казано от Madboy на 13.03.13, 12:58:
То дали се маже или се пие действа по един и същи начин.
Не съм убедена, затова не отговорих. Не съм попадала на достатъчно материали по въпроса.
В последно време ме вълнува и друго - действието на витамин Д еднакво ли е при перорален прием и синтеза му в кожата под въздействието на УВ лъчи...
13.03.13
14:23
казано от Маргарита Манева на 13.03.13, 14:01:
Не съм убедена, затова не отговорих. Не съм попадала на достатъчно материали по въпроса.
В последно време ме вълнува и друго - действието на витамин Д еднакво ли е при перорален прием и синтеза му в кожата под въздействието на УВ лъчи...
Дори се смята, че олиото се усвоява в пъти по добре от хапчетата.
Относно Витамин Д - усвоява се еднакво добре и в двата случая, но при недостиг на витамин Д се препоръчва суплементирането с хапчета:)
казано от Мила на 13.03.13, 14:23:
Дори се смята, че олиото се усвоява в пъти по добре от хапчетата.
Относно Витамин Д - усвоява се еднакво добре и в двата случая, но при недостиг на витамин Д се препоръчва суплементирането с хапчета:)
И аз така смятам за магнезия, а за витамин Д също съм склонна да приема, че синтеза му в кожата е много по-добър вариант (въпреки, че приема под формата на хапчета е много по-добър от липсата му).
...и за да отклоня по-категорично темата от вирусите, болестите и измамата с ваксините, дописвам какви ги върших до края на деня:
следобед - кратко прелистване на иначе много интересната книжка и дрямка |-)
по-късно в залата:
5х5 АТГ клек @35кг
между сериите - дълбок БГ клек без тежест, дълбок стречинг, лотус от стойка на глава (не се успокоих докато не се получи, въпреки че не ми беше ден (envy) )
17.00 - бейсик Виняса
Храна:
18.00 - 18.30 - кратко градинарстване на балкона с чаша вино* :D
18.30 - краставица; басмати с коприва и куркума; 2 печени люти чушки*; 5 обикн. бисквити “Роден край” с мармалад от ягоди*; 2 редчета шоколад
мисля това да е за днес (wave)
Мнението беше редактирано от Margi на 13.03.13 21:14.
Балогодарско на г-н Пиянде за чистката и за това, че успя да съхрани иначе полезна и интересна тема извън дневника ми. (sun)
Четвъртък, 14.03
Движение:
уддияна и наули крия
10.00 - бейсик Виняса - 60 мин
след нея - тренировчица...малко нежелана подредба, но така се стече денят днес:
загрявката на Вик @12кг
5 кръга за време от вече любимата ми комбинация:
А1: 20 дабъл ъндъра
А2: мен мейкър с двете 12-ки
време: 10.26 мин...очаквах малко по-бърза да съм, но след йогата и това е добре - трудно ми беше дори да кача пулса, затова пък в 3 от сериите подскоците бяха без прекъсване и без да остават по ръцете ми болезнени белези (в другите 2 си компенсирах, де ;))
за разпускане:
3 серии:
В1: 6 (на ръка) гребане от пейка с дъмбел @15кг
В2: висене с прибрани лопатки
2 серии
С1: гребане с прави ръце на TRX
С2: сгъване с по 5 кг на ръка
Добавки:
сутринта - Б1 , Б6 , Б9
през деня - 2х water out , селен, вит. Е, Д3 , цинк
преди лягане - МСМ+Ц, хром,ниацин, магнезий
Храна до момента:
08.00 - кокосов крем* с какаови зърна*, лен*, мед*, малко гуарана*
12.00 - шейк от лимон, спирулина*, мента*, мед*
Мнението беше редактирано от Margi на 14.03.13 12:40.
казано от Мила на 13.03.13, 14:23:
казано от Маргарита Манева на 13.03.13, 14:01:
В последно време ме вълнува и друго - действието на витамин Д еднакво ли е при перорален прием и синтеза му в кожата под въздействието на УВ лъчи...Дори се смята, че олиото се усвоява в пъти по добре от хапчетата.
Дори да предположим, че е така, 300 400 мг изпити през устата за да ги усвоиш от маслото май ще ти трябва 1 вана с магнезий ? : )
След като се усвоява по-добре, това означава, че по-малко количество има по-висока ефективност. 300-400 мг магнезий по никакъв начин не правят вана. За мазане се употребяват м/у 4-8 ГРАМА. От тях в най-лошия случай ще усвоиш 2-3 ГРАМА. Тук имаме и друго предимство - на магнезия не му се налага да преминава през стомашно-чревния тракт, така че реално ще бъдат избегнати честите тоалетни посещения, свързани с пероралния му прием.
14.03.13
12:57
Сашо не мога да ти отговоря лично или от опит, защото никога не съм използвала магнезиево олио, не съм и виждала и не знам каква е дозировката/концентрацията.
В Т-нейшън във форума обсъждаха същата тема и там беше отбелязано, че за един мъж дозировката е мазане с няколко супени лъжици(2 или 3 бяха). Не знам каква е концентрацията на магнезиевото олио. Не знам и там кой точно продукт обсъждаха, бяха си поръчали туби от по 1 литър.
Мнението беше редактирано от Мила на 14.03.13 12:58.
Сашо, нали това ти казах - на 8 намазани грама усвояваш 2-2.5…грубо, щото не ме бива много по сметките.
С вит.Д,когато се приема по какъвто и да е начин с изключение на слънчеви бани,трябва много да се внимава,защото при предозиране синтетичния става токсичен.
казано от JulsaVena на 14.03.13, 13:20:
С вит.Д,когато се приема по какъвто и да е начин с изключение на слънчеви бани,трябва много да се внимава,защото при предозиране синтетичния става токсичен.
Това за предозирането и токсичността е малко изопачено от СЗО и препоръчителните дневни дози са силно занижени. Мисля няма смисъл да споменавам, че за активно движещ се човек теаи дози се увеличават в десетки пъти. Всъщност със свръхдози на някои витамини (предимно водноразтворими, де) се лекуват иначе почти безнадеждни заболявания.
казано от Маргарита Манева на 14.03.13, 13:05:
Сашо, нали това ти казах - на 8 намазани грама усвояваш 2-2.5…грубо, щото не ме бива много по сметките.
М не, с толкова магнезий се мажеш, аз не вярвам по никакъв начин да се усвояват 100% .
Витамин Д е мастноразтворим и приема му от храна и сленчеви бани е напълно достатъчен.Всички мастноразтворими витамини имат способността да се натрупватв организма и спец.Д-то при предозиране води до нарушения в обмяната на в-вата, или до отлагане на калций в бъбреци,сърце и др органи.ВСИЧКИ синтетично получени витамини почти не се различават от натуранлните физически.разликата е в усвояването им. Ти това го знаеш.А и в менюто ти има страхотни схрани,не виждам смисъл да приемаш допълнително вит.Д. Все повече се подценява способността на човешкия организъм да се възстановява и самолекува. От това,което чета в дневника ти,ти водиш доста здравословен живот,така че какъв е смисъла ?
На СЗО аз доверие нямам. СЗО постоянно си мени съветите и препоръките.
Все пак всеки сам си преценява какво да пие и какво да не пие :)
Просто явно аз съм твърде крайна към всичко,което произведено от фармацевтичната индустрия :)
казано от JulsaVena на 14.03.13, 14:28:
А и в менюто ти има страхотни схрани,не виждам смисъл да приемаш допълнително вит.Д. Все повече се подценява способността на човешкия организъм да се възстановява и самолекува. От това,което чета в дневника ти,ти водиш доста здравословен живот,така че какъв е смисъла ?
Храненето няма нищо общо с витамин Д. Той не се набавя от храна. Зимно време не се набавя и от слънцето, защото то не грее толкова силно и защото прекарваме повече време на закрито.
Аз изобщо не подценявам способността на тялото си да се самовъзстановява - напротив - старая се по всякакви начини да подпомагам този процес. Смисъла в допълнителния ми прием на витамини (не само Д, а и останалите от ежедневните мо добавки) е, да се чувствам здрава и жизнена. Както казах - при активен живот и изразходване на големи количества енергия, тялото се нужде от повече микронутриенти за да се възстановява. Хранила съм се здравословно без допълнителен прием на витамини, хранила съм се здравословно със завишен прием на витамини - при втория вариант се чувствам значително по-енергична, жизнена, активна и работоспособна, имунната ми система работи добре. Имах доста неприятна случка (когато отказвах да пия дори витамин Ц), при която ми трябваше с една идея по-стабилен имунитет за да се предптврати, нямам никакво намерение да я повтарям, така че смптам да продължавам да си пия витамините и да бъда здрава.
Списък на храните с витамин D
Списъкът е в ред от най-високите нива на витамин D до най-ниските:
* Риба и масло от черен дроб на треска - това е храна / добавка с най-високата концентрация на витамин D.
* Херинга
* Сом
* Гъби
* Стриди
* Вид сьомга
* Консервирана розова сьомга
* Консервирана пъстърва
* Маринована херинга
* Сардини
* Скумрия
* Соево мляко
* Скариди
* Хайвер
* Треска
* Яйчен жълтък
* Цели яйца
* Говежди бъбреци
* Сирене
* Свинско
* Говеждо
* Козе мляко
* Масло (истинско масло - не маргарин)
* Миди
Въпрос на гледна точка и личен избор.
Важното е да вярваш,че за теб и само за теб,това е правилното решение.И щом се чувстваш добре-супер :)
Аз мога да споделя личен опит със сина ми,който е зимно бебе,и въпреки препоръкитре на ДЖИПИ-то,не е приемал никакъв синетитчен вит.д.Фонтанелата зарастна навреме.Не е имал никакви проблеми или симптоми на липса на този витамин.Тази зима също не съм давала,въпреки че е физически доста активен
С прискърбие ще обявя, че от всички изброени продукти, аз консумирам единствено чисто масло и яйца...при това епизодично... :D
Въпреки това обаче си имам витамин Д. :) (а и без това количествата му в изброените продукти са пренебрежимо малки)
ПП: Не си мисли, че не знам състава на храните, изучавам него и въздействието му върху организма от време, в което ти най-вероятно си била на една доста скромна възраст... ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 14.03.13 16:09.
Какво значение има възрастта :) Не съм виновна кога съм родена :)
Старая се да се информирам адекватно за всичко което ме интересува и да бъда отоговорна към здравето си и това на семейството ми.Не пиша в дневника ти с лоша умисъл.Имам респект към опита и възрастта ти,но това не е причина да се подценяват моите.
Хайде сега, на възраст ли ще се обиждаме...казах го ориентировъчно да добиеш представа, че не съм започнала да изучавам тези неща през последната година-две. Занм, че не пишеш с лоша умисъл, но възрастта ми (надявам се) все още не е такава, че да предизвиква респект, а и не е чак толккова голяма разликата с твоята (поне така мисля)...:D
Мнението беше редактирано от Margi на 14.03.13 15:29.
Възрастта и опита ти взети заедно са достойни за уважение.:) Има хора,които и на 50,са част от стадото и не са постигнали и научили,това което ти си. :)
Не знам колко са достойни за уважение, интересувала съм се от някои неща - намерила съм начин да ги науча и изпробвам на собствен гръб. Преценила съм кои работят добре и си ги прилагам. Вероятно има и неща, които тепърва ще откривам, но вероятно няма да променят коренно мирогледа ми.След цял следобед пред компютъра с куп работа за вършене, почти нищо не беше свършено, затова пък искрено се депресирах от цялата дискусия по повод на ваксините - наистина е жалко доколко са промите умовете ни и как живеем в релсите, в които се изисква от нас да живеем, но кЪто и да е ....няма да откривам нова тема тук, че много станаха....
Дописвам си храната:
13.00 - басмати с коприва; 2 бисквитено-маслено-меласови сладки*
ранна вечеря:
17.30 - непълна чаша вино, салата от ч.цвекло*, краставица, сл.кълнове*, шарлан*, лим.сок; доста суров покълнал хумус* с 50-тина гр овесени крекери*; кафява халва - 80-тина гр; шоколад - 50-тина гр
Продължавам да си пускам по някое видео с прогреса тук и там, яд ме е обаче, че два дни поред го правя, на третия тялото ми сякаш за пръв път прави това движение. май почивката ми идва малко...пак
14.03.13
23:29
казано от JulsaVena на 14.03.13, 15:24:
Старая се да се информирам адекватно...
Ами айде де, информирай се. От това, което казваш досега, си личи, че си крайно незапозната с витамин D. :)
казано от Десо на 14.03.13, 23:29:
казано от JulsaVena на 14.03.13, 15:24:
Старая се да се информирам адекватно...Ами айде де, информирай се. От това, което казваш досега, си личи, че си крайно незапозната с витамин D. :)
Не съм написала кой знае каква информация,която да отсъждаш като крайно неадекватна.Не мога да разбера как хората като прочетат 3 изречения и вече са си създали профил и впечатление за отсрещния човек. Пък и аз не съм длъжна да парадирам с цялата инфо,която знам за вит.Д или каквато и друга тема,нито пък да защитавам тезата си. Достъп до информация има всеки.Сам можеш да провериш дали това,което съм казала,е вярно.А именно: 1.Вит.Д е мастноразтворим. 2.Натрупва се в организма. 3.Високи дози могат да доведат до горепосочените проблеми,тъй като регулира калциево-фосфорната обмяна.
4.Приемът му чрез храна и слънчеви бани е достатъчен за организма.
http://www.bb-team.org/articles/4253_vitamin-d
В тази статия има всичко,което съм казала.
Относно нуждата да се приема като хранителка добавка-зависи първо от гледната точка,второ от начина на живот-време,прекарано под слънцето,начин на хранене,спорт и т.н.. Друг е въпроса доколко се усвоява синтетичния витамин и дали с един жълтък можем да си набавим количеството,което да е равно на усвоеното от въпросните купешки витамини.Примерно :)
Не считам,че съм излъгала,нито съм подвела някого. По-дълбоко не съм задълбавала,защото по-задълбоченото тълкуване ще е свързано с мои лични разбирания,които никой не е длъжен да осъзнава,нито да се съгласява.Факт е,че когато на някой се подава информация,която той оспорва или подлага на съмнение,е свободен да провери истинността и,преди да я осъжда.
:)
казано от Наталья Заболотная на 14.03.13, 23:09:
Колко си яка, Марги (sun)
Ще съм яка, ако това от видеото го правих от стойка на ръце, а не на глава...но за сега - толкоЗ.
15.03.13
10:45
казано от JulsaVena на 15.03.13, 08:45:
Колко време и енергия си изхабила за да се повториш.
1. Витамин Д е много по-важен за тялото отколкото си мислиш, както и тези истории с опасността му и предозирането са пълни измишльотини. Медицинската практика и научните изследвания казват нещо съвсем различно. Може да се интоксикираш ако решиш да изпиеш цял вигантол наведнъж.
2. Бъркаш синтетичен витамин с натурален, който е извлечен по химичен път. Предлаганият на пазара витамин Д е натурален, като се извлича от ланолин, което е вещество намираш се във вълната на овцете. Това разбира се важи само за Д-3.
3. Едно проучване във Флорида показваше, че там хората страдат от дефицит на витамин Д. Слънцето не е гаранция за набавяне на витамина, има и други фактори.
Общо взето знаеш само, че витамин Д е мастноразтворим. Марги от своя страна е добре ориентирана.
ПП: Може да не съм ти писал преди, но чета форума и имам впечатления от много време ;)
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 15.03.13 10:45.
казано от Десо на 15.03.13, 10:45:
Може да се интоксикираш ако решиш да изпиеш цял вигантол наведнъж.
В нашето семейство си имаме такава практика - да пием шишенца вигантол наведнъж...защото имаме и практика първо да пием добаки, после да четем дозировките...:D Нямаше никакви странични ефекти, де. :)
Марги от своя страна е добре ориентирана.
Ами, имам си добри източници. ;)
...и в тази връзка (към Julsa Vena) - по отношение на добавките ще направиш добре, ако слушаш Десо и внимаваш - във форума надали ще намериш някой, който да ти даде по-точна и изчерпателна информация.
Мнението беше редактирано от Margi на 15.03.13 10:54.
ПП: Добре, че поскъпна вигантола, че да си вземем на хапчета...така по-трудно предозираме...:D
казано от Маргарита Манева на 15.03.13, 10:53:
Може да се интоксикираш ако решиш да изпиеш цял вигантол наведнъж.
В нашето семейство си имаме такава практика - да пием шишенца вигантол наведнъж...защото имаме и практика първо да пием добаки, после да четем дозировките...:D Нямаше никакви странични ефекти, де. :)
Обърках се бе...Славко и някакви си нули там...:)))
казано от JulsaVena на 15.03.13, 08:45:
Колко време и енергия си изхабила за да се повториш.
1. Витамин Д е много по-важен за тялото отколкото си мислиш, както и тези истории с опасността му и предозирането са пълни измишльотини. Медицинската практика и научните изследвания казват нещо съвсем различно. Може да се интоксикираш ако решиш да изпиеш цял вигантол наведнъж.
2. Бъркаш синтетичен витамин с натурален, който е извлечен по химичен път. Предлаганият на пазара витамин Д е натурален, като се извлича от ланолин, което е вещество намираш се във вълната на овцете. Това разбира се важи само за Д-3.
3. Едно проучване във Флорида показваше, че там хората страдат от дефицит на витамин Д. Слънцето не е гаранция за набавяне на витамина, има и други фактори.Общо взето знаеш само, че витамин Д е мастноразтворим. Марги от своя страна е добре ориентирана.
ПП: Може да не съм ти писал преди, но чета форума и имам впечатления от много време ;)
Не подценявам нито медицинската практика,нито научните изследвания.Просто не вярвам в тяхната обективност,като се има впредвид че повечето изследвания върху даден продукт се поръчват от техните производители и обикновено не се наблюдава как приемът на дадено лекарство/добавка се отразява в дългосрочен план върху организма.С две думи-лично мое мнение си е,че всяко нещо,което се обявява за крайно необходимо за човека и едва ли не без него ще сме инвалиди и когато то се произвежда от фармацевтичния бизнес,е всъщност поредния начин някой да изкарва пари на мой гръб като ми продава нещо,от което реално не се нуждая или мога да си набавя по естествен път.А това колко витамин Д ще усвоим от слънецто зависи и от друг фактор-с какво си мием кожата-сапуните и геловете,слънцезащитните кремове значително намаляват способността на кожата да приема витамина.Флорида-окъпания в слънце щат?! Може би там хората се опитват да се предпазят от вредните лъчи,като така блокират и полезните :)
Просто не искам да споря.Разбрах,че съм неграмотна и цялата ми информация е грешна.Явно,когато някой не мисли като всички останали и не приема всичко за чиста монета,е неориентиран.Е,кво ми пука :) Нали си живея щастливо :)))))))
Както каза Десо, това че се излагаш на слънце не гарантира достатъчен синтез на витамин Д. Това зависи от: типа на кожата, това в какви географски ширини живеем, сезона, присъствието на замърсители (и в частност на смог) във въздуха, каква козметика за кожа използваме. Масовата козметика пък е една съвсем отделна тема, но нея няма да разглеждам.
Както и да е, аз съм преценила, че зимните месеци, когато слънчевата светлина е по-малко, да приемам допълнителни количества Д, въпреки че солариумът би трябвало да покрие една голяма част от нуждите ми...ако не друго, поне чисто психологически ми действа доста ободряващо.
Петък, 15.03
Движение:
сутринта - уддияна и наули крия; колелце за корем; огъване на гръбнака на ролер
по-късно - тренировка
загрявка - дабъл ъндъри...нещо не вървяха днес...
5х5 клек @38кг
след това
5х6 гребане с лост от наклон @30кг
изометричен клек с ластик на коленете
доста разтяжки между сериите и след тях
Точно това исках да кажа!! Всеки сам преценява за себе си,според нуждите,целите и разбиранията си :)
15.03.13
13:32
казано от Маргарита Манева на 15.03.13, 13:18:
Както и да е, аз съм преценила, че зимните месеци, когато слънчевата светлина е по-малко, да приемам допълнителни количества Д, въпреки че солариумът би трябвало да покрие една голяма част от нуждите ми...ако не друго, поне чисто психологически ми действа доста ободряващо.
Значи си против ваксините, но си за солариумите ??? :x
Мнението беше редактирано от James Hinks на 15.03.13 13:45.
казано от JulsaVena на 15.03.13, 12:30:
Просто не искам да споря.Разбрах,че съм неграмотна и цялата ми информация е грешна.Явно,когато някой не мисли като всички останали и не приема всичко за чиста монета,е неориентиран.Е,кво ми пука :) Нали си живея щастливо :)))))))
Не си неграмотна, просто имаш убеждения, които си изградила с времето и сигурно те са плод на достатъчно дълго време на четене, сравнение и анализ, с което си ги затвърдила.
Тук намери хора, които също са отделили доста време, да работят върху подобни материи, но съжденията и опита им ги е довел до изградени виждания и разбирания, различни от твоето.
Хубаво де, това е съвсем нормално.
Затова сме тук, за да обсъждаме и да сравняваме, да четем и осмисляме, да практикуваме. В един момент, може някои да се окаже, че е грешил(което много трудно се признава), но това е за добро на всички участници в мисловния и форумен процес:)
Тук при нас(във форума) са много малко са микробиолозите, невролозите, ортопедите с 20-ина години опит, готови спокойно и изчерпателно да ни обяснят какво, защо и как и да изтърпят няколко стотин поста на хората “последна инстанция”, които винаги знаят всичко и никога нищо не става ясно и конкретно.
Затова дерзай, обсъждай си с нас нещата, всеки може да е полезен за...всеки.
А Десо така си говори...ще му свикнеш:)