Помощ с програма и качване на маса!

08.05.13
02:59

Здравейте приятели!
На 21 години съм, 70-73 кг (бях около 60кг когато започнах) и се опитвам да кача повече мускулна маса. Уча в Бостън.
Тренирам от близо 3 години, обаче напоследък спрях да качвам мускулна маса. В последните 3,4 месеца тренирах 2 пати седмично (заради училище, лекции и тестове) и се опитвах да поддържа форма и да качвам маса като цяло. Сега имам повече време и се чудя дали тази програма ще работи за повече мускулна маса. Моля погледнете следната програма и споделете вашето мнение. Отворен съм към критика и съвети за подобрение, но ще е по-добре промените да са малки, защото тази програма работи добре за мен :)
Благодаря!

Понеделник:
Гърди + Бицепс 4x8 обикновенно
~Гърди—> 1. Хоризонтална бенч преса, 2. Горна (45 градуса) бенч преса 3. Флайс (като имате предвид, че една седмица използвам дъмбели а друга барбел-а) Всъщо така 1-2 пъти месечно правя нещо друго за гърди за разнообразие и изненада на мускулите.
~Бицепс—> 1. Сгъване от стоеж с крив или прав лост, 2. Сгъване на дъмбели (някой път седнал, друг прав) 3. Скрипец за бицепс (също разнообразявам и с набирания).

Вторник:
Задно и предно рамо + Трапец + Прасец - 4 x 8
1. Раменна преса/или преси с дъмбели като основно. 2. Повдигане на дъмбели напред 3. Разгъване на дъмбели встрани от седеж или 45 градуса. 4. Shrugs (повдигане на щанга само с рамене за трапец)
За прасец - повдигане на крака на мапина, + още нещо

Сряда
Гръб и трицепс
Гръб—>1. Набиране на лост 3x8 2. Мъртва тяга 3x8 3. Гребане с щанга или дъмбели 4. Придърпване на хоризонтален скрипец (На всеки 3,4 седмици сменям 1,2 упражнения и пак се връщам на същото)
Трицепс—> 1.Френско сгъване на лежанка 2. Скрипец за трицепс. 3-тото правя различни почти всеки път - (кофички за трицепс, дъмбле зад врат и тнт.)

Четвъртък
Бедра, предмишници
1.Клек 3x7-8 2. Бедрено разгуване 3. Дъмбел за предмишници + още нещо.

Не винаги програмата е от понеделник до четвъртък, някой път се налага да прилагам програмата в 3 дни или с ден почивка между дните (пример: вторник, четвъртък, петък), но обикновенно е в този ред.
П.С. В щатите има много вафли или така наречените протеинови барове. Кога е най-добре да се взимат? Аз ги взимам между храненияята, но някой път и преди тренировка.

08.05.13
09:39

вкарай едно упражнение за задно бедро към бедрата (напр. римска тяга) и премести прасеца към бедрата ,а предмишницата към гърба.прави и средно рамо в деня за рамо.може да сложиш още едно упражнение за долна част на гърдите иначе е добре. а и ако искаш маса наблегни на свободните тежести(напр. прави набирания за гръб вместо скрипец, а може и да добавиш мечка или пък прави скотово сгъване за бицепс вместо долен скрипец)

Мнението беше редактирано от Ронката на 08.05.13 09:42.

KK

08.05.13
13:20

Здравей
бих те посъветвал да тренираш само 3-ти седмично(напр. Понеделник,Сряда и Петък)
Ден 1-Гърди и Ръце
Ден 2-Рамо и Гръб
Ден 3-Крака
намали също така и упражненията и сериите(например за ръце-2 упр. за бицепс(сгъване с щанга и с дъмпели а за трицепс само френско от лег-той се натоварва достатачно от лег пресите и рамените преси) или например:
Ден 1:Гърди-1.лег(ако имаш Смит машина по-добре на нея-ще вдигаш по-вече тежест) 2-3х8 разгряващи и една тежка напр.на 100 кг. х5-6 и едно с помощ
              2.лег от наклон(пак на Смит)разгряващи 2х8 и една работна 1х6-8
              3.пуловър с щанга(упражнението с страхотно за гръдния кош но първо научи техниката) 2х10
        Ръце:1.сгъване с крив лост 2х10(разгрявка) и работни 2х6-8
              2.сгъване с дъмпели 2х8-10
              3.френско от лег 1х12 и 2х8-10
Ден 2:Рамо-рамени преси на Смит 2х10(разгрявка) и една 1х6-8
            разтваряне с дъмпели 2-8-10
      Гръб-пуловър на машина 2х10 и една 1х8
            дърпане на скрипец(подхват) 1х 10 и една 1х6-8
            чукове на смит 2х8-10 и една 1х6-8
            мъртва тяга 3х5
Ден 3:Крака-клек 3х10(разгрявка) и една 1х8-10
            тяга с прави крака 1х12 и 2х10
              повдигане на пръсти 3х12
Коремната преса 3 седмично с две упражнения по 3-4х20-25
лично аз ч тренирах 2 седмично(когато бях 92-94 кг.) с коренми възлизания на лост 2х10-15
това е...успех

08.05.13
14:16

Манякус,ако искаш маса прави повече клекове,тяга и лежанка,стига с тия педалски програми,съсипи се от основни упражнения,яж като прасе и си готов,прибави 0.2 калории жърху това което ядеш и всичк ще се получи.Не ти трябва нищо др освен 5х5,ако си умен ще ме послушаш.

08.05.13
17:47

Направи си една програма 5х5. Наблегни на базовите упражнения със свободна тежест.
Нищо не каза за храненето, което всъщност си е съществено за трупането на маса. Все пак маса се прави на маса.

08.05.13
18:52

Благодаря за съветите. Никога не сън тренирал 5х5. Как например би изглеждала една добре подредена 5х5 програма за маса и в 3 дни ли е пак?

Мнението беше редактирано от Johny D на 08.05.13 19:03.

08.05.13
20:17

казано от FaceOff на 08.05.13, 19:27:

http://www.bb-team.org/workout/4606_sistema-5x5
http://www.bb-team.org/workout/4503_uporita-rabota-varhu-bazovi-uprazhneniya

Благодаря, изглежда добре и почти всичко е описано подробно. Има ли разлика ако ги правя на смит-машина или е по-добре без нея?

08.05.13
23:05

Сигурно питаш лега и клека дали можеш да ги правиш на Смит машина. Според мен не е за предпочитане.
Друго си е класическото упражнение, а и както се изразяват някои- Смит машината е за женчовци.

KK

09.05.13
08:18

Смит машината ще ти позволи да слагаш по-голяма тежест(когато работиш за маса)и по-добър контрол над нея...а това че била за женчовци е смешно

09.05.13
23:38

А тежеста каква трябва да е? Толкова тежко, че да мога да направя само 5,6 серии?

KK

10.05.13
16:15

Денис качеството е по-важно от количеството..например правиш лег(максимума ти е 120 кг.) значи на 100 кг. ти е работната тежест
след няколко разгряващи серии стигаш до 100 и тук влагаш всичко да напрвиш 5-6 повторение+1-2 с помощ..същото на полулег.Ако искаш да качваш маса трябва да качваш  килограмите на щангата(предполагам че не взимаш нищо) и трябва да почиваш по-вече.Повярвай ми че ще си достатачно изморен и от по-малко(но качествени серии),така ще качваш и по-бързо тежести на щангата

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1