Тедо, те субсидиите не стигат без оборот, а точно в земеделието има много конкуренция - в Сливен цените на всички плодове и зеленчуци са на 2-но по-ниски цени от София. Защо не ги вдигнат? Защото, ако ги вдигнат няма да ги купува никой в този беден район. А намалят ли се производителите... тогава консумацията ти е гарантирана. Мини-олигопол. Защо да давам доматите на 1 лв като мога да ги дам на 1.50? Е, верно, ще купят 1000 кг вместо 1500, какво от това, другата година няма да произведа толкова много.
По-малко производство и по-високи цени = стагнация, да не кажа стагфлация :).
Мнението беше редактирано от Витан на 16.08.12 18:45.
16.08.12
21:36
Като хората в Сливен произвеждат по-евтино - да ходят да продават в София, където ще правят повече пари. :)
16.08.12
21:52
Това което се продава в София в момента да не би да е произведено в София.
Витан е абсолютно прав.
Днес, след ден почивка имах силица в началото на трен-а.
Обръщане от хенг : тройки до 105кг. На 110 не успях.
30бр. обръщания от хенг на 70кг. за 42сек.
46 кофички за една минута...32 за 30 секунди.
Фермерска с по 48кг. в ръка + 20 лицеви с 25+кг., два пъти без почивка.
Малко ходене на ръце за раздаптация, интервално бягане на стадиона за разпускане и мачкане с ролера в нас.
Добавките : две дози БЦАА(една сутрин и една по време на трен.) 2 гр. трибулус, 4бр. кре-алкалин.
Хапването...два големи омлета с 6-7 яйца, кокос, пъпеш.
От няколко дена си закусвам леко със сусамов тахан, какаови зърна и мед. Добре се чувствам, енергичен съм си...Налага се, защото ходя по-рано на работа и малко се удължава активната част на деня.
От утре се почва една приятна серия почивни дни...Орешак, Добринище, Улеите...все хубави планински местенца...
А по темата със зеленчуците...
Оня ден отивам на проверка на един производител...среден го определям...не е от най-големите, ама си изкарва човека...
Прекупвача му взима доматита на 80ст. ХАхахах...на пазара в Плевен са по 2лв. Айде 30км. транспорт, лицензи, едно-друго...ама просто...нещо е много сбъркано...
Иначе са се наговорили и купуват само няколко човека...решиш ли да ги прескочиш, те почупват...така е и с меда, и със зърното т.н.т.нт.н.т.н.т/н...
Голяма е смрад...никой не може да им каже копче..отива с Х6 да изкупува на баба ти Пена доматито...
ТРАГИЧНА държавица...
казано от slavko на 17.08.12, 21:47:
От няколко дена си закусвам леко със сусамов тахан, какаови зърна и мед. Добре се чувствам, енергичен съм си...
(makeup)
Ти чакай да опиташ ореховия крем...
От утре се почва една приятна серия почивни дни...Орешак, Добринище, Улеите...все хубави планински местенца...
Това последното, ако някой каже къде е, и аз обявявам награда от видео с 50 кофички и ХСПУ без опора... :D
19.08.12
20:46
Като не можеш да пробиеш със земеделие - не отиваш в тая сфера просто.
19.08.12
21:21
казано от Тедо на 19.08.12, 20:46:
Като не можеш да пробиеш със земеделие - не отиваш в тая сфера просто.
То почти всяка сфера е така. Като не можеш, организираш се и си оправяш държавата, чрез всекидневен натиск, докато се оправят законите и започнат да се изпълняват за всеки по един и същ начин.
20.08.12
09:56
казано от Margaritka на 18.08.12, 00:01:
Това последното, ако някой каже къде е, и аз обявявам награда от видео с 50 кофички и ХСПУ без опора... :D
има една такава махала до Плачковци.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.08.12 10:03.
27.08.12
08:26
От което следва,че чакаме клипа(party)
казано от Ivaylo Stefanov на 27.08.12, 08:26:
От което следва,че чакаме клипа(party)
Заповядайте ;) http://www.youtube.com/watch?v=y-nTxcj7hU8
ПП: Нали не си помислихте, че ще видите мен? :D ...както и Улеите, видяни в Уикимапия също не се броят ;)
27.08.12
14:01
казано от Margaritka на 27.08.12, 13:59:
видяни в Уикимапия също не се броят ;)
Ае, понеже съм ги виждал на живо - дай ся клип с вас двамата :D
Какви си ги дирил пък там?
ПП: Аз къде съм писала или поемала отговорност, че ще присъствам в клипа? 8-)
Мнението беше редактирано от Margi на 27.08.12 14:06.
27.08.12
14:08
казано от Margaritka на 27.08.12, 14:04:
Какви си ги дирил пък там?
Аз съм виден турист, поне бях едно време де :D
Малко отсъствах от виртуалното пространство, но една седмица я дадох делоуд...пътуване навред, хапване всякакво, и рандом тренировки - тежки тяги, набиране с тежести, кофички с тежести, бягане срещу наклон с жилетката, лицеви с Марги, изкачване на върхове, къпане в ледени езерца, спокойни и хубави вечери с хубава компания. Ще шерна малко снимки, те казват всичко.
Добавките ги пия супер редовно и стриктно, те доста ме вдигнаха, че пак се бях овъртял в някакви немощни състояния...
Ще си поиграя с размера и ще постна още интересни снимки.
Днес потичах на стадиона.
100-150-250-2х400м.
Не съм се натягал, само на 250-те пуснах така по-сериозна крачка.
След това стриктни набирания с гърди до лост...3-4 серии по 10бр. и леко разпускане.
Не знам колко съм се пекъл по планината, но едно от малките атлетчета дойде и ме попита...”извинявай, ти негър ли си”...хахахахах, припаднах:))))
казано от slavko на 27.08.12, 19:31:
“извинявай, ти негър ли си”...хахахахах, припаднах:))))
:D :D :D
Сигурно и на него му се иска да е негър.
Ето и малко допълнение от мен (sun)
Последната е за всички, които твърдят, че не знам от къде идва храната, която купувам ;) ...най-истинското мляко, което съм опитвала, въпреки, че в един момент ни се наложи да си намерим заобиколен път и да отдадем на лошо-гледащите бикове нужното уважение :)
Мнението беше редактирано от Margi на 27.08.12 22:39.
След беговия ден, вчера беше време за щангички:)
Обръщане от хенг-до 105кг.
Дроп серии : обръщане на 70кг. от хенг - високо изтегляне на 60кг.
Лег : 3х125, 2х130, 1х135, 2х130;
Обръщане от хенг на 45кг. за една минута.
Набиране с тежест : тройки с 64кг., няколко...
Макс. брой стриктни кофички в серия...37 или 38 направих не помня, но рамото ми едва издържа-много тъпо упражнение:)
Два пъти по маймунския лост, като накрая вися по 30-ина секунди.
Малко сгъване за бицепс...до 50кг.
Разпускане на стадиона, чистене на свинщината на свинете и прибиране:)
Храната: ден без месо. Около 15-ина яйца на омлети, масло, сирене, домати, маслини, 2 банана.
Добавки :
3бр. КЕ преди тренировката, заедно с доза БЦАА...много, ама много добре ми се отрази!
2гр. трибулус-сутринта и в ранния следобед.
БЦАА Бласт ми е фаворита, така ще бъде отразено и в ревюто, което ще направя уикенда.
29.08.12
14:22
казано от slavko на 29.08.12, 08:20:
Два пъти по маймунския лост, като накрая вися по 30-ина секунди.
Какъв е този лост, дебел? Предполагам, за хват е висенето?
Това е доста добро за яка предмишница :
В борческата зала има такова...уфффф...уред ли, как да го кажа.
Напиши в гугле-то...CF games 2011 monkey bar event и ще видиш...при мен е хубаво, защото има и наклон и се получава нещо като изкачване...
6-7 метра е дълго с 10-ина “стъпки”...аз го минавам 3 пъти нагоре-надолу и ми гръмват ръцете! Борчетата си работят на него по 10-ина минути, без да се пускат. В смисъл, с това загряват:)))
29.08.12
19:11
Слави, чета редовно дневника ти, ама ми е много трудно да си нарисувам схемата, по която работиш:) Как определяш периодичността на тренировките си, последователността на упражненията, сериите, повторенията? Как решаваш в кой ден ще натиснеш на преден клек и ще правиш основно него и в кой ден ще го съчетаеш в суперсерия с обръщане? В кой ден ще тичаш крос, в кой ще правиш спринтове? Опитвам се да сравня метода ти, със статията на Вик за периодичността на на кросфит тренировките, ама очевидно не си по тази схема?
29.08.12
19:54
Като малък се кефех на маймунският лост в училище. :D А на борците защо са им толкова здрави предмишниците?
Стояне...тази статия е много добра, аз също съм опитвал да тренирам по нея, класическо разпределение на тренировките, с цел напредване в Кросфит, като ЦЯЛО...с времето усетих кое работи за мен, кое не...и импровизирах.
За съжаление трудно спазвам разписани схеми...работя, пътувам, изскачат ми доста неща неочквано...
В смисъл, яко е да знам че в сряда имам 5К за личен резултат...ама като съм бачкал 10 часа и съм обикалял цял ден и съм се занимавал с дебили, някак си трудно ми се получава после едно яко темпово бягане.
Честно да ти кажа...откакто тренирам сам, не спазвам никакви схеми, тренирам си по усет. Разликата с това, което правих при Светослав Топузов е огромна!!! Това е когато те тренира един от най-добрите треньори в света!
Лятото като цяло не съм тренирал сериозно...натегна се 3-4 дена...после грохна, после пак се засиля и така...
От 3-4 седмици тренирам едни и същи неща и се готвя уж за състезание за универсален атлет във Варна.
Иначе...тренировките ми съм ги замислил така :
Ще тренирам по сплит 3-1-2-1.
Ще имам поне два пъти йога на седмица, един ден със спринтови бягания и един ден с бягания като Енимъла, 4х800, 6х400 и подобни.
Клякане на гърди 2 пъти на седмица...един път до максимална тройка, другия път до максимална петица...тежки единици тази зима мисля да не правя...не ми вършат работа, освен за клипове за форума.
Два дена ще тласкам от гърди, два дена зад врат...
Съставни оли-та остават шръгове от широка тяга, клийн шръгове от земя, клек над глава.
Комплекси ще пускам кратки и с тежки кила, а два месеца преди оупъна свалям килата от щангата и се спуквам от кондиции...нещо, което трябваше да направя и тази година...а аз се напъвах като луд до последно...файда никаква...висях на лоста като пране.
Пудовки...ще гоня 100-те суинга с 32-ката без да пускам, 50 снача с 24-ката без да пускам...и загрявката на Вик 4 пъти с 24-ката, с минута почивка между сериите.
Това цялото ще трябва да си го разпределя по дните с тренировка...и да видим къде и как и дали ще имам двуразови дни. Но, май ще е неизбежно...
И да ти кажа...никой от елитните кросфитъри не се смазва от комплекси целогодишно...имат си силово-обемни периоди...делоад-и, гимнастика...и т.н.
Ааааа...ДА, и друго да ти кажа...повечето правят само това и са спонсорирани от 2-3 фирми:)))
Иначе днес покляках.
5-ци на гръб : 130-140-150.
На 150 направих и една 7-ца, ама почна много да ме сгъва и оставих...преди 2 месеца ги станах 13-пъти...омекнах малко в тия жеги, ама 20-ката ще си я направя скоро така или иначе.
После 15 пъти на 110.
3-4 тройки на гърди на 90.
Всичко дълбоко, колкото мога, много изправен. Колан, само на серията със 150кг.
После малко възлизания на лоста...две серии по 10бр. Много добре ми се получиха, стриктни...полакомих се да си пробвам максималната бройка...но, няма смисъл...нека мине данданията във Варна и тогава ще се геройства:)
После на стадиона 3х150 с максимална крачка...добре станаха...с такова темпо ще издържа до 250-270-ия метър...ама натам почвам да се одървям.
Разтегнах се малко, понамачках се и толкова.
Не съм ял и днес месо...добавките като вчера.
Изпих си последната дозичка Кре-алкалин. Остана ми малко трибулус и доста БЦАА:)
29.08.12
23:12
Повярвай ми, точно този отговор очаквах - “интуитивно”. В същност, това което наричаш интуиция е изключително бърза и правилна реакция, резултат от предишния ти опит.
Клякаш сериозно на гърди, при това 2 пъти в седмицата. Толкова ли е важно за цялостното ти състояние това упражнение? Предполагам, че в такъв случай ти помага да дръпнеш на други движения? Кои по - точно?
Аз лично ще се радвам на повече инфо за йога тренировките ти. Моя съквартирант от Шри Ланка казва “В йогата има дишане, има разтягане, изометрия и гимнастика. Лиспват ти само тежки щанги за една перфектна тренировка”.
И остави ги профи спортистите. Кради си идеи от тях, сравнявай методики, ама си живей в твоя свят. Аз лично много повече се вдъхновявам от хора съчетаващи семейство, кариера, образование и добра спортна форма, от колкото от профи атлети. Затова и си задвам въпросите в този форум, а не търся контакт с някой корифей:)
Клякането на гърди е най-мощното и с най-голям пренос движение изобщо...щангисти са ми го казвали, усещал съм го като ми дръпне...
Помага за коремния ти пояс...помага ти за обръщането, за подема при тласкане...за скоковете...за тръстъри...абе, за много неща...
За другата част от поста ти...да, и аз искам всичко да върви заедно и в една градива положителна посока, но е наистина трудно!
Йогата...ами аз понеже съм си с едни(или поне бях) с едни стари убеждения не взимах насериозно йогата...даже малко с една лаишка насмешка подхождах...докато не срещнах Марги.
Там светнаха много лампички и сега реорганизираме нещата...но материята интересна е, учи те на много био-механични зависимости...и няма как да е друго, щом се е усъвършенствала хиляди години...това не е зумба, мумба, тае бо и там подобните:)
Абе Live and learn приятелю...дано ни стигне този живот:)
А корифеи nowadays, с лопата да ги ринеш:)
Аз лично познавам само двама-трима, които могат да те научат как да мачкаш изродската...вече дали тялото ти ще издържи и дали тия, с които ще се състезаваш не са по-подготвени...БОЖА работа:)
30.08.12
09:22
Нещо не схванах схемата (wasntme)
В смисъл, че си решил да правиш яко сила, без да търсиш така наложителната ти силова издръжливост ?
30.08.12
09:45
казано от slavko на 30.08.12, 09:40:
Не, ще се опитам да си периодизирам нещата.
Това е ясно, друг ми беше въпроса :)
30.08.12
10:50
казано от slavko на 30.08.12, 10:44:
Това ще бъдат кратките и тежки кондиции.
нали знаеш колко са относителни тези понятия ?
Пак тръгваш с рогата напред в храстите...
30.08.12
23:59
казано от slavko на 27.08.12, 19:24:
Те така срещу баиро:)
много ти е полегат баиро, нема зор :Д
31.08.12
01:00
казано от slavko на 29.08.12, 23:40:
Клякането на гърди е най-мощното и с най-голям пренос движение изобщо...щангисти са ми го казвали, усещал съм го като ми дръпне...
Помага за коремния ти пояс...помага ти за обръщането, за подема при тласкане...за скоковете...за тръстъри...абе, за много неща...
Говорейки за предния клек, кои са твоите съвети за правилното му изпълнение? В смисъл не самата техника, а това върху което трябва да се работи, за да се изпълни движението правилно. По друг начин казано, знаем, че гърба трябва да е прав, да не се накланяш напред. Ти какво би посъветвал да тренираме, кои мускули, за да можем да си държим гърба в правилната позиция? Как да разтегнем? Или как да приучим китките си (по-скоро дланите) да поддържат правилно щангата? Т.е. какво качества трябва да развием и как, преди изобщо да започнем да изпълняваме това упражнение?
За мобилността в раменете и трицепса...ами честно да ти кажа, аз много съм разтягал още от атлетиката и кански мъки(примерно като на бате Вики) са ми непонятни.
Китките...те следват предмишницата...а и те последни ще ти пречат.
Трицепса трябва да ти е разтегнат...ДА...ще снимам по-късно един клип да видиш какво правя аз с обикновена хавлиена кърпа...две елементарни неща, които ще ти помогнат доста сериозно. Същото помага и за раменете.
Важно е да свикнеш да държиш лоста възможно...най-”навътре”...върху трахеята, като я повдигнеш с раменете да не те души(нали си виждал как колабират някои щангисти), е това е от липса на въздух...комбинирано и адските кила...става страшно.
Трябва да са ти мобилни глезените и таза...защото ако те са ти дървени, ще оставаш “събран” в долна позиция а дървените глезени ще те “бутат” назад, няма да можеш да си изнесеш напред коленете и оттам се нарушава траекторията на лоста...и тежестта те “затрупва” и я изпускаш напред в най-общия случай.
За мобилността в таза...питай Марги, тя там прави чудеса...за глезените също.
Може и за глезените да пусна клип с две упражнения...в смисъл, ако наистина искаш да тренираш, помагам. Ако ти е за обща култура, приятеля ми Гугъл винаги знае повече:) Аз съм чел, гледал, пробвал...и съм си изчистил няколко базови неща като “разтяжки” и “мобилизации”...че някои от разтягане не им остава време да тренират:)
p.s. жокер - Марги:)