предположи ти дали имаше ОЧЕВАДНА разлика в развитието на децата от моята паралелка и останалите ни връстници? Та развитието чрез фитнес според тебе се ограничава само и единствено до 4-5 години от живота, когато е пика на тестостерон, другото е загуба на време или стероиди, така ли?.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 02.08.12 20:40.
02.08.12
19:41
Щом си борец, взимай http://startingstrength.wikia.com/wiki/Starting_Strength_Wiki
момчето иска маса (мускулна) и няма как на 14 да качва “в пъти по-лесно” в сравнение с 24 или 34 годишни - няма го тоя филм - да са ти живи и здрави сина и племенника и много да те радват, но не става така. разлика с връсниците си ще има, но пак казвам - няма как да става в пъти по-лесно. на тези години ще си изгради базата, възоснова на която ще почне да качва бързо, когато достигне пикова концентрация на собственото си производство на тест - дотогава ще качва маса, но далеч не и в пъти по-лесно - толкова по спора!тук става дума за конкретен случай и ако трябва да правим обобщаващи изводи, то тогава си задай въпроса защо елитните спортисти са в най-добра форма след 20 ... до към 30 - 30+год (с редки изключения), а не от 13 до към 16-7 години ... доста години съм изкарал по залите и личните ми наблюдения показват, че има очевадна разлика в развитието на начинаещ на 14 и начинаещ на 20год, трениращи еднакво и едно и също, и то в полза на 20годишните
03.08.12
16:57
казано от FRANKO на 03.08.12, 16:31:
момчето иска маса (мускулна) и няма как на 14 да качва “в пъти по-лесно” в сравнение с 24 или 34 годишни - няма го тоя филм - да са ти живи и здрави сина и племенника и много да те радват, но не става така. разлика с връсниците си ще има, но пак казвам - няма как да става в пъти по-лесно. на тези години ще си изгради базата, възоснова на която ще почне да качва бързо, когато достигне пикова концентрация на собственото си производство на тест - дотогава ще качва маса, но далеч не и в пъти по-лесно - толкова по спора!тук става дума за конкретен случай и ако трябва да правим обобщаващи изводи, то тогава си задай въпроса защо елитните спортисти са в най-добра форма след 20 ... до към 30 - 30+год (с редки изключения), а не от 13 до към 16-7 години ... доста години съм изкарал по залите и личните ми наблюдения показват, че има очевадна разлика в развитието на начинаещ на 14 и начинаещ на 20год, трениращи еднакво и едно и също, и то в полза на 20годишните
От 14 години до 20 години ще качи например 20-тина санта ръст и 25 кг (повечето от които едва ли ще са мазнини). Вече като е на 24 години колкото и здраво да тренира едва ли ще качи 25 кила (сравнително чисти) до 30 години ( при условие че започва с относително нормално тегло, а не с поднормено и не ползва непозволени прахчета). С други думи той ще качва по-лесно защото има още да расте и да се развива, а можем да приемем че 20 и няколко годишните едва ли ще порастнат повече. Един 14-годишен ще качи мускули дори и да не тренира, за разлика от 24-годишен.
А за спортистите - в повечето спортове не се изисква качване на маса, а някакви умения, които се развиват с години.
Разбираш ли?
казано от Отличника99 на 03.08.12, 16:57:
От 14 години до 20 години ще качи ... 25 кг (повечето от които едва ли ще са мазнини). Вече като е на 24 години колкото и здраво да тренира едва ли ще качи 25 кила (сравнително чисти) до 30 години
Искаш да кажеш, че един РАСТЯЩ човек, ще качи 25 кила за 6 години, които са предимно МУСКУЛИ, така ли?
03.08.12
18:01
Искам да кажа това което съм написал. Ако не можеш да го разбереш не мога да ти помогна.
казано от Отличника99 на 03.08.12, 18:01:
Искам да кажа това което съм написал. Ако не можеш да го разбереш не мога да ти помогна.
Явно тогава тийнейджърът трябва да закачи 25-те кила пораснали мускули на ушите си и да ги покрие с фон дьо тен ;) ( май кости, кожа и т.н. не ти влизат в сметките ;) )
Мнението беше редактирано от Петър на 04.08.12 19:35.
03.08.12
20:48
Познавам начинаещ, който на 15 (вярно, не на 14, но пак в диапазона 14-20 - подрастващ) започна с фитнес, качи 23-24 доста чисти килограма само за първата година, преоформи се драстично. Ясно, че теста му не е бил в пик, ясно че не е стигнал макса си с това постижение, но е доста добре все пак и показва, че и на тази възраст може да се качва маса.
03.08.12
21:58
Може,зависи на какви килограми е бил какво е употребявал и такива ‘малки’ подробности ;) На 14 не ,че не можеш да градиш мускулната си маса , но не виждам какво общо имат 25-те кг мускули ,защото колкото да се развива като не яде и не тренира отличнико ще си остане 65-70 кг мазен :) Тест има най-вероятно някаква крива понеже расте расте стигаш 30 години и почва всяка година да намалява. Тоест 14 е началната фаза на растеж
03.08.12
22:09
казано от Teen Power на 03.08.12, 21:58:
Може,зависи на какви килограми е бил какво е употребявал и такива ‘малки’ подробности ;)
Начало 175см, 60кг, употребявал е храна... а и протеинче Биогейм :) и нищо друго, тренировъчен и хранителен режим под ръководството на Янислав Тачев ;)
03.08.12
22:19
175 на 60 кг по-може ,като сметнем кик-старта в началото ако е правил всичко както трябва и все пак не е качил разбира се 25 кг мускул за година. Не го знам Янислав Тачев,това има случайно нещо трябва ли да ми говори ? :D
03.08.12
22:37
Такъв ръст на килограми Е възможен, това са не само мускули, но и кости, органи и съединителна тъкан, с големи, здрави упражнения и прословутия клек всеки път такива неща се случват без химии, не на всеки и определено в началото, но се случват.
03.08.12
22:38
казано от Teen Power на 03.08.12, 22:19:
175 на 60 кг по-може ,като сметнем кик-старта в началото ако е правил всичко както трябва и все пак не е качил разбира се 25 кг мускул за година. Не го знам Янислав Тачев,това има случайно нещо трябва ли да ми говори ? :D
Гугъл го знае... ;)
03.08.12
23:17
казано от Veso Pervazov на 03.08.12, 22:09:
Може,зависи на какви килограми е бил какво е употребявал и такива ‘малки’ подробности ;)
Начало 175см, 60кг, употребявал е храна... а и протеинче Биогейм :) и нищо друго, тренировъчен и хранителен режим под ръководството на Янислав Тачев ;)
Това по-скоро прозвуча, като анти реклама - хранителен и тренировъчен режим ...... протеинче Биогейм /дано не са и хранителния и тренировъчния режим/. Тачев, та Тачев - някаква vbox звезда самопровъзгласила се за треньор и звезда /каквато ни държавата, такива ни и звездите/. За 23-24 кг. за година при това чисти - смешно е, поради ред причини.
п.п. Не ми се хвърлят едни 1000-2000 лв. та да видите маса и т.н. за 2-3 месеца :D
Мнението беше редактирано от head_hunter на 03.08.12 23:18.
04.08.12
02:30
казано от head_hunter на 03.08.12, 23:17:
казано от Veso Pervazov на 03.08.12, 22:09:
Това по-скоро прозвуча, като анти реклама - хранителен и тренировъчен режим ...... протеинче Биогейм /дано не са и хранителния и тренировъчния режим/. Тачев, та Тачев - някаква vbox звезда самопровъзгласила се за треньор и звезда /каквато ни държавата, такива ни и звездите/. За 23-24 кг. за година при това чисти - смешно е, поради ред причини.
Прав си, анти реклама на Биогейм е, но и целта не беше по-различна. head_hunter, в случая не си съвсем прав, затова ще обясня малко по-подробно. Говоря за себе си през 1994г. Поради ред причини исках да го пропусна. Тогава нямаше масово хилядите марки добавки като сега, за обикновените хорица имаше Биогейм и Нутрим (опазил ме Господ да твърдя, че са били качество дори и тогава-същата боза). Споменавам ги по повод коментара на Teen Power какво съм взимал и употребявал. Беше с ирония: “употребявал е храна... а и протеинче Биогейм”. За Янислав Тачев обаче може да поспорим. По това време до 1994 е 4 кратен републикански шампион (на БФК, не на измислени федерации, както по-късно) и балкански шампион на IFBB. Сега не мисля да навлизам в полемики какъв е и кой е, темата е доста дискутирана и тук, по-важното за мен в случая (и в този смисъл съм споменал Янислав) е, че не започнах “на сляпо”, за разлика от повечето начинаещи не загубих 5-6 месеца в правене на нищо, проба-грешка и отново до безкрай, просто имаше кой да ми помогне с елементарни съвети в началото. Нямаше ББ-тийм, нямаше инфото в нета, с което разполагат начинаещите сега. Освен 2 вестника и 4-5 книги нямаше друго и този човек (измислена звезда или не според вас) ми помогна.
И не твърдя, че съм качил мега яките сухи и нацепени чисти 24кг., прочети пак поста ми, виж и този на Lachezar Tomov. 2кг средно на месец за начинаещ, с много поднормено тегло, с тотално грешно хранене до момента, който не е пипал щанга до тогава? Не е смешно, а факт.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 04.08.12 11:00.
04.08.12
16:57
Аз не съм те питал какво ти си употребявал,а момчето,но как да е..
казано от Отличника99 на 03.08.12, 16:57:
От 14 години до 20 години ще качи например 20-тина санта ръст и 25 кг (повечето от които едва ли ще са мазнини). Вече като е на 24 години колкото и здраво да тренира едва ли ще качи 25 кила (сравнително чисти) до 30 години ( при условие че започва с относително нормално тегло, а не с поднормено и не ползва непозволени прахчета). С други думи той ще качва по-лесно защото има още да расте и да се развива, а можем да приемем че 20 и няколко годишните едва ли ще порастнат повече. Един 14-годишен ще качи мускули дори и да не тренира, за разлика от 24-годишен.
А за спортистите - в повечето спортове не се изисква качване на маса, а някакви умения, които се развиват с години.
Разбираш ли?
и каква част от тези 25кг са чист мускул, колко са кости, колко са вътрешни органи, сухожилия ... ? ;) щото един 24 годишен (спрял да расте) за 6 години ще качи повече от 25кг САМО мускул (и не почвай(те), че ще стане само с инжекции, хапченца и тнт).
по въпроса за качването изобщо - всеки човек, качвайки килограми изобщо, част от тези килограми ще са мускул. ако сега реша да кача от 80 до 100кг, без да тренирам, ще стана кюфте, но поне 2-3-4кг от общо качените 20кг, ще са мускулна маса - не тренирам, но качвам мускули ... но не мисля, че това е целта на автора на темата
Мнението беше редактирано от FRANKO на 04.08.12 17:16.
04.08.12
17:58
казано от Teen Power на 04.08.12, 16:57:
Аз не съм те питал какво ти си употребявал,а момчето,но как да е..
Да де...момчето за което писах съм аз...през 1994г ;)
04.08.12
19:27
казано от Voyager на 04.08.12, 18:01:
Към хънтъра - този Тачев не е този Тачев, за кого си мислиш според мен : )
Edit:
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 04.08.12 19:39.
04.08.12
19:28
Voyager сигурно казва за лостаджията Тачев :D Ма той през 94-та е подскачал под масата и си е играл с кукли :D
Не е ирония, просто по-известният Тачев е лостаджия и е много популярен във vbox и май не е много уважаван в билдинг-средите. Докато за Янислав Тачев не знам нищо, просто съм го мяркал из нета, че е културист, но до там.
04.08.12
19:38
казано от Voyager на 04.08.12, 19:35:
Не е ирония, просто по-известният Тачев е лостаджия и е много популярен във vbox и май не е много уважаван в билдинг-средите. Докато за Янислав Тачев не знам нищо, просто съм го мяркал из нета, че е културист, но до там.
ОК, извинявам се, веднага корекция на горния ми пост. ;)