19.02.13
19:17
Здравейте,
От известно време искам да проверя състава на брашно, което е мелено от жито, т.е. какво е съотношението в него белтъци/въглехидрати/мазнини. Същото бих искал да направя и за други храни, които си приготвям.
Някой може ли да ме посъветва дали има някъде лаборатория, която да извършва такива изследвания?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 20.02.13 06:49.
19.02.13
19:46
#2
Явно не съм се изразил правилно. Гледал съм всевъзможни таблици за състава на хранителни продукти - има ги във всевъзможни сайтове, както и на опаковката на самите продукти.
Но примерно никъде няма да намеря състав на брашно, което е ръчно смелено от жито. Да не говорим, че не винаги може да се разчита на информацията от горните източници - за пример мога да посоча грах в алуминиеви консерви “Clever” на които пише, че 100г продукт съдържа 22гр белтъци, 7гр въглехидрати и 0гр мазнини (цитирам по памет, стойностите може да не са същите но са в този порядък), което е най-малкото странно на фона на състава на всички други марки грах на същият рафт - отидете във всяка една Била и ще го видите.
Затова искам да проверя собственоръчно в лаборатория какъв е състава на избрани от мен продукти.