23.11.12
23:21
Здравейте, аз съм момче на 20 години. На скоро се регистрирах в сайта и ще ви помоля, да дадете мнението си и същото така, да вмъкнете някоя препоръка в режимът ми на хранене и тренировка. Висок 171 см, 60 кг съм. Целта ми е покачване на мускулна маса.
Ръката ми е 32,2 см, засега добре оформени, леко оформени гърди, и леко омазняване в долната им част. Първите две плочки ми се виждат, а долната част леко ми е отпусната, гърбът ми е релефен и поуформен. От вчера започнах да се храня на често, по-малко. И не само с целта за качване на маса, а и така се чувствам много по добре, отколкото да ям на рядко, по-много. Ето и Днещното ми хранене:
9:30-Една закуска, нещо като пица. Отвътре пълна със сирене, а върху нея има половин кренвирш и настърган кашкавал. Два домата и половин грейфрут.
9:45-тренировка
11:45-Около 30 гр Бадеми и един банан
15:30-Една пилешка кълка с картофи (сготвени) и един банан
17:30-Една меденка.
21:20-Две сварени яйца, 100 гр сирене, 2 филийки хляб, 2 домата и един банан
и мисля преди лягане да изям една кофичка кисело мляко.
И за напред мисля да се храня по подобен начин. Тренировките сами 5 пъти в седмицата, от понеделник до петък по 1 мускул. Вторник и Четвъртък правя 4 сери, по 20 повторения коремни преси.
Моля, дайте ми съвети.
БЛАГОДАРЯ ВИ, предварително :)
23.11.12
23:35
Според мен за покачване на маса това е малко храна.
Наблягай на въглехидратите и гледай да приемаш над 2 800 ккал дневно. Включи в менюто си овесени ядки , ориз и картофи като основни въглехидрати.
И да както ти каза мацката по-горе храненето ти е недостатъчно
П.С Честит дневник , сподели програма по която тренираш
Мнението беше редактирано от rory на 23.11.12 23:50.
24.11.12
00:11
Първо, благодаря ви за вниманието. Значи вече тренирам от месец и половина. Ето и програмата ми. Извинявам се предварително, но просто не знам на някой упражнения имената. Ето я и програмата ми:
Понеделник-Гърди, Вторник-Гръб и корем, Сряда-Рамо, Четвъртък-Трицепс и корем и Петък-Бицепс. Събота и неделя Почивка. За всеки мускул правя по 3 упражнения. А сериите са ми 10 1-ва серия, 8 втора и 6-7 трета.
Ето и снимки, за да добиете и виждане за тялото ми.
Мнението беше редактирано от Васил Стефанов на 24.11.12 00:15.
24.11.12
00:20
Краката са ми доста слабички, и съм пробвал да правя клекове но просто не саумяваям да извърша правилно, упражнението. А за бицепс и трицепс, не знаех че трябва да са на едно. Трябва да се пробва :) .
Много малко храна приемаш ... трябват ти повече белтъци, мазнини и въглехидрати. В момента основно менюто ти се състои от въглеихидрати само. Вкарай повече месо, хляб или паста. Мазнини може и от ядки да си набавяш, но определено ще трябва повече да консумираш.
Тренировките ти не са добре според мен, но тук не съм компетентен, но предполагам, че трябва да се променят. В общи линии за*би коремните преси, а наблягай повече на ръцете си, гърба, гърди и най-вече на крака. Коремните мускули ще се развиват успоредно с това.
24.11.12
10:32
А може ли, да ми предложите някаква програма, по която да тренирам. Благодаря ви предварително :)
Тренировка А
1.Клек
2.Лежанка
3.Кофички
4.Гребане с щанга/дъмбел
Тренировка Б
1.Мъртва тяга
2.Раменни /Милитъри преси
3.Набиране
4.Повдигане на краката от стенд
Това ти е основата.Ако държиш толкова на бицепса и трицепса , слагаш като 5-то упражнение на Тренировка А - трицепс 3х8 , а бицепс като пето на Тренировка Б (но може и без тях ,поне засега)
Сериите си ги прицени сам , но според мене 4 серии на всяко основно упражнение са достатъчни , а повторенията да са около 7-8.Ако не знаеш техниката на клека и тягата , като за начало седни прочети на теория и гледай тяхното изпълнение - има достатъчно клипове в интернет.
Аз те съветвам на тренираш 3 дни. Ето така : А , почивка , Б , почивка , А почивка , почивка
другата седмица обратното - Б , почивка , А ,почивка , Б , почивка , почивка
И така да ги въртиш..
Мнението беше редактирано от rory на 24.11.12 11:47.
24.11.12
15:02
Благодаря ти за съветите, ще пробвам този режим на тренировка. Ще погледна изпълнението, на упражненията за крака. Благодаря на всички за съветите. Накрая на деня днес, ще напиша и как е преминало днешното ми хранене. Благодаря отново :)
24.11.12
15:45
казано от Васил Стефанов на 24.11.12, 00:20:
Краката са ми доста слабички, и съм пробвал да правя клекове но просто не саумяваям да извърша правилно, упражнението. А за бицепс и трицепс, не знаех че трябва да са на едно. Трябва да се пробва :) .
Не съумяваш да извършиш правилно упражнението, защото не съумяваш да подбереш правилно тежестта, т.е. прекалено тежко без заучена техника и достатъчен контрол и сила в стабилизиращите групи, като резултат неправилно изпълнение. Започни ако е нужно с празен лост или дори със собствено тегло под наблюдение на опитен партньор докато заучиш изпълнението и давай смело.
Бицепс и трицепс НЕ ТРЯБВА да са на едно, НЕ ТРЯБВА и да са отделно един от друг, възможни са и двата варианта, въпроса е, че не трябва да са САМО бицепс и САМО трицепс в отделни дни. Виж предложението на Anyone, няма да сбъркаш.
28.11.12
23:48
Здравейте, вече започнах да тренирам по програмата която ми предложихте. Почнах клековете с малка тежест, пъва серия само с лоста. Но малък лост 10 кг, после 2 и 3 серия с 15 кг и 4-та с 20 кг.
А ето и храненето ми, през последните два дена:
Вторник- в 9:50-кашкавалка, 2 домата и един портокал, 12:30-кроасан, 15:05-две кебапчета, две филии хляб, салата от дамти и краставици и един банан, 18:30-парче пица, 21:45- пилешка супа 2 филии хляб и една ябълка.
Сряда-9:15- парче пица, 2 домата, 1 портокал, 13:00- бисквити белвита, 15:10-2 кебапчета със салата от домати и краставици, 2 филии хляб и 1 банан, 18:30-парче пица, 22:30-Тутманик с една кофичка кисело мляко 3,6% масленост.
С тези пици,тестени изделия и кебапи до никъде нямаде да я докараш.
1 кило мръвка струва 7-8 лв.А вярвам че за пици и тесто даваш поне 5лв на ден!
29.11.12
00:19
Проблем ли е ако си хапвам, тестяно, защото то ми е любимата вкусотия.
Не е проблем. Освен, че няма да качиш мускули.
П.П. Е, не е много здравословно, ама и това не е проблем, докато си на 20.
Мнението беше редактирано от Петко К на 29.11.12 10:17.
Той 60 кила,човека.Ако си набавя достатъчно протеин,ефекта от тестото ще е допълнително омязняване,но дори това за него ще е прогрес.
ПП
Към автора,ако мислиш че здравословното хранене върви ръка за ръка с “вкусно” или трябва се научиш да готвиш или трябва се примириш,че ще ядеш безвкусно.
Мнението беше редактирано от balabanov на 29.11.12 10:28.
Допълнителното омазняване никога не се брои за прогрес освен ако не си сумист ;)
Иначе, проблема е точно, че с такова хранене не си набавя достатъчно (качествен, а и като цяло) протеин.
08.12.12
00:13
Мислех че по време на периода за покачване на мускулна маса може да консумирам всякакви храни в неограничени количества. Както виждате аз така и правя, смисъл не прекалявам , но си хапвам от всичко.На скоро отново си мерих ръката и вече е 33 санта, а преди 2 седмици беше 32,2 санта. Меря я в не напонпано състояние, а след тренировка е 34.
08.12.12
10:22
По въпроса за храненето можеш да прочетеш това: http://www.bb-team.org/articles/908_ravnomerno-balansirana-dieta-rbd
А растежа на ръката си е доста добър наистина.
Ако консумираш всякакви храни в неограничени количества, по-вероятно е да вдигнеш процента на мазнините, отколкото да изградиш чиста ММ. Изгради си някакъв режим, виж колко ти е ОКБ, завиши го малко и ще останеш много по-доволен. Винс Жиронда казва, че бодибилдингът е минимум 85% хранене ;) Успех.
16.12.12
21:02
Здравейте хора, днес правя два месеца от стартирането в бодибилдинг залата. Ето моя снимка, какво съм постигнал за 2 месеца. Моля, дайте своите коментари!
16.12.12
21:16
Като ти сравнявам снимките, които си качил преди почти месец виждам главно разлика в ръката - качил си леко бицепса, иначе коремната преса ти е много добра.
02.01.13
22:48
Здравейте, днес си купих сорватъчен протеин от аптеката. На опаковката пишеше, а и аптекаря ми каза да го приемам, по 10 гр. след тренировка в 150 мл вода. Искам да ви попитам през дните, които почивам, как да го приемам?
02.01.13
22:54
Ами приемай си го както е писано на опаковката и в тренировъчни и в нетренировъчни дни. А кажи колко протеин има в една доза, че нещо доста малко ми звучат 10 гр.
02.01.13
23:02
Ами не знам точно, значи на опаковката пишеше, в 60 гр има 60% протеин, останалото беше глутамин, аминокисилини и витамини. И на мен ми се стори малко, но аптекаря така ми каза, а пък и така пишеше на опаковката.
02.01.13
23:22
Разбира се :)
02.01.13
23:36
казано от Васил Стефанов на 02.01.13, 23:02:
Ами не знам точно, значи на опаковката пишеше, в 60 гр има 60% протеин, останалото беше глутамин, аминокисилини и витамини. И на мен ми се стори малко, но аптекаря така ми каза, а пък и така пишеше на опаковката.
Аминокиселините са изграждащ елемент на протеина, а глутамина е една от аминокиселините. Така че аминокиселините и глутамина СА тези 60%, а не останалото. Останалото са въглехидрати, овкусители и пълнеж.
60% означава 60гр протеин на 100гр пудра или 6гр протеин в 10гр доза, което е по-малко от едно яйце т.е.нищо.
Приемай по 40-50гр пудра (24-30гр протеин) след тренировка или между следтренировъчните хранения, а в нетренировъчни дни след ставане или между храненията при необходимост (недостатъчно протеин в храната).
02.01.13
23:44
Благодаря за помощта ви :)
03.01.13
22:51
Здравей, първо благодаря за интереса към темата ми. Ами купих от аптека в моя град. Значи цената му беше 12,90 за 250 г, а марката беше BIOGAME. Ето и още информация, http://www.biogame.biz/?page=products&level=3&prod_id=26#product
Аптекарят ми каза, че по 10 г една мерителна лъжичка след тренировка ми е напълно достатъчна!
03.01.13
23:11
Много са 10,взимай по 3-4 за по-сигурно.Сериозно,защо не питаш преди да си купиш нещо такова ? Взел си си един изключително скъп и некачествен протеин.За 75-90лв. можеш да си вземеш 2,3кг. качествен протеин - сам си прави сметките.И не ги слушай тия аптекари,изпий го на 5 пъти - по 50гр. след тренировка и друг път не си вземай подобно нещо !!!
29.01.13
00:16
Здравейте, днес закупих отново сурватъчен протеин, този път на американска фирма SportPharma, 500 гр. доста хора от залата ме посъветваха да го приемам по 15 гр преди и 15 гр след тренировка. А ето и вече подобреното ми хранене!
Закуска-200 гр мюсли с мед и орехи със 300 гр прясно мляко и една ябълка, след което тренировка.
Обяд-Едно пилешко бутче с гарнитура от картофи, 2 филии хляб, 30 гр бадеми и един банан.
Вечеря-200 гр спагети с около 50 гр сирене, 40 гр бадеми, една ябълка и чаша от 250 мл прясно мляко. От утре почвам протеина. Та мнение за сегашното ми хранене и протеина :)
29.01.13
23:21
Днес:Закуска-200 гр спагети с около 50 гр сирене, 40 гр бадеми и една ябълка. Малко по-късно 15 гр сурватачен протеин, тренировка и след тренировка още 15 гр сурватачен протеин. Обяд пилешко бутче с картофи, 2 филии хляб и 1 банан. Вечеря, 200 гр пилешки гърди на скара, 2 филии хляб, салата от маруля, с малко оцет и растителна мазнина, една кофичка кисело мляко 400 гр, 3,6 %.
30.01.13
08:54
Мнение за протеина май ще трябва да кажеш ти като го взимаш известно време. Аз тая марка не съм я чувал :)
А за храненето ти - какво целиш в момента - качване или чистене?
30.01.13
20:16
Ами целя покачване на мускулна маса. Има лек напредък, вече ръката ми достигна размера от 34 и половина.
28.06.13
00:04
Здравейте, реших след временна пауза, да продължа дневника си. Промених начина си на хранене и трениране. И ето как изглежда днескашното ми меню:
Закуска:4 филии хляб намазани с растително масло, 150 гр краве сирене, една чаша прясно мляко (250 мл), един банан около 150 гр!
Обяд:3 филии хляб, 170 гр пилешка бутна пържола на скара, салата от домати и краставици с растителна мазнина и една кофичка кисело мляко, 2% (400 гр)
Вечеря:200 гр скумрия на скара, три филии хляб, салата от домати и краставици с растителна мазнина.
Седмична тренировка: Събота, гърди- средна част на гърдите на лежанка 3 серии по 12-10-8, горна част на гърди на лежанка 3 серии по 12-10-8, повдигане на дъмбели от лег с обратен наклон 3 серии по 12-10-8, флайс с дъмбели 3 серии по 12, 10, 8. Изпопвам с кофички, до отказ. Корем-Коремна преса 3 серии по 20, 20, 20, вертикални коремно-тазобедрени повдигания 3 серии по 15, 15, 15, извивки встрани с дъмбели 3 серии по 20, 20, 20.
Неделя, гръб-придърпване на вертикален скрипец широк хват 3 серии по 12, 10, 8, придърпване на вертикален скрипец тесен хват 3 серии по 12, 10, 8, гребане с щанга, чукчета 3 серии по 12, 10, 8, придърпване на долен скрипец 3 серии по 12, 10, 8. Изпопвам с едностранно гребане с дъмбел до отказ.
Понеделник, рамо-раменни преси с дъмбели от седеж 3 серии по 12, 10, 8, повдигане на щанга до брадата 3 серии по 12, 10, 8,
повдигане на ръце встрани 3 серии по 12, 10, 8. Корем-Коремна преса 3 серии по 20, 20, 20, вертикални коремно-тазобедрени повдигания 3 серии по 15, 15, 15, извивки встрани с дъмбели 3 серии по 20, 20, 20.
Вторник, трицепс-изтласкване на щанга от лег с тесен хват 3 серии по 12, 10, 8, френско разгъване с щанга от лег 3 серии по 12, 10, 8, едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава 3 серии по 12, 10, 8. Изпопвам с кофички до отказ.
Сряда, бицепс-бицепсово сгъване с щанга 3 серии по 12, 10, 8, бицепсово сгъване с дъмбели от наклонен седеж 3 серии по 12, 10, 8,
скотово сгъване 3 серии по 12, 10, 8. Изпопвам със концетрирано сгъване до отказ на ръцете. Корем-Коремна преса 3 серии по 20, 20, 20, вертикални коремно-тазобедрени повдигания 3 серии по 15, 15, 15, извивки встрани с дъмбели 3 серии по 20, 20, 20.
Четвъртак, крака, клек с щанга зад врат 3 серии по 12, 10, 8, напади с дъмбели 3 серии по 12, 10, 8, бедрено разгъване на машина 3 серии по 12, 10, 8. Изпопвам с клекове със собствена тежест до отказ!
Петък-почивен ден.
Моля за вашите коментари, за храненето и тренирането. Благодаря ви предварително! :)
08.07.13
00:12
Здравейте приятели, имам няколко въпроса към вас, ще бъда доволен ако ме посъветвате! :) Първият ми въпрос е, дали тренировачната ми програма за крака е правилна. Значи започвам с 3 серии клякане с щанга, а повторенията варират 12-10-8. Второто упражнение ми е напади с дъмбели, там отново сериите са три, а повторенията варират между 12-10-8. Третото ми упражнение е бедрено разгъване на кауф машина и отново 3 серии по 12-10-8 повторения. Накрая изпопвам краката с клекове със собствена тежест до отказ.
Втория ми въпрос е, добре ли приемам гейнера си, 30 гр, преди и 30 гр след тренировка.
Третият ми въпрос е мога ли да заменя, горна част на гърди с щанга , със горна част, само че с дъмбели, защото с тях ми е по удобно.
И четвъртият ми въпорс е имам ли нужда от кардио и по някакъв начин, то би ли помогнало спрямо тренировките ми. Ето мерките ми, височина 172, 59 кг, лява ръка 33см , дясна 33,5см, гръдна обиколка 96 см, талия 77 см. Тренирам 6 пъти в седмица, събота гърди, неделя, гръб и корем, понеделник, крака, вторник, рамо и корем, сряда, трицепс, петък, бицепс и корем. Проемам за деня между грам и половина до 2 грама протеин за телесно тегло, хапвам полезни бързи въглехидрати, като мед и банани. Не прекалявам с бавните въглехидрати и ги приемам под здравословната им форма на картофи, ориз, хляб и не сладко тестяно, не ям пържено, понякога си позволявам напитки само с подсладители. Често ям кисело-прясно мляко, пилешка гръдна или бутна пържола на скара, шунка, сирене, кашкавал, риба скумрия, както и хляб до 3 само понякога сутрин 4 филийки, ориз, картофи, банани, мед. Това е като цяло за мен! Благодаря за отговорите ви предвърително! :)
Ако питаш мен, тия напади ги извади от програмата, както и тия клекове със собствено тегло “за изпомпване” ! Ако може да ми обясниш какво имаш в предвид под “бедрено разгъване на кауф машина” ?
За третия въпрос - Да!
Четвърти въпрос - Не, за момента по-скоро кардиото да ти се отрази на възстановяването т.е. ще ти пречи.
С тая програма едва ли ще имаш добро възстановяване!
08.07.13
12:21
http://www.bb-team.org/exercise/1153_bedreno-razgavane Това имам в предвид под бедрено разгъване. Благодаря ти за вниманието Pepi4a. Искам да те попитам, ако съм те разбрал правилно, значи претренирам мускулите си?
09.07.13
23:52
Здравейте приятели, днес тренировката ми се състоеше от 3 базови упражнения за рамо, трицепс и корем. Също така смених някой от упражненията, за да има малко стрес върху мускулите. Ето как премина тренировката ми: 3 серии по 12-10-8 раменни преси с дъмбели от седеж, 3 серии по 12-10-8 повдигане на ръце встрани и 3 сериии по 12-10-8 повдигане на дъмбели встрани при наклон напред. После последваха две упражнения за трапец, 3 серии по 12-10-8 повдигания за трапец,с дъмбели, и 3 серии по 12-10-8 повдигания с щанга. И за финал корем, 3 серии по 20 коремни преси и 3 серии, по 15 вертикални коремно-тазобедрени повдигания.
А храненето ми за днес е:
-Закуска: 150 гр. мюсли съдържащи ( овесени трици, пшенишени и ръжения ядки, ленено семе, сусам, слънчоглед, тиквено семе и кокосови стърготини) залятис 250 мл прясно мляко и две твърдо сварени яйца.
-Обяд-145 гр пилешки гърди на скара със салата от домати и краставици, подправена с малко оцет и растителна мазнина за вкус и две филийки хляб.
-След тренировъчно хранене-120 гр извара и един банан около 100-150 гр.
-Вечеря-170 гр пилешки дробчета задушени във вода, растителна мазнина, вино и соев сос, със салата от домати и краставици подправена с малко растителна мазнина и оцет, 3 филии хляб и 300 гр кисело мялко 2%
Изпита вода-2,5 литъра.
Моля за вашите мнения, благодаря ви предварително! :)