Изпълнение на румънска / римска тяга

Прескочи до:

Местя тук няколко мнения от дневника на Boby_.

01.10.12
13:11

Румънска

не римска! Като при румънската може да си нагласяш позицията на крака.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 03.10.12 15:07.

01.10.12
13:18

Аз я правя с абсолютно прави крака, като целта е да акцентирам основно на задно бедро, този на клипа пък показва със свити крака...

01.10.12
13:26

Това са различни упражнения - с прави крака (римска) и румънска.

01.10.12
14:20

казано от Von Suthaus на 01.10.12, 13:26:

Това са различни упражнения - с прави крака (римска) и румънска.

Доколкото знам, са едно и също. “Римска” тяга е кофти превод/интерпретация на Romanian deadlift, т. е. румънска тяга.

01.10.12
14:37

Ами не знам, като бях на 18 в клуб “Атлант” в Бс ползваха само римска и класическа, за румънска чух и видях доста по-късно. По ютуб доста ги смесват.

Както и да е: тяга с изправени крака и румънска са си две различни упражнения, кой както иска да ги нарича, аз поне не знам да има санкционирана терминология.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 01.10.12 16:23.

01.10.12
16:16

От тубата и насам натам съм стигнал до следните изводи - “romanian deadlift” google translate наистина го превежда Румънска... и с прави крака “stiff leg deadlift”, където първата е с присвити крака по време на цялото движение, а втората с изпънати по време на цялото движение.

Мнението беше редактирано от gotcha на 01.10.12 16:17.

01.10.12
16:30

В тоя ред на мисли, коя е по-подходяща за акцентиране за задни бедра :)

01.10.12
20:35

казано от Boby_ на 30.09.12, 21:10:

казано от Мила на 30.09.12, 21:03:

казано от Boby_ на 30.09.12, 18:25:

Нормална неделя днес. Сутринта пазаруване, следобед тренировка, сега си готвим у нас и почиваме вече общо взето.
Показаха ми Сталкер-а. :) Няма да издавам кой, но вече и аз го знам.

На двоен стандарт ли ми мирише :D (шегувам се, просто си нямам работа и лееекинко спамя)

Не двоен, ами троен направо. :)
Майтапът на страна. Щом Сашо е решил да не го популяризира масово във форума, това си е негово право и ще го уважа.

Еми вземете го снимайте най-после... :)

Ето това е истинската мъртва тяга с прави крака. Аз я правя от време на време за да се разтегна, като стъпвам на няколко диска и пускам щангата до пръстите на краката ми, винаги съм имал брутална мускулна треска на гъза и задните бедра от нея. Но не я препоръчвам за хора с нежни кръстчета. :)

01.10.12
22:46

С тази мъртвя тяга най много някой прешлен да счупи огледалото във фитнеса ти, и да трябва да го плащаш. Това, че някой, някога е направил някакво безумие не го прави нито вярно, нито полезно, нито ефективно.

01.10.12
23:00

казано от Madboy на 01.10.12, 22:46:

С тази мъртвя тяга най много някой прешлен да счупи огледалото във фитнеса ти, и да трябва да го плащаш. Това, че някой, някога е направил някакво безумие не го прави нито вярно, нито полезно, нито ефективно.

Така е. И аз го смятам за излишно и сравнително опасно упражнение.

01.10.12
23:07

Това “изпълнение” на тяга е за мазохисти  и граничи с опит за инвалидизация

01.10.12
23:10

казано от Madboy на 01.10.12, 22:46:

И защо да е безумие, това си е истинската мъртва тяга с изправени крака!? Досега съм я правил дори тежко до 5 повторения и прешлените са ми на място. Повечето стари шампиони са я практикували и то с доста сериозни килограми. Пък и както написах по-нагоре аз я правя за разтягане от време на време и по-често с по-леки килограми.

01.10.12
23:12

Искаш ли да ти снимам “истинска мъртва тяга” на 1 крак с палец на другият крак в носът ми, да видим дали и на нея ще направиш максимална петица  ?
Ти каквото видиш по картинките на старите списания мислиш че лети и се яде.

01.10.12
23:15

казано от Madboy на 01.10.12, 23:12:

Искаш ли да ти снимам “истинска мъртва тяга” на 1 крак с палец на другият крак в носът ми, да видим дали и на нея ще направиш максимална петица  ?

Предпочитам да ми я снимаш с палец в гъза, може и с целия крак. :D (finger)

01.10.12
23:23

казано от Old Timer на 01.10.12, 23:15:

Сашо, колкото и да се опитваш да помогнеш, не може да налееш акъл с фуния ... ;х

01.10.12
23:27

За съжаление пак ще пишеш в друга тема, че това е истинска тяга с крак в гъза, и ще трябва да се правят макс петици така, пък то е бая трудно

01.10.12
23:28

казано от Кънин на 01.10.12, 23:23:

Сашо, колкото и да се опитваш да помогнеш, не може да налееш акъл с фуния ... ;х

Коментарът на Медбой някак си като помощ ли трябваше да дойде ? На мен ми идва малко нагъл. Само това, което той прави е правилно, другите грешат !
ПС : извинявам се за спама.

01.10.12
23:32

Добре, обясни ми защо според теб това е ” истинската тяга с прави крака “

01.10.12
23:39

казано от Madboy на 01.10.12, 23:32:

Ами първо, дали това е “истинската тяга с прави крака” или не, трудно може да се определи. Просто момчето ти показа малко варианти от т.нар. оуд скуул, ти обаче незнайно защо започна да критикуваш. Аз лично изпълнявам “тягата с прави крака” по подобен начин, но спускам до положение, в което кръста все още е изправен, тоест щангата не докосва пода, и му викам римска тяга, пък дали е така или не е...

01.10.12
23:41

казано от MotoRRhead на 01.10.12, 23:39:

казано от Madboy на 01.10.12, 23:32:

Ами първо, дали това е “истинската тяга с прави крака” или не, трудно може да се определи. Просто момчето ти показа малко варианти от т.нар. оуд скуул, ти обаче незнайно защо започна да критикуваш. Аз лично изпълнявам “тягата с прави крака” по подобен начин, но спускам до положение, в което кръста все още е изправен, тоест щангата не докосва пода, и му викам римска тяга, пък дали е така или не е...

Значи въобще не я изпълняваш по подобен начин, щом гърба и кръста ти са относително прави.
Кое е подобното, правите крака ли ?
Нещата се променят и развиват, хората тогава може би не са знаели за някои последствия от някои изпълнения, покажете на който и да е спортен специалист, кинезитерапевт и тн подобно изпълнение, да видим какво ще ви каже .
Най-вероятно на половината форум ще им прищрака кръста ако го направят само с лоста, камо ли с тежест.

Мнението беше редактирано от Madboy на 01.10.12 23:48.

02.10.12
13:50

казано от NeDD на 01.10.12, 16:30:

В тоя ред на мисли, коя е по-подходяща за акцентиране за задни бедра :)

Ами действат различно.Аз лично намирам упражнението за приятно, правя го като асистиращо от години, удря добре задното бедро и разтяга, спазвам техниката и разумни килограми и нямам проблеми.

Едно време лекоатлетките го правеха от постамент с кила, които ми събираха погледа на бледен младеж - не знам някоя да се е оплаквала от кръст.

02.10.12
14:04

Да се прави тяга с извит гръб е доста опасно и в случая критиката за мен е полезна. Разбира се, може да се подходи по - дипломатично: “Деца, не правете олд-скул тяга с прави крака/единственото право нещо в нея/ у фитнес дома си!”

02.10.12
17:00

казано от Lachezar Tomov на 02.10.12, 14:04:

Да се прави тяга с извит гръб е доста опасно и в случая критиката за мен е полезна. Разбира се, може да се подходи по - дипломатично: “Деца, не правете олд-скул тяга с прави крака/единственото право нещо в нея/ у фитнес дома си!”

Ако си знаеш килограмите, владееш тялото и не правиш резки движения - не е кой знае какво - тази тяга няма много общо с класическата.

Един клек, опит за подобряване на личен рекорд, да не мислиш, че е особено по-безопасен. Или един прост футбол?

02.10.12
18:38

Много по-безопасен е, ако знаеш как да клякаш де, можеш да видиш моят макс в дневникът ми .

02.10.12
19:38

казано от Madboy на 02.10.12, 18:38:

Много по-безопасен е, ако знаеш как да клякаш де, можеш да видиш моят макс в дневникът ми .

Ще взема да си тествам един макс на римска тяга да си го пиша в дневника ;) Никой не е казал, че ако правиш тежък клек ще се контузиш задължително!? Аз също нямам контузия от клек - ако искаш ще ти напиша макса. Нямам обаче и от римска тяга - надявам се, защото мога да я правя. Виждал съм и хора, които са клякали доста повече от теб до земята като пълни чобани и не знам и досега да имат контузия. И какво доказва всичко това!?

А ти някога въобще правил ли си движението, че да кажеш кое е по-безопасно /ако забелязваш, аз не отричам, че движението е безопасно, но от него не хвърчат прешлени, ако знаеш как се прави - който не знае, или няма двигателна култура за да може - да не го прави, кой го кара/?

02.10.12
21:53

Бая се оцапа дневника на Боби. (wave) Един поздрав за всички с една Зерчер тяга. :D

Е с това вече наистина можеш да си разбиеш кръста!

03.10.12
09:37

Хм, да, а ние някаква си римска тяга коментираме :):)

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 03.10.12 15:07.

03.10.12
14:32

Трагедии всякакви ще видите в интернет, аз не виждам смисъл дори да ги коментирам.
Защо не коментирате тези техника -

А се съсредоточавате върху разни недоразумения ?

Аз мога да гарантирам, че Боби никога няма дори да пробва някое от недъгавите предложения на old timer, няма смисъл да се хаби да пише/

Мнението беше редактирано от Madboy на 03.10.12 14:42.

03.10.12
17:04

Аз едно не разбрах: как така извиването на гърба променя натоварването на задното бедро и гъза?

Мнението беше редактирано от Станимир на 03.10.12 17:11.

03.10.12
22:49

Надявам се това да изчисти спора около името, изпълнението и дали са различни упражнения или не. :D

Romanian Deadlift vs. Stiff Legged Deadlift

Having previously examined proper technique for the Clean Style Deadlift, I want to look at two related (and often confused) movement that are somewhat related to the deadlift.Those two movements are the Romanian Deadlift (RDL) and the Stiff-legged deadlift (SLDL).  Many in the field tend to use these two terms interchangeably but they actually describe two very different exercises.

What’s in a Name?

Before looking at them in any detail, however, I should make one rather pedantic note.  The RDL is often referred to more generally as a flat-backed, semi-stiff legged deadlift, a description that will make more sense after I demonstrate how it should be done.  So you might be wondering where the name RDL came from.

As the story goes, the Romanian Olympic Lifter Nicu Vlad (who is credited with doing ~300kg, yes that’s 660 lbs., in the exercise) was seen doing them in the Olympic training hall at some point prior to either winning a medal, setting a world record, or possibly both.

Since he was Romanian, the movement got dubbed the Romanian deadlift. Whether that name is ‘right’ or not is ultimately not of much importance in my opinion, RDL is the name most people know the movement by and that’s what I’ll call it.

Muscles Targeted

Both the RDL and SLDL target the same primary muscles which are the glutes, hamstrings and low back (additional work is done by the upper back and gripping muscles). In this context, one of the primary difference between the RDL and SLDL is that the RDL only works the spinal erector muscles statically, as there is no movement in the spine itself.

In contrast, due to the rounding and un-rounding (flexion and extension) that occurs in the SDL, the spinal erectors are trained more dynamically in the SLDL.  However, the consequence of this is also a great deal more stress on the low back and spine (including the spinal ligaments and disks);

Technique

Both the RDL and SLDL start in basically identical positions: both movements start from the top with the bar held with straight arms and the torso upright.  A double overhand, mixed, or hook grip can be used, straps can and should be used if grip becomes limiting.  I’d note that body movements can be done with dumbbells as well although I’ll only demonstrate the barbell version here.

From that point on, the similarities basically end.  In the SLDL, the bar moves out in front of the body (the legs generally stay locked and the hips don’t move) and the bar is generally brought quite low, usually to the instep of the shoes; this usually necessitates standing on a high platform so that the plates don’t hit the ground (in the picture below, the lifter isn’t on a block since there were no weights on the bar).  The back will be very rounded at the bottom of the movement due to the protracted range of motion.  Lifting the bar is simply a reversal of the lowering, the low back unrounds as the lifter’s torso comes back to the upright position.

I’d note that another variant of the SLDL (not shown in this article) does not take the bar as low, and the back stays flat.  In my experience, most take an SLDL to the instep which requires rounding the low back which is why I’ve focused on that variation in this article.

In contrast, with the RDL the back remains flat or slightly arched, the knees are typically bent slightly (about 10-20 degrees) and the hips move backwards with the shins staying more or less vertical, the weight should be back on the heels.  As you can see below, the bar doesn’t go nearly as low in the RDL as in the SDL as a consequence of the low back not rounding.

В този ред на мисли показаното от Old Timer си е типична, чиста, истинска дълбока тяга с прави крака, която ако е правена методично, разумно и правилно не крие опасност от хвърчащи прешлени, кокали, сухожилия, зъби, нокти, изпаднали от орбитата очи и каквото и да е още, а изпълнението й е и вярно и полезно и ефективно. А Madboy си говори за изпълнението на румънска (не римска) тяга.

За да съм обективен, споменавам и една статия от T-NATION - http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/romanian_vs_stifflegged_deadlifts;jsessionid=2BE6D91DC260218D4EC64494B1678C75-mcd01.hydra#1216505, която разглежда малко по-различно въпроса. Няма разлика в това, че се касае за две различни упражнения, нито за името румънска а не римска.
Разликата е, че те описват тяга с полуизпънати крака, като препоръчват това изпълнение заради повишеното натоварване на лумбалните прешлени в долна позиция при прави крака и заоблен кръст. Но дори и там не се споменават хвърчащи, летящи или разпадащи се части от тялото, както и не се споменава за счупени огледала. От друга страна и в тази статия се говори за тягата с прави (изпънати) крака и заоблен кръст като за традиционна тяга с прави крака.
За да не обвиняват Old Timer, че чете стари учебници, пък сега нещата се били развили и променили, защото сме били осмислили и отхвърлили грешките и опасностите от миналото, ето една съвременна цветна снимка, която показва нагледно разликите между истинската румънска тяга и истинската тяга с прави крака. ;)

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 04.10.12 20:19.

04.10.12
00:36

Някой беше постнал тази статийка за тягата с извит гръбнак, не ми звучи да е само алабала... http://www.myosynthesis.com/roundbacked-deadlifting

04.10.12
01:22

казано от gotcha на 04.10.12, 00:36:

Някой беше постнал тази статийка за тягата с извит гръбнак, не ми звучи да е само алабала... http://www.myosynthesis.com/roundbacked-deadlifting

Не е ала бала, някои от баш тягаджиите правят чупка , която е в ГЪРБА, а не в КРЪСТА, както беше показано по-горе.

Както беше казал Цецо Василев - не е проблем да се кривите на тягата, стига да не стигате предела на прешлените, обаче тези от вас които разберат къде е техният предел най-вероятно ще им е последната тяга, щом сте решили да го разберете о.к. :) Успех.

Сега ако може Veso Parvazov да обясни и с какво извитият гръбнат помага с нещо на която и да е тяга ?
Да, може да се прави така, но какво би те накарало да я правиш така, а не в много по-разумният й вариант ?

Мнението беше редактирано от Madboy на 04.10.12 01:32.

Дори се говори, че тази торакална флексия те прави по-силен и те пази при максималните опити. Вижте, че той не се разгъва от кръста, а от гъза и таза. Все едно описваш полу-кръг с пергел.

04.10.12
01:37

И нека сега Old Timer и Veso ако имат желание да обяснят, защо според тях описаното от тях е с предимство пред горните примери - първите 2 клипа в youtube.

Мнението беше редактирано от Madboy на 04.10.12 01:41.

Какво Ефтим ми е казвал - пускаш дотолкова, колкото ти позволява гъвкавостта на задното бедро без да правиш флексия в кръста. Това е.

04.10.12
01:42

казано от Grey Knight на 04.10.12, 01:41:

Какво Ефтим ми е казвал - пускаш дотолкова, колкото ти позволява гъвкавостта на задното бедро без да правиш флексия в кръста. Това е.

Той Ефо ” не ги разбира бе” :D ахаха

Ето пример, че може дори до земята да се прави без извращения в кръста.
Ето ви и още няколко “грешни линка” и приключвам с писането в темата, нека всеки си избере това което сметне за достатъчно ефективно и безопасно.

http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/stiff-legged-barbell-deadlift

Както се казва - то може и така да се кляка, пак е клек, но дали има смисъл ? ;)

Мнението беше редактирано от Madboy на 04.10.12 02:01.

Не ги разбира, разбира се. :P

04.10.12
08:53

За максимални опити да дигаш на кръст е самоубийство или грешка, ама с някви леки щанги за което е предвидена според мен румънската тяга, която наистина товари много повече задната верига не виждам никъф проблем, особено ако си билдър или имаш дисбаланс.

04.10.12
14:35

:)

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 04.10.12 14:36.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1