Системи за тегло от миналото: клек в 20 повторения

Прескочи до:

казано от any0ne на 10.11.12, 22:27:

Имам намерение да изпробвам системата , но ме мъчат няколко въпроса и ще съм много благодарен ако получа отговори :) Аа да забравих да кажа че съм се насочил към “големите 3”
1.Може ли да редувам гребането със набиране широк надхват ?
2.Пуловъра има ли значение дали ще е със изпънати или свити лакти ?
3.Има ли вариант покачването с 2,5кг на клека да става не на всяка тренировка , а на седмица ? Защото да речем ще имаме 3 тренировки седмично , за 7 седмици това са над 50 кг на щангата .Или с други думи казано за ектоморф като мене , без прием на препарати е невъзможна задача.Така като гледам и резултатите на момчетата които са я пробвали и никой не видях да е качил с повече от 20 кг .

Ключът към отговорите ти е следният: нищо друго няма значение, освен всяка следваща тренировка да качваш по 2,5кг на щангаа за клека.

Ето и превод на трите ти въпроса използвайки шифъра:
1. Може ли да заменя едно упражнение с друго в програма, в която тия упражнения нямат никакво значение какви са?
2. Има ли значение дали са ми прави или сгънати ръцете за упражнение, което няма значение как са лактите?
3. Има ли вариант да не качвам по 2,5кг всяка тренировка в програма, в която ЕДИНСТВЕНОТО условие е да качвам по 2,5кг всяка тренировка.

Ето и отговорите използвайки шифъра:
1. Може
2. Няма
3. Няма

Офтопик: Започвам да си мисля, че ако майка ви ви каже: ”в десет изключи фурната и нямаш други задачи вие по 100 пъти й се обаждате да питате може ли да гледате през прозореца, да гледате ТВ, да гледате към фурната под ъгъл от 25 градуса по остта изток-запад, да легнете в 9:45 на дивана, може ли в 9:46 да пишете във фейса на онова русото от другия клас, може ли в 9:47 да идете да пишкате, може ли в 9:48 да си бръкнете в носа...
И не мога да си представя след като “Слагаш по 2,5кг всяка следваща тренировка на клека и нищо друго не е важно” не може да разберете, какво правите в училище и като цяло как се справяте в живота, където има правила като “погледни наляво, после надясно, и ако не идва влак - премини” или “пресича се на зелено на светофара”...

10.11.12
23:28

Благодаря :)
Тоя офтопик не беше нужен.

казано от any0ne на 10.11.12, 23:28:

Прегледай какво е питано за 12-те страници от темата и пак кажи дали не е нужен ;)

11.11.12
04:28

казано от any0ne на 10.11.12, 23:28:

беше беше

Издържах 4 седмици по програмата, кръста ми се оказа най-слабото звено. Ще направя програмата отново напролет, а дотогава ще наблегна на тягата.
Иначе ето и резултатите:
клек- 20х80 - 20х110

гръден кош - +2см
ръка - +1см
тегло - +3кг (от 73 на 76)
Тук трябва да отбележа, че съм “изявен” ектоморф, на 33 години, като до март тази година си поддържах 63кг на 180см височина.
Доволен съм от резултата, задължително ще я повторя.

Пробвах програмата и определно останах доволен.Имам един въпрос.Занимавам се основно с ММА, като по време на програмата го бях поспрял малко, защото ми бяха счупили носа на спаринг.След като приключих с програмата и се завърнах към ММА, осъзнах че  издържливостта ми е доста на ниво, при положене че не бях правил интензивни тренировки.Което ме налегна на мисълта:възможно ли е всичкото това задържане на щангата на врата, постоянното напрягане на цялото тяло, на всеки мускул да се задържи щангата, да е увеличило издържливостта ми?Някой друг имал ли е подобни наблюдения?

14.11.12
23:44

казано от Даниел Андонов на 13.11.12, 21:55:

Пробвах програмата и определно останах доволен.Имам един въпрос.Занимавам се основно с ММА, като по време на програмата го бях поспрял малко, защото ми бяха счупили носа на спаринг.След като приключих с програмата и се завърнах към ММА, осъзнах че  издържливостта ми е доста на ниво, при положене че не бях правил интензивни тренировки.Което ме налегна на мисълта:възможно ли е всичкото това задържане на щангата на врата, постоянното напрягане на цялото тяло, на всеки мускул да се задържи щангата, да е увеличило издържливостта ми?Някой друг имал ли е подобни наблюдения?

Клякането 20 пъти с тежест за 10 повторения има много силен кондициониращ ефект :)

БС

22.11.12
17:11

Първо да кажа здравейте на всички! Нов съм. Грабна ме темата за клек в 20 повторени, тъй като тя е много стара, още отпреди златните години и “Плажа на мускулите”. Искам да попитам Юлиян Тодоров дали, ако променя сегашния си сплит http://www.bodybuilding.com/fun/shortcut-to-size.html (чувствам се добре от него и като визия и като сила, добавки само креатин, режим- ям всичко, колкото и когато ми се яде) и започна тази система дали трябва да правя почивка между сегашната си тренировка и тази с 20 клека. Питам също дали би дала резултат при мен, тъй като съм правил сплитове и след 6-те седмици веднага ли се почва, както казваш “някое сплитче” или се почива. Ако се почива колко? Благодаря. Надявам се не съм задал от най-тйпите въпроси, но само това не ми е ясно.

Божидар, всичките ти въпроси са “относителни”. Т.е. няма общовалиден отговор, а зависи от редица фактори и за всеки е индивидуално.
Екип от учени и лекари биха могли да те изследват с дни и да ти отговорят по точно.
Другият начин е да спреш да мислиш и да започнеш да слушаш тялото си. В деня, в който то е отпочинало от предната система и нервната ти система е възстановена - отиваш в залата и започваш клека. Дали е веднага след сегашната програма или със седмица почивка - (пак повтарям) е индивидуално и не е написано никъде колко е точно за теб точно към днешна дата.
Аз на твое място бих продължил по сегашния сплит докато усетя, че вече не работи за мен. И тогава да започна клек в 20 повторения, особено ако е около коледните и новогодишните празници, когато почивката и яденето са в изобилие.
Просто при клек в 20 повторения математиката е сведена до 2,5 и до 20. Няма никакви други числа - нито като продължителност в седмици, калории за хранене, повторения за бицепс, колко да почиваш преди да я почнеш и т.н. Всичко е 20 и всеки път 2,5 отгоре.

02.12.12
23:17

Здраво! От утре ще започна и аз да тренирам по тази програма , но имам едно въпросче . Значи реших да тренирам по тази програма: Раменни преси зад врат: 3x12
Клек: 1x20
Пулоувър: 1x20
Лег: 3x12
Гребане: 3x15
Тяга с прави крака: 1x15

Може въпросът ми да е елементарен , но искам да попитам има ли растеж на бицепс примерно при тази програма  ? И другия въпрос с какво мога да заменя млякото защото нямам много пари , а един литър мляко е закръглено казано 2 лева , а аз нямам толкова пари за 4 литра на ден. Мога да си позволя от мен литър на ден , а въпроса ми е с какъв продукт може да заменя млякото ?
ЕДИТ: И друг въпрос , може ли примерно ако тренирам понеделник , сряда и петък , да си избера някой ден ( примерно събота или някой от дните през седмицата ) да правя корем да речем или трапец или някоя друга мускулна група която не е голяма като прасеца примерно , предмишница ?

Мнението беше редактирано от Bobby Marinov на 03.12.12 00:58.

02.12.12
23:34

Здравейте.Наскоро ми казаха,че при клякането пръстите трябвало да сочат навътре т.е. петите да са леко навън.Правилен ли е този начин и не натоварва ли много коленете?

02.12.12
23:38

Който ти го е казал, да си кляка той така.

03.12.12
18:20

Момчета , някой ще може ли да ми обърне внимание ? :)
Може въпросът ми да е елементарен , но искам да попитам има ли растеж на бицепс примерно при тази програма  ? И другия въпрос с какво мога да заменя млякото защото нямам много пари , а един литър мляко е закръглено казано 2 лева , а аз нямам толкова пари за 4 литра на ден. Мога да си позволя от мен литър на ден , а въпроса ми е с какъв продукт може да заменя млякото ?
ЕДИТ: И друг въпрос , може ли примерно ако тренирам понеделник , сряда и петък , да си избера някой ден ( примерно събота или някой от дните през седмицата ) да правя корем да речем или трапец или някоя друга мускулна група която не е голяма примерно като прасеца или предмишница ?
И още един въпрос , понеже да не спамя..
” Всяка следваща тренировка теглото на щангата се увеличава с 2,5кг и отново трябва да се направи пълната бройка от 20 повторения. Останалите упражнения са помощни и при тях тежестта се увеличава при изпълнение на всичките предписани повторения. ”
Значи за клека ясно - всяка следваща тренировка качвам килограмите с 2,5 кг. , а въпроса ми е при другите упражнения - как да увеличавам тежеста ? Примерно днес правих гърди 3 серии по 12 повторения - 1 серия с 50кг. 12 повторения , 2 серия с 52,5 кг. 12 повторения и 3 серия с 55 кг. 12 повторения . В сряда като ида когато стигна до гърдите трябва да започна от 55 кг. така ли ? И да кача до 57,5 кг. и 3 серия 60 кг. ? Правилно ли съм разбрал ? :)

ЕДИТ2: Мисля, че намерих отговор на 11 страница . Увеличаване на тежестта има само при клека , а относно другите упражнения - примерно при лежанката , ако успявам да направя 3 серии с 60 кг. по 12 повторения следващата тренировка качвам на 65 и започвам докато не направя 3 серии по 12 повторения и така и с другите упражнения. Сега правилно ли е или пак нещо не съм разбрал като хората ? :)

Мнението беше редактирано от Bobby Marinov на 03.12.12 19:53.

04.12.12
18:55

казано от Bobby Marinov на 03.12.12, 18:20:

ЕДИТ: И друг въпрос , може ли примерно ако тренирам понеделник , сряда и петък , да си избера някой ден ( примерно събота или някой от дните през седмицата ) да правя корем да речем или трапец или някоя друга мускулна група която не е голяма примерно като прасеца или предмишница ?
” Всяка следваща тренировка теглото на щангата се увеличава с 2,5кг и отново трябва да се направи пълната бройка от 20 повторения. Останалите упражнения са помощни и при тях тежестта се увеличава при изпълнение на всичките предписани повторения. ”
Значи за клека ясно - всяка следваща тренировка качвам килограмите с 2,5 кг. , а въпроса ми е при другите упражнения - как да увеличавам тежеста ? Примерно днес правих гърди 3 серии по 12 повторения - 1 серия с 50кг. 12 повторения , 2 серия с 52,5 кг. 12 повторения и 3 серия с 55 кг. 12 повторения . В сряда като ида когато стигна до гърдите трябва да започна от 55 кг. така ли ? И да кача до 57,5 кг. и 3 серия 60 кг. ? Правилно ли съм разбрал ? :)

ЕДИТ2: Мисля, че намерих отговор на 11 страница . Увеличаване на тежестта има само при клека , а относно другите упражнения - примерно при лежанката , ако успявам да направя 3 серии с 60 кг. по 12 повторения следващата тренировка качвам на 65 и започвам докато не направя 3 серии по 12 повторения и така и с другите упражнения. Сега правилно ли е или пак нещо не съм разбрал като хората ? :)

Расте бицепса, даже и 2та, и трицепсите, и раменете, и каквото се сетиш.
В момента правя за 3ти път програмата (миналото лято, тази пролет и сега пак). Първият път не съм близнал грам мляко, втория - по да речем по 2 - 3л. средно на седмица. В момента за 3та. седмица пак не съм близнал. Причните - финансови (иначе обожавам мляко). Резултати можеш да постигнеш и без мляко. Така че НАЙ-важното в твоя цикъл в момента е след всяка тренировка да си оставяш сърцето и душата във фитнеса, да капе пот от тебе, да не знаеш на на кой свят си, и прибирането до вкъщи да ти се стори като ад откъм усилие. Тренираш ли качествено, ще усещаш всичко по-горе след всяка тренировка.
Относо дните, както ти е удобно. Аз общо взето ги въртя както мога, така че това не е проблем.

Успех.

Мнението беше редактирано от Ivan Turlakov на 04.12.12 18:57.

04.12.12
19:03

казано от Ivan Turlakov на 04.12.12, 18:55:

В момента правя за 3ти път програмата (миналото лято, тази пролет и сега пак). Първият път не съм близнал грам мляко, втория - по да речем по 2 - 3л. средно на седмица. В момента за 3та. седмица пак не съм близнал. Причните - финансови (иначе обожавам мляко). Резултати можеш да постигнеш и без мляко. Така че НАЙ-важното в твоя цикъл в момента е след всяка тренировка да си оставяш сърцето и душата във фитнеса, да капе пот от тебе, да не знаеш на на кой свят си, и прибирането до вкъщи да ти се стори като ад откъм усилие. Тренираш ли качествено, ще усещаш всичко по-горе след всяка тренировка.
Относо дните, както ти е удобно. Аз общо взето ги въртя както мога, така че това не е проблем.

Успех.

Значи след вчерашната тренировка се почувствах доста по-изморен от обикновената тренировка за гърди която правех в понеделник. Също така ми направи впечатление и че се изпотих , което преди не ми се беше случвало честно казано. Иначе добре , мерси!

04.12.12
21:47

казано от Bobby Marinov на 04.12.12, 19:03:

казано от Ivan Turlakov на 04.12.12, 18:55:

Успех.

Значи след вчерашната тренировка се почувствах доста по-изморен от обикновената тренировка за гърди която правех в понеделник. Също така ми направи впечатление и че се изпотих , което преди не ми се беше случвало честно казано. Иначе добре , мерси!

Така трябва да си всеки път. Мен дори по време на 90% от тренировките по тая програма ми се драйфа и ми е зле 2/3 от тренировката. Нормални работи са това, имаш воля - преодоляваш ги :}

16.12.12
18:18

Здравейте, и аз имам въпрос. Случвало ли ви се е на даден етап от тренировката да не успеете да направите 20-те повторения. Ако да какво правите ? Следващата тренировка със същите кг ли е правите или с по-малко.

16.12.12
23:26

Здравейте.Имам въпрос относно програмата. Първо да кажа нещо за мен .Значи 3 години ходя на фитнес , но се имам за средно напреднал.85 килограма съм.1.76 см. Иска ми се да тренирам по тази програма , но същевременно да си повиша силата на лег-а.Та от тук идва и въпросът ми.Значи мога ли да правя  клек в 20 повторения в понеделник и петък ,а в срядата да правя лег-пирамида за гърди с цел повишаване на силата.Или натоварването на гърдите ще дойде в повече.И ако приема на мялко не е толкова голям , това проблем ли ще е ? Говорим при положение ,че храненето е стабилно , просто без толкова мляко.

16.12.12
23:28

казано от danail hadjiev на 16.12.12, 18:18:

Здравейте, и аз имам въпрос. Случвало ли ви се е на даден етап от тренировката да не успеете да направите 20-те повторения. Ако да какво правите ? Следващата тренировка със същите кг ли е правите или с по-малко.

Продължаваш със същата тежест докато направи 20 и чак след това увеличаваш с 2.5

16.12.12
23:35

Страхотна програма за 18 тренировки качих 7 кг , не съвсем чисто де и от 20х65 стигнах до 20х107.5 , само последната тренировка не можах да си направя 20-те повторения.

17.12.12
10:40

Sporter74 колко кг беше преди програмата и след нея ? Добавки ползвал ли си. И къде си качил най-много :)

17.12.12
12:12

Пичове,здравейте отново.Пиша преди да сте ми отговорили на първия въпрос , та по този начин ако някой добър човечец се наеме да ме просветли, да ми отговори направо и на втория въпрос.Значи аз никога не съм избягвал клека , редовно си го правя ,товаря си се доволно и краката ми честно казано са  на едно доста прилично ниво , обемисти са си , задника си е направо голям .Та моята цел от тази програма е да понатрупам маса в горната част на тялото.Не мисля да я модифицирам по никакъв начин, нито да се жаля от към клекове , просто ви питам , ще ми помогне ли програмата да постигна целите си и да поналея от към гърди ,гръб ,при повече късмет и ръце и рамена.

17.12.12
20:25

От 88 станах 95 кг. Ползвах протеини,амино  и глутамин. Качих 5 см на гръдна 1 см на ръцете и др. не си спомням точно.

19.12.12
00:47

Програмата работи  , за 25 дни успях да стигна от 20х70 до 20х90 с което качих и около 4кг  74-78 . Определено ми отесняха дънките , сякаш и гърба порасна но гърдите и ръцете не се промениха . Лежанката също дигах повече .Пиех по 3 литра мляко на ден , рядко 4 или 2 . 1 кило протеин също замина , от евтиния . Пак ще правя , само че доста пари отиват по млякото . Другия път с 4 литра .

05.01.13
12:52

Мисля да пробвам програмата според вас след като правя 3 серии по 4,5 повторения на 85кг с каква тежест трябва да започна?

05.01.13
13:14

До колкото съм чел почваш да клякаш с тежест близка до своето тегло (според Джоузеф Хайс) или по-лека, три пъти в седмицата. Целта е да направиш 20 клека, като първите 10 са без спиране, а останалите 10- с няколко дълбоки вдишвания между всеки клек. Накрая трябва да дишаш като парен локомотив. Това е цялата тренировка. Прогресивно увеличаваш тежестите, всеки следващ път.

11.01.13
02:08

Искам само да попитам по време на самата тренировка колко вода трябва да се пие, защото според мен това също е важен фактор за успешната тренировка  :)

11.01.13
02:11

Специално за “Големите 3” :)

11.01.13
02:51

казано от unbeateble на 11.01.13, 02:08:

Искам само да попитам по време на самата тренировка колко вода трябва да се пие, защото според мен това също е важен фактор за успешната тренировка  :)

Между литър и 450 милилитра, до два литра и 936 милилитра изпити на по глътки от по 4 и 7 прегъщания, като шишето се държи с дясната ръка и палеца обхваща другите пръсти.

21.01.13
22:34

Първите 3 тренировки минаха (1вата седмица) .. мляко по няма и 1л пия придружено с хубаво хапване и за сега проблеми с възстановяването нямам.. тренирам по ‘Големите 3’
Клек: 1x20
Лег: 2-3x10
Гребане: 2-3x15
Милитъри преса от стоеж: 2-3x12
Тяга: 1x15

Доволен съм.. програмата е брутална, само дето почва да ме боли главата в края на клека.
P.S добре че в залата, в която ходя не тренират крака и стойката ми в свободна винаги :D

Мнението беше редактирано от abcd на 21.01.13 22:37.

28.01.13
20:39

Малко числа да напиша за подновяване на темата.. след втората седмица съм +3кг.. Още не съм и до половината, но ефекта е на лице! Който иска да постигне резултати да не му мисли много. Варианти бол.. избирайте и почвайте!

29.01.13
21:18

abcd колко кг си ? С колко кг почна да клякаш? :)

30.01.13
09:14

64кг бях в началото на програмата и понеже не бях клякал скоро, направих 2 тренировки главно натоварващи краката, и почнах със 65кг.. като вчера ми беше клека на 80 и после с големи усилия минах покрай асистиращите. Ако трябва да бъда честен, попринцип късно започнах да тренирам краката, но освен за маса, програмата успешно ми помага с качването на сила ;)

Мнението беше редактирано от abcd на 30.01.13 09:18.

08.02.13
16:14

Здравейте , искам да отбележа нещо , което доста ме учуди. Не правя програмата , карам по 5х5 , но тази седмица си дадох малко почивка от залата... Та ходих в един приятел , които има фитнес в тях и ей така реших да направя една 20ка на клека с 70кг.(при ли4но 60кг) Направих 20ка , после по 2-3 серии кофички и набирания и това беше. На другият ден имах  мускулна треска на цялото тяло , и това което ме учуди е ,че вече 3ти ден изпитвам кучешки глад и постоянно ям и пак съм гладен. Дали това може да се дължи на програмата? Не го отбелязвам като минус , напротив , просто ми стана интересно. Програмата със сигурност работи и в най-скоро време ще я пробвам!

18.02.13
16:34

Възможно е. Тежките и обемни серии направо отприщват растежния хормон в кръвта, така че нищо чудно... То тая система е разработена на този принцип. Няма за цел да стимулира самия мускул към растеж, колкото да подтикне ендокринната и нервна системи ;)

Carbohydrate

18.02.13
16:44

казано от Петър Вътов на 18.02.13, 16:34:

Възможно е. Тежките и обемни серии направо отприщват растежния хормон в кръвта, така че нищо чудно... То тая система е разработена на този принцип. Няма за цел да стимулира самия мускул към растеж, колкото да подтикне ендокринната и нервна системи ;)

Само това ли е причината?

22.02.13
11:07

Здравейте какво мислите за следната програма. Стаж ~ 4 години  килограми 85
Тренировка А
Раменни преси -3х12
Клек - 1х20                    
Полуовър-1х25
Лег-3х12
Кофи-3х12
Френско-2х12

Треноривка Б
Набирания-3х12
Клек -1х20
Полуовър-1х25
Гребане-3х12
Тяга-2х15
Бицепсово згъване-2х12

Тренировка:почивка 1:2

Мнението беше редактирано от every day на 22.02.13 11:08.

18.03.13
23:19

Здравейте, програмата ми допада за супер клековете, но ми е интересно мога ли да комбинирам с Кардио, и така хем да задържа вече натрупаната маса и в същото време да изчистя мазното - 22г, 180, 92 кг (опит 2-3 год.)

23.03.13
09:20

Аз имам възможност само за клекове и правя 5 серии по 20 повторения с тежест която ми позволява да направя 15 спокойно и последните 5 тежко....
от вече 3-4 месеца го правя и имам доста добри резултати ..

казано от The_Duke на 18.03.13, 23:19:

Здравейте, програмата ми допада за супер клековете, но ми е интересно мога ли да комбинирам с Кардио, и така хем да задържа вече натрупаната маса и в същото време да изчистя мазното - 22г, 180, 92 кг (опит 2-3 год.)

Ако направиш клека както трябва нямаш шанс за кардио. Като цяло комбинация между система за покачване на тегло и методи за сваляне на тегло са безсмислени. Като комбинираш 2 неща не винаги остават само плюсовете от тях. От системата клек+мляко основно покачваш сила в краката и гръдна обиколка. Тези резултати по 8 кг без добавки и мляко е невъзможно да бъдат постигнати за 8 седмици, да си зн предварително. :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1