14.08.12
14:48
Здравейте! Ще се опитам да следвам известна последователност, за да ви запозная с целите си и възможността за тренировки.
Момиче, на 20г. 165 висока, 55кг.
Не искам да свалям много килограми, целта ми предимно е топене на мазните около коремчето. Разбира се, ако отслабна 2-3 кг няма да е проблем.
Сега лятото имам възможност да ходя на фитнес, но когато започна в университета няма как да отделям доста време за продължителни и усилени тренировки. Затова искам да попитам, възможно ли е с тичане да постигна целта си? През ден, или през 2 (старая се през ден), тичам по 20 мин. Сега мисля постепенно да увелича тичането до 30 мин. Правя коремни преси всеки ден, 60 горна част, 60 долна част на корема.
За храненето - знам че е важно. Не искам да имам определен хранителен режим, който да спазвам, или определена диета. Просто искам да знам, като се ограничавам и внимавам какво ям, ще има ли ефект? Тестените изделия и сладкото съм ги ограничила. Хляб ям само на закуска, но не всеки ден. Старая се да ям сладко също сутрин под формата на мед или сушени плодове.Пърженото също съм го намалила. Може би единственото пържено са панираните пилешки хапки и панираните чушки.
От това, което прочетох, разбрах че е добре да намаля въглехидратите. Да приемам повече плодове, зеленчуци и белтъчини. Да ям 4-6 пъти на ден на малки порции, но тук идва още един въпрос - какво всъщност е малка порция?
За въглехидратите - картофите и ориза съдържат въглехидрати. Но задължително ли е да ги изключа? Или просто да не се тъпча с тях :Д Например до колко пъти на седмица е добре да сведа приема им? Друг въпрос е кога в деня си е добре да включа приема на въглехидрати? Четох, че е добре 2-3 часа преди тренировка, за да се изгорят. Грешно ли е на вечеря да ям ориз, или картофи? Вредно ли е, ако сутринта съм закусвала с овесени ядки и мляко, през деня да хапна картофи или ориз? Наблягам на тях, защото по принцип са част от седмичното ми меню, а картофи обожавам! :С
Реших да попитам тук, вас, защото информацията която намирам вече започва да си противоречи.
Някои изключват плодовете.... На друго място пък четох, че вечер не се препоръчват, защото се смилат трудно от организма, затова трябва до 15 часа най-късно да се приемат. Това така ли е?
За вечерята.... не трябвало да била късна, а тук виждам че вие хапвате и в 22 часа. Вие какво ми препоръчвате?
Четох също, че от бананите се напълнява, защото имат високо съдържание на нишесте, това така ли е?
Също така са ми казвали, че не е полезно да се пие всеки ден прясно мляко, има ли нещо вярно?
Така.... по-горе споменах, че хапвам сушени плодове. Но до сега никъде, тук по форума, не срещнах да се споменават, като заместител на сладкото. Сама съдя, че това е така, защото имат повече захар от пресните. Но, възможно ли е да продължа да си хапвам сушени плодове, или ще се отразят зле на целта ми?
За след тренировка (или тичането, в моя случай) се препоръчват протеинови шейкове. Четох, че домашните се приготвят с прясно мляко, извара, сурови яйца. Приемат се, за да дадат на организма необходимите му (ето тук вече никак не съм наясно)за нормалното функциониране “неща”, които сме изгорили по време на тренировката. Но трябва ли и аз да пия такива, съобразно целта ми? До колкото разбрах от прочетеното - да, но някак не съм сигурна.
Разбрах също така, че е добре да превърна мазнината в мускули. Знам, че няма да стана мускулеста, но аз искам да направя коремчето си плоско. Възможно ли е това да стане, като тичам и се съобразявам какво ям?
За водата - пия поне по 2л вода, чайове също пийвам.
Обичам да си правя плодове шейкове - само плодове и прясно мляко, но пак срещнах статия, която ги осъди за вредни, и че се напълнявало от тях.
Друг въпрос е, как е по-добре да правя коремните преси - всеки ден, както до сега, или няколко пъти на седмица, но с повече упражнения.
Мислех си да взема някаква книга за храни и упражнения, но когато разгледах в книжарницата установих, че всеки автор и треньор сам за себе си има неща, които отрича и други, които подкрепя. Затова реших да попитам тук, защото статиите са наистина хубави, обясняват кое как функционира и дава добра информация, а от темите които прочетох, ми направи впечатление че наистина има хора, които знаят кое как влия, какво ядат и защо ::)
Е, май е това.... Изключително много ще съм благодарна, ако отделите време и прочетете романа ми, и ми разясните някои от нещата, защото наистина не съм наясно с всичко, и ми дадете съвет. ::)
14.08.12
16:40
Не съм експерт, но мога да отговоря на някои от въпросите ти...
казано от Таня Иванова на 14.08.12, 14:48:
Не искам да свалям много килограми, целта ми предимно е топене на мазните около коремчето. Разбира се, ако отслабна 2-3 кг няма да е проблем.
Като за начало “топене на мазнини около коремчето” - трудно ще е само там да топиш. Като се свалят килограми (ако приемем, че са мазнини), се свалят от цялото тяло, като се “почва” от външната част - ръце, прасци, и “завършва” с вътрешната - бедра, дупе, корем - именно и затова е най-трудно да се сваля там. Така че освен да го стегнеш малко коремчето и да продължаваш с тренировките, не знам какво друго да ти кажа.
Затова искам да попитам, възможно ли е с тичане да постигна целта си?
Според мен е възможно - аз лично за около месец свалих почти 2кг и като цяло се стегнах (в това число и коремчето) - почти само с бягане. Но моето е интервално - 200м бягане, 200м ходене.
Просто искам да знам, като се ограничавам и внимавам какво ям, ще има ли ефект?
Да, ще има ефект. Едно е да изядеш две филии бял хляб с течен шоколад, друго е /примерно/ овесени ядки с прясно мляко и малко мед. Все сладко, ама...
Да ям 4-6 пъти на ден на малки порции, но тук идва още един въпрос - какво всъщност е малка порция?
Мога да ти посоча тази статия - Честотата на хранене. Разбира се, на когото както му харесва, но статията си струва да се прочете ;)
За вечерята.... не трябвало да била късна, а тук виждам че вие хапвате и в 22 часа. Вие какво ми препоръчвате?
Доколкото знам, храната се “обработва” за около 2-3 часа, така че ако ще си лягаш към полунощ или един часа, не би трябвало да е проблем да ядеш в 22. Отново темата за късното ядене е малко спорна според мен =))
Четох също, че от бананите се напълнява, защото имат високо съдържание на нишесте, това така ли е?
Аз пък съм чувала, че имали високо съдържание на въглехидрати... Честно казано, не знам къде е истината, но ако ти харесват, не пречи да си похапваш от тях - стига да е в умерени количества, а не да се тъпчеш :D
Също така са ми казвали, че не е полезно да се пие всеки ден прясно мляко, има ли нещо вярно?
Защо да не е полезно?
Разбрах също така, че е добре да превърна мазнината в мускули. Знам, че няма да стана мускулеста, но аз искам да направя коремчето си плоско. Възможно ли е това да стане, като тичам и се съобразявам какво ям?
Не че нещо, но ще ти е малко трудничко да станеш “мускулеста” само ако тичаш и правиш коремни преси :D Иначе - да, възможно е. Но ще е по-лесно ако включиш и силова тренировка, за да има как да “превърнеш мазнината в мускули” ;)
Друг въпрос е, как е по-добре да правя коремните преси - всеки ден, както до сега, или няколко пъти на седмица, но с повече упражнения.
Каквото казах горе - по-добре да правиш силова тренировка на цялото тяло, не само коремни преси. Разбира се, зависи от много неща, но като цяло това е моето мнение ;)
Това е от мен, надявам се да съм била полезна и да не греша някъде - както казах вече, не съм експерт ;)
Мнението беше редактирано от aaa на 14.08.12 16:48.
Не ми се занимава да чета цялата тема, но като гледам в кой раздел си я пуснала и като прочетох първите две изречения, прецених, че тази тема ще ти е полезна - в общи линии се разисква всичко това, за което си писала тук. Успех!
Мнението беше редактирано от Nathan на 14.08.12 17:57.
14.08.12
18:08
Извинявам се ако греша, но това твоето ми прилича повече на “мързи ме да ходя на фитнес, затова може ли да потичкам 20-30 минути около блока и да изглеждам супер зашеметяващо”... Няма такова извинение като няма да имам време. Имам позната, която докато беше студентка в Техническия, работеше от 16 следобед до към 1-2 през нощта в заведение, събота и неделя ходеше на английски в ИЧС и пак намираше време за фитнес. А завърши със златен медал, не е като да е занемарила ученето, нали. Аз съм работил на 2 места, от 8 до 17 всеки работен ден и от 19 до 7 нощно време два на два дни, но си намирах време и за фитнес... Примери много, въпроса е до желание и мотивация. Та съвета ми е да преосмислиш колко сериозно мислиш да се захващаш с това и в зависимост от отговора на този въпрос формулирай темата си пак.
15.08.12
18:12
Истината е че ‘време за фитнес’ никога няма.
Ако не го искаш, поводи да не ходиш ще имаш все повече и повече.
Първо си студентка, после работиш, имаш деца и т.н.
15.08.12
20:05
Над, благодаря за мнението. За прясното мляко - защото, уж от млякото също се напълнявало. Знам ли, вече започнах наистина да се оплитам :Д
Натан, благодаря за линка, прочетох статиите и темата и наистина са ми от голяма помощ!
Весо и Борис - прави сте, време се намира винаги когато човек има желание. Положението е това, че фитнеса не ми е страст. Ходила съм, но не това е нещото, което ме зарежда. Пък и като започна в унито, има възможност да започна да танцувам в ансамбъл, където също ще ми отива доста от времето. ::)
15.08.12
20:21
На някои хора не им понася млякото и млечните продукти, ама то си е индивидуално (както мн други неща)... Така че намери кое “работи” за теб.
15.08.12
22:57
Таня, не пиша с лоша умисъл, а с идеята, че колкото по-ясно е на какво си готова за постигане на целите си, толкова по-полезни съвети ще получиш. Въпроса ми от предния пост беше продиктуван от това, че 30 минути крос през ден, комбинирано с коремни преси всеки ден би дало нулев ефект, но пък биха отнели точно толкова време, колкото фитнес през ден, нали? (от който ще имаш в пъти по-голяма полза, но както и да е) ;) Сега ще се се опитам да бъда полезен, а не критичен.
Първото, което искам да ти кажа, е да забравиш за “топене на мазнини в областта на коремчето”. Вариант за сваляне само на определени места няма, темата е многократно разисквана и тук в сайта. Неприятно, но факт...
По-нататък, тичането... Лекото 20-30 минутно кросче си е чиста загуба на и без това оскъдното ти време. При монотонното кардио тялото посяга към запасите от мазнини едва след 20-тата минута, т.е. точно започваш да гориш мазнини и спираш (държа да отбележа, че има различни гледни точки по въпроса, аз споделям моята. За дискусия по темата тук и тук) Много по-удачен вариант за целите ти е интервалното бягане, ефект в пъти по-добър за същото, че дори и по-малко време. Повече за това можеш да прочетеш тук. И между другото час и половина в ансамбъла (предполагам народни танци) е предостатъчно кардио, което още повече обезсмисля допълнителното такова.
Относно храната... Много по-добре за теб ще е да разбереш, осъзнаеш и възприемеш принципите различните хранителни режими, вместо да чакаш някой да ти каже яж това или избягвай онова. Тези съвети работят, но само в началото, докато се научиш сама да изграждаш хранителния си режим, съгласно нуждите си. За твоите нужди в момента, запознай се с принципите на цикличното хранене, мисля, че това би било най-полезно за резултата който търсиш сега. Прочети това и това (държа да отбележа, че периодично гладуване не значи недояждане и ако не го разбереш още от началото, ще бъде голяма грешка). Потърси във форума има доста хора, които могат да ти дадат добри съвети по отношение на цикличното хранене. Margaritka и slavko биха могли много да ти помогнат. Прочети дневниците им и ако имаш въпроси питай.
Надявам се да съм бил полезен, успех.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 16.08.12 17:01.
18.08.12
23:51
Весо, благодаря за информацията! Прочетох всичко и определено ще премина към интервалното бягане. Да, танците са народни, и мисля, ако започна да ходя на тренировките, да направя кардиото 2 пъти седмично. Но за момента съм само на кардио. Относно храната - от сладкото хапвам мед(всеки ден) и сушени плодове (понякога). В редки случаи може някоя сладка глупост, но мн мн рядко! Въглехидратите се опитвам ад ги сведа до минимум.
Днес тичането ми се състоеше от: 10 мин крос, интервално бягане - започнах с 4 серии (едната ми е 15 сек спринт, 60мин ходене), 5 мин крос. Постепенно ще увелича сериите до 15 и вместо ходене ще е лек крос. За сега смятам да тичам през ден, а когато съм възпрепятствана - през 2.
За корем ще правя 8 мин АВС.
Може би защото не съм тренирала с интервално бягане, но ми е странно как от 15 мин, общо с бавното ходене, ще има доста голям ефект, както казват всички. :Д
Е, още веднъж благодаря! Ще следя и казвам за резултатите. ::)
19.08.12
01:12
Да, на пръв поглед звучи странно, но ефекта идва от удълженото време за възстановяване. При монотонното кардио гориш калории докато трае самото кардио, докато при високоинтензивното горенето продължава до 8 часа след това... Спирам до тук, ако прочетеш внимателно тава мисля, че ще намериш отговора ;) По същество Табата е един вид високоинтензивен интервален протокол, така че същността и принципите са сходни (въздържам се да обяснявам по-подробно, първо, защото не мисля, че съм по-компетентен от хората, пишещи статии тук и второ, защото смятам, че ще ти бъда много по-полезен ако само те насоча към информация, която ти сама да разбереш и използваш за нуждите си)
Ето това е ми хареса много и го поствам веднага:
казано от Vic на 25.06.10, 17:17:
Самата Табата е цяла тренировка, нищо, че свършва за 4 мин... След нея (ако е изпълнена правилно), трудно може да се прави нещо, освен да изпълзиш до душа, като се освестиш.
Същото е горе-долу и за интервалното бягане, да го правиш правилно означава спринт на макс, така, че да НЕ можеш да продължиш след 15-тата секунда повече със същото темпо.
Ето и още идеи и дискусии, които може да са ти интересни.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/46027
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/43626
Успех.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 19.08.12 01:18.
20.08.12
11:48
За Табата не бях чувала! Изглежда доста интересно и определено много натоварващо ::) Сигурно е трудно първите пъти да сестигне до края.
В началото на лятото също бях пробвала интервално бягане, но прецених че не се изморявам достатъчно, а сега едва правя последния спринт. Явно тогава не съм тичала правилно. Днес ги увеличих до 8, но се замислих за зимата :Д Май ще трябва да правя интервално на колело (shake)
И, още веднъж, Весо, благодаря ::)