24.07.12
11:41
Ще ви бъда много благодарен ако помогнете за един въпрос
Висок сам 164см
тежа 60 кг
на 14 години сам и сам леко закръглен и се питах дали да сваля на 50 кг и после да кача чиста ММ или сега направо да правя спазвах диета и сам свалил 9 кг много ви моля да ми помогнете не сам взимал медикаменти:(неискам много релеф искам маса с не бързам бързата работа срам за майстора ;)
На 14г. трудно ще качиш мускулна маса, защото тялото ти започва тепърва да изгражда. Да сваляш килограми също не е препоръчително на тази възраст.
Все още растеш, затова се стреми чрез тренировки и правилно хранене да задържиш килограмите. С израстването разликата ще стане осезаема.
24.07.12
18:49
Точно на 14 ще му е в пъти по-лесно да качи мускули, отколкото на 24 или 34.
значи да се стремя да запазя килограмите така ли да разбирам и да не свалям повече а относно храна и тренировки
кое не разбра точно? Яж повече от колкото изразходваш. Цяла тема са направили хората, ама има кой да чете
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
24.07.12
19:28
кое не разбра точно? Яж повече от колкото изразходваш. Цяла тема са направили хората, ама има кой да чете
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
Калориен баланс и подобни глупости за излишни особено за 14-годишен.
но аз имам мазнини в излишак и въпроса мие дали като ям повече от колкото изгарям няма ли да кача в мазнини ако кача в мускул неми пречи и не барзам
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742Калориен баланс и подобни глупости за излишни особено за 14-годишен.
Каза “отличника99” . А как тогава ще разбере дали изобщо се доближава до калориен баланс, камо ли калориен оптимум? Така е като пишеш през пръсти и не премисляш нещата :)
но аз имам мазнини в излишак и въпроса мие дали като ям повече от колкото изгарям няма ли да кача в мазнини ако кача в мускул неми пречи и не барзам
Зависи. Има много фактори които биха наклонили везните. Например от какви източници идват калориите и т.н . На 14 ще ти е трудно, дори непосилно да изградиш фигури каквито гледаш по снимките и списанията. Просто хапвай добре и качествени храни качи мускулите , а мазнините ще се изчистят на един по-късен етап.
24.07.12
19:42
Ако съветваш 14-годишен да брои калории това казва доста неща за теб, обаче повечето няма да ти харесат. ;)
ас сам спортист уча в спортно училище тренирам борба но лятото започнах да тренирам в зала с свободни тежести и сам се променил оттогава но трябва още значи спирам диетата а главно храната ми е пилешко месо и салати
като един истински отличник, би трябвало да знаеш на колко години е пика в собственото призводство на тестостерон (без който НЯМА мускули) и тогава да пишеш тези глупости ;)
24.07.12
21:13
На 14-15 тялото расте, с което растат и мускулите, дори и при младежи които не тренират. Това е свръх-сложната концепция, която доста хора не разбраха - на 14 ще качиш мускули дори и без да тренираш, а на 24 това ще стане трудно. ;)
Мнението беше редактирано от basi halvata на 24.07.12 21:14.
01.08.12
00:07
като един истински отличник, би трябвало да знаеш на колко години е пика в собственото призводство на тестостерон (без който НЯМА мускули) и тогава да пишеш тези глупости ;)
Това, че не е в пик не значи, че няма тест. И ако няма тест и следователно няма мускули, как аджеба съществува още??
Това, че не е в пик не значи, че няма тест. И ако няма тест и следователно няма мускули, как аджеба съществува още??
айде прочети темата (цялата), вкл мераците на пуснали я я, и тогава давай мнения - като толкова лесно се правят мускули на 14, що досега не съм видял някой такъв на състезание по културизъм ... или да е станал м-р Олимпия
аман от разбирачи
Весо Первазов, би ли ми обяснил, как се правят мускули без необходимия тестостерон? то и жените имат собствено производство на този хормон, но не качват лесно и много мускули ;)
Мнението беше редактирано от FRANKO на 02.08.12 16:08.
02.08.12
19:36
айде прочети темата (цялата), вкл мераците на пуснали я я, и тогава давай мнения - като толкова лесно се правят мускули на 14, що досега не съм видял някой такъв на състезание по културизъм ... или да е станал м-р Олимпия
аман от разбирачи
Весо Первазов, би ли ми обяснил, как се правят мускули без необходимия тестостерон? то и жените имат собствено производство на този хормон, но не качват лесно и много мускули ;)
Айде прочети ти цялата тема, виж дали пича е писал някъде, че иска да става Мр Олимпия на 14 (мераците му) и дали някой от нас пък му е казвал нещо такова. Аман от разбирачи не, ами аман от чели-недочели, видят 2 коментара от темата и вече се изказват кардинално за всичко.. Да, той не е в пик на тестостерон (да напиша цялата думичка, че в предния ми коментар може да не си разбрал съкращението тест и затова да си се объркал нещо ;) ), но все пак има производство, пубертета вече би трябвало да е започнал, както и всички съпътстващи го промени. Освен това тялото му сега расте и се изгражда и точно сега му е момента да го формира и изгради така, както би искал да изглежда. Значи според тебе като няма пик на тест няма значение какво правиш и как живееш, всичко е напразно, а? Или просто не си виждал разликата в развитието на деца на еднаква възраст, според начина им на живот (спорт или интернет)? Може би начина на живот и физическата активност нямат значение за развитието? Само за пример: синът ми е на 7, научил съм го, че физическата активност е особено важна за развитието на тялото му, насърчавал съм го да работи с гирички, карам го да прави спринтове, тренира айкидо, в резултат прави 4-5 набирания (2-3 сам, после с моя помощ), катери се по въже... Сега е лееко по-тежък (разбирай по-мускулест, не мазен) от 9 годишния ми племенник, за ширина в раменете и гръдна обиколка няма да говоря, май има разлика, а? Вижданията ми са се формирали така, вероятно защото аз самия съм започнал със спорт (спортна гимнастика и акробатика) на 6г. тренирах това до 14, бяхме деца в спортна паралелка, предположи ти дали имаше ОЧЕВАДНА разлика в развитието на децата от моята паралелка и останалите ни връстници? Та развитието чрез фитнес според тебе се ограничава само и единствено до 4-5 години от живота, когато е пика на тестостерон, другото е загуба на време или стероиди, така ли?.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 02.08.12 20:40.
02.08.12
19:41
Щом си борец, взимай http://startingstrength.wikia.com/wiki/Starting_Strength_Wiki
момчето иска маса (мускулна) и няма как на 14 да качва “в пъти по-лесно” в сравнение с 24 или 34 годишни - няма го тоя филм - да са ти живи и здрави сина и племенника и много да те радват, но не става така. разлика с връсниците си ще има, но пак казвам - няма как да става в пъти по-лесно. на тези години ще си изгради базата, възоснова на която ще почне да качва бързо, когато достигне пикова концентрация на собственото си производство на тест - дотогава ще качва маса, но далеч не и в пъти по-лесно - толкова по спора!тук става дума за конкретен случай и ако трябва да правим обобщаващи изводи, то тогава си задай въпроса защо елитните спортисти са в най-добра форма след 20 ... до към 30 - 30+год (с редки изключения), а не от 13 до към 16-7 години ... доста години съм изкарал по залите и личните ми наблюдения показват, че има очевадна разлика в развитието на начинаещ на 14 и начинаещ на 20год, трениращи еднакво и едно и също, и то в полза на 20годишните
03.08.12
16:57
момчето иска маса (мускулна) и няма как на 14 да качва “в пъти по-лесно” в сравнение с 24 или 34 годишни - няма го тоя филм - да са ти живи и здрави сина и племенника и много да те радват, но не става така. разлика с връсниците си ще има, но пак казвам - няма как да става в пъти по-лесно. на тези години ще си изгради базата, възоснова на която ще почне да качва бързо, когато достигне пикова концентрация на собственото си производство на тест - дотогава ще качва маса, но далеч не и в пъти по-лесно - толкова по спора!тук става дума за конкретен случай и ако трябва да правим обобщаващи изводи, то тогава си задай въпроса защо елитните спортисти са в най-добра форма след 20 ... до към 30 - 30+год (с редки изключения), а не от 13 до към 16-7 години ... доста години съм изкарал по залите и личните ми наблюдения показват, че има очевадна разлика в развитието на начинаещ на 14 и начинаещ на 20год, трениращи еднакво и едно и също, и то в полза на 20годишните
От 14 години до 20 години ще качи например 20-тина санта ръст и 25 кг (повечето от които едва ли ще са мазнини). Вече като е на 24 години колкото и здраво да тренира едва ли ще качи 25 кила (сравнително чисти) до 30 години ( при условие че започва с относително нормално тегло, а не с поднормено и не ползва непозволени прахчета). С други думи той ще качва по-лесно защото има още да расте и да се развива, а можем да приемем че 20 и няколко годишните едва ли ще порастнат повече. Един 14-годишен ще качи мускули дори и да не тренира, за разлика от 24-годишен.
А за спортистите - в повечето спортове не се изисква качване на маса, а някакви умения, които се развиват с години.
Разбираш ли?
От 14 години до 20 години ще качи ... 25 кг (повечето от които едва ли ще са мазнини). Вече като е на 24 години колкото и здраво да тренира едва ли ще качи 25 кила (сравнително чисти) до 30 години
Искаш да кажеш, че един РАСТЯЩ човек, ще качи 25 кила за 6 години, които са предимно МУСКУЛИ, така ли?
03.08.12
18:01
Искам да кажа това което съм написал. Ако не можеш да го разбереш не мога да ти помогна.
Искам да кажа това което съм написал. Ако не можеш да го разбереш не мога да ти помогна.
Явно тогава тийнейджърът трябва да закачи 25-те кила пораснали мускули на ушите си и да ги покрие с фон дьо тен ;) ( май кости, кожа и т.н. не ти влизат в сметките ;) )
Мнението беше редактирано от Петър на 04.08.12 19:35.
03.08.12
20:48
Познавам начинаещ, който на 15 (вярно, не на 14, но пак в диапазона 14-20 - подрастващ) започна с фитнес, качи 23-24 доста чисти килограма само за първата година, преоформи се драстично. Ясно, че теста му не е бил в пик, ясно че не е стигнал макса си с това постижение, но е доста добре все пак и показва, че и на тази възраст може да се качва маса.
03.08.12
21:58
Може,зависи на какви килограми е бил какво е употребявал и такива ‘малки’ подробности ;) На 14 не ,че не можеш да градиш мускулната си маса , но не виждам какво общо имат 25-те кг мускули ,защото колкото да се развива като не яде и не тренира отличнико ще си остане 65-70 кг мазен :) Тест има най-вероятно някаква крива понеже расте расте стигаш 30 години и почва всяка година да намалява. Тоест 14 е началната фаза на растеж
03.08.12
22:09
Може,зависи на какви килограми е бил какво е употребявал и такива ‘малки’ подробности ;)
Начало 175см, 60кг, употребявал е храна... а и протеинче Биогейм :) и нищо друго, тренировъчен и хранителен режим под ръководството на Янислав Тачев ;)
03.08.12
22:19
175 на 60 кг по-може ,като сметнем кик-старта в началото ако е правил всичко както трябва и все пак не е качил разбира се 25 кг мускул за година. Не го знам Янислав Тачев,това има случайно нещо трябва ли да ми говори ? :D
03.08.12
22:37
Такъв ръст на килограми Е възможен, това са не само мускули, но и кости, органи и съединителна тъкан, с големи, здрави упражнения и прословутия клек всеки път такива неща се случват без химии, не на всеки и определено в началото, но се случват.
03.08.12
22:38
175 на 60 кг по-може ,като сметнем кик-старта в началото ако е правил всичко както трябва и все пак не е качил разбира се 25 кг мускул за година. Не го знам Янислав Тачев,това има случайно нещо трябва ли да ми говори ? :D
Гугъл го знае... ;)
03.08.12
23:17
Може,зависи на какви килограми е бил какво е употребявал и такива ‘малки’ подробности ;)
Начало 175см, 60кг, употребявал е храна... а и протеинче Биогейм :) и нищо друго, тренировъчен и хранителен режим под ръководството на Янислав Тачев ;)
Това по-скоро прозвуча, като анти реклама - хранителен и тренировъчен режим ...... протеинче Биогейм /дано не са и хранителния и тренировъчния режим/. Тачев, та Тачев - някаква vbox звезда самопровъзгласила се за треньор и звезда /каквато ни държавата, такива ни и звездите/. За 23-24 кг. за година при това чисти - смешно е, поради ред причини.
п.п. Не ми се хвърлят едни 1000-2000 лв. та да видите маса и т.н. за 2-3 месеца :D
Мнението беше редактирано от head_hunter на 03.08.12 23:18.
04.08.12
02:30
Това по-скоро прозвуча, като анти реклама - хранителен и тренировъчен режим ...... протеинче Биогейм /дано не са и хранителния и тренировъчния режим/. Тачев, та Тачев - някаква vbox звезда самопровъзгласила се за треньор и звезда /каквато ни държавата, такива ни и звездите/. За 23-24 кг. за година при това чисти - смешно е, поради ред причини.
Прав си, анти реклама на Биогейм е, но и целта не беше по-различна. head_hunter, в случая не си съвсем прав, затова ще обясня малко по-подробно. Говоря за себе си през 1994г. Поради ред причини исках да го пропусна. Тогава нямаше масово хилядите марки добавки като сега, за обикновените хорица имаше Биогейм и Нутрим (опазил ме Господ да твърдя, че са били качество дори и тогава-същата боза). Споменавам ги по повод коментара на Teen Power какво съм взимал и употребявал. Беше с ирония: “употребявал е храна... а и протеинче Биогейм”. За Янислав Тачев обаче може да поспорим. По това време до 1994 е 4 кратен републикански шампион (на БФК, не на измислени федерации, както по-късно) и балкански шампион на IFBB. Сега не мисля да навлизам в полемики какъв е и кой е, темата е доста дискутирана и тук, по-важното за мен в случая (и в този смисъл съм споменал Янислав) е, че не започнах “на сляпо”, за разлика от повечето начинаещи не загубих 5-6 месеца в правене на нищо, проба-грешка и отново до безкрай, просто имаше кой да ми помогне с елементарни съвети в началото. Нямаше ББ-тийм, нямаше инфото в нета, с което разполагат начинаещите сега. Освен 2 вестника и 4-5 книги нямаше друго и този човек (измислена звезда или не според вас) ми помогна.
И не твърдя, че съм качил мега яките сухи и нацепени чисти 24кг., прочети пак поста ми, виж и този на Lachezar Tomov. 2кг средно на месец за начинаещ, с много поднормено тегло, с тотално грешно хранене до момента, който не е пипал щанга до тогава? Не е смешно, а факт.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 04.08.12 11:00.
04.08.12
16:57
Аз не съм те питал какво ти си употребявал,а момчето,но как да е..
От 14 години до 20 години ще качи например 20-тина санта ръст и 25 кг (повечето от които едва ли ще са мазнини). Вече като е на 24 години колкото и здраво да тренира едва ли ще качи 25 кила (сравнително чисти) до 30 години ( при условие че започва с относително нормално тегло, а не с поднормено и не ползва непозволени прахчета). С други думи той ще качва по-лесно защото има още да расте и да се развива, а можем да приемем че 20 и няколко годишните едва ли ще порастнат повече. Един 14-годишен ще качи мускули дори и да не тренира, за разлика от 24-годишен.
А за спортистите - в повечето спортове не се изисква качване на маса, а някакви умения, които се развиват с години.
Разбираш ли?
и каква част от тези 25кг са чист мускул, колко са кости, колко са вътрешни органи, сухожилия ... ? ;) щото един 24 годишен (спрял да расте) за 6 години ще качи повече от 25кг САМО мускул (и не почвай(те), че ще стане само с инжекции, хапченца и тнт).
по въпроса за качването изобщо - всеки човек, качвайки килограми изобщо, част от тези килограми ще са мускул. ако сега реша да кача от 80 до 100кг, без да тренирам, ще стана кюфте, но поне 2-3-4кг от общо качените 20кг, ще са мускулна маса - не тренирам, но качвам мускули ... но не мисля, че това е целта на автора на темата
Мнението беше редактирано от FRANKO на 04.08.12 17:16.
04.08.12
17:58
Аз не съм те питал какво ти си употребявал,а момчето,но как да е..
Да де...момчето за което писах съм аз...през 1994г ;)
04.08.12
19:27
Към хънтъра - този Тачев не е този Тачев, за кого си мислиш според мен : )
Edit:
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 04.08.12 19:39.
04.08.12
19:28
Voyager сигурно казва за лостаджията Тачев :D Ма той през 94-та е подскачал под масата и си е играл с кукли :D
Не е ирония, просто по-известният Тачев е лостаджия и е много популярен във vbox и май не е много уважаван в билдинг-средите. Докато за Янислав Тачев не знам нищо, просто съм го мяркал из нета, че е културист, но до там.
04.08.12
19:38
Не е ирония, просто по-известният Тачев е лостаджия и е много популярен във vbox и май не е много уважаван в билдинг-средите. Докато за Янислав Тачев не знам нищо, просто съм го мяркал из нета, че е културист, но до там.
ОК, извинявам се, веднага корекция на горния ми пост. ;)