02.02.13
23:46
Здравейте, приятели на BB-Team!
Току-що се присъединих към Вас. Аз съм начинаещ в този бранш, ходя на фитнес от около два месеца. Висок съм малко над 1.85 и тежа 75 кг. Държа да подчертая, че откакто започнах да тренирам, качих 5 кг. Мисля, че се нуждая от още поне толкова. По-принцип не вдигам по-малко от 40 кг. в упражненията за гърди и гръб, като правя минимум 4 серии по 20 повторения. Не знам дали подходът ми за качване на маса е правилен (разбира се, искам да имам и подчертано тяло с големи мускули)? Ако продължа да действам по тази програма, ще успея ли да постигна тази цел? Моля, дайте ми някакви съвети!
02.02.13
23:51
казано от B D на 02.02.13, 23:48:
Категорично НЕ.За маса се правят между 8-10 повторения.
А какъв ще е ефектът от това, което правя?
Доколкото знам, за качване на мускулна маса се изискват малко повторения с много килограми...Какво ще стане, ако направя много повторения с много килограми?
казано от Иван Георгиев на 02.02.13, 23:51:
Доколкото знам, за качване на мускулна маса се изискват малко повторения с много килограми...Какво ще стане, ако направя много повторения с много килограми?
Ставаш машина :D
Иначе бих пробвал 5х5.
Мнението беше редактирано от Петър на 03.02.13 00:14.
03.02.13
00:25
ПРави 5х5.Най добрата система за качване на мускулна маса и сила.
03.02.13
12:16
казано от Петър Стоянов на 03.02.13, 00:12:
Иначе бих пробвал 5х5.
Питам сериозно. Наистина ми трябва помощта Ви! Колко е правилно да спреш с повторенията преди да не усетиш никаква умора? Тоест правиш 4 серии по 10 повторения с лекота и нищо не усещаш. Не е ли е по-добре да правиш 4 серии по 20 повторения и да усетиш някаква умора? 50 кг тежести за гръб и горна част гърди според мен не са никак малко при положение, че аз се водя слаб.
Мнението беше редактирано от Иван Георгиев на 03.02.13 12:18.
Дали са много или малко е много субективно.В твоя случай щом правиш по 20 повторения,значи са малко килограмите.Слагай повече докато можеш да правиш по 6-10 повторения.Или ,както те посъветваха по-горе,пробвай 5х5.
03.02.13
12:25
казано от spook на 03.02.13, 12:22:
Дали са много или малко е много субективно.В твоя случай щом правиш по 20 повторения,значи са малко килограмите.Слагай повече докато можеш да правиш по 6-10 повторения.Или ,както те посъветваха по-горе,пробвай 5х5.
Да, така ще направя, но ще гледам повторенията да не падат под 10. Смятам да приложа в действие системата 5Х10.
5 серии по 5 повторения не ми допада от чисто психологическа гледна точка. :)
По-добре е да направиш 6 повторения с 70кг примерно вместо 20 повторения с 40кг.
03.02.13
12:42
Няма значение дали ти допада или не.На антилопата като я погне някой лъв да не и е хубаво.Това е и тренировката.Екстремна ситуация в контролирани условия.Ако тренировката не ти се струва трудна значи нищо не прави.
казано от Иван Георгиев на 03.02.13, 12:16:
казано от Петър Стоянов на 03.02.13, 00:12:
Иначе бих пробвал 5х5.Питам сериозно. Наистина ми трябва помощта Ви! Колко е правилно да спреш с повторенията преди да не усетиш никаква умора? Тоест правиш 4 серии по 10 повторения с лекота и нищо не усещаш. Не е ли е по-добре да правиш 4 серии по 20 повторения и да усетиш някаква умора? 50 кг тежести за гръб и горна част гърди според мен не са никак малко при положение, че аз се водя слаб.
Бях напълно сериозен за 5х5. Иначе ми стана смешно за многото повторения с много килограми. Ако наистина може да направиш много повторения, значи килограмите за теб не са много ;)
казано от Иван Георгиев на 03.02.13, 12:16:
Колко е правилно да спреш с повторенията преди да не усетиш никаква умора? Тоест правиш 4 серии по 10 повторения с лекота и нищо не усещаш.
Щом ги правиш с лекота и не усещаш умора, вдигни тежестите.
казано от Юли на 03.02.13, 14:06:
10 коментара, а никой не му обясни, че в основата на масата е храната!
Да, ако става въпрос само за килограми, храната е основното. Ако иска мускулна маса, тренировката е важна.
Мнението беше редактирано от Петко К на 03.02.13 14:16.
03.02.13
16:13
Благодаря на всичко за изключително ценното съдействие! Значи, вдигам килограмите...най-малко 4 серии с по колкото се може повторения. :)
03.02.13
22:08
казано от Юли на 03.02.13, 21:12:
Тренирай така, както усещаш, че растеш! Ако искаш прави и по 50 повторения.
Мисля, че това, което каза е много правилно. Всяко живо същество само по себе си е уникално и няма как общо приетото да се отрази еднакво на всеки един от нас.
Щом си толкова уникален, че общовалидните правила и принципи да не важат за теб, защо питаш?
Тренирай както знаеш, пък после ела да се похвалиш с резултатите.
03.02.13
23:53
Всеки е уникален, но не чак до такава степен, каквато си мислиш. Има правила, които важат за всички.
” You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You’re the same decaying organic matter as everything else. ” :D
04.02.13
10:43
казано от Петко К на 03.02.13, 23:37:
Щом си толкова уникален, че общовалидните правила и принципи да не важат за теб, защо питаш?
Тренирай както знаеш, пък после ела да се похвалиш с резултатите.
Не ме разбра правилно и реагира необяснимо остро. Просто исках да кажа, че ако десетима действаме по една и съща програма, след 1 година няма да изглеждаме по един и същ начин.
Това е така, но при условия че пишеш тук пак се инатиш като ти казват колегите, че ГРЕШИШ СТРАШНО АМА СТРАШНО МНОГО И ПРАВИШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ( не ти викам ).. 20 повторения с 40 килограма, отгоре на всичкото 4 серии, съжалявам ама.. явно си нямаш хал хабер от фитнес.. нямам нищо против теб, но ти си държиш на думата.. и аз тренирах много дни в началото 5 дни от седмицата ( пълна простотия ), но сега като тренирам 5х5 както препоръчаха имам много сила, вдигнах килограмите и имам големи разлики.. Прави 5 повторения по 5 серии ? Не знам кое му е трудното да разбереш и да спреш да се инатиш.. бил уникален, щом си уникален прави по 20 повторения.. Ти данебида сваляш килограми пхаха... айде поздрави ! Сам си прави изводи и щом толкова си държиш на думата, не виждам смисъл да пишеш тук.
05.02.13
11:29
казано от B D на 02.02.13, 23:48:
Категорично НЕ.За маса се правят между 8-10 повторения.
По - скоро до 12-15 повторения, може и с тежки единици да се прави маса, както и с по - малки тежести, ако става дума за краката например.
05.02.13
21:42
Значи разбирам така: Вдигам тежестите (примерно от 40 на 60) и правя 5Х5. Дори и да имам сили за повече повторения, спирам на 5. А това важи ли за коремните мускули?
Мнението беше редактирано от Иван Георгиев на 05.02.13 21:43.
Качването на килограми (телесна маса) е съвкупност от няколко неща ! Само с повторения и тежести, ако ставаше ехееееееееееее. Човека явно иска за месец два да качи само от тренировките. Лично аз съм на мнение, че няма нищо по-хубаво от експериментирането и индивидуалността в една тренировка, било то с упражненията, килограмите и повторенията. По-горе човека правилно си го е казал, че всеки е уникален и съм напълно съгласен с него в по-голяма степен !
Всички искат за 1 месец в залата да качат поне 10 килограма... само мускулна маса... и да намалят подкожните мазнини с 5%... и поне 2 пъти седмично да правят ръце... и то без да тренират крака... и да ядат каквото искат...
05.02.13
22:25
Аз за два месеца качих 5-6 килограма (телесна маса), което ме устройва напълно.