20.01.13
16:29
Почнах на 14 януари. Ай, че съм изгубила форма...леле, много зле! Тренирах не особено много и после 3 дена не можех да седна, да се обърна в леглото, да се наведа от мускулна треска...
Но, това минало.
Преди години тренирах здраво. Преди преди...има 3,5 години. Е, после карах колело, танци, планини, но за последата половин година- тц.
И съвестта ми прошепна да се върна в залата, и без това ся се преместихме близо до единствения фитнес, в който ходя.
Цел: да успея пак да изтичам 10км. Без значение за колко време. Просто искам да си повиша издръжливостта. И затова ще си записвам в тефтерчето ( разбирай тук), колко съм изтичала.
Е, най-вероятно ще забравя да го правя, но все пак важно е желанието!!!
ПС: месо не ядем!!! Нито пък извара! Или пък яйца, абсурд!
Така че ще се тренирам както аз си знам и ще си ям както аз си знам... Бе я го знам бе!
И понеже това е личен дневник, ми е абсолютно все тая дали някой ще коментира и ще ми дава съвети или упреци.
Оувър.
20.01.13
16:37
казано от vanillka на 20.01.13, 16:29:
Бе я го знам бе!
Тебе жокер не ти требе :D :D :D
Успех :)
20.01.13
16:40
Данке!
Аз да взема данапиша как беше днес, нали това е целта.
Та:
0,5 ходене с 6,5-7
2 тичане с 10-11-10
0,5 ходене с 6,5-7
2 тичане с 10-10,5-12-10
ходене.
Некст тайм трябва да вдигнем двата километра на 2,2, а когато ги вдигнем на по 3, ще махна средната пауза.
Целта е да изтичам 4 с 10-10,5 и след това ще надграждам.
20.01.13
19:41
Много интересен подход имаш :)
Не мога да разбера точно, какви са тези повторения или по скоро обиколки :D
Модерация: Това е форум, а не чат!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.01.13 20:27.
Ехеее...време беше да се включиш отново. Успех и ще те следя с интерес (sun)
Мнението беше редактирано от Margi на 20.01.13 20:38.
21.01.13
00:18
Хехе, здравей и тук, Маги :)) И аз ще те следя!
Аз преди много много не пишех тук, че тогава пишех курсови и само четях сайта и попивах. Но пък нали трябва да бъдем модерни :)) Не може вече само с фейсбук да се минем!
А на Петър ще кажа, че тичам на пътека като видна лигла, която не й се мърси в калта и не й се мъкнат сакове до НСА :))) Още е много кално из парка. Та какво правя- сменям ходене с тичане, като съм посочила първо километри, а после и съответните скорости.
След тичането, имам и силови упражнения. Нямам ден за това, ден за онова. Имам си дни за всичко. Натоварвам крака, корем, ръце и гръб, като няма да е зле и малко главата да си понатоваря някой път =)
Абе давам си сметка, че не съм чак толкова излязла от форма, но пусти мазнини! Обичат ми ханша, корема и бедрата и туй то. Лепнали са се там като дъвка зад ухото.
Айде лека!
22.01.13
11:03
по темата:
За спорта, храненето, веганството, моите изводи и опит, за всичко, което знам и споделям с вас.
http://vanillka.com/2013/01/22/the-importance-of-being-earnest/
С твоя линк ще скандализираш цялото фитнес общество...особено като се стигне до картинките на скандално изкусителните ти бонбони и торти. Подходящата емотикона в този случай би била: (droolinglikeapig)
Мнението беше редактирано от Margi на 22.01.13 13:30.
22.01.13
13:47
Ха! То сладкишите не са храна за всеки ден, а за повод :)
Така че- всеки си знае ;)
Пък и доста бонбони са със сурови ядки и плодове, без захар. Само дето шоколадът е със, но пък той е под 10% от теглото на бонбона :))))
Аз всеки ден си намирам повод да похапвам добре...което в повечето случаи не пречи храната ми да е И качествена. :)
Шоколада обаче никога не съм го правила със захар, винаги е с мед.
Здравей!От няколко месеца насам сайта ти ми е във фаворитките и честичко го преглеждам.Има страхотни рецепти!Продължавй в същия дух! :)
22.01.13
14:04
ееее, троганата съм!
Благодаря! Надявам се вече да пиша повече фитнес рецепти :)
От това, което изчетох в материала, който си пуснала, останах с впечатление, че имаш желание да влезеш в по-добра физическа форма и да коригираш това, което считаш за необходимо по тялото си. Мислиш ли, че бягането (и още повече това на дълги дистанции) ще ти помогне за целта? Аз виждам повече от един минус на плана ти в този му вид. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 22.01.13 19:30.
22.01.13
20:58
Откакто ти гледах клипчето за бетона, и от както и аз бях в същата ситуация :Д, съм ти върл фен :) Успех и с фитнес целите :)
22.01.13
23:04
Марги, аз тичането отдавна си го обичам. И ми е като един своенравен показател дали се развивам добре. Освен, че ми трябва доста кардио, за да си подобря и дишане, и да се изчистя, и за да се разгрея, ужасно много ми харесва!
А отделно искам и да вляза във форма като преди, защо не и да стана по-добра :Р
Айде доклад за днес:
2х1км, после 2,5км със скорост от 9-11км/ч, като държа 10 през повечето време. Сумарно: 6км. Мисля, че ако тичам с 9, ще успея да издържа доооста време, само дето ми става скучно и не мога да слушам толкова бавна музика.
След това силовите-ммм, много съм доволна! Увеличавм тежестите и повторенията и най се кефя, че упражнението за бицепс предния път ме озори на 8-то повторение, а сега изкарах 15 :))) Йе йе!
И после ....ходихме на кино. Пакет пуканки и бира и половин банан. Ся си хапвам хомус с кълнове, кюфтенца от леща и селъри....
Утре май ще е почивка, че ще творя у нас. Четвъртък...рано сутринта трябва да ида пак. Мисля, че по-рано ми е по-добре...Възрастта си казва думата.
ПС: клипчето за бетона...егати- как разбра, че съм аз?!
22.01.13
23:18
Еее малко инж. мисъл вложих :Д ( на клипчето има линк към сайта ти, тук също + някои визуални съпоставки :) )
22.01.13
23:21
т.е. го знаеш от преди и си се сетил.
здраве да е..полезно е да има такива откачени дни!
След като искаш да станеш добра в бягането, можеш да провериш настоящото си ниво с Теста на Купър :)
Аууу, Ваниллка, ти какъв сайт имаш :) Толкова хубави рецепти си написала и поднесла по прекрасен начин :)
За шоколадовите ти торти и бонбони... останаха ми очите по тях и сега си стоя на бюрцето и преглъщам с празни ръце :D Аз съм си маниячка на сладката тема и се опитвам като ям сладко поне да е и полезно.
Браво за хубавия сайт и много успех с тренировките и здравословния начин на живот(F)
23.01.13
16:32
Данке, данке!!
Истината е, че рядко си хапвам торта или бонбонче, овсен ако не направя повече и то хартиса :))))
Но пък дори да си хапвам, знам, че всичко е ок. Няма химии, няма наситени мазнини, няма бяла захар и брашно ;)
А за тренировките! Ох...пак съм запалена! Много!
Една от вас съм вече :):):)
Бонбоните, качени в галерията, изглеждат уникално! Защо ядеш само по един (било то и в името на изкуството (giggle) ) за мен ще си остане мистерия :D
Хайде, преборвай бързо десетте км! Успех :)
Мнението беше редактирано от Atom на 23.01.13 19:33.
23.01.13
19:56
Да кажа и аз:)
1. че сладките рецепти изглеждат страхотно и ти се иска веднага да награбиш от тях:) с пълни шепи (и пълна уста)
2. чета ти заглавието и все ми изниква лека промяна: Дис ис май дневник, и нощник, и тефтерник
:)
Успех с всичко.
24.01.13
11:40
Хохо, лейдитааа, то като правиш по 100 бонбона наведнъж, никак не ти се яде.
Е добре де- като направя нещо ново и яко си хапвамп да, но ти писва в един момент.
Аз съм на принципа, че тялото си знае какво му се яде- ако ми се яде само и предимно сладко- значи ми липсва нещо- сън, движение, а е възможно и да съм гладна за нещо сурово, с витамини, за нещо пълноценно.
Но пък сладкото е гориво за мозъка. Затова и сутрин винаги почвам с плодове и някакви кремове с много какао, тахан, понякога мед, банан, киви и т.н. Идеята е, че сутрин си правя “важните неща” и съответно искам да мисля по-добре.
А и съм чела (http://www.bb-team.org/articles/3896_kortizol), че: Когато хапваш сладко и се вдига инсулинът, тогава кортизолът спада. Кортизолът най-висок у нас по принцип след ставане, рано сутрин. И по тая причина хапвам сладко сутрин и ми е най-добре. Както и след тренировка.
Впрочем... ( да ми простят модераторите), ама ей тука съм си обяснила каква може да е причината за влечението скъм сладко; Поне при мен е така де: http://vanillka.com/2012/05/29/the-chocolate-story-part-1/.
И сега едно питане: как ви се струва програмата: кардио ( основното)- силови - кардио? Изобщо, доста спорове съм чела по темата- длаи първо аеробни и после силови или обратното..
Вие как го правите?
24.01.13
11:42
@Вероник: каква промяна ти изниква от заглавието..не успях да проумея :(
24.01.13
11:49
Вместо тефтер - тефтерНИК :)
казано от vanillka на 24.01.13, 11:40:
И сега едно питане: как ви се струва програмата: кардио ( основното)- силови - кардио? Изобщо, доста спорове съм чела по темата- длаи първо аеробни и после силови или обратното..
Ванилче, много зависи...
Ако целта ти е само да избягаш заветните 10К, тогава наблягай на кардиото.
Моето лично мнение е, че ако нямаш някакви състезателни амбиции в маратона, ами искаш да изглеждаш добре, да си силна и издържлива, не е зле да комбинираш силови, силово-кондиционни тренировки и любимото бягане (в различни дни, де)
Аз не бих правила кардио в дните, които са ми за силови тренировки и за техника. Дългото бягане (5 км и повече) също не бих комбинирала със силова част.
24.01.13
12:39
хм, защо така?
Ако не започна със стабилно кардио, имам чувството, че ми е непълноценна тренировката...
Подкрепям Маргото.
И аз ги правя отделно нещата, като разбира се наблягам на кардиото. Ако остане време и сила: правя силова, но си почивам няколко часа между двете тренировки. Можеш да ми разгледаш дневника. Ако имам големи дупки в дните, да знаеш, че почти всеки ден правя кардио (е, поне 6 от 7 дни). Силова: иска ми се да е два пъти седмично, но не винаги успявам...В почивния ми ден ако не ме мързи: разтягане.
24.01.13
14:33
казано от vanillka на 24.01.13, 11:40:
Хохо, лейдитааа, то като правиш по 100 бонбона наведнъж, никак не ти се яде.
Е добре де- като направя нещо ново и яко си хапвамп да, но ти писва в един момент.Аз съм на принципа, че тялото си знае какво му се яде- ако ми се яде само и предимно сладко- значи ми липсва нещо- сън, движение, а е възможно и да съм гладна за нещо сурово, с витамини, за нещо пълноценно.
Но пък сладкото е гориво за мозъка. Затова и сутрин винаги почвам с плодове и някакви кремове с много какао, тахан, понякога мед, банан, киви и т.н. Идеята е, че сутрин си правя “важните неща” и съответно искам да мисля по-добре.А и съм чела (http://www.bb-team.org/articles/3896_kortizol), че: Когато хапваш сладко и се вдига инсулинът, тогава кортизолът спада. Кортизолът най-висок у нас по принцип след ставане, рано сутрин. И по тая причина хапвам сладко сутрин и ми е най-добре. Както и след тренировка.
Впрочем... ( да ми простят модераторите), ама ей тука съм си обяснила каква може да е причината за влечението скъм сладко; Поне при мен е така де: http://vanillka.com/2012/05/29/the-chocolate-story-part-1/.
Вие как го правите?
Колко много искам да попиша малко в този дневник, а нямам достатъчно свободно време! Ванилийка, както ти написах в Фесбук, яко си залитнала в грешни разсъждения. Чела си доста неща, но ти е станало каша в главата и не си подредила правилно пъзела. Дано да намеря време да драсна тези дни малко повече. Маргаритка ти е дала ценен съвет, но има още много неща за промяна в плана (и в главата също трябва да преподредим инфото :) )
казано от vanillka на 24.01.13, 12:39:
хм, защо така?
Ако не започна със стабилно кардио, имам чувството, че ми е непълноценна тренировката...
Ох, от къде да започна?... :D
Най-общо казано, обърквайки тялото в неговите биохимични реакции по време на различните тренировки и различните енергийни източници, които му се налага да ползва при двата типа занимания, се получава нещо като манджа с грозде.
Естествено, в зависимост от целта на тренировката, силовата и кардио частта могат да бъдат кмбинирани, но това предполага една съвсем различна структура на цялото мероприятие, и в никакъв случай дълги дистанции.
Добрата загрявка е задължителна, но продължителната кардио дейност е нещо съвсем различно.
Мнението беше редактирано от Margi на 24.01.13 16:22.
24.01.13
19:53
ДОбре... почваме само дълги дистанции вече :)
И два дена от седмицата ще са силови :)
@Марин- пиши едно ЛС да видя какво толкова грешно намираш в храненето ми, макар че аз никъде не съм споделяла какво е, освен че не ям нищо животинско. Ако смяташ това за грешно, то по-добре недей ми писа :( Това са принципи, които следвам по ред причини и от които няма да се откажа в името на...и аз не знам какво.
Отчет за днес: влизам във форма, йейе!
27.01.13
19:13
До тук с моята спортна кариера.
Вчера на рилските паднах много лошо, почти не мога да ходя, а и не трябва :(
Набих се в един камък, от което ме боли коляното, цялата кост между коляно и глезен, както и самият глезен е усукан. Мажа се с Allga San, но не се виждам способна да натоваря крака си поне две седмици!!!
И като бонусче и рамото ми май е нещо контузено. Ще им пея на френски да минават по-бързо :(
27.01.13
19:58
Оздравявай бързо (F)
28.01.13
11:38
Благодаря! Много ♥
Докато не мога да ходя ще пиша рецепти, хихихи :)
28.01.13
11:42
казано от vanillka на 28.01.13, 11:38:
Благодаря! Много ♥
Докато не мога да ходя ще пиша рецепти, хихихи :)
Колкото повече, толкова повече сладки рецепти (devil) (inlove)
П.П. Желая ти бързо оздравяване!
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 28.01.13 11:43.
30.01.13
12:44
Айде нещо без захар, без мазнини и протеиново :)
http://vanillka.com/2013/01/30/vegan-cheesecake/
07.02.13
12:06
Ох, хора...по-зле става тоя глезен.
Като взема да походя 1-2-3 километра, после е много зле..пулсира и е се подува :(
Как бе значи, как можах толкова тъпо да се прибия? Да знаете от мене- когато се учиш на борд- само на широка писта без лед!! И да е стръмно, че на равно най се пада
Ванилке здрасти!!! Не се познаваме лично, ама то не пречи.. Не съм мислила някак си, че ще те открия и тук :) Аз съм баш новичка, от 2 дни имам дневник и даже вече те пуснах като пример за готина храна и яки рецепти, ама като гледам хората си те знаят и без реклама! :D
Не можах аз да си взема домашно приготвения шоко моко, ако се сещаш де... ама дано следващият път като си поръчам нещо ми остане време да си го и взема :D Ще ти следя дневника с гооооооолям интерес!
ПС: И аз бЕгам по 5 км, повечето пъти първите 4 бегачка на скорост 8.5/8.3 и после последното километърче го опъвам на около 8 наклон да си усетя после едно хубавичко задните части, бедрата и пръсците :D И това е началото на всяка моя тренировка, после продължавам със силовата (за цяло тяло, и аз не правя отделни неща)... По въпроса по-горе, че се чудиш с кое по напред....
Доста уж препоръчително било в началото загрявката да е примерно 2 км, после си правиш силовите неща и накрая пак на пътеката 1/2 км. Имало по-голям ефект. Ама ако издържат краката :D
И като казах крака... ДА СЕ ОПРАВЯШ БЪРЗИЧКО!!!
казано от vanillka на 07.02.13, 12:06:
Ох, хора...по-зле става тоя глезен.
Като взема да походя 1-2-3 километра, после е много зле..пулсира и е се подува :(
Не ходи ли на доктор?
11.02.13
22:37
Ми не ходих, не че искам да се оправдавам, ама време за нишо лично нямам.
Оказва се обаче, че шоколадът не помага :D:D
Е, след една седмица съм се заканила да ида на ортопед, дето ми го препоръчаха, да видя дали ще има магия или не
12.02.13
13:54
Заминавай моментално, а не след седмица! ;) Да няма после “след дъжд качулка” ! Здравето >>>> всичко останало!
Стискам палци да е нещо не много сериозно! ;)