инж. Марин Маринов - В момента: бързи, минималистични тренировки

Прескочи до:

14.11.12
00:18

казано от инж. Марин Маринов на 13.11.12, 20:35:

13.11.2012

Лежанка - 12@20, 6@40, 5@60, 3@70, 2@80, 1@90, 1@100, 10х3@105
Тяга - 7@70, 3@110, 1@130, 3х1@155

Тягата в почивките на лежанката.

казано от инж. Марин Маринов на 17.10.11, 20:57:

17.10.2011

Клек - 5@60, 3@70, 1@80, 1@90, 1@95, 4,4,4,3,2,2,2,2,2@90
Набиране - 5х5@15

казано от инж. Марин Маринов на 28.10.11, 22:03:

28.10.2011

Лежанка - 5@60, 3@70, 1@80, 1@90, 1@100, 20х1@105
Тяга - 5@80, 3@100, 1@120, 1@140, 1@160, 1@170, 5@120

Клякаш от 2 години и нямаш прогрес.
С другите две движения също не виждам нещо особено за изминалата една година.

Очаквам да има отговор с коефициенти спрямо ЛТ :D

14.11.12
00:24

казано от Херцог Трън на 14.11.12, 00:23:

Очаквам да има отговор с коефициенти спрямо ЛТ :D

Преди една година тежеше същите килограми. :)

14.11.12
09:09

казано от Miyu на 14.11.12, 00:18:

казано от инж. Марин Маринов на 13.11.12, 20:35:

13.11.2012

Лежанка - 12@20, 6@40, 5@60, 3@70, 2@80, 1@90, 1@100, 10х3@105
Тяга - 7@70, 3@110, 1@130, 3х1@155

Тягата в почивките на лежанката.

казано от инж. Марин Маринов на 17.10.11, 20:57:

17.10.2011

Клек - 5@60, 3@70, 1@80, 1@90, 1@95, 4,4,4,3,2,2,2,2,2@90
Набиране - 5х5@15

казано от инж. Марин Маринов на 28.10.11, 22:03:

28.10.2011

Лежанка - 5@60, 3@70, 1@80, 1@90, 1@100, 20х1@105
Тяга - 5@80, 3@100, 1@120, 1@140, 1@160, 1@170, 5@120

Клякаш от 2 години и нямаш прогрес.
С другите две движения също не виждам нещо особено за изминалата една година.

Аз не споделям тренировъчните виждания на Марин, но точно тук ще се изкажа в негова защита. Какво значи прогрес? Това е нещо, което се измерва по целите, които си си поставил.
Ако той си е поставил за цел да се поддържа в прилична (силова) форма, без да прекалява с амортизацията и без да си дава голям зор, то целта е изпълнена. Момчето е във форма, а е изминала още една година, без сериозно да пострада (поне доколкото аз му следя дневника, което не е много често, честно казано). Дали ще е все така, докато дойде на моите години, не се знае, но засега нещата вървят в тази посока.
Казвам горното без ирония - в тази им част целите му до известна степен съвпадат с моите. Различаваме се в определението на това какво значи да си в прилична форма, какви контузии са приемливи и къде слагаме границата на усилията, които сме готови да вложим в това. При мен и трите явно са поставени по-високо, което определя и различния подход.

Единственото, което не приемам, а и не виждам индикации за него в историята, е, че Марин увеличава по някакъв начин силата си, освен поради най-простата причина. Обичам много една мисъл на Пол Делия - винаги е по-добре да се тренира погрешно, отколкото да не се тренира изобщо. :) В неговия случай “погрешно” е относително понятие, но смисълът е ясен - силата може да расте и поради простия принцип на количественото натрупване на тренировки. Друг е въпросът, че почти всеки един друг подход би дал по-голям прираст на сила за единица време. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.11.12 09:10.

14.11.12
09:22

казано от Goran Stoyanov на 13.11.12, 23:54:

че споделяш тренировъчните си идеи с простолюдието.

А ти кой беше и усещаш ли накъде отиваш?

14.11.12
09:27

казано от инж. Марин Маринов на 12.11.12, 16:10:

казано от James Hinks на 12.11.12, 15:55:

казано от инж. Марин Маринов на 12.11.12, 15:50:

Само за него, да. Вие другите сте яки и не смея да залагам срещу вас :P :D

Сипа му много...:D

Трябва да му засегна егото, защото иначе ще си прецени трезво възможностите и няма да клъвне на баса ;) :D

Храни куче, да те лае:)
Че и пишката настъпва с математически формули:)))
Нека мине състезанието и ако съм здрав, ще се напъна...а 50-те лева ще ти ги взема не защото ми трябват, а защото много ти знае устата.

Георги Милев

14.11.12
15:17

Малко спам.  Инженере, от колко време тренираш сериозно? От както си направил дневника ли?

На коментарите ще отговарям по-късно. Сега имам време само да си опиша тренировката.

14.11.2012

Клек
- 6@40, 5@60, 3@70, 6х6@85
Тяга - 7@70, 3@110, 1@130, 5х1@155

Суперсерия на тяга и клек ;)

14.11.12
19:49

Пробвай 1 месец само с по 1 от 3-те лифта на тренировка + 1 тежко и 1 леко асистиращо. Тежкото в същата схема като големия лифт.

казано от Goran Stoyanov на 14.11.12, 19:49:

Пробвай 1 месец само с по 1 от 3-те лифта на тренировка + 1 тежко и 1 леко асистиращо. Тежкото в същата схема като големия лифт.

Може да пробвам по-нататък. За сега ще се придържам към моя план.

Miyu, в момента не вдигам с максимално усилие (не стигам блиизо до макса и не го тествам) и това ви заблуждава, че не прогресирам. В момента всички тежести са ми много по-леки от тренировките, които си цитирала, а и плюс това правя повече повторения. Макар и бавен , при мен има прогрес без качване на лично тегло, без контузии, без креатин, без буустери, без аминокиселини. Един - два пъти пих инцидентно BCAA и буустер и тогава тежестите направо ми хвърчат.  Има хора, които разчитат много на добавките. Искам да ги видя ако ги спрат какъв прогрес ще отбележат. Мен ме съмнява, че нещата ще отидат на регрес.

Покрепям Boby_ за коментара му. Оценявам, че вижда, че при мен няма контузии, а избягването на травмите от моята гледна точка си е важно, защото на първо място вдигам за здраве и след това за резултати.
Един въпрос... по-горе казваш

казано от Boby_ на 14.11.12, 09:09:

смисълът е ясен - силата може да расте и поради простия принцип на количественото натрупване на тренировки.

Каква мислиш, че е причината силата да расте при количественото натрупване на тренировки и винаги ли това е даденост?

Georgi Milev, някъде назад в дневника съм описал цялата трнировъчна история - кога съм почнал , кога съм правил по-големи “занулителни паузи” и т.н. Не си спомням всичко точно във времето. За да не те излъжа трябва да прегледам и аз дневника, а нямам време и желание да го правя, защото е много времеемко начинание. С няколко думи - тренирам що годе сериозно от малко преди това. От тогава насам съм правил няколко почивки, които ме върнаха много назад в постиженията, но също така е факт, че след всяка почивка достигам до нови по-големи максове. Успоредно с тренировките съм правил и няколко експеримента с храненето като съм им давал приоритет за сметка на постиженията в залата.

Slavko, сега не искаш да се пробваш, ясно. В такъв случай колко месеца ти трябват да се подготвиш за 10@200 ? :)

Георги Милев

15.11.12
10:04

Добре, тествай си сега макса на клека и докажи, че това, което твърдиш е вярно. Ако не го тестваш излиза, че методиката ти не работи.
Поздрави.

15.11.12
10:29

Добре, тествай си сега макса на клека .... методиката ти не работи.
Поздрави.

Ако сега тества макс, може би ще бъде едно най глупавите неща за които ще съжалява. Макс се тества с подготовка за макс, а не заради предизвидкателство. Цяла година да поддържаш едни кг и дори да имаш лек прогрес е прогрес по принцип. Разбира се че за един натурален атлет(както е в случая) диапазона на изменение на тежестите е относително малък при едно и също лично тегло. Много са факторите които влияят на този прогресс и зависи от каква гл т се дискутират. Факт е обаче, че за толкова време , поддържането на тренровъчните кг свидетелства за стабилна прогресивна методика при наличното тегло и други обстоятелства на атлета(процент мазнини, здр състояние, емоционален фон и т.н.)
За мен лично - Марин е на ръба на възможностите си при такъв режим на хранене, професинален, личен живот и тренировки. Поради дълго натрупания опит се справя, а други на негово място ще фалират.

15.11.12
10:33

казано от инж. Марин Маринов на 15.11.12, 09:57:

Един въпрос... по-горе казваш

казано от Boby_ на 14.11.12, 09:09:

смисълът е ясен - силата може да расте и поради простия принцип на количественото натрупване на тренировки.

Каква мислиш, че е причината силата да расте при количественото натрупване на тренировки и винаги ли това е даденост?

Причината е в принципа на премъдрия философ А. А. Милн - колкото повече, толкова повече или казано по друг начин, количествените натрупвания водят до качествени изменения. Според мен няма как дългосрочни постоянни тренировки, съчетани с поне прилично хранене, да не дадат някакъв резултат. Има и фактори, които ограничават или дажи спират този ефект, но аз ги виждам по-скоро в другата посока - претрениране.
Разбира се, зависимостта не е линейна. С увеличаването на силата добавеният прираст намалява по експоненциална скала, докато в един момент нужното за един килограм увеличение на сила време започне да клони към безкрайност. Това обаче важи за всички възможни методики и тренировъчни схеми. Разликата е в момента на настъпване на този “граничен преход”, ако мога да го нарека така. :)
Това са съвсем свободни разсъждения, подкрепени само от собствения ми опит и наблюдения върху още няколко човека. Не претендирам за някаква представителност.

15.11.12
10:41

Slavko, сега не искаш да се пробваш, ясно. В такъв случай колко месеца ти трябват да се подготвиш за 10@200 ? :)

До нова година!
Сега не мога, не съм казвал че мога...
Последния път като съм се напъвал на тяга, във Варна дръпнах 190кг. 8 пъти.

казано от slavko на 15.11.12, 10:41:

До нова година!
Сега не мога, не съм казвал че мога...
Последния път като съм се напъвал на тяга, във Варна дръпнах 190кг. 8 пъти.

OK, това са 6 седмици и малко. Стигат за една качесвена планирана подготовка. Въпреки това съм готов да се обзаложа с теб, стига да не позлваш забранени стимуланти ;)

15.11.12
11:11

казано от Georgi Milev на 15.11.12, 10:04:

Добре, тествай си сега макса на клека и докажи, че това, което твърдиш е вярно. Ако не го тестваш излиза, че методиката ти не работи.
Поздрави.

При мен как работи ?

15.11.12
12:34

Макар и бавен , при мен има прогрес без качване на лично тегло, без контузии, без креатин, без буустери, без аминокиселини.
... някъде назад в дневника съм описал цялата тренировъчна история - кога съм почнал , кога съм правил по-големи “занулителни паузи” и т.н. ... С няколко думи - тренирам що годе сериозно от малко преди това. От тогава насам съм правил няколко почивки, които ме върнаха много назад в постиженията, но също така е факт, че след всяка почивка достигам до нови по-големи максове. Успоредно с тренировките съм правил и няколко експеримента с храненето като съм им давал приоритет за сметка на постиженията в залата.

Марине,

Аз винаги с удоволствие ти чета постовете и се радвам на отдадеността ти на твоя начин на трениране и хранене. Огромният плюс е липсата на контузии до момента. А това е нещо, което може би е по-важно от всичко друго. Все пак държа да отбележа, че  правилната техника на изпълнение на движенията е фактор, който повече спомага за намаляването на риска от травми отколкото самата методика, както и възрастта на трениращия.
Но много бих искал един ден да решиш да пробваш и методиката, която с Боби защитаваме (това е препратка и към по-рано започната дискусия в една друга тема :) ). Но да я пробваш със същата целеустременост и отдаденост както следваш и сегашната си методика, за достатъчен период от време. Тогава бих желал да чуя мнението ти за плюсовете и минусите на всяка една и коя дава по-бърз/голям прогрес. Аз считам, че човек може да направи сравнително обективно сравнение на две неща, само когато ги е изпитал непредубедено и двете. Тогава неговото мнение би имало по-голяма стойност.
Надявам се един ден да се решиш на това и тогава с истински интерес бих ти изслушал/прочел мнението :) И ще има какво да се научи.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 15.11.12 12:36.

Дали ще работят тренировки с други стимули зависи от това как си тренирал преди това. Ако след свежите тренировки почна да се напъвам на макс, със сигурност ще имам прогрес. Ако някой, който е тренирал с откази, почне да прави от моите тренировки, също ще прогресира добре. Трябва да се периодизира натоварването! Аз и друг път съм казвал ,че не отричам отказа като метод, но той трябва да се прилага рядко, а не да преобладава в тренировките. Също така трябва да си подсигуриш много по-добро възстановяване когато тренираш с откази! Мога да пробвам да потренирам така, но това няма да е показателно дали подхода ще е по-продуктивен от сегашния. И двата метода са работещи , но трябва да се използват в различни етапи от подготовката, за различна продължителност от време, при различни подготвителни условия.

За да се направи що-годе добър сравнителен тест, трябва са равни началните условия. Трябват двама човека,, с еднакви физически показатели като натренираност, пропорции и размери на тялото. Също така трябва и двамата да не са тнреирали доста отдавна. Почват да тренират и през опредлен период се замерват физическите показатели, защото прогреса няма да е линеен. Може единият да дръпне в началото, но в крайна сметка да изостане и да бъде задминат от другия.

За мен изводът е, че методите трвябва да се редуват, но трябва много повече да преобладава тренировката без отказ, като тя също трябва да има някаква периодизация. Точно както са го измислили рунаците - макро цикъл, който е съставен от много микро цикли и от време на време някоя седмичка с яко напъване и откази.

казано от Svetoslav на 15.11.12, 12:34:

Все пак държа да отбележа, че  правилната техника на изпълнение на движенията е фактор, който повече спомага за намаляването на риска от травми отколкото самата методика, както и възрастта на трениращия.

Но нали се сещаш, че ако не си някой със супер голям опит и дългогодишен стаж в тренировъчните движения (то дори и това не е застрахова) при работа на ръба на възможностите, техниката се изкривява доста. Така ,че да, съгласен съм ,че техниката е много важна, но тя е функция на това колко близо отиваш до макса!

15.11.12
15:32

казано от инж. Марин Маринов на 15.11.12, 14:15:

Така ,че да, съгласен съм ,че техниката е много важна, но тя е функция на това колко близо отиваш до макса!

Това не е валидно винаги и за всички движения.

p.s.
И не разбрахте ли, че инженера не се спори лесно ;)
Ще ви натъпче с аргументи като едното нищо.

15.11.12
16:20

Сашо, точно затова е интересно да се спори с Марин. Винаги може да се научи нещо :)

Марине,

Просто пробвай. Тъй като аз постя поне на двата големи поста през годината, моите тренировки малко или много следват подобни цикли. А и аз не гоня вече постижения, така че по принцип тренировките ми се редуват по подобна схема. Затова и споря с теб. Защото това, което съм забелязал е, че при мен твоят начин на трениране води до запазване на една добра форма, но почти не качвам сила. Докато схемата с отказите води до по-чувствително покачване на силата. Затова и твърдя, че чрез откази се изгражда по-бързо и повече сила отколкото по някакъв друг начин. Разбира се изключения винаги са възможни и при някои трениращи може да е различно. Интересно ми е как би било при теб. Аз не твърдя, че ти не прогресираш с твоите тренировки. Това, което твърдя е, че би прогресирал повече по системата на отказите.
А ако техниката се усвои добре, няма значение дали си близо до макса. Вероятността да сгрешиш технически и да се контузиш е много по-малка отколкото ако работиш с 80 % от макса примерно, но с неправилна техника. :)

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 15.11.12 16:21.

15.11.2012

Тяга - 7@70, 3@110, 1@130, 7х1@155
Раменна преса с дъмбели, седнал - 6@20, 6@25, 6х6@27
Разгъване за трицепс с дъмбел, прав - 4х10@10

Тягата и раменната преса в суперсерия. Трицепса без почивка, само прехвърлям дъмбела в другата ръка.

15.11.12
21:00

Маринката ако почне да яде повече и си вземе някоя друга добавка ще заякне :)

А не мислиш,че една методика,колкото и добра да е тя за някого,след известно време се поизчерпва и за да се върви напред трябва да има промени и разнообразие?

16.11.12
18:13

казано от инж. Марин Маринов на 15.11.12, 14:11:

Трябва да се периодизира натоварването!

Той го е казал бре Велико :Р

16.11.2012

Тяга - 7@70, 3@110, 1@130, 9х1@155

17.11.2012

Лежанка - 2х5@50, 5@60, 3@70, 2@80, 1@85, 1@90, 1@95, 1@100, 1@110, 1@120, 0@125
Тяга - 3@110, 1@140, 11х1@155

Днес отлична тренировка с плевенската група - Miyu, Madboy, Никола Добрев, Petyr Vytov и Кънин. В кафето преди залата обещах да пробвам 120 на лежанката. 120 ги бутнах , но се помислих за много силен и 125 ме затиснаха. Много се кефя като се съберем групичката :)

17.11.12
21:44

5 Гласа....аре бе..а иначе на Сладкишите и бирените коремчета се скъсвате да гласувате...айде....това е Маринката деге : )))
И едно правило дето го формулирахме с Теран, не се правят 2 макса за 1 тренировка :Д

Мнението беше редактирано от Valleri на 17.11.12 21:44.

17.11.12
21:48

НАЙ-СЕТНЕ ГИ БУТНА!! :))

17.11.12
21:49

Everyday max out бре, нали сте от абаджиевите с Тедко:)))

17.11.12
22:19

казано от valerious на 17.11.12, 21:44:

5 Гласа....аре бе..а иначе на Сладкишите и бирените коремчета се скъсвате да гласувате...айде....това е Маринката деге : )))
И едно правило дето го формулирахме с Теран, не се правят 2 макса за 1 тренировка :Д

Явно теран само с теб контактува ;)

17.11.12
23:38

По принцип се смята, че има три метода да се прави прогрес”

1) Вдигане на максимален товар / Maximum Effort Day
2) Вдигане на субмаксимален товар до отказ / Repetition Effort Day
3) Вдигане на субмаксимален товар максимално бързо / Dynamic Effort Day

Чък Норис вдига максимален товар до отказ максимално бързо :D

17.11.12
23:50

А аз ще ти кажа, че има само 1 метод, и той е в мисленето на трениращия ;)

казано от valerious на 17.11.12, 21:44:

Валерка, недей да манипулираш вота ;) :D

18.11.2012

Тяга  - 3@110, 1@130, 13х1@155
Клек - 8@20, 5@60, 3@70, 2@80, 7х5@90

Суперсерия на клек и тяга.

казано от Lachezar Tomov на 17.11.12, 23:38:

По принцип се смята, че има три метода да се прави прогрес”

1) Вдигане на максимален товар / Maximum Effort Day
2) Вдигане на субмаксимален товар до отказ / Repetition Effort Day
3) Вдигане на субмаксимален товар максимално бързо / Dynamic Effort Day

Чък Норис вдига максимален товар до отказ максимално бързо :D

Аз ясно и недвусмислено да си кажа , че ТОВА СПОРЕД МЕН НЕ Е ВЯРНО, не са само това методите!

19.11.2012

Клек - 10@20, 5@60, 3@70, 2@80 ,4х4@95
Кофички - 10х10
Тяга - 7@70, 3@110, 1@130, 15х1@155

Свърших клека и почнах веднага тягата. В почивките на тягата правех кофички като се стремях да ги изпълнявам максимално експлозивно (малко разадаптация от лежанката). Днес беше 28-ма поредна тренировка с тяга. Сега ще си почина няколко дни и ще измисля как да продължа.

Ползваш ли колан и фитили?

казано от Кристиян Дончев на 19.11.12, 20:40:

Ползваш ли колан и фитили?

Колан ползвам само на клека. Тягата я правя без колан, но с фитили. Мога и без фитили, но от разменения хват получавам диспропорции в гърба. Така я правя само на състезание и не съм имал проблеми  с хвата. Дори при личния ми рекорд от 190 кг. не ми мръдна лоста в ръцете.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1