Кольо Пияндето и Волейболът

Прескочи до:

а аз си мислех, че само в наща съблекалня в блъсканица... :D

08.01.13
23:20

Яд ги е, че нямат плочки и хейтват (wasntme)

08.01.13
23:22

казано от Заболотная на 08.01.13, 23:15:

Супер си Кольо, не ги слушай, на живо си още по-хубав и здрав :D

тя е много права за истинския образ, чудя се как ли ще изглежда колежанската снимка за лятото.:D(sun)

08.01.13
23:22

казано от lustoykov на 08.01.13, 23:20:

Факт! Знаеш ли как си ги показваше гадината на последния мач?! Ей, така, небрежно, си повдигаше тенисчицата, уж, за да си избърше потното чело :D :D :D

09.01.13
00:46

казано от karfi4ka на 08.01.13, 23:22:

Факт! Знаеш ли как си ги показваше гадината на последния мач?! Ей, така, небрежно, си повдигаше тенисчицата, уж, за да си избърше потното чело :D :D :D

Това и аз го правя, ама нямам плочки. Показвам си косматото шкембе само :D

казано от karfi4ka на 08.01.13, 23:00:

Пиянденце, ти си станал истински Марий Никифоров (Мария, не се обиждай, не е с лошо, само се шегувкам ;) ) :D :D :D

Сега, Карфиче... плажната тренировка си има задължителни атрибути. Не може в края на такова занимание да не си направиш снимка в съблекалнята, то си е част от цялостната процедура. :) Та просто нямаше как... имаше доста хора във фитнеса, иначе щях цяла фотосесия да направя.

казано от Десо на 08.01.13, 23:09:

И точно като кифлите дето се снимат в кенефа (банята), и Колето показва демо версията, а реалността е много по-плачевна :D :D :D

Айде стига ревност, Дескооо... :*

казано от Заболотная на 08.01.13, 23:15:

Супер си Кольо, не ги слушай, на живо си още по-хубав и здрав :D

Изчервих се, бре... (blush)

казано от kristiancho на 08.01.13, 23:18:

а аз си мислех, че само в наща съблекалня в блъсканица... :D

Ти ако видиш в банята на волейболната зала какво е... (giggle)

казано от lustoykov на 08.01.13, 23:20:

То па мойте едни плочки... теракот направо... :x

казано от karfi4ka на 08.01.13, 23:22:

Ми с к’во да се забърша, бре?! :D
А вий що ме зяпате там, ммммм? (dull) :P

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.01.13 10:59.

09.01.13
11:03

Аз изкам да попитам за малко лично инфо,а пък ти си реши дали искаш да отговориш:
От кой град си ?
Къде тренираш волей?
Колко години вече имаш стаж?
Как ти се отразява конкретно този спорт на настроенията ,тренировките във фитнеса и ставите?
Питам от любопитство към спорта,ако прецениш можеш и на ЛС да пишеш.

Успехи ! :)

казано от Excess на 09.01.13, 11:03:

Аз изкам да попитам за малко лично инфо...

Нямам никакъв проблем да споделя тези неща публично... те не са чак толкова интимни и лични. :)

От София съм. Тук съм роден и цял живот съм живял в този град.
Играя в Пирин Хайстер ЛТУ (Благоевград). Тренираме в София, зала Бонсист (до УНСС).
Започнах да тренирам волейбол през 1991 година. Не съм прекъсвал до днес.

На последната питанка не мога да отговоря така телеграфно, но все пак ще опитам. :)

Как волейболът ми се отразява на настроението... никога не са ме питали това. :) Разбира се, че ме зарежда изцяло позитивно и ме откъсва от проблемите. След тренировка съм по-разумен и рационален. На игрището забравям всичко и всички, които са извън него. Спортът не е само приятни емоции, има и доста горчиви хапове, но във всички случаи се струва и не съжалявам за нито една минутка, прекарана в залата.

Как волейболът ми се отразява на тренировките във фитнеса... ми... не ми пречи, определено. :) Винаги приоритет има волейболът, щангите за мен са просто задължителна физическа подготовка. Във фитнеса винаги тренирам така, че да ми е от полза на игрището. Нямам и никога не съм имал бодибилдинг цели, не съм бодибилдър и не тренирам като такъв. Не гоня и визуални цели. Искам съвсем различни неща и тренировките във фитнеса са един от факторите за тяхното постигане.

Как волейболът ми се отразява на ставите... в моя случай - не напълно позитивно. Толкова години активен спорт на това ниво няма как да бъде без последствия. Силна амортизация - по-кратко не мога да го кажа. Всеки, който иска да излезе от коритото на съботно-неделния спорт, обаче, трябва да е наясно - навлизането в сериозния спорт се заплаща в една или друга степен със... здраве. Грубичко звучи, но е така.

Ако искаш - ще бъда по-подробен. С удоволствие говоря на тези теми. :)

09.01.13
13:09

Това ми е достатъчно,интересувах се защото ми харесва много спорта и се чудех къдемога да играя по активно,но за съжаление не съм от София.
За ставите питах защото ако тръгна по редовно искам да знам колко често да е ,нямам желание за професионална изява (не съм на 15 ,че да имам за кога) а,иначе за фитнеса питах защото аз гоня малкоразлични цели за външността ,искам да кача поне 5-10кг мм, следователно знам как изморява 1-2 часа игра на волей,и това ме интересуваше.
Мерси за отговорите, и успех със спорта и само напред!
:)

казано от Excess на 09.01.13, 13:09:

За ставите питах защото ако тръгна по редовно искам да знам колко често да е ,нямам желание за професионална изява (не съм на 15 ,че да имам за кога) а,иначе за фитнеса питах защото аз гоня малкоразлични цели за външността ,искам да кача поне 5-10кг мм, следователно знам как изморява 1-2 часа игра на волей...

Амортизацията и въздействието на всеки един спорт върху ставите не се определя единствено от честотата на неговото упражняване. Това, че волейболът изморява, е вярно... но и не значи, че няма да можеш да увеличиш мускулната си маса.

Благодаря за добрата дума! :)

Понеже малко хора имат куража да си признаят, ето  аз ще го кажа: Обичам дните, в които не тренирам. Имам си по един такъв всяка седмица! Понякога си позволявам и втори, но само когато се налага. Има един стар лаф, че почивката ражда шампионите, а тренировката съсипва цялата почивка! С пълна отговорност потвърждавам, че това е абсолютна истина... но само за тези, които имат достатъчно опит, за да знаят колко струва почивката и как да я използват. Останалите имат още хляб да изядат и е по-добре да слушат знаещите.

В дните без тренировка като правило ме гони голям глад. Желязно правило... сякаш тялото използва намалението и си иска гориво, за да навакса на спокойствие. Който иска да направи нещо добро за себе си - ще увеличи леко енергийния прием за деня. А този, който е истински тарикат, ще го направи само с качествена храна.

Избива ме на белетристика като нямам тренировка... (sun)

10.01.13
09:32

Значи днес е денят?
Давай Коле, ти си! :)
Пусни нещо нетарикатско, ей така за тръпката :P

Мдам, само в четвъртък не тренирам. :)

Абе една разпасана банда снощи за малко да ме подхлъзне към някакви сладоледи, но имах шанс - беше затворено! (giggle)

10.01.13
10:17

Когато съм на пауза известно време от фитнеса,и не ги обичам,но като мине един два  месеца време и започвам и аз да ги уважавам тези свободни дни,даже сега тренировките ми май ще бъдат 3 дни в седмицата,защото аз вярвам че мускулът иска доста почивка.
Предполагам ,че при всички зависи дали са си починали ,че да ги обичат и сигурно е моментно,ако се застоиш една седмица ще ти дожалее за залата,според мен!
:)

Ами... лятото бях решил 2 седмици да не спортувам, даже резки движения да не правя... :) Отидох на море и след 5-6 дни вече се оглеждах като освирепял вълк за фитнес... накрая намерих едни лостове и така, уж за снимките (които са в галерията ми), уж на шега и без да се напъвам... а се изтренирах доста тежичко. :D Свикнал съм със спорта и съм абстинентен, когато не се движа. Дали ще е волейбол, баскетбол, тенис на корт или маса, фитнес, кросфит, атлетика или нещо друго... Не мога да се залежавам в къщи, защото не се чувствам щастлив.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.01.13 10:40.

10.01.13
21:50

казано от Кольо Пияндето на 10.01.13, 09:43:

Абе една разпасана банда снощи за малко да ме подхлъзне към някакви сладоледи, но имах шанс - беше затворено! (giggle)

Я не лъжи, ти водеше бандата! Даже предлагаше различни алтернативи на затвореното! :D

Само ви пробвах... дали ще се съгласите... (sun)

17.01.13
09:20

Супер! Точно това ми трябва - основни неща за храна, които имат ефект, и тренировъчен режим като моя.  И само ако е може едно въпросче, а то е за такива чести аеробни тренировки какъв е най-добрият начин за възстановяване?

х123, трудно може да се отговори еднозначно на този въпрос.
Нещата се свеждат до комбиниране на много фактори с различна същност.

Възстановяването започва от... натоварването. Имам предвид, че натоварването трябва да се дозира и разпределя така, че да се поддържа субмаксимална, но сравнително постоянна кондиция за желания период от време. Това се постига като се изгражда цикличност на тренировъчния процес (седмична, месечна и за по-дълъг период от време). Всичко това е ориентирано времево, т.е. спрямо някакво събитие - състезание, турнир или нещо подобно. Изписах всичко това с идеята, че натоварването не във всяка тренировка е върхово и еднакво спрямо тялото. От там тръгва възстановяването - да почиваш в движение (чувал съм и понятието активно възстановяване). При нас има наистина тежки тренировки (с много скачане и лягане), но те се редуват в определена последователност с тренировки, отработващи по-леки технически елементи и/или тактика. Отделно от това различен приоритет се отдава на физическата подготовка (обща и специфична). Целта на цялата тая гимнастика е да не се смазваш от тренировки (да смажеш някой с тренировка - от това по-лесно няма, вярвай ми!), а да даваш възможност на тялото да поема нужното натоварване за един сравнително дълъг период от време.

Това, което е изцяло мой ангажимент в моя режим, е да наглася оптимално нещата с общата ми физическа подготовка. Разбира се - съгласувам го с треньора на отбора и го правя съобразно разпределението на мачовете. Усещам тялото си, знам какво ми предстои и по това определям до каква степен да се натоварвам с щанги.

Когато усетя, че не възстановявам добре, първата ми реакция е да погледна храната. Не се притеснявам да я увелича разумно, но го правя изключително за сметка на качествени храни. С други думи - увеличавам енергийния прием, но не за сметка на шоколад, а чрез белтъчини и мазнини. Почти винаги в такъв момент правя и всичко възможно да си осигуря още малко сън. Ако е необходимо, следващата стъпка е преразглеждане на тренировъчния план - първо започвам с намаляване на натоварването във фитнеса (случва се и направо да елиминирам някоя тренировка с щанги). Като краен вариант се е случвало в някои моменти тренирам на по-лек режим и в залата за волейбол.

Хубавко е човек да намира време за възстановителни мероприятия като масаж, парна баня и сауна. Това, обаче, изисква много повече време и за съжаление в моите очи почти не е съвместимо с начина на живот при човек, който ходи на работа (т.е. не се занимава само със спорт).

Не знам дали успях да ти отговоря така, че да ти бъда полезен.
Давай да дискутираме, ако не съм се справил. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.01.13 23:17.

18.01.13
19:49

Изключително изчерпателен отговор! Много ти благодаря, не го очаквах. Разбрах всичко, което искам, че и повече. Определено се замислих за всички неща и си промених храната доста... Няма време и място да се ядът глупости. :) Но се чудех как да разбера кога е максимумът ми на тренировки и кога идва приема на добавки. Много ще се радвам, ако ми отговориш.

П.П. Нямах време да драсна отговора, затова е толкова късно.

казано от x123 на 18.01.13, 19:49:

...как да разбера кога е максимумът ми на тренировки и кога идва приема на добавки.

Майчице... старост-нерадост! (giggle) Съвсем забравих, че си писал... когато видях мнението ти нямах възможност да отговоря и... деменцията е взела своето после! (party)

Този въпрос ми е по-труден от предишния, определено. Причината за това е, че е отговорът му е свързан с прекалено много индивидуални и/или относителни фактори. Преди всичко трябва да уточним за какви добавки говорим. Приемането на витамини е едно, а употребата на предтренировъчни стимуланти - нещо коренно различно (като значимост за организма и здравето му). Най-точното, което мога да ти кажа, е следното - най-разумно е добавки да се използват след като си опознал в голяма степен тялото си. Това винаги е дълъг процес, свързан с много проби и грешки. Трябва да знаеш как тялото ти реагира на различни тренировъчни методи, на различни хранителни режими и стратегии, как възстановява при различни натоварвания и т.н., т.е. ти сам да набереш достатъчно надеждна ‘база данни’ за самия себе си. Тогава ти ще си достатъчно наясно какво от света на добавките би могло да ти помогне да направиш нещата още малко по-добре. С тези познания ти ще можеш да установиш и ефективността на добавките за постигането на преследваните от теб цели, защото ще можеш обективно да сравниш със знанията за това как вървят нещата без добавки.

Затова съветвам хората без достатъчно опит да не бързат с добавките - те просто не могат да разпознаят и разграничат ефекта им... ако успеят да получат изобщо такъв, защото често допускат големи компромиси в режима си, които обезсмислят много усилия и разходи. Няма и точна дефиниция за това кога човек излиза от групата на начинаещите... някои остават такива дълги години, други за няколко вече имат една доста прилична представа за нещата. Определящото е кой до каква степен използва главата си в спорта.

Ако ще си говорим за добавки - дай да е по-конкретно, че така сме почти изцяло в зоната на философията. :)

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Странно се чувствам през последните десетина дни. След някои на пръв поглед не особено тежки тренировки едва допълзявам до къщи... други, очаквано доста по-тежки натоварвания, поемам като на шега и съм готов да питам за още. Допускам, че връзка с това има преминаването към по-леки натоварвания с щанги. Пипнах храната... в посока увеличаване, разбира се. (giggle) Витамините ги започнах отдавна, от днес започвам и прахчетата (ВСАА + левцин). Левцинът на прах има МНОГО екзотична текстура - фини парцаливи кристали, блестящи като брокат, а в буркана се разлива почти като течност. Малко е стряскащо, човек има малко по-различна представа за прахообразно вещество. Абе... пени се - не пени, ке го пия! :D Това, на което много се надявам, е BCAA Blast да успее да маскира не особено приятния вкус на левцина. Гадости по време на тренировка не ми се пият.

Място за отстъпление няма. Три контроли тази седмица, следващата - лагер в Благоевград (и една контрола там), после започват битките. Тялото за сега държи фронта, но от време на време ахилесът ми напомня, че съм се разбеснял повече от нормалното... :) Два месеца ще е зорът... ще видим кой е кум, кой сват и кой е на булката брат... и дали ще оцелея. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.01.13 12:29.

Я да поизтупам прахоляка от тоя дневник... :)

Тези, които ми следят спортните напъни и неволи, може би си спомнят, че заради контузийки доста време не натоварвах краката с щанги. Намерих алтернативи, макар не компенсиращи в пълна степен силовите тренировки във фитнеса. От есента бавно и полечка отново поглеждам към упражненията за крака с тежести. За съжаление отново имам проблеми с контузии и работя специфично с упражненията за краката.

В последните месеци (след наблюдения, консултации, контузии и т.н.) се оформи мнението, че една от основните посоки, в които трябва да работя в предстоящата година, е мускулният контрол. Да, силата е важно и чудесно нещо, но мускулният контрол (при мен поне) се оказва важен фактор за поддържането на желания тонус и особено за превенцията на травмите в моя спорт. Допускам, че това важи и по принцип за всички, които искат да спортуват и да бъдат здрави.

И понеже в момента усещам какво чудо съм си причинил вчера с някакви определено скромни тежести, реших да споделя тук някои мои впечатления. На кратко - работя с по-малки тежести, но при бавно темпо и със задържане в определени позиции. Снощи си причиних лоши неща с клякане на смит-машина - 4 серии по 8 повторения с 60 kg. При темпо 6-4, обаче (6 секунди надолу, 4 секунди нагоре). Трябваше да го правя при 8-6, но в събота имах мач, който ми дойде доста тежичък (5 гейма, над 2 часа) и в краката ми нямаше капка свежест. Правих и и клякане на един крак, облегнат на fitball на стената - отново при темпо 6-4, 3 серии по 6-7 повторения. Тренировката ми за крака съдържаше и още упражнения (главно за прасци, защото лекувам ахилес отново), но при подобен принцип.

Всичко това изглежда разхвърляно, но мисълта ми е следната - хубаво е всеки да помисли за мускулния контрол и да заделя някаква част от времето във фитнеса за това качество. Този контрол се подобрява бавно, но при мен оказва забележимо влияние върху тонуса и поведението на мускулатурата по време на обичайните натоварвания. Затова... от време на време си оставяйте егото в къщи, преди да тръгнете към щангите и поработете с по-скромни тежести при бавно контролирано темпо. Тренировката няма да е много по-лека от обичайната, имайте ми доверие... :)

11.03.13
10:13

В Шумен има един треньор, който много харесва този метод на контролирано изпълнение. Лично аз не съм се подлагала, но мои познати са ми споделяли, че им е идело да ревнат на такава тренировка ;(

Вярвай им - плаче им се! :D Опитай някой път. :)

казано от Атанас Георгиев на 11.03.13, 14:29:

Дотук прочетох почти всички коментари и честно казано тоя Кольо направо банален ми става вече ...който и дневник да отворя все хейт и все съвети, с които въобще не помага и няма полза. :D

(nlove9) (nlove9) (nlove9) (party) (nlove9) (nlove9) (nlove9)

Мислех да го репликирам, но :

1. Е на 15
2. Показва липса на достатъчно сиво в-во

ме спряха... :D

На този младеж мога и баща да му бъда. :) Да се обяснявам - нямам нито една причина да го правя.
По-скоро съм доволен, че гумени глави и мързеливци нямат полза от мен.

От началото на месеца отново започнах да приемам креатин монохидрат. Мисля да експериментирам с по-продължителен период на прием, пък да видим какво ще стане. Просто искам да споделя впечатленията си от Performance Creatine на SAN. Продуктът е наистина много добър избор според мен. Микронизиран е до забележимо по-малки частици спрямо монохидрата на Now Foods. Това значително улеснява приемането му с вода. Напълно неутрален вкус. Никакви проблеми със стомах и поносимост като цяло. Цената му е добра (опаковка 600 g взех). За ефективност предпочитам да не говоря, рано е още, но нямам особени съмнения.

18.04.13
15:36

казано от Кольо Пияндето на 18.04.13, 15:18:

От началото на месеца отново започнах да приемам креатин монохидрат. Мисля да експериментирам с по-продължителен период на прием, пък да видим какво ще стане. Просто искам да споделя впечатленията си от Performance Creatine на SAN. Продуктът е наистина много добър избор според мен. Микронизиран е до забележимо по-малки частици спрямо монохидрата на Now Foods. Това значително улеснява приемането му с вода. Напълно неутрален вкус. Никакви проблеми със стомах и поносимост като цяло. Цената му е добра (опаковка 600 g взех). За ефективност предпочитам да не говоря, рано е още, но нямам особени съмнения.

Само да вметна две неща. Първо коректно е да сравняваш микронизиран с микронизиран. Креатинът на Нау, който се продава в България, не е микронизиран. Те имат само една опаковка микронизиран - 500 грама, която се продава в САЩ. Аз лично ползвам само него.
Второ (и по-важно) е, че няма как на око да различиш микронизиран от немикронизиран продукт. :) Размерът на частиците е такъв, че не можеш да видиш с просто око нито едните, нито другите.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.04.13 15:36.

Боби, за първото си прав. Тук се продава немикронизиран монохидрат на Now Foods и е редно да се уточни това.
За второто, обаче, съдя косвено по някои мои наблюдения:
- при загребване с лъжичката се разпрашава в значително по-голяма степен
- смесен с вода дава видимо по-хомогенна смес
- частиците креатин се “утаяват” много по-бавно и почти не остават по стените на съда
- в устата усещам частиците по-малки (при опит да ги “сдъвча”)

Разбира се... това са субективни критерии, но понеже сравнително скоро пих монохидрата на Now, лесно забелязах разликите.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.04.13 20:18.

19.04.13
08:30

Честит Рожден Ден! Жив и здрав, Коле! (party)

19.04.13
08:46

ЧРД, Коле! :) Тежки тренировки и леки мачове ти пожелавам! :)

19.04.13
09:14

Честит Рожден Ден!
Всичко най-хубаво, жив и здрав, прав и корав :P

19.04.13
09:30

Честит Рожден Ден !
Здраве, сила, късмет и успешни забивки и блокади във всякакви сутиации :)

19.04.13
09:53

Честит рожден ден, Кольо! :) Здраве и успехи!

Carbohydrate

19.04.13
09:57

Честит Рожден Ден! Коквото си пожелаеш да се сбъдне!

19.04.13
09:58

Честит рожден ден! Жив, здрав и много успехи!

19.04.13
10:26

Честит рожден ден! Пожелавам ти много здраве, любов и успехи (party)

19.04.13
10:40

Чееестит рожден ден, г-н Пииииииииииии (sun) Подготвяй се! Ще бъде страшно! (makeup)

Честит рожден ден, много успехи в залата и извън нея! :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1