14.01.13
19:26
Искам да подхвана една дискусия, идеята за която взех от един друг форум (на английски е). Там сме колоездачки, бегачки, триатлонистки най-общо казано.
Лелите (така им казвам, защото повечето са жени на възраст) споделиха, че когато карат (или бягат, карат ски, правят излети) в студа, после апетитът им се увеличава. Аз съм го забелязала същото и след каране на студ, направо озверявам. Отдавах го на това, че енергията, която изразходва тялото в студа е повече и заради това става така.
Каква беше изненадата ми, когато се зачетох, че повече енергия се хаби в студа само ако си наистина леко облечен и трепериш или пък дрехите и екипировката ти създават допълнителен товар и така също се хаби повече, но процентът беше някакъв нищожен, нещо от сорта 3-7%. При това АКО ТРЕПЕРИШ!
Аз излизам добре екипирана, въпреки че дрехите ми не са тежки и не ми създават неудобство, но също така и не ми е студено през повечето време и не треперя.
После гледам да залъжа малко глада с чай и повече течности, че наистина след “студеното” спортуване, ти иде да ометеш хладилника.
Чудно ми защо се получава така: хем не гориш кой знае колко повече, хем си 100 пъти по-гладен и не стига дето си наказан да излизаш, когато кучетата дори се покриват на топло, ами после трябва да се ограничаваш, за да не стане да си избодем очите докато си изписваме вежди...
Споделете вие вашите впечатления. Знам, че повечето тук са gym rats, но все пак има хора, които бягат или ходят в студени зали, или на лостове или пък работят на студено...
Темата беше редактирана от Anelia на 14.01.13 19:27.
Енергията, която тялото изразходва в студа е повече, тъй като на него му е нужно: 1 - енергия за да повиши телесната температура до такава, че да си в състояние да си проведеш заниманието, да ускори пулса и т.н.; 2 - енергията, която норнамло би изразходило за дейността.
Рядко ми се случва да тренирам на екстремно ниски температури, но когато го правя: 1 - отнема ми много време преди мускулите ми да са в състояние да извършат каквато и да е работа; 2 - дрехите ми не са “тежки” защото това би затруднило допълнително движението; 3 - след това, както и ти казваш, апетита е осезаемо по-голям.
Проблема, който отчитам е, че ми се налага да дишам през устата, и студения въздух попаднал директно в дробовете ми причинява известен дискомфорт.
ПП: Предполагам, че тук инж. Маринов би се намесил доста по-детайлно и научно обосновано. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 14.01.13 19:41.
14.01.13
19:40
“хем не гориш кой знае колко повече”- това не може да е вярно, сигурно. Не съм тренирал на студено, но съм работил на студено- бях докер но пристанището в Бургас. Много студ.))) Мога да кажа по темата, че е вярно само за спортисти, защото тяхното спазване на режим на хранене е ключов. При нас нямаше такова нещо. За да работиш, трябва да ядеш. Работили сме по 12 часа на минус много)) и на вятър, но като си наяден няма страшно. След 4 часа работа има почивка, пак се наяждаш и така. Трепериш, но всичко е в рамките на нормалното. Нямаше такива чувства, като при вас))).
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.01.13 19:41.
14.01.13
19:42
Логично е според мен, не само при спорт на студено, а и преяждането през студените зимни месеци си е нормално като цяло. Отдавам го на факта, че когато навън е студено и ти си навън, телесната ти температура спада също, като се концентрира около най-важните органи - сърце, дробове (черен и бял) и храносмилателната система.
Яденето увеличава телесната температура. Кара тялото да изразходва енергия, а от там идва и повишаването на температурата. Също и термичният ефект на храната, като протеинът примерно кара тялото да изразходва най-много енергия за храносмилане и усвояване, в сравнение с другите макроелементи.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.01.13 19:44.
В студа се задейства термогенезата в организма, с цел да се запази оптималната температура на организма. Това става с лизиране (разграждане) на мазнини и въглехидрати. След като има спад в тях, следва и да се изостря апетита по някое време :)
Относно студа се обърни към инж. Марин Маринов. Това е човек, които ми каза преди седмица, че спал на отворено :)
казано от Петър Вътов на 14.01.13, 19:45:
Относно студа се обърни към инж. Марин Маринов. Това е човек, които ми каза преди седмица, че спал на отворено :)
Aз също спя на отворено и все още ходя по тениски. Все пак не е станало толкова студено ;)
14.01.13
20:12
Има нещо вярно.Тренирам баскетбол при 5-6 градуса почти всеки ден и съм облечен с тениска,къси гащи и тънък пуловер.След тренировка изяждам огромни количества храна... чак се учудвам къде я побирам таз храна :D
14.01.13
22:29
Да, и на мен не ми е чужд вторият стомах, който мистериозно се появява през това време от годината. Предвидливо от страна на Природата, бих казала.
Да се намеся и аз, защото пряко ме касае този въпрос.
Тренирам в студена зала- тръбопровода е замръзнал и няма вода, значи 24/7 температурите са под 0 дори под -1-2 градуса. Тренирам с 2 тениски и къси панталони, като честно казано студа след загрявката не се усеща. Според мен по-голям енергоразход има само в периода в който загряваш и вдигаш пулса, след това няма значение дали си на -200 или на +200- тялото си е достигнало оптималните нива за тренировка и си тренира. Също така 2- не съм забелязал осезаема разлика в апетита между трениране на топло/студено (става въпрос за вдигане на тежести), но според мен зимата е нормално да се случва преяждане тук и там. Все пак това е останало от предците ни и не е нещо което е необичайно- среща се и в природата, при меччките да речем :)
disclaimer : Това е моето непрофесионално и необразовано мнение, може и да е грешно :)
15.01.13
10:09
Ако се опиташ да намериш отговор само чрез термогенезата и калорийния разход, отговора би бил непълен. Има завишен калориен разход, но с малко - примерно ако изгориш 600 калории, 150 биха били за подгряване и овлажняване на дъха; до час след хранене температурата се вдига заради преработката на храната. Треперенето, дори при отсъствие на друга активност, също изчерпва гликогеновите запаси. Но огладняването има по-комплексни причини.
Основна роля в регулацията на енергийната хомеостаза има главният мозък, в частност хипоталамусът (междинният мозък). В една определена област от него (вентромедиален хипоталамус) се осъществява интегрирането на множество сигнали свързани с храненето, ситостта, глада и метаболизма. Част от тези сигнали произхождат от вътрешните органи, а друга част от централната нервна система. В хипоталамуса се намира хранителния център, който включва чувствителни към глада и чувствителни към ситостта клетки, които оформят центъра на глада и съответно на ситостта. Апетитът и ситостта се регулират чрез комплекс от невроендокринни сигнални пътища, в които участват около 40 хормона, невропептиди, ензими,различни други химични посредници и техните рецептори. Например в невроендокринна регулация на апетита участват галанина, серотонина, допамина, алфа-меланоцитостимулиращя хормон и т.н.; при ентеро-хормонална регулация на апетита участие имат грелина, инсулина, холецистокининиа и някои пептиди; мастната тъкан освен това фукционира и като активен ендокринен орган (затова и има толкова теории за активиране на термогенезата с излагане на студ). Военните изследоватлески центрове имат много такива изследвания - има и теория, че при активиране на кожните студови рецептори, те изпращат сигнал към гръбначния мозък, който пък освобождава орексигенен хормонален отговор. И се препоръчва при продължителни аеробни натоварвания да се консумират малко количества бързи въглехидрати - сушени стафиди например - за да се предотврати секретирането на грелин от мукозните (лигавичните) клетки на антрума (изходната част) на стомаха.
Друг важен аспект е дехидратацията - студа блокира нормалния импулс за поемане на течности; ако пиеш студени напитки (примерно носиш бутилка без изолация и навън температурата е под нулата), рязкото снижаване на температурата на вътрешните органи подава сигнали за нужда от затопляне и това може да активира някои от пътищата за стимулация на апетита.
16.01.13
20:10
Факт, апетитът се изостря, когато тялото е изложено на по-ниски температури. Всички плувци могат да потвърдят :)
Ахааа, ето нова информация за мен, която внася още светлина по въпроса. Значи плътността на въздуха при ниските температури оказва влияние и придвижването в гъстия въздух е доста по-трудно отколкото в топло време.
Значи при тренирането на студено при някакъв друг спорт (например фитнесче в студена зала) може и да не се горят кой знае колко калории повече, но при спортовете, свързани с придвижване: колоездене, бягане и т.н. ще има доста по-осезаема разлика. Разбира се, спортистът може да увеличи времето, за което ще преодолее дадената дистанция, но пък и другите фактори са от значение: по-обемните дрехи например.
И други причини се споменават в статията, доста фактори се натрупват, които правят тренировката по-тежка, така че чувството за по-голям апетит не е толкова субективно.